14.5.08

Η διοικητική μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν το θέμα της προχθεσινής συνεδρίασης της ΤΕΔΚ νομού Κορινθίας στην οποία συμμετείχαν οι Δήμαρχοι του νομού μας. Πλέον καθίσταται σαφές ότι οι δημοτικές εκλογές το 2010 θα γίνουν με τους καινούριους διευρυμένους δήμους.
Στην συνεδρίαση δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στις προτάσεις για το θεσμικό πλαίσιο που συμπεριλαμβάνεται στην πρόταση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αφορά στις προοπτικές που έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση για το μέλλον.
Για το θέμα της συνεδρίασης μίλησαν στην εφημερίδα μας οι δήμαρχοι Κορινθίων και Στυμφαλίας κ.κ. Αλέξανδρος Πνευματικός και Κων/νος Λέγγας οι οποίοι μας είπαν:

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ:
Δήμαρχος Κορινθίων

«ΑΦΟΥ ΜΠΟΥΝ ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣΑΠΟ ΤΗΝ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ,ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΤΑΔΙΟ
Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ
ΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
ΠΟΣΟΙ ΔΗΜΟΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ
ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ»

«Εμείς συμφωνούμε με το πλαίσιο όπως έχει αποφασιστεί από την ΚΕΔΚΕ , δηλαδή πρώτα πρέπει να επιλυθούν οικονομικά ζητήματα που αφορούν στους δήμους και θα πρέπει αυτή η μεταρρύθμιση να στηριχτεί οικονομικά για να πετύχει.
Μιλάμε για μια νέα διοικητική δομή του Κράτους, όπου πρέπει να δούμε τι αρμοδιότητες θα αποκεντρωθούν στους δήμους , πώς αυτές οι αρμοδιότητες θα μπορούν να στηριχτούν , τι ποσά απαιτούνται για να στηριχθούν αυτές οι αρμοδιότητες, κλπ
Αφού μπουν λοιπόν οι κανόνες από την Κυβέρνηση , στο επόμενο στάδιο η Αυτοδιοίκηση θα αποφασίσει με δημοκρατικές διαδικασίες πόσοι δήμοι θα πρέπει να γίνουν στο νομό Κορινθίας.
«ΕΓΩ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΜΕ
ΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑ
ΓΙΑΤΙ Η ΓΙΓΑΝΤΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ
ΘΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ»

Ακούγεται τελευταία για δημιουργία πέντε δήμων στο νομό Κορινθίας. Ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ Α’ που έγινε το 1997 σε επίπεδο νομού έγινε με κριτήρια που έφεραν 15 δήμους ισχυρούς και ουσιαστικά θα μιλήσουμε για μικρές τροποποιήσεις, αν δούμε τι έχει γίνει σε άλλους νομούς.
Δηλαδή σε νομούς με μικρότερο πληθυσμό έγιναν ακόμα και διπλάσιοι δήμοι.
Άρα λοιπόν αν η Κυβέρνηση μιλάει για 350 δήμους , αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς θα πάμε στο 1/3 των δήμων. Ήτοι ότι στην Κορινθία θα πάμε σε πέντε δήμους.
Εγώ πιστεύω ότι θα πρέπει να πάμε σε περισσότερους δήμους στην Κορινθία γιατί η γιγάντωση των δήμων ουσιαστικά θα έχει και προβλήματα.
Οι δήμοι είναι ένας θεσμός που βρίσκεται κοντά στον πολίτη. Αν προκύψουν πολύ μεγάλοι δήμοι ουσιαστικά θα έχουμε ζητήματα και δημοκρατικής νομιμοποίησης και λειτουργίας των ίδιων των δήμων .
Γι’ αυτό πιστεύω ότι θα πρέπει να πάμε σε πολύ περισσότερους δήμους από πέντε στο νομό Κορινθίας.
Όμως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει οι δήμοι αυτοί να είναι βιώσιμοι.
Οι αρμοδιότητες αποκεντρώνονται. Θα πρέπει να κοστολογήσουμε αυτές τις αρμοδιότητες και να τις στηρίξουμε όπως λέει το Σύνταγμα και με πόρους.

«ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΤΗΣ»

Το κλίμα της συζήτησης στην ΤΕΔΚ ήταν καλό. Συμφωνήσαμε όλοι οι δήμαρχοι ότι αυτό το πλαίσιο που έχει βάλει η ΚΕΔΚΕ , είναι ένα πλαίσιο διαλόγου με την Κυβέρνηση και πρέπει κάποια στιγμή η Κυβέρνηση να ανοίξει τα χαρτιά της . Να πει τι θέλει να κάνει στην χώρα. Αν θα κάνει Περιφέρειες και πόσες , αν θα κάνει Νομαρχίες και πόσες και αν θα κάνει δήμους και πόσους. Και βεβαίως τι πόρους θα έχουν όλοι αυτοί οι βαθμοί Αυτοδιοίκησης , για να προσδιοριστεί η βιωσιμότητα του συστήματος».

«ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΘΑ
ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥΣ»

Σε ότι αφορά στο επόμενο βήμα συζήτησης που θα ακολουθήσει , ο κ. Πνευματικός τόνισε:

«Καταρχάς υπάρχει ένα συνέδριο της ΕΝΑΕ, σε λίγες ημέρες που εκεί θα γίνει και μια κουβέντα σε επίπεδο Νομαρχιών και θα ακολουθήσει η συζήτηση της ΚΕΔΚΕ τον Ιούνιο.
Εμείς λοιπόν θα δώσουμε τις απόψεις μας μέχρι τέλος του μήνα , ενώ θα γίνει και μια ημερίδα σε επίπεδο νομού με ευθύνη της ΤΕΔΚ και εκεί θα κουβεντιάσουμε τι πρέπει να γίνει , κλπ»

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΛΕΓΓΑΣ:
Δήμαρχος Στυμφαλίας

«ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ
ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΔΗΜΟΙ,
ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ 6-7 ΠΟΥ
ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΟΚΥΨΟΥΝ»

«Όσον αφορά στην μελέτη που έχει γίνει από την ΚΕΔΚΕ εμείς είμαστε σύμφωνοι. Σε ότι αφορά δε στον αριθμό των δήμων δεν μπήκαμε σε αυτή τη διαδικασία.
Αν ληφθούν λοιπόν υπόψη κάποιες προϋποθέσεις , που αφορούν κυρίως στα οικονομικά των δήμων , μπορούμε να προχωρήσουμε στον ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ Β’.
Προσωπικά πιστεύω ότι μπορούν να γίνουν πολύ λιγότεροι δήμοι, από αυτούς τους
6-7 που ακούγεται ότι θα προκύψουν στην Κορινθία. Σύμφωνα πάντα με αυτά που βλέπουμε στα δημοσιεύματα του Τύπου, που δεν γνωρίζουμε από πού αντλούν τις σχετικές πληροφορίες .
Πιστεύω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε και σε λιγότερους δήμους και από κει και πέρα να δούμε πως θα επιτύχουμε την ανάπτυξη του ορεινού όγκου.
Για παράδειγμα , ο ορεινός όγκος ο δικός μας , Στυμφαλία , Φενεός κλπ , νομίζω δεν έχει τα ίδια συμφέροντα που έχουν οι πεδινοί δήμοι.

«ΟΙ ΣΥΝΕΝΩΣΕΙΣ ΛΟΙΠΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ
ΓΙΝΟΥΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ
ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ»

Η πεδινή Κορινθία έχει το εξής χαρακτηριστικό . Το πρώτο σπίτι ξεκινάει στους Αγίους Θεοδώρους και το τελευταίο τελειώνει στην Ευρωστινη. Οι πεδινοί δήμοι έχουν κοινά συμφέροντα . Προσωπικά πιστεύω ότι στην παραλιακή Κορινθία θα μπορούσαν να δημιουργηθούν δύο δήμοι, το πολύ τρεις.
Οι συνενώσεις λοιπόν πρέπει να γίνουν με βάση τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά των δήμων ώστε να υπάρχουν ομοιότητες και κοινά συμφέροντα».

-ΤΙ ΔΗΛΩΣΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΟΙ κ.κ.
Θ. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ Γ. ΛΙΟΥΝΤΡΗΣ

Αξιοσημείωτες είναι οι δηλώσεις που έκαναν λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης στο τηλεοπτικό σταθμό «ΗΛΕΚΤΡΑ» ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ και Δήμαρχος Βέλου κ. Θεόδωρος Λαμπρόπουλος και ο Δήμαρχος Βόχας κ. Γιώργος Λιούντρης:

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ:
Πρόεδρος ΤΕΔΚ – Δήμαρχος Βέλου

«ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΜΑ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ
ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ
ΓΙΑ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΝΕΩΝ ΔΗΜΩΝ,
ΓΙΑ ΠΟΣΟΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ
ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ,…»

«Η ΤΕΔΚ νομού Κορινθίας συνεδριάζει με μόνο και αποκλειστικό θέμα τη συζήτηση πάνω στην πρόταση για την διοικητική μεταρρύθμιση που έχει κάνει το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η ΚΕΔΚΕ.
Στόχος αυτής της συνεδρίασης είναι η ανταλλαγή απόψεων πάνω στο θεσμικό πλαίσιο το οποίο προτείνεται για την διοικητική μεταρρύθμιση.
Σε καμία μα καμία περίπτωση δεν πρόκειται να συζητήσουμε για χωροθέτηση νέων δήμων, για πόσοι και ποιοι θα είναι στο νομό Κορινθίας , ούτε να θα κόψουμε κοστούμια στις φιλοδοξίες και τις πολιτικές ορέξεις κάθε Αυτοδιοικητικού.
Το Σάββατο κατά 99% (θα το αποφασίσει η Διοικούσα) θα γίνει έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών της ΚΕΔΚΕ και των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων όλων των δήμων του νομού Κορινθίας και όσων πολιτών επιθυμούν να συμμετάσχουν , έτσι ώστε να γίνει ενημέρωση , πάνω στις προτάσεις που θα αποφασίσει η Διοικούσα και οι Δήμαρχοι και θα αφορούν αποκλειστικά και μόνο το θεσμικό πλαίσιο της διοικητικής μεταρρύθμισης.

«ΟΤΑΝ ΘΑ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΜΟΝΟ
ΤΟΤΕ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ
ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΙΝΟΥΡΙΩΝ ΔΗΜΩΝ»

Σας παρακαλώ να σταθούμε όλοι με υπευθυνότητα επάνω σε αυτή την καινούρια πρόκληση που αντιμετωπίζουμε σαν δήμοι και γενικά σαν Αυτοδιοίκηση και αργότερα όταν θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο στη Βουλή των Ελλήνων τότε και μόνο τότε θα συζητήσουμε για την χωροθέτηση των καινούριων δήμων ανάλογα με τα κριτήρια τα οποία θα έχουν ψηφιστεί και αποφασιστεί».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΟΥΝΤΡΗΣ:
Δήμαρχος Βόχας

«ΜΑΛΛΟΝ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 2010
ΘΑ ΠΑΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ
ΜΟΡΦΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ»

«Συγκεντρωθήκαμε όλοι οι δήμαρχοι του νομού να συζητήσουμε για την μεταρρύθμιση η οποία επίκειται να γίνει πλέον και μάλλον στις εκλογές του 2010 θα πάμε με την καινούρια μορφή των δήμων.

«ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΜΙΑ ΟΜΟΦΩΝΗ
ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΔΚ , ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ
ΝΑ ΠΑΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΣΟΥΣ
ΔΗΜΟΥΣ,ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΊΝΑΙ
ΒΙΩΣΙΜΟΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ»

Το Σάββατο θα γίνει μια ευρύτερη συνάντηση , η Γενική Συνέλευση της ΤΕΔΚ μαζί με τους αιρετούς όλου του νομού. Είναι σοβαρό το θέμα και πρέπει να αξιολογήσουμε τα πράγματα και την πρόταση της ΚΕΔΚΕ και του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης που υπάρχει μια μελέτη και από κει και πέρα θα δούμε όλοι μαζί τι μπορούμε να κάνουμε.
Καλό είναι να βγει μια ομόφωνη απόφαση από την ΤΕΔΚ , που θέλουμε να πάμε τον νομό και με πόσους δήμους , ώστε να είναι βιώσιμοι στο μέλλον, κλπ."

Δεν υπάρχουν σχόλια: