15.5.08

Σε μία συνέντευξη που περιλαμβάνει θέματα που άπτονται της επικαιρότητας και του νομού μας αλλά και θέματα που απασχολούν τον Έλληνα καθημερινά, ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κορινθίας Πάνος Μπεγλίτης μίλησε στην «Η.Κ» με ειλικρίνεια, γνώση και αισιοδοξία πως όταν το ΠΑΣΟΚ αναλάβει και πάλι την εξουσία η χώρα θα βγει από την στασιμότητα και τα προβλήματα θα αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο Κορίνθιος πολιτικός μίλησε για εθνικά, κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα ενώ για την Κορινθία επεσήμανε πως δεν έχουν γίνει μέχρι τώρα ουσιαστικά έργα υποδομής που έχει ανάγκη ο τόπος.
Για τις επικείμενες εκλογές της 18ης Μαϊου είπε πως: «Το ΠΑΣΟΚ θωρακίζεται και οργανωτικά με τις εκλογές της 18ης Μαΐου, ώστε να μπορέσει να δώσει από καλύτερη βάση τη μεγάλη αντιπολιτευτική μάχη». Αναλυτικά μας είπε:

Ερ: Με την ανασυγκρότηση που θέλει να κάνει το κόμμα αυτή την περίοδο και με τις εκλογές που θα έχουμε στις 18 Μαΐου, θεωρείτε ότι χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ ένα ηθικό/ πολιτικό σχέδιο ή το έχει ήδη για να τα καταφέρει;

Απ: «Στις 18 Μαΐου, η δημοκρατική ευθύνη επιβάλλει την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή των μελών και των φίλων του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές για την ανάδειξη των νέων περιφερειακών, νομαρχιακών και δημοτικών οργανώσεων του κινήματός μας. Με αυτές τις εκλογές ολοκληρώνεται μια μεγάλη διαδικασία δημοκρατικού χαρακτήρα για την πολιτική και οργανωτική ανασυγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης. Στη συνέχεια του πρόσφατου συνεδρίου που συνέβαλε καθοριστικά στην πολιτική και ιδεολογική ανανέωση του κινήματος, σήμερα το ΠΑΣΟΚ με τις εκλογές της 18ης Μαΐου θωρακίζεται και οργανωτικά ώστε να μπορέσει να δώσει από καλύτερη βάση τη μεγάλη αντιπολιτευτική μάχη. Για μας είναι κρίσιμης σημασίας αυτές οι εκλογές γιατί δεν υπάρχει κόμμα και ισχυρή αντιπολίτευση χωρίς μια ισχυρή οργάνωση που θα διαχέεται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Στόχος μας είναι να ανανεώσουμε και να εμπλουτίσουμε με νέα στελέχη την οργανωτική μας δομή, αλλά κυρίως να φτάσει το μήνυμα του ΠΑΣΟΚ μέχρι το τελευταίο χωριό της Ελλάδας, σε κάθε συνοικία και σε κάθε τόπο δουλειάς. Από αυτή την πλευρά, το πολιτικό μας σχέδιο, η στρατηγική μας για την Ελλάδα του 21ου αιώνα θα δυναμώσει πολύ περισσότερο, γιατί δεν αρκεί ένα κόμμα εξουσίας να έχει μόνο πολιτικό σχέδιο, χρειάζεται και πολιτική δομή που θα το προωθήσει στην κοινωνία και τους πολίτες, χρειάζεται, με άλλα λόγια, να έχει κανείς τα κατάλληλα εργαλεία για να παράγει πολιτική. Καθημερινά προχωρούμε και δίνουμε τις μάχες εντός κι εκτός Βουλής, με τον αντιπολιτευτικό, δημιουργικό και προγραμματικό μας λόγο. Να σας θυμίσω ότι πρόσφατα παίρνουμε πρωτοβουλίες για κρίσιμα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα, καταθέτουμε σχέδια νόμου, όπως π.χ. το σχέδιο νόμου που καταθέσαμε πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή για την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων των δανειοληπτών, πολλοί από τους οποίους κινδυνεύουν ή έχουν ήδη χάσει τα σπίτια, τα αυτοκίνητά τους και την περιουσία τους, απέναντι στην πρακτική που ακολουθούν οι τράπεζες και άλλοι οικονομικοί φορείς της χώρας».

Ερ: Σε ό,τι αφορά τις εκλογές, πιστεύετε ότι θα υπάρξει συμμετοχή στην Κορινθία;

Απ: «Είναι ευθύνη όλων μας να κινητοποιηθούμε αυτή την τελευταία εβδομάδα και βεβαίως θα υπάρξει μια μεγάλη επικοινωνιακή προσπάθεια ενημέρωσης των συμπολιτών μας στην Κορινθία σχετικά με τις εκλογές. Εγώ είμαι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει μεγάλη συμμετοχή, γιατί όλοι σήμερα, λόγω της δραματικής οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης, προσβλέπουν όλο και περισσότερο στο ΠΑΣΟΚ. Αυτό ωστόσο δε σημαίνει ότι πρέπει να επαναπαυτούμε, πρέπει να δουλέψουμε μέχρι την Κυριακή που είναι η ημέρα των εκλογών ώστε περισσότεροι φίλοι του ΠΑΣΟΚ να συμμετάσχουν σε αυτές τις διαδικασίες».

Ερ: Έχετε πει σε παλαιότερη συνέντευξή σας στην εφημερίδα «Ημερησία» ότι επιδίωξή σας είναι να αναδειχθεί το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα, με δυνατότητα αυτοδύναμης κυβέρνησης. Πού το στηρίζετε αυτό και πόσο εφικτό πιστεύετε ότι είναι με τα σημερινά πολιτικά και κοινωνικά δεδομένα;

Απ: «Πιστεύω ότι είναι εφικτό, κι αυτό δεν είναι απλά μια αισιόδοξη πρόβλεψη ούτε μια προσπάθεια τονωτικής ψυχολογικής ένεσης αλλά μια ρεαλιστική προσέγγιση, δεδομένης της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης, η οποία όσο περνάει ο χρόνος γίνεται όλο και πιο δραματική και δημιουργεί αδιέξοδα για τον συνταξιούχο, τον μισθωτό, τον νέο. Η οικονομία της χώρας λόγω της πολιτικής της κυβέρνησης της Ν. Δ. έχει ξεφύγει εντελώς, η ακρίβεια καλπάζει καθημερινά, με αποτέλεσμα να διαβρώνει το εισόδημα του εργαζόμενου, καθώς και να μειώνει και να απαξιώνει την αγοραστική δύναμη του Έλληνα.
Φοβάμαι, με βάση τα στοιχεία που σήμερα εμφανίζουν καθημερινά οι διεθνείς οργανισμοί αλλά και η Ε. Ε., ότι το Φθινόπωρο θα είναι μια σκληρή περίοδος για τους εργαζόμενους και τα νοικοκυριά. Η ανεργία, ο εργασιακός «Μεσαίωνας» και η απαξίωση των εργασιακών σχέσεων δημιουργούν επιπρόσθετα προβλήματα στον εργαζόμενο, στον άνεργο, στο νέο, στη γυναίκα. Όλη αυτή η κατάσταση δείχνει ότι η κυβέρνηση της Ν. Δ. δεν μπορεί να ελέγξει την οικονομία, μιλά για μια εικονική οικονομική πραγματικότητα, τη στιγμή που ο Έλληνας πολίτης βιώνει καθημερινά μια σκληρή οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα. Αυτή η κατάσταση, που θα επιδεινώνεται όλο και περισσότερο, δημιουργεί στην Ελληνική κοινωνία μια νέα ελπίδα και προσδοκία για το ΠΑΣΟΚ. Εγώ, που ως μέλος του πολιτικού συμβουλίου επισκέπτομαι πολλές περιοχές της χώρας, βλέπω τον κόσμο να στρέφεται σταδιακά προς το ΠΑΣΟΚ, να ακούει τον πολιτικό λόγο και την εναλλακτική πρότασή του. Πιστεύω ότι το κλίμα αλλάζει καθημερινά και καμιά δημοσκόπηση δεν μπορεί να αποτυπώσει αυτή την αλλαγή που γίνεται μέσα στην κοινωνία. Εμείς θα συνεχίσουμε τη συλλογική μας προσπάθεια, θα εντείνουμε την αντιπολιτευτική μας δράση, όχι απλά με έναν καταγγελτικό λόγο αλλά με έναν δημιουργικό, προγραμματικό αντιπολιτευτικό λόγο, εναντιούμενοι στη συντηρητική κυβερνητική πολιτική, προτείνοντας συγχρόνως τη δική μας πρόταση εξουσίας και τις δικές μας ιδέες για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα ο Ελληνικός λαός. Δεν αρκεί μόνο να καταγγέλλουμε, ο κόσμος θέλει να ακούει έναν αξιόπιστο, ρεαλιστικό και αποτελεσματικό αντιπολιτευτικό λόγο. Πάνω σ’ αυτό δουλεύουμε, και πάνω σ’ αυτό θα δουλέψω κι εγώ, ως υπεύθυνος πλέον, εκ μέρους του πολιτικού συμβουλίου, για τον πολιτικό σχεδιασμό και την πολιτική δράση του ΠΑΣΟΚ».

«ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ
ΨΥΧΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ»

Ερ: Το ΠΑΣΟΚ έχει να επιτελέσει ένα σπουδαίο ρόλο ως αντιπολίτευση στη Βουλή. Για να γίνει αυτό όμως θα πρέπει να μην υπάρχουν σκιές στην ενότητα του κόμματος. Αυτή τη στιγμή πιστεύετε ότι υπάρχουν κάποιες τέτοιες σκιές που εμποδίζουν ίσως την πορεία του κόμματος;

Απ: «Είμαι από τους πρώτους που, μετά την ήττα μας στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2007 και βλέποντας την εσωκομματική αντιπαράθεση ενόψει εκλογής του Προέδρου του κινήματος, είχα μιλήσει για την ανάγκη μιας νέας ψυχικής και πολιτικής ενότητας. Δε θέλω να το κρύψω γιατί θέλω να είμαι πάντα ειλικρινής, περάσαμε μια επώδυνη περίοδο εσωκομματικής αντιπαράθεσης και χάσαμε πολύτιμο αντιπολιτευτικό χρόνο μέχρι τις 11 Νοεμβρίου. Η 11η Νοεμβρίου ωστόσο και η επανεκλογή του Γιώργου Παπανδρέου στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ δημιουργεί νέες πολιτικές συνθήκες και μια νέα πολιτική δημοκρατική πραγματικότητα, την οποία όλοι πλέον πρέπει να σεβαστούν. Είμαι βέβαιος, βλέποντας και τις εξελίξεις με το συνέδριό μας, ότι το ΠΑΣΟΚ, παρά αυτή τη δύσκολη περίοδο που πέρασε, δημιουργεί σήμερα μια καινούρια στέρεη πολιτική, έχει ψυχολογική και οργανωτική ενότητα στη βάση της ανανέωσής και αναγέννησής του, στη βάση μιας βαθιά δημοκρατικής ανασυγκρότησης».

Ερ: Πόσο απαραίτητη είναι η καθημερινή επαφή, και ιδιαίτερα με τον κόσμο της Περιφέρειας, για να μπορέσουν να ανακτήσουν οι ψηφοφόροι την εμπιστοσύνη τους στο κόμμα;

Απ: «Πιστεύω ότι δεν είναι απλώς αναγκαία, είναι βασική προϋπόθεση για να ξαναβρεί το ΠΑΣΟΚ τον πολιτικό του βηματισμό, να αποκτήσει και πάλι την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και των πολιτών, να κερδίσει το χαμένο έδαφος. Θεωρώ ότι είναι πολιτική υποχρέωση όλων των βουλευτών αλλά και των τοπικών στελεχών σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, να έρχονται σε καθημερινή επαφή με τον κόσμο, να αφουγκράζονται τα προβλήματά του και να αναδεικνύουν τις δικές μας εναλλακτικές προτάσεις για την χώρα. Θεωρώ ότι αυτή είναι η βασική προϋπόθεση για να προχωρήσει το ΠΑΣΟΚ. Εμείς πληρώσαμε πολύ ακριβά – με δύο ήττες – την αποκοπή μας από την Ελληνική κοινωνία. Αυτό το λάθος δεν πρέπει και ούτε πρόκειται να ξαναγίνει. Καθημερινά έχουμε δυναμική, ενεργό επαφή με την κοινωνία, μιλάμε με τον κόσμο και βλέπουμε στα μάτια τους την ελπίδα που καλλιεργούν σε ένα δυναμικό, πλειοψηφικό ΠΑΣΟΚ, κι αυτό μας δίνει την αισιοδοξία για να παλέψουμε. Εξάλλου, θα προσέθετα ότι είναι δική μας ευθύνη να ανταποκριθούμε σ’ αυτό τον λαό, που σήμερα πραγματικά βρίσκεται μπροστά σε πάρα πολλά, σοβαρά προβλήματα».

Ερ: Ένα από τα σοβαρά προβλήματα είναι η ακρίβεια. Βλέπουμε την τιμή του πετρελαίου να αυξάνεται κατακόρυφα και να συμπαρασύρει τις τιμές αναγκαίων καθημερινών προϊόντων. Πώς σχολιάζετε αυτό το πρόβλημα;

Απ: «Η κερδοσκοπική άνοδος της τιμής του πετρελαίου είναι μια πραγματικότητα. Όμως η προσπάθεια της Ν. Δ. να αποδώσει εξ’ ολοκλήρου στην άνοδο της τιμής του πετρελαίου την εσωτερική ακρίβεια που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα Ελληνικά νοικοκυριά, είναι μια προσπάθεια που δεν έχει καμιά βάση και δεν μπορεί να πείσει κανέναν. Όλα τα κράτη-μέλη της Ε. Ε. σήμερα αντιμετωπίζουν την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, ωστόσο μέσα από μεταρρυθμίσεις και αλλαγές έχουν επιτύχει να μην οδηγεί η αύξηση αυτή μια κούρσα ακρίβειας στο εσωτερικό. Εδώ, το πρόβλημα της ακρίβειας στην Ελλάδα έχει να κάνει περισσότερο με την ανεξέλεγκτη κατάσταση την οποία επιτρέπει η κυβέρνηση στα κυκλώματα των μεσαζόντων, στα κυκλώματα της αισχροκέρδειας και της κερδοσκοπίας, τα οποία ουσιαστικά κάνουν πάρτυ λόγω της αδράνειας, της αδυναμίας και της έλλειψης πολιτικής βούλησης από την πλευρά της Κυβέρνησης της Ν. Δ.
Θέλω να πω με άλλα λόγια ότι η άνοδος της τιμής του πετρελαίου δεν μπορεί να εξηγήσει με πειστικό τρόπο αυτή τη μεγάλη ακρίβεια που υπάρχει σήμερα στη Ελλάδα, και η οποία δε συγκρίνεται με την κατάσταση που επικρατεί στα άλλα κράτη-μέλη της Ε. Ε., παρόλο που η τιμή του πετρελαίου ανεβαίνει το ίδιο για όλες τις χώρες. Γιατί για παράδειγμα η τιμή της βενζίνης είναι φθηνότερη σε όλες τις άλλες χώρες από αυτήν της Ελλάδας, κι όταν μάλιστα τα εισοδήματα στην χώρα μας είναι μικρότερα από αυτά των περισσότερων Ευρωπαίων; Αυτά είναι προφάσεις της κυβέρνησης και του κ. Αλογοσκούφη. Βλέπουμε από την άλλη πλευρά ότι ανακαλύπτουν καθυστερημένα την ακρίβεια – ακόμα κι αυτά τα 41 περίφημα μέτρα του κ. Φόλια, του Υπουργού Ανάπτυξης, δεν πρόκειται να έχουν κανένα αποτέλεσμα, γιατί δυστυχώς δεν υπάρχει η πολιτική βούληση. Έχουν διαλυθεί οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, έχει επιτρέψει η Κυβέρνηση την ενδυνάμωση και την αύξηση της ισχύος των καρτέλ και των μονοπωλίων, χωρίς να μπορούν να συγκρουστούν με αυτά τα συμφέροντα. Βλέπουμε δηλαδή μια Κυβέρνηση που καθημερινά, με τις πράξεις και τις παραλείψεις της, καθιστά τον μέσο Έλληνα εργαζόμενο φτωχότερο, ενώ συγχρόνως επιτρέπει σε όλα αυτά τα κυκλώματα να πλουτίζουν».

«ΕΧΟΥΜΕ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ»

Ερ: Μείζον θέμα για την χώρα μας αποτελεί σίγουρα και η ονομασία των Σκοπίων. Ποια είναι η τοποθέτησή σας πάνω σε αυτό το θέμα και γενικότερα για τη φημολογία που υπάρχει για την ονομασία «Νέα Μακεδονία»; Το ΠΑΣΟΚ θα είναι θετικό σε μια τέτοια ονομασία;

Απ: «Το ΠΑΣΟΚ, ως ένα μεγάλο κόμμα εξουσίας, με όρους και αίσθημα εθνικής ευθύνης, διαμόρφωσε ένα διαπραγματευτικό πλαίσιο και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που αυτό το πλαίσιο το ακολούθησε στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός, καθώς και η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων. Με ιδιαίτερο ωστόσο προβληματισμό και ανησυχία σήμερα βλέπουμε την ηγεσία του Υπ. Εξωτερικών να διερευνά δυνατότητες ανεύρεσης ενός συμβιβασμού όχι στη βάση του γεωγραφικού προσδιορισμού, όπως έχει υποστηρίξει το ΠΑΣΟΚ και άλλα κόμματα, αλλά στη βάση ενός επιθετικού προσδιορισμού. Για μας θα είναι απαράδεκτο να συνεχίσει να στέλνει λανθασμένα μηνύματα η Ελληνική Κυβέρνηση προς τη διεθνή Κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεχόμενη μια σύνθετη ονομασία που θα στηρίζεται σε έναν επιθετικό προσδιορισμό. Και θα έλεγα ότι στρέφεται κατά των συμφερόντων της χώρας η προσπάθεια ορισμένων κύκλων της Κυβέρνησης να πείσουν τον Ελληνικό λαό ότι το όνομα «Νέα Μακεδονία» είναι ένας γεωγραφικός προσδιορισμός. Εμείς έχουμε δηλώσει ότι διαφωνούμε κι έχουμε μια ξεκάθαρη προσέγγιση που υπερασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας, και καλούμε την Κυβέρνηση να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση στο πλαίσιο του ΟΗΕ, με βάση το στέρεο διαπραγματευτικό πλαίσιο που είχε διαμορφώσει το ΠΑΣΟΚ κι ο Πρόεδρός του, Γ. Παπανδρέου».

«ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2»

Ερ: Σε ό,τι αφορά τον Καποδίστρια 2, ξεκινάει ήδη μια συζήτηση για τον κι απ’ ό,τι φαίνεται μάλλον θα προχωρήσουμε πολύ γρήγορα σε αυτήν τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση. Ποια είναι η γνώμη σας επ’ αυτού;

Απ: «Καταρχήν θέλω να πω, και αισθάνομαι υπερήφανος που είμαι στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ότι είναι το ΠΑΣΟΚ που προχώρησε, παρά τις αντιξοότητες και τις διαφωνίες και χωρίς καμιά λογική πολιτικού κόστους, μια μεγάλη δημοκρατική θεσμική μεταρρύθμιση αποκέντρωσης του κράτους και μεταφοράς αρμοδιοτήτων και πόρων στους αυτοδιοικητικούς φορείς. Θέλω να θυμίσω για όλους τους συμπολίτες μας ότι ήταν το ΠΑΣΟΚ που προχώρησε στη θεσμική μεταρρύθμιση του Καποδίστρια 1 απέναντι στην τότε αντιπολίτευση της Ν. Δ. που δεν την ψήφισε στη Βουλή. Χαιρόμαστε σήμερα που εκ των υστέρων και για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση ανακαλύπτει τα μεγάλα πλεονεκτήματα μιας νέας διοικητικής θεσμικής μεταρρύθμισης στην χώρα μας. Η χώρα δεν μπορεί να αντέξει ένα συγκεντρωτικό, γραφειοκρατικό, αναποτελεσματικό κράτος, και γι’ αυτό πρέπει να αποκεντρώσουμε περαιτέρω τις εξουσίες, να δώσουμε δύναμη, λόγο, αρμοδιότητες και πόρους στις τοπικές κοινωνίες μέσα από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να ανασυγκροτήσουμε το διοικητικό χάρτη της χώρας με έναν δημοκρατικό τρόπο και με τη συναίνεση βεβαίως της κοινωνίας, λαμβάνοντας υπόψη, εκεί που χρειάζεται, τις οικονομικές, κοινωνικές, γεωγραφικές, εδαφικές και πολιτιστικές ιδιαιτερότητες. Πάνω απ’ όλα όμως χρειάζεται ένας ολοκληρωμένος στρατηγικός σχεδιασμός ώστε αυτή η μεταρρύθμιση να αποτελέσει εργαλείο για την ανάπτυξη της χώρας».

Ερ: Θα θέλατε να μας πείτε αν τα λάθη και οι παραλείψεις που έγιναν στον Καποδίστρια 1μπορεί να αποτελέσουν τροχοπέδη και για την πορεία του Καποδίστρια 2; Γιατί οι δήμοι αυτή τη στιγμή δεν παύουν να φωνάζουν καθημερινά ότι δεν έχουν οικονομικούς πόρους για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές ανάγκες….

Απ: «Αυτό που λέτε είναι αλήθεια, το λέει πρώτος απ’ όλους ο Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και Δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης, που είναι και στέλεχος της Ν. Δ. Η Κυβέρνηση, παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις, στερεί από την ΚΕΔΚΕ και τους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης σημαντικούς εθνικούς πόρους που όφειλε ήδη να έχει αποδώσει, όπως προβλέπουν και οι νόμοι που είχε ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ. Από κει και πέρα, οφείλουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις – και το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του θα το κάνει – να κάνουμε έναν απολογισμό εφαρμογής του Καποδίστρια 1, να δούμε και τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα, ούτως ώστε να ελαχιστοποιήσουμε ή και να εξαλείψουμε τα μειονεκτήματα. Γιατί ασφαλώς υπήρξαν μεγάλα πλεονεκτήματα σε αυτή τη διοικητική μεταρρύθμιση, υπήρξαν όμως και ορισμένα μειονεκτήματα σε σχέση με τη λειτουργία των δήμων απέναντι στα δημοτικά διαμερίσματα, κι αυτά τα αρνητικά σημεία πρέπει να αντιμετωπιστούν. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα πρέπει αυτά να σταθούν εμπόδιο στην αναγκαία νέα επαναστατική μεταρρύθμιση του Καποδίστρια 2. Και θέλω να προσθέσω ότι αυτή τη στιγμή δε γνωρίζουμε ποιες είναι οι προθέσεις της Κυβέρνησης. Γνωρίζουμε κάποιες επιμέρους δηλώσεις Κυβερνητικών παραγόντων και του αρμόδιου Υπουργού Εσωτερικών, κ. Παυλόπουλου, δηλώσεις όμως που δεν αποτελούν μια συγκροτημένη πρόταση από την πλευρά της Κυβέρνησης. Για μια ακόμα φορά η Κυβέρνηση, όπως το είδαμε πρόσφατα στο ασφαλιστικό, «ρίχνει άδεια για να πιάσει γεμάτα», ούτως ώστε να μπορέσει να αφουγκραστεί τις αντιδράσεις. Έτσι όμως δεν γίνονται μεταρρυθμίσεις κι αυτές οι προσπάθειες είναι καταδικασμένες να αποτύχουν. Η Κυβέρνηση οφείλει να καταστήσει σαφή την πρότασή της για τον Καποδίστρια 2 και γνωστά τα κριτήρια βάση των οποίων θα γίνουν οι ενοποιήσεις των δήμων, οφείλει να ενημερώσει τον Ελληνικό λαό και τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας σχετικά με την πρότασή της για το ρόλο της Περιφέρειας και να καταστήσει γνωστό στις πολιτικές δυνάμεις πώς βλέπει το θέμα της μεταφοράς των πόρων και αρμοδιοτήτων στους νέους θεσμούς που θα περιλαμβάνει η μεταρρύθμιση του Καποδίστρια 2».

ΚΟΡΙΝΘΙΑ

«ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΙ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΚΑΝΕΝΟΣ
ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΡΓΟΥ ΥΠΟΔΟΜΗΣ..»

Ερ: Ποια θεωρείτε ότι είναι τα μεγάλα έργα που έχουν καθυστερήσει να γίνουν στην Κορινθία και θα πρέπει να δούμε άμεσα μέσα στο επόμενο διάστημα; Και αναφέρομαι βεβαίως και στο φράγμα του Ασωπού που είναι ένα έργο πνοής για τον αγροτικό κόσμο στην περιοχή μας.

Απ: «Δυστυχώς διανύουμε το πέμπτο έτος διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν. Δ. και παραμένουν ακόμα οι μεγάλες υποσχέσεις, τα λόγια και οι ελπίδες που είχαν καλλιεργηθεί προεκλογικά από στελέχη της Ν. Δ. στο νομό. Δεν έχουμε δει την έναρξη κανενός μεγάλου έργου υποδομής που θα έδινε μια νέα αναπτυξιακή πνοή στην περιοχή μας. Αναφερθήκατε πολύ σωστά στο φράγμα του Ασωπού. Πρόκειται για ένα θέμα που με ενδιαφέρει άμεσα, είναι ένα θέμα που το υπερασπίζομαι και μέσα στη Βουλή και εκτός Βουλής, αλλά δυστυχώς βλέπουμε να έχει εμπλακεί σε λανθασμένους χειρισμούς από την πλευρά της Κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, για μια ακόμη φορά. Πρόσφατα, έκανα μια επίκαιρη επερώτηση στον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, τον κ. Κοντό, και αποκαλύφθηκαν σοβαρά ελλείμματα στη διαδικασία δημοπράτησης αυτού του έργου. Φοβάμαι ότι η καθυστέρηση θα είναι ακόμα πολύ μεγάλη γιατί η ίδια η επιτροπή δημοπράτησης, τη σύνθεση της οποίας συγκρότησε η Κυβέρνηση, ουσιαστικά έχει κάνει πολλά λάθη. Άρα, ένα τέτοιο μεγάλο έργο είναι σήμερα εγκλωβισμένο στη δικαστική διαδικασία για λόγους για τους οποίους ευθύνεται η Κυβέρνηση, αλλά και τοπικοί φορείς του νομού Κορινθίας. Από κει και πέρα, πρέπει να συνεχίσουμε όλοι οι φορείς, η τοπική κοινωνία να δίνουμε τη μάχη, να πιέσουμε και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και βεβαίως την Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο για να ξεμπλοκαριστεί η κατάσταση και να μπορέσει να ξεκινήσει το έργο.

Πέρα από αυτό το έργο όμως, δεν έχουμε δει ούτε άλλα έργα σημαντικά. Για παράδειγμα σε ό,τι αφορά το νερό με το οποίο η Κορινθία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα και θα συνεχίζει να αντιμετωπίζει για τα επόμενα χρόνια, δεν έχουμε δει καμία κίνηση ούτε από πλευράς Κυβέρνησης ούτε από πλευράς Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Δεν έχουμε δει έργα υποδομών στους οδικούς άξονες και της παράλιας ζώνης, που θα καθιστούσαν πιο ανθρώπινη τη ζωή των συμπολιτών μας, δεν έχουμε δει κανένα αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα δημιουργούσε θέσεις εργασίας σε μια περιοχή που είχε πλούτο στο παρελθόν και σήμερα απαξιώνεται παραγωγικά και αποβιομηχανοποιείται. Δεν έχουμε δει ένα συγκροτημένο χωροταξικό σχέδιο, μια βιομηχανική ζώνη που θα μπορούσε να αποτελέσει κίνητρο για νέες επενδύσεις, δεν έχουμε δει την κινητοποίηση των παραγωγικών τοπικών δυνάμεων της Κορινθίας στην κατεύθυνση ενός νέου αναπτυξιακού προγράμματος. Έχουμε ακούσει λόγια, ωστόσο στον πέμπτο χρόνο διακυβέρνησης δεν έχουμε δει ακόμα έργα».

Ερ: Πρόσφατα ο καθηγητής Βιολογίας κ. Κουμαντάκης όταν είχε έρθει στην Κόρινθο έκανε δήλωση ότι τα νερά είναι πάρα πολλά για να καλύψουν τις ανάγκες ολόκληρου του νομού. Την ίδια στιγμή όμως η Κόρινθος δεν έχει νερό. Ποια είναι η θέση σας πάνω στο θέμα αυτό καθώς και το θέμα υδροδότησης του Δήμου Κορινθίων από την Στυμφαλία;

Για την υδροδότηση της Κορίνθου

Απ: «Το νερό, και το έχω πει και σε πρόσφατες δηλώσεις μου, είναι δημόσιο αγαθό και οφείλουμε να το διανέμουμε κατά τέτοιο τρόπο ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες όλης της Κορινθίας. Με σεβασμό βεβαίως στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών απ’ όπου προέρχεται αλλά από κει και πέρα χρειάζονται δυναμικές παρεμβάσεις στις υποδομές, ώστε τα εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού που χάνονται στη θάλασσα κάθε χρόνο να αξιοποιηθούν προς όφελος όλου του νομού μας. Το νερό δεν πρέπει να γίνει αφορμή για συγκρούσεις που θα έχουν ως βάση μικροπολιτικές ή μικροτοπικές σκοπιμότητες. Το νερό δεν είναι ιδιοκτησία κανενός και για να προσφέρουμε έργο στην τοπική κοινωνία και να γίνουμε ωφέλιμοι στον Κορινθιακό λαό πρέπει να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας. Περιμένουμε την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας για το θέμα αυτό και πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει ένας ειλικρινής διάλογος ανάμεσα σε όλους, καθώς και να γίνουν συγκροτημένες παρεμβάσεις σε υποδομές και γενικότερα στα δίκτυα, ώστε να εξυπηρετηθεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τόσο η πόλη της Κορίνθου όσο και άλλες περιοχές, καθώς επίσης και για να βρεθεί λύση στο θέμα της άρδευσης, που δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αποτελεί ένα εξίσου σοβαρό πρόβλημα για την αγροτική ανάπτυξη της Κορινθίας. Όλα αυτά είναι «συγκοινωνούντα δοχεία» και πρέπει να επιλυθούν με μια ολοκληρωμένη στρατηγική. Χρειάζεται τόλμη, θάρρος και πάνω απ’ όλα ειλικρίνεια και από τους τοπικούς φορείς και από τους βουλευτές.»

Για την διάβρωση των ακτών και την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων


Ερ: Δύο ζητήματα που είναι σημαντικά για την Κορινθία είναι η διάβρωση των ακτών και η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων προκειμένου να μη βρεθεί σε αδιέξοδο όχι μόνο η Κόρινθος αλλά ολόκληρος ο νομός. Τι εξέλιξη υπάρχει σχετικά;

Απ: «Γνωρίζω τα θέματα και έχω συνεχή επαφή με τους Δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια των περιοχών που πλήττονται από τη διάβρωση των ακτών, και πληροφορούμαι ότι μένουν αβοήθητοι, χωρίς συμπαράσταση από την Κυβέρνηση. Η διάβρωση των ακτών είναι ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει – και φοβάμαι ότι θα αντιμετωπίζει και στο μέλλον – η Κορινθία. Είναι ένα πρόβλημα προστασίας του περιβάλλοντος, που απαιτεί και νέες παρεμβάσεις σε υποδομές καθώς πλήττει το αναπτυξιακό και τουριστικό μέλλον κυρίως των περιοχών της Δυτικής Κορινθίας. Χρειάζεται μια συνολική παρέμβαση από την πλευρά της Κυβέρνησης και γενναία χρηματοδότηση, καθώς τα έργα υποδομής για την αντιμετώπιση της διάβρωσης έχουν υψηλό κόστος, στο οποίο δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν από μόνοι τους οι δήμοι. Οι ευθύνες και του αρμόδιου Υπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. κ. Σουφλιά, αλλά και της Κυβέρνησης είναι μεγάλες.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, υπάρχουν ευθύνες και στους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς δεν έχουν πετύχει ακόμα να συμφωνήσουν μεταξύ τους για το τι πρέπει να γίνει ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Ο χρόνος περνάει, και στο τέλος του 2008 θα πρέπει να έχουν κλείσει όλες οι παράνομες χωματερές – οι οποίες είναι αρκετές στο νομό Κορινθίας, διαφορετικά, από τις αρχές του καινούριου έτους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προσφύγει στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων κατά της χώρας μας. Και αντιλαμβάνεστε ποιες θα ήταν οι συνέπειες από ένα τέτοιο ενδεχόμενο – η Ελλάδα θα χάσει Κοινοτικούς πόρους λόγω αδυναμίας ή και ανικανότητας ακόμα των τοπικών κοινωνιών να λύσουν αυτό το πρόβλημα, ένα πρόβλημα που μπορεί να είναι σοβαρό αλλά έχει ωστόσο λυθεί σε όλες τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ και πολλά χρόνια. Γι’ αυτό μιλώ με τόλμη και ειλικρίνεια, γιατί πρόκειται για ένα θέμα που υπονομεύει το κοινό μας μέλλον, το περιβάλλον και γενικότερα τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής μας. Χρειάζονται λοιπόν γενναίοι χειρισμοί κι εκεί πρέπει να στρέψουμε όλοι την προσοχή μας, καθώς έχουμε όλοι τις ευθύνες μας, και κυρίως η Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, και τώρα είναι ανάγκη πλέον να τις αναλάβουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια: