11.6.08

Χρειάστηκαν μόλις 30 λεπτά για να χάσουν την παραγωγή μιας ολόκληρης χρονιάς . Ανήμποροι να κάνουν κάτι , οι παραγωγοί του δήμου Νεμέας και συγκεκριμένα των τριών δημοτικών διαμερισμάτων Δάφνης , Κουτσίου και Μποζικών που επλήγησαν από την χαλαζόπτωση της Δευτέρας είδαν τις καλλιέργειες τους να καταστρέφονται. Το χαλάζι σε μέγεθος καρυδιού προκάλεσε ολοκληρωτική καταστροφή στην παραγωγή αλλά και στο φυτικό κεφάλαιο κάνοντας την κατάσταση ακόμα δυσμενέστερη, αφού ως φαίνεται οι προβλέψεις για την επόμενη χρονιά είναι ήδη δυσοίωνες.
Μοναδική τους ελπίδα ως λένε πλέον οι αγρότες είναι οι εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ να ξεκινήσουν άμεσα αλλά και τα χρήματα των αποζημιώσεων να δοθούν γρήγορα .
Μέλη της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ του νομού Κορινθίας επισκέφθηκαν χθες το μεσημέρι τις πληγείσες περιοχές του δήμου Νεμέας , προκειμένου να δουν από κοντά το μέγεθος της καταστροφής. Συγκεκριμένα τις πληγείσες περιοχές επισκέφτηκαν χθες εκ μέρους της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Κορινθίας τα μέλη κ.κ. Νίκος Καραβάς και Μαρία Γεωργιάδη καθώς κι η πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ Κορινθίας κ. Μαρία Λιακοπούλου.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΒΑΣ:
Μέλος Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Κορινθίας

«ΉΡΘΑΜΕ ΑΜΕΣΩΣ
ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΝΑ ΔΟΥΜΕ
ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ
ΖΗΜΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ
Η ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΗ»

Για την επίσκεψη στο δήμο Νεμέας , μίλησε στην εφημερίδα μας ο κ. Νίκος Καραβάς:

«Ήρθαμε αμέσως στην περιοχή να δούμε τα προβλήματα και τις ζημιές που προκάλεσε η χαλαζόπτωση , προκειμένου να τα καταγράψουμε και εμείς με την σειρά μας και να τα προωθήσουμε και μέσω του Βουλευτή κ. Πάνου Μπεγλίτη και με όλους τους φορείς που μπορούμε , προκειμένου να γίνει το συντομότερο η καταγραφή από την Κυβέρνηση και από την κεντρική εξουσία , των προβλημάτων και των ζημιών που έχουν γίνει και να γίνει έγκαιρα η αποζημίωση των αγροτών , οι οποίοι δεν έχασαν μόνο την παραγωγή της φετινής χρονιάς άλλα έπαθαν ζημιά και στο φυτικό κεφαλαίο , πράγμα που σημαίνει μειωμένη παραγωγή και την επόμενη χρονιά».

Η ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΣΤΟ 100%
ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ»

Αναφερθείς στο μέγεθος της ζημιάς τόνισε:

«Το μέγεθος της ζημιάς στην παραγωγή και το φυτικό κεφάλαιο πρέπει να συνεκτιμηθεί . Για εμάς στο ΠΑΣΟΚ αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο η αγροτική ανάπτυξη και η αγροτική οικονομία γιατί μόνο έτσι μπορεί να στηριχτεί η περιφέρεια και να μείνει ο κόσμος στα χωριά του . Άρα είναι μονόδρομος η αποζημίωση τους στο 100% , ακόμα και με επίδομα για την επόμενη χρονιά που θα έρθει».

«ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ
ΤΩΝ ΕΚΤΙΜΗΤΩΝ ΤΟΥ ΕΛΓΑ
ΟΙ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ»

Ερωτηθείς αν οι εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ ξεκίνησαν ήδη , μας είπε:

«Από ότι μας ενημέρωσαν οι αγρότες της περιοχής δεν έχει ξεκινήσει ακόμα τίποτα. Οι περιοχές που επλήγησαν από την χαλαζόπτωση είναι η Δάφνη , το Κούτσι και ο Μποζικάς . Στις συγκεκριμένες περιοχές έχει υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή όλη η παραγωγή, (σταφίδα , ελιές , κλπ) αλλά και το φυτικό κεφάλαιο. Οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ δεν έχουν έρθει ακόμα και οπωσδήποτε οι αγρότες περιμένουν με αγωνία να προχωρήσει γρήγορα αυτή η διαδικασία».

«ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΩΣ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ
ΠΡΟΩΘΗΣΟΥΜΕ ΟΣΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ
ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ»

Όσον αφορά στη θέση του ΠΑΣΟΚ , επεσήμανε:

«Εμείς είμαστε εδώ ως ΠΑΣΟΚ για να δούμε και να προωθήσουμε όσο μπορούμε καλύτερα το θέμα αυτό για την άμεση επίλυση των προβλημάτων, που σημαίνει βεβαίως γρήγορες αποζημιώσεις.
Ενδεικτικό της ζημιάς είναι ότι πάνω στα δέντρα δεν έχει μείνει ούτε μια ελιά. Αντίθετα έχουν πέσει μέχρι και τα φύλλα.
Επιπλέον έχει καταστραφεί η ανθοφόρος και σίγουρα θα υπάρχει μειωμένη παραγωγή και του χρόνου.
Συνεπώς δεν χάθηκε μόνο η φετινή παραγωγή αλλά οι αγρότες των περιοχών αυτών θα αντιμετωπίσουν προβλήματα και του χρόνου.
Άρα πρέπει οπωσδήποτε , σήμερα και όχι αύριο , να γίνει η εκτίμηση και η καταγραφή και βεβαίως να αποζημιωθούν τάχιστα οι αγρότες».

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ
ΜΠΕΓΛΙΤΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

Όσον αφορά στο Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Πάνο Μπεγλίτη , ο οποίος βρίσκονταν χθες το πρωί στη Βουλή και δεν μπόρεσε να επισκεφτεί την περιοχή , ο κ. Καραβάς μας είπε ότι άμεσα θα επισκεφτεί και ο ίδιος την περιοχή , ενώ θα ενημερωθεί και από τους ίδιους για το μέγεθος της καταστροφής:
«Οπωσδήποτε θα επισκεφτεί την περιοχή και ο Βουλευτής κ. Μπεγλίτης ο οποίος δεν μπόρεσε σήμερα να είναι μαζί μας, αλλά οπωσδήποτε και εμείς από την πλευρά μας θα τον ενημερώσουμε , για να μπορέσει να προωθήσει όσο γίνεται περισσότερο την επίλυση αυτών των προβλημάτων.
Και πρόσθεσε:
«Όπως αφήσαμε σήμερα τις δουλειές μας για να είμαστε κοντά στις πληγείσες περιοχές έτσι θα συνεχίσουμε να είμαστε κοντά τους, προκειμένου να αποζημιωθούν άμεσα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: