30.6.08

Στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας που έγινε την περασμένη Πέμπτη 26 Ιουνίου πολλά ήταν τα θέματα προ ημερησίας και ημερησίας διατάξεως που συζητήθηκαν. Παρόντες ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Γκιώνης, οι Αντιδήμαρχοι κκ. Λάμπρος Παπαθεοδώρου, Κωνσταντίνος Χατζόπουλος και Σωτηρία Παπακωνσταντίνου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κκ. Ρουμελιώτης Γιώργος, Πέρρας Σωτήρης, Θυμής Μιχάλης, Δρίτσας Μιχάλης, Λόης Νικόλαος, Κούτμου Ευσταθία, Μίχας Παύλος, Πρωτονοτάριος Δημήτρης, Παύλου Παύλος, Φάνης Γιώργος, Γεωργίου Αθανάσιος, Γιαννούλης Γιάννης, Κυριάκης Δημήτρης και η πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Ισθμίας κα Πετροπούλου Μαριάννα.

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΚΕΛΛΟΣ-
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ:

«ΔΕΝ ΖΗΤΑΜΕ ΚΑΤΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ,
ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ ΜΟΥΣΕΙΟΥ»

Ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η δημιουργία ή καλύτερα η επαναλειτουργία του μουσείου στην Περαχώρα. Το θέμα αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής αλλά από όσα συζητήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο τα πράγματα δεν είναι και τόσο αισιόδοξα, δυστυχώς, για την υλοποίησή του. Ο πρόεδρος του Δ.Σ κ. Γιώργος Μάρκελλος, αναφέρθηκε στην επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού και αφορούσε στο Μουσείο της Περαχώρας ξεκαθαρίζοντας πως «Η άποψή μου είναι ότι δεν είναι και τόσο ρόδινα τα πράγματα για να υλοποιήσει το Υπουργείο την υπόσχεσή του. Δεν το βλέπω να γίνεται εύκολα.». Όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου είπε ότι θα δουν το θέμα, και πως η Δημοτική Αρχή παρέδωσε δύο φακέλους με όλη τη διαδικασία που αφορά το Μουσείο Περαχώρας, και ο Γ.Γ. είπε ότι ήθελε να τους μελετήσει.
Και ο κ. Μάρκελλος συνέχισε λέγοντας: « Καταθέσαμε ακόμη και τον φάκελο της μελέτης που έχει γίνει για τον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου, προς ενίσχυση του θέματος του Μουσείου, καθώς οι δύο αυτοί χώροι είναι αλληλένδετα συνδεδεμένοι μεταξύ τους. Το θέμα του Μουσείου Περαχώρας πρέπει να υλοποιηθεί. Εμείς δε ζητάμε κάτι καινούριο. Το Μουσείο λειτουργούσε μέχρι το 1981 κανονικά, και μετά εξαιτίας των σεισμών καταλήξαμε να μην έχουμε μουσείο, το Μουσείο προϋπήρχε, μιλάμε για επανίδρυση Μουσείου. Η εναλλακτική πρότασή του, σε περίπτωση που δεν μπορέσει να κάνει κάτι, είναι να βρούμε ίσως κάποιο έτοιμο κτίριο και να το διαμορφώσουμε σε μουσείο. Υπάρχει μια πρόταση για το Δημοτικό Σχολείο Περαχώρας, ωστόσο εγώ λέω να μη βιαστούμε αλλά να εξαντλήσουμε τα περιθώρια. Μια άλλη εναλλακτική λύση που δε θέλω να τη σκέφτομαι είναι να κάνουμε τη μελέτη μόνοι μας και να ψάξουμε να βρούμε χρηματοδότηση μόνοι μας. Αυτό κατά τη γνώμη μου θα είναι πάρα πολύ δύσκολο. Παρόλα αυτά μας υποσχέθηκε ο κ. Γραμματέας ότι θα το κοιτάξει το θέμα, κράτησε και τους δύο φακέλους να τους μελετήσει και θα μας ενημερώσει».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΩΝΗΣ:

«ΗΤΑΝ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ»

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Δήμαρχος ο οποίος, αφού επιβεβαίωσε τα λεγόμενα του Προέδρου, συμπλήρωσε τα εξής:
«Το Υπουργείο και πιο συγκεκριμένα ο Υπουργός είναι αντίθετος σε νέα αρχαιολογικά μουσεία που δε βρίσκονται στις έδρες των νομών. Είπε μάλιστα ότι είχαν πάει στην Πέλλα και σε πρόταση που έγινε για ένα μουσείο εκεί ο Υπουργός ήταν κάθετα αρνητικός. Διευκρίνισε ότι το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης δεν στηρίζει τέτοια αρχαιολογικά μουσεία, παρά μόνο στα κέντρα των νομών. Παρόλα αυτά, δόθηκαν εναλλακτικές λύσεις, όπως το να βρούμε ένα άλλο κτίριο ή να γίνει κάποιο μικρότερο έργο. Για το λόγο αυτό αφήσαμε και τον φάκελο του Ηραίου, μήπως μπορεί να γίνει κάτι εκεί. Σήμερα πήρα τηλέφωνο την κα Σταυρουλάκη, τη γραμματέα του Γενικού Γραμματέα, και μου είπε ότι το βλέπουν θετικά το θέμα και ότι θα κοιτάξουν όλο τον φάκελο που τους αφήσαμε με ό,τι προϋπάρχει. Εμείς είπαμε ότι έχουμε δεσμευτεί και στο Δ/Σ να κάνουμε τη μελέτη του Αρχαιολογικού Μουσείου της Περαχώρας, χωρίς να είμαστε σε θέση ακόμα να γνωρίζουμε πόσα είναι τα ευρήματα που ανήκουν στο Μουσείο. Τελειώσαμε από τα Ίσθμια και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πάμε στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Αθηνών που υπάρχουν κι εκεί αρκετά υπολείμματα για το Μουσείο της Περαχώρας. Επειδή η αντιπρόταση του Γ.Γ ήταν να βρεθεί ένα άλλο κτίριο, έκανα τη σκέψη μήπως το σχολείο της Περαχώρας, που είναι πέτρινο και έχει κάτι το παραδοσιακό, κι αν δούμε ότι δε γίνεται τίποτα, μήπως εκεί να μπορέσουμε να στεγάσουμε το Αρχαιολογικό Μουσείο της Περαχώρας. Αυτή ήταν απλά μια πρώτη σκέψη που δεν έχει ωριμάσει, και θα κάνουμε όσο γίνεται μεγαλύτερη προσπάθεια, θα πιέσουμε και πολιτικά, μήπως τελικά κατορθώσουμε να φτιάξουμε το Μουσείο της Περαχώρας. Είπαμε ότι ήταν δέσμευση αυτής της Κυβέρνησης, τότε με τον κ. Τατούλη, να γίνει αυτό το Αρχαιολογικό Μουσείο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: