26.5.08

Σε μία εκ βαθέων και ειλικρινή συνέντευξη στην «Η.Κ» ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κορινθίας Βασίλης Μπαλάφας απαντά στις ερωτήσεις μας χωρίς περιστροφές.
Αφού ξεκαθαρίζει πως στην Οργάνωση υπάρχει κλίμα συνεννόησης και συνεργασίας, εκθέτει τις απόψεις του σε θέματα που απασχολούν την νεολαία σήμερα, όπως αυτό της ανεργίας ενώ «πλάθει» και το προφίλ της ΟΝΝΕΔ κάνοντας σαφές πως «η ΟΝΝΕΔ απέδειξε με το πέρασμα των ετών ότι διέπεται, περισσότερο ίσως κι από το ίδιο το κόμμα, από αρχές φιλελευθερισμού.».
Παράλληλα μας μιλά για τις δράσεις και τους στόχους της οργάνωσης, τώρα και στο μέλλον, αλλά και για την επιτυχία της τελευταίας εκδήλωσης για την ανακύκλωση. Στην ερώτηση μας γιατί να γραφτεί κάποιος μέλος σε μια κομματική οργάνωση όπως της ΟΝΝΕΔ Κορινθίας, ξεκαθαρίζει πως στόχος δεν είναι η υποχρεωτική συμμετοχή αλλά η συνειδητή επιθυμία να συμμετέχουν οι νέοι στα κοινά. Μας αποκάλυψε ακόμη πως η ΟΝΝΕΔ καταθέτει τις δικές της προτάσεις αλλά και απόψεις «οι οποίες ορισμένες φορές να φαίνονται ακόμα και αιρετικές ως προς το κόμμα – το έχει κάνει άλλωστε στο παρελθόν, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι εμείς είμαστε οι άνθρωποι που θα δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα ή ότι θα πάμε κόντρα στις κομματικές γραμμές, σε γενικό επίπεδο.».
Ο κ. Μπαλάφας μας είπε:

Ερ: κε Μπαλάφα, πόσα χρόνια ασχολείστε με τα πολιτικά πράγματα;

Απ: «Καταρχήν να πω ότι ασχολούμαι με τη ΔΑΠ και την ΟΝΝΕΔ. Με τη ΔΑΠ ασχολούμαι από τα φοιτητικά μου χρόνια, από το 1998 όταν ήμουν φοιτητής στην Άρτα, στο τμήμα Τηλεπληροφορικής και Διοίκησης του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, όπου ήμουν υπεύθυνος της ΔΑΠ Ν.Δ.Φ.Κ και εξελέγην και τρεις φορές υπεύθυνος του Συλλόγου Σπουδαστών.
Έπειτα, όταν γύρισα στην Κόρινθο ασχολήθηκα ξανά με την ΟΝΝΕΔ – είχα ασχοληθεί και πριν φύγω, αλλά πιο έντονα και πιο δραστήρια αυτή τη φορά, και τώρα έχω την τιμή να προεδρεύω της καινούριας Νομαρχιακής Επιτροπής που εκλέχθηκε στις 10 Μαΐου του 2007».

Ερ: Πόσο δύσκολος είναι ο ρόλος του Προέδρου;

Απ: «Δεν είναι πολύ δύσκολος, κι αυτό το λέω γιατί έχω πολύ καλούς ανθρώπους που στελεχώνουν την ΟΝΝΕΔ Κορινθίας αυτή τη στιγμή. Μπορούμε να συνεννοηθούμε μεταξύ μας και δεν έχουμε μεγάλα προβλήματα ώστε να χρειαστεί κάποια στιγμή να επικαλεστώ τον ρόλο του Προέδρου. Είμαστε ίσοι μεταξύ ίσων, συζητάμε, συνεδριάζουμε και αποφασίζουμε σχεδόν πάντα ομόφωνα για το τι θα κάνουμε.
Σαφώς και πρέπει να υπάρχει ένας Πρόεδρος σε κάθε οργανωμένο σχήμα, ο οποίος έχει κάποιους συγκεκριμένους ρόλους, αλλά δεν έχουμε αυτό το παραδοσιακό, με τον Πρόεδρο ηγήτορα ο οποίος θα κάνει το γενικό κουμάντο. Υπάρχει συνεργασία και κλίμα ομονοίας, μέσα στο οποίο λειτουργούμε και δουλεύουμε».

Ερ: Θεωρείτε ότι η νεολαία σήμερα έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει και να διαμορφώνει καταστάσεις, και πρότυπα ενδεχομένως;

Απ: «Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια κάποιοι θέλουν να παρουσιάζουν τη νεολαία ότι απέχει από την πολιτική κι ότι δεν ενδιαφέρεται για τα κοινά. Όσο περνάει ο καιρός όμως, στο διάστημα που ασχολούμαι, διαπιστώνω ότι τελικά είναι ένας μύθος, διότι πολύ απλά οι νέοι δεν έχουν βρει τους σωστούς διαδρόμους έτσι ώστε να ακουστούν. Είναι αλήθεια βέβαια ότι για να ακουστεί μια νεανική φωνή ή η φωνή μιας ολόκληρης ομάδας/οργάνωσης θα πρέπει να είναι έντονη. Όταν λοιπόν οι νέοι είναι σωστά οργανωμένοι και δε δουλεύουν μεμονωμένα, προσπαθώντας ο καθένας να πετύχει προσωπικούς στόχους, τότε αποδεικνύεται ότι μπορούν να προωθήσουν και θέσεις και απόψεις, ακόμα και να αλλάξουν τα πράγματα, γιατί όχι;
Από την άλλη μεριά, το να αποτελέσεις πρότυπο θεωρώ ότι είναι βαριά κουβέντα. Κατά τη δική μου γνώμη, για να φτάσει κάποιος άνθρωπος να αποτελεί πρότυπο θα πρέπει να έχει πετύχει σε διάφορους τομείς της ζωής του – και στον επαγγελματικό τομέα και στη δραστηριότητά του στα κοινά, θα πρέπει να έχει να επιδείξει κάποιο έργο. Δε θα ήθελα να χρησιμοποιήσω συνεπώς αυτή τη λέξη, αν κι έτσι μας χαρακτήρισε ο Υπεύθυνος του Επαρχιακού της ΟΝΝΕΔ από τα κεντρικά. Ως οργάνωση, μπορούμε να πούμε πλέον ότι ναι, επιδεικνύουμε μια δραστηριότητα που είναι πάρα πολύ έντονη, και η οποία μας κατατάσσει μέσα στις καλύτερες οργανώσεις επαρχίας σε όλη την Ελλάδα».

Ερ: Πόσο ανεξάρτητα μπορεί να λειτουργήσει η ΟΝΝΕΔ, και ιδιαίτερα τώρα που η Ν.Δ. αποτελεί Κυβέρνηση;

Απ: «Αυτό ακριβώς θα ήταν και η απάντησή μου στην ερώτησή σας γιατί ασχολήθηκα με την ΟΝΝΕΔ. Η ΟΝΝΕΔ απέδειξε με το πέρασμα των ετών ότι διέπεται, περισσότερο ίσως κι από το ίδιο το κόμμα, από αρχές φιλελευθερισμού. Όπως έχει πει και ο Πρόεδρος, ο Γιώργος ο Παπανικολάου, είναι όντως «ακηδεμόνευτη». Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να εκφράζει θέσεις και απόψεις, οι οποίες ορισμένες φορές να φαίνονται ακόμα και αιρετικές ως προς το κόμμα – το έχει κάνει άλλωστε στο παρελθόν, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι εμείς είμαστε οι άνθρωποι που θα δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα ή ότι θα πάμε κόντρα στις κομματικές γραμμές, σε γενικό επίπεδο. Εννοείται ότι από τη στιγμή που ασχολείται κάποιος με την ΟΝΝΕΔ έχει μια ιδεολογική προσέγγιση που ταυτίζεται – αν όχι ολοκληρωτικά, πάντως σίγουρα σε μεγάλο βαθμό – με τις αρχές της Ν.Δ. Κατά συνέπεια, οι όποιες διαφωνίες μπορεί να υπάρξουν ή έχουν υπάρξει, αφορούν ζητήματα μικρότερης σημασίας ή και κομβικά ζητήματα για τα οποία έχουμε θέσει προβληματισμούς. Το ίδιο το κόμμα πάντως, ποτέ δεν έχει απαιτήσει από την ΟΝΝΕΔ να είναι πλήρως συνυφασμένη με τις πολιτικές γραμμές που αυτό θέτει. Γενικά ιδεολογικά όμως, όπως είπα, εννοείται ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων».

Ερ: Τι αφορούν συνήθως τα θέματα για τα οποία μπορεί να έχετε εσείς κάποια διαφορετική άποψη από το κόμμα;

Απ: «Πρόκειται σαφώς για θέματα που απασχολούν τη νεολαία. Ας μην ξεχνάμε ότι παραδείγματος χάριν ο θεσμός του Τοπικού Συμβουλίου Νέων – που είναι και πρόσφατο παράδειγμα – έτσι όπως τελικά λειτούργησε, νομοθετήθηκε και καλύφθηκε θεσμικά, ήταν εξολοκλήρου μια πρόταση που έθεσε η ΟΝΝΕΔ στο κόμμα. Άρα, συζητάμε όχι μόνο για διαφωνίες αλλά και για νέες ιδέες που περνάνε στο κόμμα, ειδικότερα τώρα που είναι και Κυβέρνηση. Αυτός ο θεσμός πραγματοποιήθηκε και αποτελεί αυτή τη στιγμή μια νέα πραγματικότητα, για την οποία εργαζόμαστε κι εμείς σκληρά και περιμένουμε να δώσει αποτελέσματα ως θεσμός.
Από κει και πέρα, υπάρχουν άλλα θέματα για τα οποία η ΟΝΝΕΔ έχει διαφωνήσει ή έχει θέσει κάποιους προβληματισμούς. Πρόσφατο έντονο παράδειγμα αποτελεί το θέμα της στράτευσης, για το οποίο η ΟΝΝΕΔ τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ, αλλά το ίδιο ξεκάθαρα δήλωσε και ότι πρέπει να προηγηθεί ένας έντονος διάλογος για να μπορέσουμε να δούμε τους όρους ώστε να καταλήξουμε σε ένα σωστό μέτρο.
Προσωπικά έχω πει ότι αν ρωτήσουμε γύρω μας τους νέους ανθρώπους σχετικά με το στρατό, θα σας πουν όλοι ότι έχει καταντήσει να είναι τροχοπέδη, ειδικότερα όσον αφορά την επαγγελματική σταδιοδρομία., καθώς οι περισσότεροι παίρνουν το πτυχίο τους και πάνω που βγαίνουν από το ακαδημαϊκό περιβάλλον, έτοιμοι να μπουν στο εργασιακό πλέον, εκεί έρχεται ο στρατός, ο οποίος τους αφήνει έξω από το παιχνίδι για έναν περίπου χρόνο, με αποτέλεσμα συχνά να χάνουν προκηρύξεις, διαγωνισμούς, κλπ.
Παράλληλα όμως, το θέμα της στράτευσης στα 18 θα πρέπει να το δούμε σφαιρικά. Όπως είναι γνωστό, αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στις μονάδες –πηγαίνουν οι νέοι στρατό και κάνουν σκοπιές 12-16 ώρες την ημέρα καθώς έχουν αποστελεχωθεί οι μονάδες από φαντάρους, κι αυτό αν θέλετε, είναι αποτέλεσμα του δωδεκάμηνου. Άρα το πρόβλημα είναι υπαρκτό κι ένα μέτρο για να αντιμετωπιστεί είναι αυτό. Από κει και πέρα, η ίδια η κοινωνία θα απαντήσει στο κατά πόσο το επιθυμεί. Εμείς πιστεύουμε ότι είναι ένα θετικό μέτρο και θεωρούμε ότι μπορεί να υλοποιηθεί, αν βεβαίως γίνει με τους σωστούς όρους. Να μη φτάσουμε δηλαδή να έχουμε μια κατάσταση σαν τη σημερινή, με φυγόστρατους, κι απλά αντί να είναι φυγόστρατοι στα 25 τους να είναι στα 18 τους».

Ερ: Σε ό,τι αφορά τον νομό Κορινθίας, ποιος είναι ο σκοπός της Τοπικής Οργάνωσης της Ν.Δ.;

Απ: «Ο σκοπός της Οργάνωσης Νέων της Ν.Δ. είναι να μπορεί να έχει λόγο στα κοινά, κι όταν λέμε λόγο εννοούμε να υπάρχουν δράσεις όπως αυτή για την Ανακύκλωση που είδατε πριν από λίγες μέρες ή όπως η ανοιχτή συζήτηση που είχε γίνει για την Παιδεία στις 16 Δεκεμβρίου του 2007 με καλεσμένη την κα Γιαννάκου. Αυτό δείχνει ότι έχουμε σκοπό να ευαισθητοποιούμε την κοινωνία για ζητήματα που μας αφορούν και την αφορούν. Θέλουμε να μπορούμε να έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις επί ορισμένων ζητημάτων, όπως οι προτάσεις που καταθέσαμε για τη διαχείριση των απορριμμάτων τον Ιούλιο του 2007 αλλά και η πρότασή μας για την αναδάσωση των κατεστραμμένων περιοχών της Κορινθίας, που κατατέθηκε τον Νοέμβριο του ίδιου έτους. Πρόκειται για κάποιες προτάσεις που της έχουμε κάνει επί του πρακτέου, έχουν δηλαδή κατατεθεί και στις τοπικές αρχές, με πολύ συγκεκριμένα πλαίσια τα οποία ορισμένες φορές βλέπουμε ότι ενώ αντικειμενικά αντιμετωπίζονται θετικά, δεν μπορούν να μεταφερθούν στην πράξη. Κι επειδή μου λένε αρκετές φορές ότι κυβέρνηση είναι η Ν.Δ., δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ακριβώς κυβέρνηση είναι η Ν.Δ., δεν είναι η ΟΝΝΕΔ. Εμείς ούτε διαχειριζόμαστε κονδύλια ούτε μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις και να πούμε ότι αυτό θα γίνει επειδή το λέμε εμείς. Κατά συνέπεια, ο δικός μας ο ρόλος πρέπει να είναι έντονος και δραστήριος μέσα από προτάσεις ή μέσα από αρθρογραφία η οποία, όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς, είναι πλούσια. Παράλληλα, οι απόψεις μας, οι οποίες είναι «κρυστάλλινες», στοιχειοθετούνται και κατατίθενται στον ηλεκτρονικό και έντυπο Τύπο, και πιστεύω ότι αυτός είναι και ο ρόλος μας.
Από κει και πέρα, μια οργάνωση νέων όπως είναι λογικό, μπορεί να έχει και παράπλευρες δραστηριότητες, οι οποίες πρέπει να είναι και ψυχαγωγικές – μην ξεχνάμε ότι είμαστε νέοι άνθρωποι και δεν πρέπει να βγάλουμε την ψυχαγωγία μέσα από το πρόγραμμά μας. Να σας πω εδώ ότι μας έχουν κατηγορήσει ότι το έχουμε σοβαρέψει πολύ το πράγμα, ενώ δεν είναι αλήθεια, και σας ενημερώνω μάλιστα ότι επίκειται και η διοργάνωση ενός καλοκαιρινού πάρτυ που θα γίνει στο Ξυλόκαστρο. Γενικά προσπαθούμε να έχουμε δραστηριότητα και να φέρουμε τα μέλη μας, όχι απλώς για να γραφτούν και να διογκωθούμε, αλλά προσπαθούμε ώστε αυτά τα μέλη να είναι ενεργά και να συμμετέχουν στη διαμόρφωση απόψεων και θέσεων. Σας πληροφορώ επίσης ότι το καλοκαίρι θα γίνει και το κεντρικό φεστιβάλ της ΟΝΝΕΔ πανελλαδικά, το οποίο θα περιέχει ενδεχομένως κι ένα συνέδριο προτάσεων και θέσεων, και να είστε σίγουροι ότι η Κορινθία θα έχει μια πάρα πολύ μεγάλη δραστηριότητα. Άλλωστε, έχουμε την τιμή να έχουμε κι ένα κεντρικό μέλος της Επιτροπής που έχει συσταθεί για το φεστιβάλ, τον Γενικό Γραμματέα Τοπικού Γραφείου του Δήμου Κορινθίων και Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Νέων, τον Παύλο Πέππα. Βλέπετε λοιπόν ότι με αυτόν τον τρόπο και με όλα αυτά τα οποία έχουμε κάνει, τελικά όταν κάποιος δουλεύει μπορεί να «αναρριχηθεί» και σε ένα παραπάνω επίπεδο. Δεν είμαστε απρόσωποι. Πολλοί άνθρωποι ασχολούνται με την πολιτική προσδοκώντας κάποιες θέσεις σε κάποιες καρέκλες, κλπ. Εμείς δείχνουμε, όσο μπορούμε περισσότερο στους νέους ανθρώπους ότι για να φτάσεις να λες ότι αξίζω να διεκδικήσω μια θέση, θα πρέπει πρώτα να το έχεις αποδείξει. Κι εμείς αυτό το κάνουμε καθημερινά».

Ερ: Ποια είναι η θέση σας σχετικά με το πρόβλημα της ανεργίας, ένα πρόβλημα που απασχολεί έντονα την Κορινθία, όπως άλλωστε και όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας; Έχετε κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις;

Απ: «Η δική μας η θέση είναι ξεκάθαρη, και την έχουμε δηλώσει πάρα πολλές φορές. Η ανεργία είναι ίσως το κυριότερο θέμα που απασχολεί τους νέους ανθρώπους, ωστόσο θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια σημαντική μείωση στην ανεργία. Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα τον νομό Κορινθίας, αυτό που έχουμε να πούμε εμείς είναι ότι πρέπει να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, καθώς είναι ευνόητο ότι μόνο έτσι μπορεί να καταπολεμηθεί η ανεργία. Για το λόγο αυτό συμμετέχουμε σε δράσεις και καλούμε τους νέους να μιλήσουν με τους αρμόδιους φορείς που διαχειρίζονται επιχειρησιακά προγράμματα. Πρόσφατα δε στην Κόρινθο είχε έρθει ο Γ.Γ. Νέας Γενιάς σε μια εκδήλωση που οργάνωσε το Κέντρο Νέων Κορινθίας και μίλησε για τα Κοινοτικά Επιχειρησιακά Προγράμματα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι νέοι προκειμένου να δραστηριοποιηθούν στον νομό. Εμείς προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε κατά κάποιο τρόπο την κοινωνία πάνω σ’ αυτό το θέμα, αναδεικνύοντας συνεχώς τα πλούσια προσόντα που έχει η νέα γενιά. Κι αυτό είναι αλήθεια, και οφείλεται φυσικά στις θυσίες που έχουν κάνει οι γονείς μας για να φτάσουμε ως εδώ σήμερα –μην ξεχνάμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των νέων Ελλήνων πλέον σπουδάζει, γεγονός που έχει ταυτόχρονα δημιουργήσει έναν κορεσμό πτυχιούχων και μια υπερπροσφορά. Θα πρέπει λοιπόν ο καθένας να προσπαθήσει, λίγο με την εξειδίκευση, λίγο με την προσωπική του διάθεση και το μεράκι του να διεκδικήσει τη θέση του μέσα στο εργασιακό περιβάλλον. Και η αλήθεια είναι ότι εμείς σαν οργάνωση θα πρέπει να παλεύουμε έτσι ώστε αυτό το εργασιακό περιβάλλον να είναι όσο το δυνατόν υγιέστερο γίνεται».

Ερ: Η ΟΝΝΕΔ Κορινθίας απαριθμεί δεκάδες εκδηλώσεις στο νομό. Η διοργάνωση της εκδήλωσης για την ανακύκλωση στις 16 Μαϊου χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως μία από τις σημαντικότερες. Ποια ήταν τα ερεθίσματα που σας οδήγησαν να κάνετε τη συγκεκριμένη προσπάθεια και ποια τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα που προέκυψαν απ’αυτήν ;

Απ: «Η ανακύκλωση αποτελεί ένα θέμα που μας έχει απασχολήσει ιδιαίτερα. Κι όταν λέμε ανακύκλωση, μιλάμε για όλες εκείνες τις καταστάσεις που προκύπτουν γύρω από την ανακύκλωση. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι ο νομός μας, και ιδιαίτερα ο Δήμος Κορινθίων, αντιμετωπίζει πολύ μεγάλο πρόβλημα με τα σκουπίδια – τα οποία εξάλλου εξελίσσονται σε ένα παγκόσμιο πρόβλημα όσο περνάει ο καιρός. Δε θα μπορούσαμε λοιπόν να μείνουμε αδρανείς σε ένα τέτοιο ζήτημα. Ξεκινήσαμε τη δράση μας ήδη από τον Ιούλιο του 2007, τότε που καταθέσαμε και την εργασία μας για τη διαχείριση των απορριμμάτων, και μετά είχαμε την τύχη, μεγαλώνοντας αυτή η Νομαρχιακή Επιτροπή, να τεθεί το θέμα. Εμπνευστής της όλης διαδικασίας αυτής για να φτάσουμε σε μία εκδήλωση ήταν ο Χρίστος Δήμας, ο οποίος είναι και μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής. Συστήθηκε λοιπόν μια επιτροπή που αποτελούνταν από τον Χρίστο, την Ηρώ Ζάρρου και τον Κώστα Βυτινιώτη, που έκαναν το σκαρίφημα μιας τέτοιας ιδέας. Η ιδέα αυτή κατατέθηκε στην Νομαρχιακή, συμφωνήσαμε κι από κει και πέρα δουλέψαμε όλοι μαζί έτσι ώστε να μπορέσουμε να σας παρουσιάσουμε αυτό που σας παρουσιάσαμε. Δεν περιοριστήκαμε ωστόσο απλώς στην παρουσία και στη δημιουργία μιας εκδήλωσης αλλά κάναμε και πράξεις. Μην ξεχνάτε ότι μεταφέραμε σχεδόν έναν τόνο παλιών ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών στο ΕΚΑΝ, ενώ συγκεντρώθηκαν περίπου άλλα τόσα την ημέρα της εκδήλωσης. Τόσο εγώ προσωπικά όσο και η οργάνωση έχουμε τη φιλοσοφία ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνονται εκδηλώσεις όπου απλώς θα διαβάζουν κάποιοι ομιλίες και θα φεύγουν. Γι’ αυτό, όταν κάνουμε μια εκδήλωση για ένα συγκεκριμένο θέμα επιδιώκουμε να δείξουμε και τι κάναμε εμείς σχετικά μ’ αυτό. Κατά συνέπεια, η εκδήλωση αυτή αποτέλεσε επιστέγασμα της όλης δράσης μας πάνω στην ανακύκλωση.

«Το μεγάλο πρόβλημα στην υπόθεση
αυτή είναι η μεταφορά των αντικειμένων
προς ανακύκλωση, καθώς
και η ενημέρωση του κόσμου.»

Το συμπέρασμα που προέκυψε από την εκδήλωση είναι ότι είμαστε πίσω σε επίπεδο οργάνωσης και σε επίπεδο λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θα μπορούσα να σας πω σε αυτό το σημείο πως με χαρά μου διαπίστωσα ότι την ημέρα που κάναμε εμείς αυτήν την εκδήλωση, μια αντίστοιχη θεματολογικά εκδήλωση διοργανωνόταν και στο Δήμο Σικυωνίων το πρωί της ίδιας ημέρας, πράγμα που δείχνει ότι καταφέραμε να προκαλέσουμε ένα έντονο ενδιαφέρον, το οποίο και προϋπήρχε – δε λέω ότι αποκλειστικά εμείς το δημιουργήσαμε – αλλά εν πάση περιπτώση είδα ότι υπάρχει κινητικότητα.
‘Εγινε σαφές ότι δεν μπορούμε εμείς ως πολίτες να παίρνουμε τα αγροτικά μας και να τα πηγαίνουμε στην ανακύκλωση. Συνεπώς χρειαζόμαστε μια κεντροποιημένη, κατά κάποιο τρόπο, διαχείριση και κάποιο αρμόδιο όργανο το οποίο θα είναι υπεύθυνο για να συλλέγει και να πηγαίνει τα πράγματα αυτά στο ΕΚΑΝ. Θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι ακριβώς την επόμενη ημέρα με πήρε τηλέφωνο ο Δήμαρχος Κορινθίων και μου μίλησε για έναν χώρο όπου μπορεί να πηγαίνει ο κόσμος τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές του συσκευές, ο οποίος χώρος, όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος ο Δήμαρχος στην εκδήλωση, δεν έχει διαφημιστεί αρκετά. Φαντάζομαι λοιπόν ότι από δω και στο εξής θα δούμε κάποιες κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση – μην ξεχνάτε ότι το μεγάλο πρόβλημα στην υπόθεση αυτή είναι η μεταφορά των αντικειμένων προς ανακύκλωση, καθώς και η ενημέρωση του κόσμου. Προσωπικά βλέπω ότι ο κόσμος είναι πολύ ευαισθητοποιημένος και ιδιαίτερα ύστερα από την καταστροφή που έγινε στη χώρα μας πέρσι το καλοκαίρι, ο κόσμος ευαισθητοποιήθηκε πάρα πολύ για το περιβάλλον. Επειδή τυχαίνει να διαμένω περιστασιακά και στον Δήμο Τενέας, αρκεί να σας πω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι οι οποίοι έχουν κάποια κτήματα εκεί, έχουν προχωρήσει οι ίδιοι σε μία κατά κάποιο τρόπο αναδάσωση, προσπαθούν να αναπλάσουν το περιβάλλον, έστω το περιβάλλον που υπάρχει μέσα στον δικό τους χώρο.

«Εχουμε συστήσει ομάδα
για την αναδάσωση».

Όταν κάναμε την εργασία μας για την αναδάσωση είχαμε ρωτήσει δασολόγους, ανθρώπους ειδικούς, οι οποίοι μας ξεκαθάρισαν ευθύς εξαρχής ότι δεν μπορείς να πάρεις μόνος σου 10 δέντρα και να πας να τα φυτέψεις. Υπάρχουν διαδικασίες, όπως είναι η φυσική ανάπλαση των δασών, και πρέπει συνεπώς να αναζητήσουν οι τοπικές αρχές τους χώρους εκείνους όπου δεν μπορεί να γίνει η φυσική αναδάσωση – και τέτοιοι χώροι υπάρχουν για παράδειγμα στο Δήμο Τενέας. Εμείς έχουμε συστήσει ομάδα για την αναδάσωση κι έχουμε πει ότι είμαστε πάντα στη διάθεση όποιας οργανωμένης προσπάθειας για να μπορέσουμε να συμβάλουμε σε ένα τέτοιο σπουδαίο ζήτημα.
Σχετικά με την ανακύκλωση και πάλι, εγώ βλέπω ότι ο κόσμος είναι ευαισθητοποιημένος, παρόλο που η ενημέρωση και η διαφήμιση, συγκεκριμένα για την ανακύκλωση χαρτιού, γυαλιού και αλουμινίου στο Δήμο Κορινθίων δεν ήταν και από τις πιο πετυχημένες καμπάνιες, ο κόσμος σιγά-σιγά, και συχνά ο ένας με τον άλλον, ενημερώνονται και προβαίνουν στις ανάλογες ενέργειες για την ανακύκλωση του χαρτιού τουλάχιστον. Και πολλές φορές τον τελευταίο καιρό διαπιστώνω ότι και οι ίδιοι οι πολίτες ψέγουν αυτούς που θα πάνε να ρίξουν στον κάδο ανακύκλωσης τα οικιακά τους απορρίμματα. Και θα πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτό είναι και προϋπόθεση για να πετύχει η ανακύκλωση – υπάρχει η ατομική ευθύνη, δεν χρειάζεται να είναι ένας δήμαρχος ή ένας αντιδήμαρχος πάνω απ’ το κεφάλι μας ή να έρθει να μας πάρει τη σακούλα από το σπίτι, μπορούμε μόνοι μας να διαχωρίσουμε τα απορρίμματά μας, δεν είναι κάτι δύσκολο ή σπουδαίο. Κι εδώ πρέπει να πω ότι θα πρέπει να γίνει κι άλλη καμπάνια με τις ειδικές σακούλες που μοιράστηκαν κάποτε, γιατί στο κέντρο της Κορίνθου για παράδειγμα δεν έφτασαν αυτές οι σακούλες κι ο κόσμος ψάχνει να τις βρει. Και με το να βάζουν τις εφημερίδες και τα χαρτικά στις πλαστικές σακούλες του σούπερ μάρκετ και να τα ρίχνουν στους κάδους ανακύκλωσης δυσχεραίνουν το έργο της διαλογής.
Συγκεκριμένα για τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, όπως ήδη σας είπα, ο δήμαρχος στην προσωπική μας επικοινωνία μου είπε ότι υπάρχει ένας χώρος στο τέρμα της Αδειμάντου που έχει οριοθετηθεί από το Δήμο και μπορούν να πηγαίνουν οι πολίτες να αποθέτουν εκεί τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές τους συσκευές, και μου δήλωσε την ξεκάθαρη πρόθεσή του να κινηθεί πάνω στο θέμα και να κάνει εκ νέου ενέργειες κι επί της ουσίας. Εγώ πιστεύω ότι ειδικά στους χώρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν υπάρχει λόγος να δεσμεύεται κάποιος για κάτι και τελικά να μην το πράττει. Υπάρχει άλλωστε Δημοτικό Συμβούλιο, στην εκδήλωσή μας παραβρέθηκαν πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι που άκουσαν τις δεσμεύσεις και τις απόψεις του Δημάρχου, οι οποίοι μπορούν να τον ελέγξουν, ακόμα και να τον πιέσουν ώστε να τηρήσει τις δεσμεύσεις του».

Ερ: Η λειτουργία των τεσσάρων νέων τοπικών γραφείων στους Δήμους Άσσου – Λεχαίου, Βέλου, Ξυλοκάστρου και Σικυωνίων ενίσχυσε το ανθρώπινο δυναμικό της Οργάνωσης;

Απ: «Δεν έχουμε ανθρώπινο δυναμικό, έχουμε νεολαίους που οργανώνονται μέσα στην Οργάνωση Νέων της Ν.Δ. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ Κορινθίας, ο στόχος μου ήταν σαφής και ξεκάθαρος: να δημιουργήσουμε ένα ενεργό, ισχυρό και ζωντανό τοπικό γραφείο της ΟΝΝΕΔ σε κάθε δήμο του νομού. Βάση της τρέχουσας δομής των δήμων στην Κορινθία, αυτό σημαίνει ότι ο στόχος μας είναι 15 τοπικά γραφεία. Πρόσφατα λοιπόν εγκρίθηκαν και επίσημα από τα κεντρικά της ΟΝΝΕΔ, ενώ λειτουργούσαν και λίγο πριν, τα τέσσερα νέα γραφεία στους δήμους που προαναφέρατε. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να έχουμε άμεση επαφή με τους δήμους αυτούς – εγώ καλώ πάντοτε τις διοικούσες επιτροπές να φέρνουν προβλήματα, προβληματισμούς και προτάσεις που αφορούν τους δήμους τους, σε κεντρικό επίπεδο. Έτσι μπορούμε να συγκεντρώσουμε διαφορετικές απόψεις και προβληματισμούς που υπάρχουν από κάθε δήμο και να φτιάξουμε ένα ενιαίο πλαίσιο προτάσεων. Άλλωστε ο κάθε δήμος έχει και διαφορετικά προβλήματα, όπως για παράδειγμα το ζήτημα του νερού, που αποτελεί πρόβλημα σε κάποιους δήμους και σε κάποιους άλλους όχι, με αποτέλεσμα κάποιοι δήμοι να εξαρτώνται από τους άλλους. Αν καταφέρουμε λοιπόν ως νέοι άνθρωποι να βρούμε κοινές συνισταμένες πάνω σε ορισμένα προβλήματα, τα οποία φαντάζουν άλυτα σήμερα, μπορεί στο μέλλον αυτά τα προβλήματα να λυθούν. Αυτό όμως μπορεί να συμβεί μόνο αν τα τοπικά γραφεία της οποιασδήποτε τοπικής οργάνωσης είναι ζωντανά, ισχυρά και ενεργά. Διαφορετικά, θα μπορούσα εγώ και αύριο το πρωί να φτιάξω 15 γραφεία, χωρίς όμως να γνωρίζει κανείς τους ανθρώπους, και χωρίς αυτοί να ασχολούνται. Εγώ το έχω θέσει ως προτεραιότητα και ως σαφή και ξεκάθαρη προϋπόθεση ότι οι άνθρωποι που στελεχώνουν ένα τοπικό γραφείο πρέπει να είναι άνθρωποι οι οποίοι έχουν μεράκι και όρεξη να ασχοληθούν, αλλιώς τοπικό γραφείο δε γίνεται. Γι’ αυτό και δημιουργήθηκαν τα τέσσερα αυτά γραφεία, τα οποία λειτουργούν εδώ και τέσσερις μήνες, ενώ βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για να δημιουργήσουμε και άλλα δύο – γιατί τα τοπικά αυτά γραφεία δουλεύουν. Για παράδειγμα, μέσα στην Επιτροπή για την εκδήλωση σχετικά με την ανακύκλωση ήταν ο Κώστας Βυτινιώτης, που είναι Γενικός Γραμματέας στο τοπικό γραφείο Δήμου Σικυωνίων και η Ηρώ Ζάρρου που είναι Οργανωτικός Γραμματέας του τοπικού γραφείου Δήμου Ξυλοκάστρου, ενώ πάρα πολλά από τα πράγματα που συγκεντρώσαμε για να πάμε στο ΕΚΑΝ στην πρώτη δόση, συγκεντρώθηκαν από το Δήμο Ξυλοκάστρου. Και για το Δήμο Άσσου – Λεχαίου, ο Δήμος Κούτουλας που είναι Γενικός Γραμματέας, αρθρογραφεί πάρα πολύ συχνά για πάρα πολλά ζητήματα και είναι και μέσα στις επιτροπές που έχουν συσταθεί και ασχολούνται ιδιαίτερα με θέματα αθλητισμού. Αποδεικνύεται λοιπόν ότι τα γραφεία αυτά λειτουργούν βάση των όρων, των προϋποθέσεων αλλά και της νοοτροπίας που έχουμε θέσει».

Ερ: Τι θα λέγατε σε κάποιον ή κάποια που θα ήθελε να ενταχθεί σε κάποια τοπική κομματική οργάνωση και ενδεχομένως να μην μπορεί να αποφασίσει σε ποια; Γιατί υπάρχουν άνθρωποι για παράδειγμα που δεν έχουν μια κάποια συγκεκριμένη και ξεκάθαρη ιδεολογία.

Απ: «Αυτό που λέτε είναι πάρα πολύ σωστό. Εμείς δεν υποχρεώνουμε κανέναν ούτε και πιέζουμε κάποιον να έρθει και να συμμετέχει στην ΟΝΝΕΔ. Γι’ αυτό το λόγο εξάλλου κάνουμε δράσεις και εκδηλώσεις, για να κοινοποιήσουμε το έργο και τις απόψεις μας και να δείξουμε στον κόσμο ποιοι είμαστε και τι μπορούμε να κάνουμε, κι αν τους αρέσει, να έρθουν να βοηθήσουν. Η ιδεολογία μας είναι γνωστή εκ των πραγμάτων, κατά συνέπεια δεν έχουμε να συζητήσουμε πολλά πράγματα σε ιδεολογικό επίπεδο, έχουμε ωστόσο πάρα πολλά πράγματα να συζητήσουμε με έναν νέο άνθρωπο έτσι ώστε να μπορέσουμε να τον κάνουμε να ασχοληθεί με τα κοινά. Αυτό πιστεύω πως είναι και το ζήτημα της εποχής: να έρθουν οι νέοι άνθρωποι και να συμμετάσχουν. Αυτό ζητάμε και γι’ αυτό το λόγο έχουμε ανοιχτά και τα γραφεία μας εδώ στην Κόρινθο κάθε Τετάρτη και Παρασκευή από τις 8 μέχρι τις 10 το βράδυ, ενώ προσανατολιζόμαστε στο να δημιουργήσουμε κι ένα δεύτερο κεντρικό γραφείο Δυτικής Κορινθίας που θα λειτουργεί μια φορά την εβδομάδα, ώστε μέλη που προέρχονται από απομακρυσμένους δήμους να μην χρειάζεται να κατεβαίνουν στην Κόρινθο. Φτιάχνουμε λοιπόν τέτοιες δομές ούτως ώστε να μην έχει κανείς τη δικαιολογία να πει ότι ήθελε να ασχοληθεί με την ΟΝΝΕΔ αλλά δεν έβρισκε τον τρόπο να το κάνει. Δεν υπάρχει πλέον περίπτωση να θέλει να βρει κάποιος την ΟΝΝΕΔ και να μην τη βρίσκει, κι αυτό το θεωρώ επιτυχία.
Για να ασχοληθεί με μια οργάνωση ένας άνθρωπος χρειάζεται απλά να έχει αγάπη για τον περίγυρο του, για το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει και για την κοινωνία του. Οι κομματικές νεολαίες οφείλουν με νέες ιδέες να θέτουν προβληματισμούς, απόψεις και προτάσεις πάνω σε συγκεκριμένα θέματα. Αυτό δεν είναι έργο ενός, είναι έργου συνόλου. Τα κόμματα στην Ελλάδα είναι δυναμικοί οργανισμοί, έχουν κάποιες γενικές ιδεολογικές αρχές αλλά από κει και πέρα υπάρχουν και κάποιοι κοινοί προβληματισμοί που μπορούν να προωθηθούν μέσα από τις πολιτικές και τις κομματικές οργανώσεις κάθε αποχρώσεως. Αυτό είναι και το ζητούμενο της εποχής μας: σε κάποια κορυφαία ζητήματα να μπορέσουμε επιτέλους να συνεννοηθούμε, να καθίσουμε όλοι μαζί σε ένα τραπέζι και να θέσουμε τις προτάσεις μας, ούτως ώστε αυτές να υλοποιηθούν. Κι αυτό βέβαια προϋποθέτει τη συμμετοχή των νέων. Δεν αρκεί να κάτσω σε ένα παγκάκι και να κάθομαι να λέω ότι μου φταίει όλη η κοινωνία και να βάφω τοίχους. Πρέπει να μπορώ να σταθώ και σαν πρόσωπο στην κοινωνία και να πω και πέντε κουβέντες. Σε αυτό πιστεύω ότι βοηθούν οι κομματικές οργανώσεις και γι’ αυτό πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο να ασχοληθεί κάποιος με αυτές, χωρίς να σημαίνει βέβαια ότι είναι όλα ρόδινα – η πολιτική είναι μια σκληρή «κονίστρα» και όχι μια παιδική χαρά. Ωστόσο, οι οργανώσεις νεολαίας λειτουργούν με λίγο διαφορετικούς όρους και μπορούν έτσι να προωθήσουν και επαναστατικές ή και ανατρεπτικές κάποιες φορές ιδέες».

Ερ: Ποια είναι τα σχέδιά σας από δω και πέρα; Τι προγραμματίζετε να κάνετε;

Απ: «Μπαίνουμε στον δεύτερο χρόνο λειτουργίας της νέας Νομαρχιακής Επιτροπής και έχουμε δημιουργήσει υψηλές προσδοκίες. Ο χειρότερος εχθρός μας είναι ο εαυτός μας, καθώς κάθε φορά πρέπει να ανταγωνιστούμε με αυτό που έχουμε ήδη κάνει στο παρελθόν και να δημιουργήσουμε κάτι καλύτερο. Έχουμε σχεδιασμούς, και πιστεύω ότι πέρα από το καλοκαίρι, που αναμένεται να είναι έντονο τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο από πλευράς ΟΝΝΕΔ, γύρω στο Σεπτέμβρη-Οκτώβρη θα είμαστε σε θέση να κάνουμε άλλη μια μεγάλη εκδήλωση, πάντα με τη μορφή ανοιχτής συζήτησης. Να σας πω ότι στόχος μας είναι να γίνει μια εκδήλωση που θα αφορά την κοινωνία της πληροφορίας και γενικά τις ηλεκτρονικές τεχνολογίες, και πρόκειται για κάτι που είναι ακόμα «στα σκαριά» και προσπαθούμε να το προετοιμάσουμε. Ο επόμενος χρόνος θα πρέπει να είναι κι αυτός δημιουργικός και να περιλαμβάνει περισσότερες πρωτοβουλίες από τα μέλη, καθώς η ομάδα που έχει ξεκινήσει όλη αυτήν τη δραστηριότητα αρχίζει σιγά-σιγά να χρειάζεται ανατροφοδότηση. Θα έρθουν λοιπόν οι προτάσεις, θα συζητήσουμε στις Νομαρχιακές Επιτροπές, θα δημιουργηθούν σίγουρα και κάποια νέα γραφεία στο νέο έτος και πιστεύω ότι θα πάμε πάρα πολύ καλά».
Κλείνοντας, ο κ. Μπαλάφας ευχαρίστησε την Η.Κ., καθώς όπως είπε έχει αποδείξει ότι παρακολουθεί τα δρώμενα και δεν περιορίζεται στη «στεγνή» δημοσίευση κάποιων πεπραγμένων. Παράλληλα δήλωσε ότι περιμένει τους νέους ανθρώπους αλλά και τις άλλες πολιτικές νεολαίες να ενεργοποιηθούν, προκειμένου να συζητήσουν και να αποκτήσουν κάποιες κοινές δραστηριότητες, ενώ κάλεσε τις νέες και τους νέους που ενστερνίζονται τις ιδεολογικές αρχές της ΟΝΝΕΔ και πιστεύουν σε αυτό που κάνει, να συμμετάσχουν και να βάλουν και οι ίδιοι το δικό τους «λιθαράκι», ώστε όλοι μαζί να πάνε την κοινωνία λίγα βήματα πιο μπροστά.
Τέλος, ο κ. Μπαλάφας αναφέρθηκε και στην ιστοσελίδα της ΟΝΝΕΔ Κορινθίας, η οποία όπως είπε ανανεώνεται καθημερινά και εμφανίζει πλέον πολύ υψηλές επισκεψιμότητες. Η ιστοσελίδα είναι η www.onned-korinthias.gr και μπορεί να την επισκέπτεται ο καθένας, να ενημερώνεται για τις δραστηριότητες της ΟΝΝΕΔ Κορινθίας, να καταθέτει τις απόψεις του στο forum, καθώς και να στέλνει άρθρα, ανεξάρτητα από το αν είναι μέλος της ΟΝΝΕΔ ή όχι.


Δεν υπάρχουν σχόλια: