12.5.08

Η ευαισθητοποίηση για την προστασία του περιβάλλοντος και δη την πυροπροστασία του ορεινού όγκου του δήμου Ξυλοκάστρου οδήγησε αρχικά έναν μικρό αριθμό ανθρώπων να δημιουργήσουν Ομάδα Πυρόσβεσης Ξυλοκάστρου πέρυσι το καλοκαίρι , πριν ακόμα εκδηλωθούν οι καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν σχεδόν ολόκληρη τη χώρα αφήνοντας πίσω τους χιλιάδες στρέμματα καμένων δασικών και καλλιεργήσιμων εκτάσεων , εκατοντάδες καμένα σπίτια αλλά και έναν μεγάλο αριθμό θυμάτων.
Η προσπάθεια που ξεκίνησε πέρυσι δειλά – δειλά έφτασε να αριθμεί φέτος 140 μέλη αφού ολοένα και περισσότεροι πολίτες θέλουν να συμμετάσχουν στην προσπάθεια που γίνεται για την πυροπροστασία της περιοχής και την διαφύλαξη του φυσικού πλούτου του δήμου Ξυλοκάστρου.
Η Ομάδα Πυρόσβεσης πολύ σύντομα θα μετατραπεί σε Σύλλογο καθώς έχει ήδη προχωρήσει η σχετική διαδικασία για την σύστασή του . Προς το παρόν πάντως οι αποφάσεις λαμβάνονται από το προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο που είναι 7μελες.
Για τον υπό σύσταση Σύλλογο και τους σκοπούς του μίλησε στην εφημερίδα μας η υπεύθυνη της Ομαδας Πυυρόσβεσης κ. Άννα Ζαχαρή, η οποία μας έιπε:

«Η ΟΜΑΔΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ
ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΡΧΕΣ

ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ 2007»

«Η Ομάδα Πυρόσβεσης ξεκίνησε αρχές Ιουλίου του 2007 πριν την έναρξη των περυσινών καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν και το νομό μας.
Δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία 5-6 ατόμων αρχικά και τελικά φτάσαμε σήμερα να είμαστε 140 άτομα και να φυλάμε σε ένα πυροφυλάκιο , στα Τρίκαλα στην τοποθεσία Γέρος, στο οποίο η Πυροσβεστική βρίσκονταν εκεί μέχρι τις 5 το απόγευμα.
Η όλη προσπάθεια ξεκίνησε από την ευαισθητοποίηση ελάχιστων ανθρώπων. Το παράδειγμα μας ακολούθησαν γρήγορα πολλοί περισσότεροι , ανεβάζοντας τον αριθμό των μελών από μονοψήφιο σε τριψήφιο».

«ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΜΑΣ ΠΕΡΥΣΙ
ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΒΟΗΘΗΣΕ, ΑΦΟΥ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΑΝ
ΟΛΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ»

Ερωτηθείσα αν η σύσταση αυτής της Ομάδας πέρυσι , συνέβαλλε να μην απειληθεί από την πύρινη λαίλαπα ο δήμος Ξυλοκάστρου , μας είπε:

«Θεωρώ ότι η παρουσία της Ομάδας Πυρόσβεσης ήταν καθοριστική. Μπορεί βέβαια να μην πήραμε φωτιά από τύχη, ωστόσο πιστεύω ότι η παρουσία μας βοήθησε, αφού βρισκόμασταν όλη την ημέρα μέσα στο δάσος.
Άλλωστε η παρουσία μας στο δάσος λειτουργεί αποτρεπτικά για τυχόν επίδοξους εμπρηστές».

«ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΜΑΙΟ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Η ΟΜΑΔΑ
ΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΥΛΛΟΓΟΣ»

Αξίζει να επισημάνουμε ότι η Ομάδα Πυρόσβεσης πολύ σύντομα θα είναι Σύλλογος αφού ήδη η διαδικασία για την σύστασή του , βρίσκεται στην τελική ευθεία. Προς το παρόν οι αποφάσεις λαμβάνονται από το προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο που είναι 7μελες.:

«Καθυστέρησε λίγο η διαδικασία λόγω της απεργίας των δικαστών . Μέσα στο Μάιο όμως αναμένεται να ολοκληρωθεί και να γίνει πλέον η Ομάδα Πυρόσβεσης και επίσημα Σύλλογος Πυρόσβεσης ώστε να γραφτούμε στην Πολιτική Προστασία προκειμένου να έχουμε κάποιες επιχορηγήσεις και σε χρήματα και σε εξοπλισμό. Προς το παρόν υπάρχει 7μελες προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο στο οποίο συμμετέχω και εγώ».

«ΣΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΤΟΥ
ΔΗΜΟΥ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ»

Η κ. Ζαχαρή μίλησε στην εφημερίδα μας και για τους σκοπούς του υπό σύσταση Συλλόγου Πυρόσβεσης , όπως αυτοί προβλέπονται και από το Καταστατικό του. Συγκεκριμένα μας είπε:

«Στους στόχους μας είναι η προστασία των δασών που βρίσκονται εντός της Διοικητικής Περιφέρειας του δήμου Ξυλοκάστρου , από κάθε πιθανό κίνδυνο.
Η πρόληψη των καταστροφών και η ανιδιοτελής και εθελοντική περιφρούρηση της ακεραιότητας και της ζωής των δασών, από κάθε πιθανό κίνδυνο. Και ιδίως από πυρκαγιές , παράνομες υλοτομίες , παράνομη κοπή – εκρίζωση της χλωρίδας , κλπ
Επίσης η επέμβαση στο έδαφος και στο υπέδαφος του δάσους , οι καταπατήσεις , σε συνεργασία και υπό την εποπτεία των αρμόδιων Αρχών.

Ακόμα στους στόχους μας είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών για την συμμετοχή σε αναδασώσεις , η συμμετοχή των μελών σε κάθε μορφή δράσης , η αντιμετώπιση κινδύνου σε συνεργασία πάντα με τις αρμόδιες Αρχές , η προώθηση της εθελοντικής προσφοράς μεταξύ των μελών αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας, η ενημέρωση των πολιτών με ομιλίες, η συμβολή και η μελέτη των προβλημάτων του φυσικού περιβάλλοντος και η συμμετοχή στην εκπόνηση συναφών προγραμμάτων τα οποία υλοποιούνται από ιδιωτικούς φορείς , η προβολή των θέσεων του Συλλόγου με έντυπα και άλλα , η δραστηριοποίηση των μελών του Συλλόγου , κλπ»

«25 ΕΩΣ 60 ΧΡΟΝΩΝ ΤΑ ΜΕΛΗ ΠΟΥ
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ»

Όπως μας είπε η κ. Ζαχαρή στο Σύλλογο συμμετέχουν και νεότερα άτομα αλλά και μεγαλύτερα και τόνισε την ευαισθητοποίηση που υπάρχει για την προστασία του περιβάλλοντος και των δασών:

«Τα μέλη του Συλλόγου είναι από 25 έως και 60 ετών . Πρόσφατα μάλιστα γράφτηκε στο Σύλλογο μας και το Τοπικό Συμβούλιο Νέων του Δήμου Ξυλοκάστρου.
Τα άτομα που συμμετέχουν στο Σύλλογο μας προέρχονται από όλους τους κομματικούς χώρους. Δεν έχουν χρώμα . Είναι άνθρωποι που έχουν ως μοναδικό στόχο τους την προστασία του φυσικού πλούτου της περιοχής μας. Και αυτό πιστεύω είναι πολύ σημαντικό».

«ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ
ΚΑΙ ΆΛΛΟ ΠΥΡΟΦΥΛΑΚΙΟ, ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΒΑΡΝΕΒΟ»

Σε ότι αφορά στις προβλέψεις της για την φετινή χρονιά , δήλωσε πως αναμένεται να είναι ίδια με την περυσινή. Ήτοι δύσκολη , λόγω και της έντονης λειψυδρίας που επικρατεί για δεύτερη συνεχή χρονιά. Αυτό όπως είπε ,εντείνει την προσπάθεια του Συλλόγου για την πυροπροστασία της περιοχής ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα και αυτό το καλοκαίρι :

«Πιστεύω ότι και η φετινή χρονιά θα είναι παρόμοια με την περυσινή. Οπωσδήποτε λοιπόν θα πάρουμε κάποια επιπλέον μέτρα.
Προγραμματίζουμε να κάνουμε και άλλο πυροφυλάκιο, στη θέση Βαρνεβό και βρίσκεται στο δ.δ. Τρικάλων κοντά στο σημείο που οδηγεί στο οροπέδιο της Ζήρειας.
Το νέο πυροφυλάκιο θα καλύψει μια περιοχή που δεν καλύπτεται σήμερα από το υπάρχον πυροφυλάκιο».

Σε ότι αφορά στη σχέση της Ομάδας Πυρόσβεσης με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Δήμο Ξυλοκάστρου , τόνισε ότι είναι πολύ καλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: