9.6.08


Εκδικάζεται σήμερα στο Δικαστήριο Κορίνθου η εξ’ αναβολής υπόθεση των ασφαλιστικών μέτρων που έχει καταθέσει ο δήμος Σικυωνίων για τους ψεκασμούς σε καλλιέργεια σουλτανίνας δίπλα στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Κιάτου.
Γονείς , μαθητές και κάτοικοι της περιοχής αναμένεται να δώσουν και σήμερα δυναμικό παρόν έξω από το δικαστήριο , ευελπιστώντας σε μια απόφαση που θα εκτονώσει την ένταση που έχει δημιουργηθεί .
Η οξύτητα που προκλήθηκε την περασμένη Τετάρτη, όταν, σύμφωνα με πληροφορίες, η ιδιοκτήτρια προσπάθησε και πάλι να ψεκάσει την καλλιέργεια της πρέπει να σταματήσει. Από την μια ο δήμος Σικυωνίων και οι γονείς ζητούν την οριστική παύση των ψεκασμών , ενώ από την άλλη η ιδιοκτήτρια της καλλιέργειας φαίνεται πως συνεχίζει με βάση την δική της άποψη.
Όπως επεσήμανε στην εφημερίδα μας ,ο Αντιδήμαρχος Σικυωνίων κ. Πάνος Κωστόπουλος, το θέμα είναι μείζον καθώς το σχολείο μπορεί σε λίγες ημέρες να κλείνει , αλλά ο προαύλιος χώρος του 3ου δημοτικού , θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται για τις αθλητικές δραστηριότητες των παιδιών της περιοχής.
Ο κ. Κωστόπουλος κατέστη σαφές ότι έχουν ενημερωθεί ήδη όλα τα αρμόδια Υπουργεία και ευελπιστεί ότι η νέα απόφαση του δικαστηρίου θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη και θα σταματήσει επιτέλους τον ψεκασμό δίπλα σε σχολεία.
Την αισιοδοξία ότι την Δευτέρα θα δοθεί λύση στο πρόβλημα με τους ψεκασμούς , εξέφρασε στην εφημερίδα μας και η Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 3ου Δημοτικού Σχολείου Κιάτου κ. Έφη Αλεξίου τονίζοντας ότι η παρουσία των μαθητών και των γονέων θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.
Συγκεκριμένα ο κ. Κωστόπουλος και η κ. Αλεξίου μας είπαν:

ΠΑΝΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ:
Αντιδήμαρχος

«Ο ΔΗΜΟΣ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ ΥΠΕΒΑΛΛΕ ΜΗΝΥΣΗ
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΗΡΗΘΗΚΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ
ΠΟΥ ΟΡΙΖΕΙ Η ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΑΤΑΓΗ
ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ»

«Την περασμένη Τετάρτη το πρωί , όπως είναι γνωστό, μας είχε καλέσει η ιδιοκτήτρια της καλλιέργειας δίπλα από το σχολείο να παραβρεθούμε στον ψεκασμό που επρόκειτο να κάνει .
Με απόφαση Δημάρχου μάλιστα είχε οριστεί να παραβρίσκεται και η αρμόδια γεωπόνος του δήμου κ. Πέτρου προκειμένου να ελέγξει τα φυτοφάρμακα και το μηχάνημα της ιδιοκτήτριας της καλλιέργειας.
Επίσης εκτός από εμένα ήταν παρόντες ο Δήμαρχος Σικυωνίων κ. Άγγελος Τσουλούφας , ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής κ. Μαντέλος και ο δημοτικός Σύμβουλος της μειοψηφίας του Δ.Σ. κ. Χουσελάς .
Επίσης παραβρέθηκαν η Αντινομάρχης κ. Κοντονή , ο Δ/ντης Δ/νσης Γεωργίας Κορινθίας , ο Προϊστάμενος της Α’θμιας Εκπαίδευσης Κιάτου , η σχολική Σύμβουλος , γονείς και κάτοικοι της περιοχής».

«ΤΟ ΨΕΚΑΣΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ
ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΧΑΜΗΛΗΣ ΠΙΕΣΗΣ»

Και τόνισε:

«Αφού λοιπόν έγινε έλεγχος στα φάρμακα, είδαμε ότι το ψεκαστικό μηχάνημα δεν ήταν χαμηλής πίεσης αλλά αντίθετα ήταν μεγάλης πίεσης. Ενημερώσαμε λοιπόν την ιδιοκτήτρια της καλλιέργειας ότι δεν το δεχόμαστε αυτό ενώ είχαμε καλέσει ήδη την Αστυνομία. Η ιδιοκτήτρια δεν δέχτηκε τις παρατηρήσεις μας και ξεκίνησε να ψεκάζει το κτήμα με αποτέλεσμα να ανέβει η πίεση στο μηχάνημα , οπότε και ενημερώθηκε η Αστυνομία και η Εισαγγελέας. Υπήρξε μια διάσταση απόψεων ποιος τύπος μηχανήματος είναι χαμηλής πίεσης και ποιος όχι , διότι δεν είχε διευκρινιστεί αυτό , στην προσωρινή διαταγή του δικαστηρίου. Υπήρχε μια ασάφεια και μετά από μερικές ώρες δόθηκε μια λύση με έγγραφο που ήρθε από την υπηρεσία Εγγείων Βελτιώσεων, που όριζε ψεκαστικό μηχάνημα χαμηλής πίεσης , θεωρείται αυτό που η πίεση του φτάνει το πολύ 5 bar, ενώ το συγκεκριμένο μηχάνημα ξεκινούσε να λειτουργεί από τα 10 μέχρι τα 50 και κάποια στιγμή διαπιστώσαμε ότι είχε φτάσει η πίεση στο 50.
Γενικά υπήρχε μια μεγάλη αναταραχή με πολύ κόσμο. Τελικά η ιδιοκτήτρια της καλλιέργειας σουλτανίνας έφυγε και εμείς σαν δήμος Σικυωνίων υποβάλλαμε μήνυση γιατί δεν τηρήθηκαν όλα τα μέτρα που ορίζει η προσωρινή διαταγή του δικαστηρίου».

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΕΚΔΙΚΑΣΗΣ
ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ,
ΔΗΜΟΣ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ

Ακολούθως είπε:

«Την Δευτέρα έχουμε την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων με αναβολή και ευελπιστούμε ότι η απόφασή αυτή θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη και θα σταματήσει επιτέλους τον ψεκασμό δίπλα σε σχολεία».

ΕΧΟΥΝ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΗΔΗ ΕΓΓΡΑΦΩΣ
ΤΑ ΤΡΙΑ ΑΡΜΟΔΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ

Και πρόσθεσε:

«Ταυτοχρόνως έχουμε ήδη επισκεφτεί το Υπουργείο Παιδείας και έχουμε αναφέρει το θέμα αυτό . Έχουμε στείλει έγγραφο τόσο εμείς ως δήμος , αλλά και η Νομαρχία , στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κοντό, ζητώντας να τροποποιηθεί η υπουργική απόφαση και να μην επιτρέπει τουλάχιστον ψεκασμούς δίπλα σε εγκαταστάσεις με ευπαθείς ομάδες πολιτών, όπως είναι τα σχολεία , γηροκομεία , κέντρα υγείας, κλπ»

«ΕΥΕΛΠΙΣΤΟΥΜΕ ΣΕ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ
ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ»

Όσον αφορά στην λύση του προβλήματος , επεσήμανε:

«Πιστεύουμε ότι πρέπει να τροποποιηθεί αυτή η υπουργική απόφαση. Επίσης έχουμε στείλει έγγραφο και στον Υπουργό Υγείας , όπου αναφέρεται ότι ενημερώνονται ταυτοχρόνως και οι τρεις Υπουργοί.
Από την πλευρά του γραφείου του Υπουργού Παιδείας, μας ενημέρωσαν ότι θα γίνει άμεση παρέμβαση, στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να τροποποιηθεί αυτή η απόφαση».

«ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΝΕΙ ΣΕ
ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ , ΟΜΩΣ Ο ΑΥΛΕΙΟΣ ΧΩΡΟΣ
ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
ΩΣ ΧΩΡΟΣ ΑΘΛΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ»

Όπως μας είπε ο κ. Κωστόπουλος ο δήμος ελπίζει σε οριστική λύση του προβλήματος μέσα από την τροποποίηση της υπουργικής απόφασης και της απόφασης του Δικαστηρίου , προκειμένου να ξεθυμάνει και η ένταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή , με αφορμή τους ψεκασμούς δίπλα στο σχολείο:

«Είναι μείζον ζήτημα να δοθεί ένα τέλος στην ένταση που υπάρχει στην περιοχή . Διότι πλέον οι γονείς δεν κάνουν πίσω , όπως επίσης και οι κάτοικοι της περιοχής. Και αυτό γιατί το σχολείο μπορεί να κλείνει σε λίγες ημέρες , υπάρχουν όμως οι κάτοικοι της περιοχής εκεί, που διαμαρτύρονται, αφού ο αύλειος χώρος του σχολείου χρησιμοποιείται το καλοκαίρι ως χώρος άθλησης των παιδιών.
Συνεπώς τα παιδιά θα συνεχίσουν να βρίσκονται στον ίδιο χώρο και θα υπάρχουν πάλι τα ίδια προβλήματα».

ΕΦΗ ΑΛΕΞΙΟΥ:
Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων
3ου Δημοτικού Σχολείου Κιάτου

«ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΜΙΑ
ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ
ΨΕΚΑΣΜΟΥΣ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ»

Ερωτηθείσα για το θέμα η κ. Έφη Αλεξίου είπε:

«Η απόφαση στο δικαστήριο την περασμένη Δευτέρα ήταν καταπέλτης για εμάς. Οπωσδήποτε δεν περιμέναμε τέτοια έκβαση . Ζητούσαμε μια ξεκάθαρη απόφαση από το δικαστή όσον αφορά να μην ραντίζει η ιδιοκτήτρια , την καλλιέργεια της που βρίσκεται δίπλα στο σχολείο. Δεν ζητάμε να πάψουν να ραντίζουν σε όλη την περιοχή του νομού Κορινθίας. Ζητάμε να μην ραντίζει η εν λόγω κυρία δίπλα στο σχολείο. Όσον αφορά στην εξ’ αναβολής εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων , είμαστε αισιόδοξοι. Υπάρχουν καινούριες νομοθεσίες σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση που πιστεύω ότι αν τις λάβει υπόψη του ο Πρόεδρος που θα δικάσει την Δευτέρα την υπόθεση μας, θα βρει μια λύση. Μια λύση ξεκάθαρη».

«ΕΧΕΙ ΚΙΝΗΘΕΙ ΟΛΟΣ Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ
ΚΑΙ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ»

Και τόνισε:

«Από κει και πέρα έχει κινηθεί όλος ο δημοτικός και νομαρχιακός μηχανισμός αλλά και το Υπουργείο Παιδείας. Έχουμε κάνει μια προσπάθεια όλοι μαζί και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων και ο δήμος Σικυωνίων που είναι κρίμα να μην υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα».

«ΕΥΕΛΠΙΣΤΟΥΜΕ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ
ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ
ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ
ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ»

Όσον αφορά στην εκδίκαση της υπόθεσης της Δευτέρα , εμφανίστηκε αισιόδοξη:

«Ευελπιστούμε η απόφαση του Δικαστηρίου να δώσει λύση στο πρόβλημα και να δώσει επίσης ένα τέλος στην ένταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή.
Θέλουμε το Δικαστήριο να δώσει ξεκάθαρη λύση. Αυτή είναι η πεποίθησης μας . Πιστεύουμε ότι θα σκύψει στο πρόβλημα μας, ο πρόεδρος του δικαστηρίου για την υγεία των παιδιών.
Διότι μπορεί να τελειώνει το σχολικό έτος , αλλά τα παιδιά θα συνεχίσουν να παίζουν στον προαύλιο χώρο του σχολείου. Θέλουμε λοιπόν μια ξεκάθαρη λύση για να μην βρούμε και πάλι μπροστά μας το πρόβλημα αυτό , του χρόνου, όπου θα ξεκινήσει και πάλι η ιδιοκτήτρια να φροντίζει την καλλιέργεια της.
Θέλουμε να πάψει να ραντίζει δίπλα από το σχολείο μας».

«ΠΡΟΘΕΣΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΗΝ
ΔΕΥΤΕΡΑ ΝΑ
ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΟ
ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ»

Ερωτηθείσα δε αν η παρουσία των μαθητών και γονέων στο Δικαστήριο , θα είναι εξίσου δυναμική με την περασμένη εβδομάδα μάς είπε:

«Πρόθεση μας είναι την Δευτέρα να είμαστε και πάλι στο δικαστήριο Κορίνθου και να εκφράσουμε την αντίθεση μας στους ψεκασμούς δίπλα στο σχολείο. Μάλιστα σκεφτόμαστε να είμαστε ακόμα περισσότεροι. Στόχος μας δεν είναι να ασκήσουμε πίεση στο δικαστήριο, αλλά να δώσουμε σε όλους να καταλάβουν πως έχουν τα πράγματα. Να καταλάβουνε ότι παλεύουμε για αυτά τα παιδιά. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε το πρόβλημα και να υπάρξει επιτέλους μια λύση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: