9.6.08

Η παρατεταμένη ανομβρία των προηγούμενων μηνών και κατ’ επέκταση η μείωση του υδροφόρου ορίζοντα και της στάθμης του νερού των γεωτρήσεων αναμένεται να ανεβάσουν το επόμενο διάστημα στα ύψη την τιμή του νερού άρδευσης, καθιστώντας το πότισμα των καλλιεργειών «απαγορευτικό» για τους αγρότες.
Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες μας, το κόστος για μια ώρα πότισμα έχει αυξηθεί σημαντικά , σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια που δεν υπήρχε πρόβλημα νερού.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Πρόεδρος της ΕΑΣ Ξυλοκάστρου κ. Βασίλη Γκόλια , ότι σε λίγο καιρό θα συμφέρει τους αγρότες να ποτίζουν με εμφιαλωμένο νερό!!! Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος τη ΕΑΣ Ξυλοκάστρου μας είπε:

«ΝΕΡΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ
ΚΑΙ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ»

Σε πολλές περιπτώσεις έχουμε γίνει «μάντεις» δεδομένων που επαληθεύονται και βέβαια δεν νιώθω ικανοποιημένος γι’ αυτό. Σε λίγο καιρό θα συμφέρει να πάρουμε νερό από το περίπτερο για να ποτίσουμε!!! Διότι νερό δεν υπάρχει και οι τιμές αυξάνοντα».

«ΑΚΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ
ΤΟΥ ΑΣΩΠΟΥ , ΑΛΛΑ
Ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΣΟΣ»

Όσον αφορά στην σημερινή κατάσταση στο δήμο Ξυλοκάστρου , τόνισε:

«Προς το παρόν στο Ξυλόκαστρο δεν υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα. Ο κόσμος βολεύεται με τα νερά που ήδη έχουμε, αλλά σιγά – σιγά θα υπάρξει πρόβλημα. Ήδη σε ορισμένα χωριά , έχουν αρχίσει από τώρα οι γκρίνιες.
Η Πολιτεία δεν κάνει τίποτα . Ακούμε για το Φράγμα του Ασωπού , αλλά ο προγραμματισμός δεν είναι άμεσος. Είναι πενταετίας ή ακόμα και δεκαετίας. Αν δεν γίνει κάτι σήμερα , έστω και πολύ μικρότερο για να μπορεί να εξυπηρετηθεί ένα μικρό χωριό , για παράδειγμα (να ποτίσει τις ντομάτες του) , το επόμενο διάστημα θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα».

«ΤΑ ΠΟΤΙΣΤΙΚΑ ΚΤΗΜΑΤΑ
ΠΛΕΟΝ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ
ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΤΙΖΟΝΤΑΙ
ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟ ΜΗΝΑ»

Ερωτηθείς αν κινδυνεύουν ήδη κάποιες καλλιέργειες στην περιοχή λόγω ανομβρίας, σημείωσε :

«Όσον αφορά στις ξερικές καλλιέργειες έχει μειωθεί η παραγωγή λόγω ανομβρίας στο 30, 40 και 50%. Από την άλλη τα ποτιστικά κτήματα που είχαν πρόγραμμα να ποτίζονται μια φορά την εβδομάδα , ποτίζονται τώρα μια φορά το μήνα. Αυτό από μόνο του τα εξηγεί όλα.
Και σας είπα και πάλι ότι η Πολιτεία δυστυχώς είναι απούσα. Ότι και να μας πουν στις εκλογές που έρχονται θα είναι «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε».
Θα είναι υποσχέσεις για ψήφους και για να εξασφαλίσουν τους παχυλούς μισθούς , κλπ».

ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛ.Γ.Α.
ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΥΨΟΥΣ
15.768.260 ΕΥΡΩ, ΣΕ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ
40 ΝΟΜΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Επίσης ο κ. Γκόλιας αναφέρθηκε στην ανακοίνωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αλέξανδρου Κοντού , ήτοι ότι την Πέμπτη 5 Ιουνίου χορηγήθηκαν από τον ΕΛ.Γ.Α. αποζημιώσεις ύψους 15.768.260 ευρώ, σε 11.839 παραγωγούς 40 Νομών της χώρας, για εκτιμήσεις και επανεκτιμήσεις, ζημιών στη φυτική παραγωγή, που συνέβησαν μέχρι και τον Μάρτιο του 2008 και προκλήθηκαν από βροχοπτώσεις, πλημμύρα, παγετό, χαλάζι, ανεμοθύελλα, καύσωνα κλπ.
Οι αποζημιώσεις αυτές αφορούν αγρότες και του νομού Κορινθίας. Συγκεκριμένα μας είπε:

«ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ
Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ
Η ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ»

«Ενημερώθηκα για το θέμα από τους ίδιους τους παραγωγούς. Διότι για την καταβολή χρημάτων κλπ δεν ενημερώνεται ποτέ καμία ¨Ένωση και κανένας φορέας.
Έχω ακούσει πολλά παράπονα . Αλλά αυτό είναι υποκειμενικό. Διότι μπορεί κάποιος να έχει πάρει 1000 ευρώ και να είναι αυτή πραγματικά η ζημιά του και κάποιος άλλος να έχει πάρει 5.000 ευρώ και να έχει αδικηθεί.
Τέλος πάντων συνεχίζουμε να πιστεύουμε και υποστηρίζουμε δηλαδή ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που γίνεται η εκτίμηση των ζημιών.
Γιατί μέχρι αυτή τη στιγμή αν δεν κάνω λάθος είμαστε στο Ιούνιο . Τώρα αυτός που έχει πάθει την καταστροφή αν μπορεί να περιμένει , καταλαβαίνετε ότι για τον αγρότη ειδικά αυτή την εποχή που οι τιμές είναι εξευτελιστικές και το πρόβλημα επιβίωσης πλέον έχει περάσει σε όλα τα νοικοκυριά , καταλαβαίνετε σε πόσο δύσκολη θέση έρχεται».

«ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ
Ή ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟ ΠΟΥ ΝΑ ΕΧΕΙ
ΓΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΗ ΣΤΗΝ
ΚΟΡΙΝΘΙΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ
50 ΧΡΟΝΙΑ;»

Και πρόσθεσε:

«Ο τρόπος της εκτίμησης των ζημιών πρέπει να αλλάξει ώστε σε μικρό χρονικό διάστημα να μπορεί ο παραγωγός να πάρει την αποζημίωση του. Γιατί θα πρέπει να περνάει ένας χρόνος για να γίνει αυτό;
Τέλος πάντων θα έλεγα ότι οι νέοι άνθρωποι που έρχονται και μπαίνουν στο επάγγελμα, έχουν και τις γνώσεις και τα φόντα να πιέσουν προς την κατεύθυνση αυτή και να αντιμετωπίσουν τους πολιτικούς όπως ακριβώς τους χρειάζεται. Ήτοι όπως μας αντιμετωπίζουν. Με σεβασμό βέβαια πάντα , γιατί είμαστε άνθρωποι και όχι κανίβαλοι αλλά επαναλαμβάνω η αντιμετώπιση από τον κόσμο να είναι αυτή που τους αξίζει. Φτάνει πια η κοροϊδία.
Ζούμε στην Κορινθία και αναρωτιέμαι , υπάρχει κάτι πολύ μεγάλο ή πολύ μικρό που να έχει γίνει για τον αγρότη στην Κορινθία τα τελευταία 50 χρόνια;»

Και επειδή το πολύ μεγάλο είναι οπωσδήποτε το έργο του Ασωπού , σε ερώτηση μας αν ξέρει που βρίσκεται το θέμα αυτό , απάντησε:

«Δεν ξέρω. Προσεχώς!».

Δεν υπάρχουν σχόλια: