10.6.08

Με το φόβο των μετασεισμών ζουν από την περασμένη Κυριακή το μεσημέρι οι κάτοικοι της Κορινθίας , μετά την μεγάλη σεισμική δόνηση των 6,5 ρίχτερ που σημειώθηκε στις 15.25 το μεσημέρι στη στεριά με επίκεντρο την ευρύτερη περιοχή της Ανδραβίδας. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολύ μεγάλη έκταση, σε όλη σχεδόν την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα , ενώ έγινε ιδιαίτερα αντιληπτός στην Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή, όπου εντοπίζονται τα περισσότερα προβλήματα. Το χαμηλό εστιακό βάθος της δόνησης (10 χλμ) είχε σαν αποτέλεσμα να γίνει αισθητός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας ενώ ήδη έχει σημειωθεί πλήθος μετασεισμών, με τον ισχυρότερο να έχει καταγραφεί, μέχρι στιγμής, στις 3.55 το ίδιο μεσημέρι με μέγεθος 4,7 Ρίχτερ. Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στους νομούς Ηλείας και Αχαΐας. Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες κάνουν λόγο για δύο νεκρούς και αρκετούς τραυματίες καθώς επίσης πολλές υλικές ζημιές σε κτίρια. Την ίδια ώρα οι σεισμολόγοι συνιστούν ψυχραιμία στους κατοίκους της πληγείσας περιοχής και δεν αποκρύπτουν το ενδεχόμενο περαιτέρω μετασεισμικής δραστηριότητας , καθώς ο σεισμός ήταν επιφανειακός. Επισημαίνουν ωστόσο ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό.
Παρόλα αυτά εκατοντάδες κάτοικοι της βορειοδυτικής Πελοποννήσου , συνεχίζουν να φιλοξενούνται σε συγγενικά τους πρόσωπα που βρίσκονται σε άλλες περιοχές ενώ αυτοί που παραμένουν στην περιοχή όπου σημειώθηκε ο σεισμός , παραμένουν έξω από τα σπίτια τους, αφού μετά το πλήγμα του Εγκέλαδου, επικρατεί αγωνία για ισχυρούς μετασεισμούς. Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, με δεδομένο ότι ο κύριος σεισμός ήταν 6,5 Ρίχτερ, οι μετασεισμικές δονήσεις μπορεί να φθάσουν έως και τα 5,9 με 6 Ρίχτερ.

ΕΚΔΗΛΗ Η ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

Η αγωνία είναι έκδηλη και στην Κορινθία, καθώς φοβούνται ξύπνημα του εγκέλαδου και στον Κορινθιακό. Τα τηλέφωνα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Κορίνθου «πήραν φωτιά» την Κυριακή το μεσημέρι , στην πληροφορία ότι υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο και στην περιοχή μας.
Ο Διοικητής της Π.Υ. Κορίνθου κ. Δημοσθένης Καβέτσος που μίλησε στην εφημερίδα μας εμφανίστηκε καθησυχαστικός . Τόνισε ότι η υπηρεσία είναι σε ετοιμότητα και συνέστησε προσοχή και ψυχραιμία. Επιπλέον αναφέρθηκε στο μείζον πρόβλημα που παρουσιάστηκε την Κυριακή το μεσημέρι με τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας να είναι , για 35 λεπτά μετά το σεισμό εκτός λειτουργίας , σημειώνοντας ότι οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας πρέπει να δουν με υπευθυνότητα το θέμα αυτό καθώς το κινητό τηλέφωνο είναι απαραίτητο σε περιπτώσεις κινδύνου , προκειμένου να ειδοποιηθεί εγκαίρως η Πυροσβεστική Υπηρεσία και άλλες υπηρεσίες ασφαλείας.
Συγκεκριμένα ο κ. Καβέτσος μας είπε:

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΚΑΒΕΤΣΟΣ:
Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κορίνθου

«Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ»

«Ευτυχώς, δεν είχαμε προβλήματα στην Κόρινθο , παρά μόνο κάποιες μικρορωγμές χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Επιπλέον έπεσε μια μεσοτοιχία σε παλιό αλλά κατοικήσιμο σπίτι στην Δάφνη, χωρίς ωστόσο να τραυματιστεί κανένας. Μέσα στην Κόρινθο είχαμε μόνο κάποιες πτώσεις σοβάδων και σκασίματα σε τοίχους , σύμφωνα πάντα με ανεπίσημες πληροφορίες που έχουμε καθώς δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί και ούτε ζητήθηκε η βοήθεια της υπηρεσίας.

«ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟ ΤΟ ΒΑΘΟΣ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ
ΚΑΙ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ»

Ερωτηθείς για την σεισμική ακολουθία που σύμφωνα με τους σεισμολόγους πρέπει να περιμένουμε, μας είπε:
« Είναι πολύ μικρό το βάθος του σεισμού , περίπου 10 χιλιόμετρα και οι σεισμοί αυτού του βάθους έχουν πολύ μεγάλη σεισμική ακολουθία. Και ο μετασεισμός αυτός που περιμένουμε πρέπει να είναι της τάξεως άνω των 5,5 ρίχτερ για να μπορούμε να πούμε ότι κάπως εκτονώθηκαν οι δυνάμεις που έχουν δημιουργηθεί.

«ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΝΑΜΟΝΗ
ΚΑΙ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ»

Όσον αφορά αν έχουν δοθεί επιπλέον κατευθύνσεις στην Π.Υ. για τον καλύτερο συντονισμό δράσης της τόνισε:
«Χρειάζεται λίγο αναμονή και ψυχραιμία. Πρέπει σαν Έλληνες και σαν Κορίνθιοι να δείξουμε τον καλό μας εαυτό και να μην πανικοβαλλόμαστε. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι όλο το 24ωρο σε ετοιμότητα. Αν χρειαστεί η βοήθεια της Πυροσβεστικής, αμέσως είμαστε σε ετοιμότητα να φύγουν πυροσβεστικά οχήματα να πάνε να συνδράμουν , με τα κατάλληλα εργαλεία. Οπωσδήποτε , το θέμα είναι τι έκταση θα έχει το συμβάν .Εάν ω μη γέννητω , έχουν καταρρεύσει 10 – 15 σπίτια , σίγουρα η τοπική Υπηρεσία δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Θα ζητήσουμε δυνάμεις από την ΕΜΑΚ της Ελευσίνας και από την ΕΜΑΚ των Πατρών. Ελπίζουμε βεβαίως να μην χρειαστεί κάτι τέτοιο».

«ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ
ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ, ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΑΛΛΟΥ»

Ο κ. Καβέτσος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη ενημέρωση που να αφορά φόβο για ενδεχόμενο σεισμό με επίκεντρο τον Κορινθιακό. Απλώς τόνισε ότι η Υπηρεσία είναι συνεχώς σε επιφυλακή:
«Μας ρωτάνε συνέχεια γι’ αυτό το θέμα και θέλω να διευκρινίσω ότι δεν έχουμε καμιά ενημέρωση , ούτε για τον Κορινθιακό , ούτε για αλλού. Υπήρξαν βέβαια πάρα πολλά τηλέφωνα για το θέμα αυτό , με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πανικός από πληροφορίες που δεν γνωρίζω από που προήλθαν.
Εμείς δεν έχουμε καμία ενημέρωση από το Υπουργείο Εσωτερικών ή άλλο υπουργείο ή οποιοδήποτε σεισμολόγο στην υπηρεσία μας , ότι κάτι περιμένουμε».

«ΕΚΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ
ΑΠΟ ΜΙΣΗ ΩΡΑ»

Ο κ. Καβέτσος τόνισε επίσης, σε αντίθεση με τα κινητά τηλέφωνα που για αρκετή ώρα ήταν έκτος λειτουργίας , δεν υπήρξαν προβλήματα με ασανσέρ ή διακοπές ρεύματος:
«Εκείνο που πρέπει να σημειώσετε κι είναι πάρα πολύ σημαντικό (κατά την γνώμη μου) είναι το εξής. Εμείς ένα συμβάν το μαθαίνουμε με δύο τρόπους. Είτε θα έρθει κάποιος να μας το πει (πράγμα που είναι πολύ σπάνιο) , ή θα μας πάρει τηλέφωνο. Την Κυριακή λοιπόν για μισή ώρα με 35 λεπτά μετρημένα και τα τρία δίκτυα της κινητής τηλεφωνίας ήταν εκτός λειτουργίας . Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Ανάλογο ενδεχόμενο είχε σημειωθεί και στους σεισμούς του 1999. Τότε είχε κινηθεί μια διαδικασία από τον Εισαγγελέα στην Αθήνα που δεν γνωρίζω το αποτέλεσμα.. Τι θα γίνει λοιπόν αν σημειωθεί στην περιοχή μας κάτι τέτοιο και αντιμετωπίσουμε και εμείς αυτό το ενδεχόμενο, όταν τώρα που ο σεισμός είχε επίκεντρο την Ανδραβίδα είχαμε «κατάρρευση» των συστημάτων επικοινωνίας;»

«ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΌΠΩΣ
ΤΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙ ΕΙΧΑΝ ΤΗΝ
ΚΥΡΙΑΚΗ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΟΣΜΟΥ»

Και πρόσθεσε ότι χρειάζεται προσοχή και στην μετακίνηση των αυτοκινήτων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ήτοι να μην γίνεται άσκοπη μετακίνηση :
«Μην ξεχνάτε ότι περιοχές όπως το Λουτράκι είχαν την Κυριακή χιλιάδες κόσμου . Πήγαμε να κάνουμε ένα έλεγχο στην περιοχή και δεν μπορούσαμε να περάσουμε από τα αυτοκίνητα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Την ίδια ώρα δεν μπορούσε κανείς από την Πυροσβεστική ή αλλού να επικοινωνήσει μαζί μας για να μάθει τι είχε συμβεί , πάρα μόνο μέσω ασυρμάτου. Αυτά τα προβλήματα οι εταιρείες πρέπει να τα λύσουν, γιατί είμαστε μια σεισμογενής χώρα και συνέχεια παρατηρούνται τέτοια προβλήματα. Δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Αυτή τουλάχιστον είναι η προσωπική μου εκτίμηση γιατί επί 35 λεπτά προσπαθούσα να πάρω τηλέφωνο και δεν μπορούσα. Πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για να μην υπάρχουν αυτά τα προβλήματα. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό».
Ερωτηθείς αν επικοινώνησε με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για το θέμα αυτό μας είπε:
«Προσωπικά δεν έχω μιλήσει με τις εταιρείες αλλά έχω σκοπό να το κάνω αυτό. Πιστεύω ότι το πρόβλημα πρέπει να λυθεί σε πανελλαδικό επίπεδο, γιατί δεν αφορά μόνο πρόβλημα της Κορίνθου. Πρέπει οι διοικήσεις των εταιρειών να δουν πως μπορούν τα συστήματα αυτά να ανταποκρίνονται σε τέτοιες περιπτώσεις».

Ο ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΣ
ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΤΣΟΥΝΑΜΙ;

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο τσουνάμι στην Κορινθία, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει σχετική ενημέρωση για το συγκεκριμένο φαινόμενο , τόνισε όμως ότι τίποτα δεν αποκλείεται :
«Ο Κορινθιακός όμως είναι ικανός να προκαλέσει τσουνάμι, αλλά δεν έχουμε τέτοια ενημέρωση. Όχι βέβαια το φαινόμενο που έχουμε δει στην Νοτιοανατολική Ασία κλπ, όμως επειδή είναι έτσι ο κόλπος και έχει κάποια σημεία με αρκετά μεγάλο βαθμό , μπορεί να προκληθεί κάποιο τσουνάμι. Δεν έχουμε όμως καμία ενημέρωση μέχρι αυτή τη στιγμή. Αν υπήρχε φόβος θα μας είχαν ενημερώσει και εμείς βεβαίως θα είχαμε ενημερώσει το Λιμεναρχείο και όλες τις υπηρεσίες. Για τον σεισμό της Κυριακής δεν είχαμε καμιά σχετική ενημέρωση.

«ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΟΙ ΛΟΥΟΜΕΝΟΙ
ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΕΙΣΜΟΥ ΝΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΝΤΑΙ
ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ»

Και πρόσθεσε:
«Καλό είναι βέβαια οι λουόμενοι σε περίπτωση σεισμού να απομακρύνονται για κάποιο χρονικό διάστημα . Πιστεύω ότι επειδή σε εμάς είναι κόλπος και δεν υπάρχει μεγάλη απόσταση , θα φανεί αμέσως πότε είναι να έρθει το κύμα. Προσωπικά πιστεύω ότι το Α και το Ω είναι η ψυχραιμία , να δείξουμε τον καλό μας εαυτό , να μην χρησιμοποιούμε άσκοπα τους δρόμους , σε περίπτωση ανάγκης ώστε να μην εμποδίζεται η κυκλοφορία των οχημάτων (πυροσβεστικά , ασθενοφόρα, αστυνομία , κλπ), που τρέχουν να προσφέρουν βοήθεια. Χρειάζεται αυτοσυγκράτηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: