29.5.08


Απογοήτευση και αγανάκτηση επικρατεί στον Δήμο Ευρωστίνης τόσο στην Δημοτική Αρχή όσο και στους δημότες μετά τη λήψη των ενημερωτικών εντύπων από τον Ε.Λ.Γ.Α. για την αποζημίωση από την πυρκαγιά του Αυγούστου του 2006.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά η κρατική μηχανή όλα αυτά τα χρόνια δυστυχώς είναι απούσα ενώ οι αποζημιώσεις είναι μικρές σε σχέση με τις ζημιές που έχουν προκληθεί. Η Δημοτική Αρχή δηλώνει πάντως πως θα είναι στο πλευρό των δικαιούχων με διαμαρτυρίες προς το αρμόδιο Υπουργείο.
Χαρακτηριστικά αναφέρονται σε δελτίο Τύπου τα εξής: «Οι δημότες των Τ.Δ. Χελυδορίου-Λυγιάς-Πύργου-Λυκοποριάς-Καλλιθέας και Ελληνικού είδαν την περιουσία τους να καταστρέφεται σε λίγες ώρες χωρίς κανείς τους να μπορεί να διασώσει τίποτε από το πέρασμα της καταστροφικής πυρκαγιάς. Το εισόδημά τους για πέντε (5) τουλάχιστον χρόνια έχει μηδενιστεί και επιβαρυμένοι από τον παγετό του 2004,ο κόσμος βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. Η κρατική μηχανή όλα αυτά τα χρόνια δυστυχώς είναι απούσα. Έτσι μετά την πενιχρή αποζημίωση για τον παγετό του 2004, ήρθαν τώρα και οι καταστάσεις για τις αποζημιώσεις από την πυρκαγιά, στις οποίες τα χρήματα που ορίζεται να δοθούν είναι ελάχιστα, ώστε να μην καλύπτεται σε καμία περίπτωση η απώλεια του εισοδήματος.
Ο αναβρασμός των πληγέντων και οι διαμαρτυρίες είναι πολλές και έντονες. Πώς άραγε θα ανταπεξέλθουν οικονομικά μέσα στην κοινωνία των ανατιμήσεων και της κερδοσκοπίας από τη μια πλευρά και της μείωσης των αγροτικών τους εισοδημάτων και παραγωγής από την άλλη;
Οι δημότες εξάλλου, που έχουν τεμάχια μικρής έκτασης (κάτω από μισό στρέμμα κτημάτων και κάτω από 10 ρίζες ελιές) δεν αποζημιώνονται εντελώς.
Γιατί άραγε; Αυτοί πρέπει να διαγραφούν;
Η πολιτεία δεν τους αναγνωρίζει ως αγρότες;
Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν μεγάλη περιουσία και έχει καταστραφεί ένα μικρό μέρος αυτής.
Γιατί η απώλεια εισοδήματος καλύπτεται μόνο για ένα ή δύο χρόνια και όχι για όλη την περίοδο, που οι παραγωγοί θα στερηθούν το προϊόν τους;
Με ποια κριτήρια εν τέλει δίνονται άραγε αυτές οι αποζημιώσεις;
Οι δημότες απαιτούν επανεκτίμηση της κατάστασης και απόδοση υψηλότερης και αντικειμενικά υπολογισμένης οικονομικής βοήθειας.
Η Δημοτική Αρχή συμπαραστέκεται πλήρως στο αίτημα των πληγέντων συνδημοτών μας, προβαίνοντας σε έντονες γραπτές διαμαρτυρίες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες και προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: