10.6.08

Δυο εβδομάδες μετά την υποδοχή με γιαούρτια , του κρουαζιερόπλοιου στο λιμάνι του Κιάτου , οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών, μέχρι σήμερα, δεν απέδωσαν αφού στην ουσία στοιχεία για τον εντοπισμό των δραστών δεν υπήρχαν . Το περιστατικό έχει προκαλέσει προβληματισμό στην τοπική κοινωνία που βλέπει θετικά την προσπάθεια που γίνεται για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
Ερωτηθείς για το συμβάν ο Αντιδήμαρχος Σικυωνίων κ. Νίκος Ζαχαρόπουλος τόνισε ότι εκ μέρος της Δημοτικής Αρχής ελήφθησαν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα που χρειάζονται ούτως ώστε η άφιξη και ο ελλιμενισμός του κρουαζιερόπλοιου να γίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο χωρίς προβλήματα και επεσήμανε ότι ο Λιμενικός Σταθμός χρειάζεται να ενισχυθεί με προσωπικό προκειμένου να έχει την δυνατότητα να προλαμβάνει τέτοια προβλήματα.
Ερωτηθείς για το συμβάν , ο Υποπλοίαρχος Λ/Σ Κιάτου κ. Κων/νος Λουκόπουλος τόνισε ότι δεν έχει υποβληθεί καμία μήνυση και επεσήμανε τα προβλήματα που υπάρχουν λόγω έλλειψης προσωπικού. Ωστόσο τόνισε ότι ο Λιμενικός Σταθμός Κιάτου θα βρίσκεται επί ποδός , ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες με την ελάχιστη δύναμη που διαθέτει, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα. Συγκεκριμένα οι κ.κ. Ν. Ζαχαρόπουλος και Κ. Λουκόπουλος μας είπαν:

ΝΙΚΟΣ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ:
Αντιδήμαρχος

«Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ
ΚΙΑΤΟΥ, ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ
ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΡΟΠΟ,
ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ»

«Όσον αφορά στο Λιμενικό Σταθμό Κιάτου , χρειάζεται ενίσχυση με προσωπικό ώστε να αντιμετωπίζει με τον καλύτερο τρόπο , τα προβλήματα αυτά να τα προλαμβάνει και όχι να ακολουθεί τη διαδικασία να μαζεύει τα στοιχεία τους».

«ΘΑ ΛΑΒΟΥΜΕ ΟΛΑ ΕΚΕΙΝΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ
ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΜΕ
ΤΟ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟ
ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ
ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ»

Ερωτηθείς αν τέτοια περιστατικά μπορούν να αποτελέσουν τροχοπέδη στην ανάπτυξη της περιοχής , μας είπε:

«Κάθε αρχή και δύσκολη. Συνήθως δημιουργούνται τέτοιες καταστάσεις στην αρχή για τέτοια σοβαρά ζητήματα , αλλά εμείς βεβαίως δεν θα αφήσουμε το θέμα αυτό έτσι , θα λάβουμε όλα εκείνα τα μέτρα και θα προστατεύσουμε το καράβι και τους τουρίστες γιατί οπωσδήποτε το κρουαζιερόπλοιο είναι στρατηγικής σημασίας για το δήμο και την τουριστική αξιοποίηση του λιμανιού».

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΣ:
Υποπλοίαρχος Λ/Σ Κιάτου

«ΔΕΝ ΥΠΕΒΛΗΘΗ ΜΗΝΥΣΗ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΒΑΝ»

Όσον αφορά το ατυχές συμβάν ο κ. Λουκόπουλος μας είπε:

«Έγινε μια καταγγελία ότι πετάχτηκαν δυο κεσεδάκια γιαούρτια εναντίον του κρουαζιερόπλοιου από αγνώστους. Το γεγονός καταγράφηκε από το Λιμενικό Σταθμό Κιάτου , όμως δεν προσκομίστηκε κανένα στοιχείο των δραστών. Ο χώρος βέβαια στο συγκεκριμένο σημείο φωτίζεται, ωστόσο δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν νούμερο των οχημάτων των δραστών. Το περιστατικό έγινε στις 22 Μαΐου στις 2 τη νύχτα και δεν υπεβλήθη καμία μήνυση από τον καπετάνιο του πλοίου για το γεγονός.
Όσον αφορά στο περιστατικό δεν έχουμε κανένα επιπλέον στοιχείο».

«Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ
ΚΙΑΤΟΥ ΕΧΕΙ ΥΠΟΒΑΛΛΕΙ ΣΗΜΑ
ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ»

Το συγκεκριμένο περιστατικό αναδεικνύει την ανάγκη να επανδρωθεί περισσότερο ο Λ/Σ Κιάτου.
Ερωτηθείς αν θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα φύλαξης του λιμανιού μετά το συγκεκριμένο περιστατικό και αν έχει ζητηθεί ενίσχυση του Λ/Σ , ο κ. Λουκόπουλος μάς είπε:

«Ο Λιμενικός σταθμός Κιάτου έχει υποβάλλει σήμα για ενίσχυση γιατί αποτελείται από 5 άτομα προσωπικό τα οποία εκτελούν 24ωρες βάρδιες .Αυτό σημαίνει ότι η βάρδια φυλακής κατά τις νυχτερινές ώρες , στο Λιμενικό Σταθμό Κιάτου αποτελείται από ένα άτομο και τον Προϊστάμενο .
Δεδομένου δε ότι υπάρχουν και άλλες καταγγελίες το συγκεκριμένο άτομο μπορεί εκείνη τη στιγμή που θα χρειαστεί να βρίσκεται στη Λυκοποριά , στο Βραχάτι , κλπ
Όσον αφορά στην ενίσχυση του Λ/Σ έχουν γίνει σχετικά έγγραφα και από την υπηρεσία μας και από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Σικυωνίων , όμως είναι «φωνή βοώντος εν τη ερήμω».

«ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΟΥΣ
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ
ΟΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ»

Ο Λ/Σ Κιάτου, όπως μας είπε ο κ. Λουκόπουλος καλύπτει μια μεγάλη περιοχής ευθύνης από το Βραχάτι μέχρι και το Φάρο Λυκοποριάς:

«Εκτός από την έκταση της ακτογραμμής , υπάρχουν τα αλιευτικά σκάφη, κλπ Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες οι απαιτήσεις αυξάνονται με τους λουόμενους . Επίσης έχουμε, τον αιγιαλό , την παραλία , τα μπαζώματα.
Πιστεύω ότι σε αυτή τη ακτογραμμή , κατά τη μια το μεσημέρι που όλοι βρίσκονται στις παραλίες , περίπου 15.000 κόσμος βρίσκεται στη θάλασσα».

«ΜΕ ΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΔΟΥΝ ΟΙ ΛΟΥΟΜΕΝΟΙ ΜΙΑ
ΦΥΣΑΛΙΔΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ , ΘΑ ΚΑΛΕΣΟΥΝ
ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ
ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΝΤΑΣ ΡΥΠΑΝΣΗ»

Και τόνισε:

«Επιπλέον η περιοχή μας είναι πολύ κοντά στην Αθήνα και κατεβαίνουν και πολλοί Αθηναίοι, οι οποίοι έχουν την νοοτροπία να θέλουν να ξεκουραστούν , να απολαύσουν τη θάλασσα κλπ και κατά συνέπεια είναι πάρα πολύ απαιτητικοί. Ήτοι με το που θα δουν οι λουόμενοι μια φυσαλίδα στη θάλασσα , θα καλέσουν άμεσα το Λιμεναρχείο καταγγέλλοντας ρύπανση. Μάλιστα επειδή ο καθένας σήμερα έχει ένα κινητό , με το παραμικρό τηλεφωνεί στην υπηρεσία ακόμα και για θέματα άνευ σημασίας. Παλιότερα αυτό δεν γινόταν . Σήμερα οι απαιτήσεις είναι διαφορετικές».

«ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΚΑΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ
ΔΕΙΧΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ»

Ακολούθως είπε:

«Εμείς είμαστε στην υπηρεσία του πολίτη και οπωσδήποτε θέλουμε να δείχνουμε και μια ευαισθησία, έστω και αν δεν είναι πάντα σοβαρές οι καταγγελίες που γίνονται. Αντιλαμβανόμαστε ότι οι πολίτες θέλουν να μας βλέπουν στις παραλίες. Νιώθουν πιο ασφαλείς.
Ο Λιμενικός Σταθμός Κιάτου έχει ελάχιστο προσωπικό . Στην βάρδια είμαστε μόνο δύο άτομα. Αυτές είναι οι δυνατότητες της Υπηρεσίας. Και όταν γίνεται μια καταγγελία , επειδή δεν μπορεί να πάει ένα Όργανο μόνο του, πρέπει να κλείσουμε την υπηρεσία για να ανταποκριθούμε στην ανάγκη που θα προκύψει.
Αυτό το πρόβλημα το έχουμε επισημάνει. Έχουμε κάνει τις αναφορές μας , έχουμε ενημερώσει την προϊσταμένη μας Λιμενική Αρχή της Κορίνθου και ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή θα γίνει κάτι.
Κανονικά στο Κιάτο , δεν θα έπρεπε να είναι Λιμενικός Σταθμός , αλλά Υπολιμεναρχείο, ώστε να μην είναι ποτέ λιγότερα από 10 άτομα στη βάρδια.
Το λιμάνι είναι μεγάλο. Έχουμε κρουαζιερόπλοια , δεξαμενόπλοια, φορτηγά πλοία , έχουμε 220 σκάφη μέσα στο Αλιευτικό καταφύγιο, έχουμε το Ξυλόκαστρο , το Βραχάτι, έχουμε τραπεζοκαθίσματα, τις χερσαίες ζώνες , τις παραλίες στο Μελίσσι, στο Καμάρι, έχουμε ρυπάνσεις , ελαιοτριβεία στην περιοχή κλπ
Είναι πολύ δύσκολο με τις ελλείψεις που υπάρχουν να αποδώσουμε.
Οπωσδήποτε η προσοχή μας εντείνεται το καλοκαίρι και θα προσπαθήσουμε να είμαστε καθημερινά δίπλα στους πολίτες».

«ΣΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΠΡΕΠΕΙ
ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΥΛΑΞΗ»

Τέλος , αναφερθείς στην καλύτερη ασφάλεια του λιμανιού, ο Υποπλοίαρχος Λιμενικού Σώματος Κιάτου, υπογράμμισε:

«Στα λιμάνια πρέπει να υπάρχει φύλαξη. Υπάρχει ένα σχέδιο το οποίο εκπονείται και μέσα σε ένα χρόνο πιστεύω θα αλλάξουν τα δεδομένα στην περιοχή. Γιατί θα πρέπει το λιμάνι του Κιάτου να θεσμοθετηθεί στα λιμάνι του ISBS, που είναι ένα διεθνής κώδικας ασφαλείας , επαφής πλοίου ξηράς. Πρέπει δηλαδή να γίνουν κάποια έργα που θα υποδειχθούν από ανάλογη εταιρεία που έχει αναλάβει ανάλογο σχέδιο, για την εκπόνηση ασφαλείας λιμένος Κιάτου .

«ΟΤΑΝ ΘΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΠΛΟΙΟ
ΜΕ ΞΕΝΗ ΣΗΜΑΙΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ
ΚΙΑΤΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΑΙΝΕΙ
ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΝΕΝΑΣ»

Και πρόσθεσε:

«Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε ένα χρόνο, όταν θα έρχεται πλοίο με ξένη σημαία στο λιμάνι του Κιάτου , δεν θα μπαίνει μέσα στο λιμάνι κανένας. Θα υπάρχει πύλη εισόδου. Θα προεκταθεί όλος ο κυματοθραύστης θα προεκταθεί έως τον παραλιακό δρόμο, θα φτιαχτούν κάγκελα , θα υπάρχει όπως προείπα πύλη, θα υπάρχει security που θα ελέγχει κάθε ένα που θα μπαίνει και θα βγαίνει.
Εμείς τώρα έχουμε κλείσει την πύλη που μπαίνει το κρουαζιερόπλοιο και στο εξής θα είναι κλειστή . Δεν θα ξαναμπεί όχημα μέσα ( μηχανάκια και αυτοκίνητα). Είχε βέβαια απαγορευτική πινακίδα και κακώς έμπαιναν οχήματα μέσα.. Βέβαια επί του παρόντος δεν μπορούμε να ελέγξουμε και τους πεζούς».

Δεν υπάρχουν σχόλια: