3.6.08

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Σικυωνίων προσέφυγαν κάτοικοι της περιοχής του δημοτικού διαμερίσματος Μικρού Βάλτου , με αίτημα τους να δοθεί κατ’ εξαίρεση νερό προκειμένου να δώσουν λύση στο πρόβλημα της άρδευσης που απειλεί την καλλιέργεια των βερίκοκών τους.
Λόγω του κατεπείγοντος του θέματος , το εν λόγω αίτημα συζητήθηκε στα προ ημερήσιας διάταξης και αποφασίστηκε η περιοχή να αρδευτεί από γεώτρηση η οποία εξυπηρετεί άλλες περιοχές, κατά τις νυχτερινές όμως ώρες, ώστε να μην χάσουν την σειρά τους αυτοί που ήδη αρδεύονται.
Ερωτηθείς για το πρόβλημα της λειψυδρίας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος στην άρδευση ορισμένων περιοχών , ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χρήστος Ζαχαριάς κατέστη καταρχάς σαφές ότι ο δήμος Σικυωνίων διαθέτει και τα χρήματα και βεβαίως καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να δώσει λύση στο πρόβλημα της άρδευσης . Επεσήμανε το μεγάλο γραφειοκρατικό πρόβλημα και τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στην διαδικασία ανόρυξης νέων γεωτρήσεων και τόνισε ότι οι κάτοικοι έχουν κάθε δικαίωμα να θέλουν να σώσουν το εισόδημα τους . Υπογράμμισε δε ότι είναι ήδη σε εξέλιξη η διαδικασία για τρεις γεωτρήσεις, η ανόρυξη των οποίων αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στην εβδομάδα . Συγκεκριμένα ο κ. Ζαχαριάς μας είπε:

«ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΝΕΡΟ
ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΤΟΙΕΣ

ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ»

«Υπήρχε μια αίτηση συμπολιτών μας να δοθεί νερό για άρδευση κατ’ εξαίρεση προκειμένου να μην καταστραφεί το εισόδημα των βερίκοκών τους .
Παρόλο που στο Μικρό Βάλτο υπάρχει μια εκρηκτική κατάσταση μεταξύ των ομάδων εκεί , εμείς προσπαθήσαμε και η πλειοψηφία και η μειοψηφία , να δώσουμε λύση σε μια προσπάθεια να καταλάβουν όλοι ότι τα θέματα είναι κοινά και εκείνο που μας ενδιαφέρει κυρίως , είναι να βρούμε νερό ώστε οι ποσότητες να είναι τέτοιες ώστε να μην υπάρχει θέμα συγκρούσεων κλπ»

«ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΧΕΔΟΝ ΤΡΕΙΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ,
Η ΑΝΟΡΥΞΗ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ

ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ»

Και τόνισε:

«Οι κάτοικοι έχουν πράγματι δίκιο. Πρέπει να σώσουν το εισόδημα τους . Γι’ αυτό και τώρα είναι σε εξέλιξη σχεδόν τρεις γεωτρήσεις, η ανόρυξη των οποίων πιστεύω θα ξεκινήσει μέσα στην εβδομάδα . Την μια γεώτρηση κάνει η ΔΕΥΑΣ , την άλλη ο δήμος και σύμφωνα με πληροφορίες μια τρίτη γεώτρηση κάνει η Νομαρχία.
Οπότε πιστεύω ότι το θέμα θα λυθεί αφού βρεθεί νερό».

«ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΟΡΥΞΗΣ
ΤΩΝ ΓΕΩΤΡΗΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ»

Ο κ. Ζαχαριάς τόνισε ότι από πλευράς δήμου γίνεται ότι είναι δυνατό για την επίλυση του προβλήματος και υπογράμμισε ότι η γραφειοκρατική διαδικασία αποτελεί τροχοπέδη στην ανόρυξη νέων γεωτρήσεων :

«Εκείνο που πρέπει να επισημάνω όσον αφορά στις γεωτρήσεις , είναι ότι ο δήμος Σικυωνίων και τα χρήματα διαθέτει και προσπαθεί να τα προγραμματίσει, πλην όμως αντιμετωπίζουμε μεγάλο γραφειοκρατικό πρόβλημα και γι’ αυτό υπάρχουν και οι καθυστερήσεις.
Δυστυχώς η διαδικασία της ανόρυξης των γεωτρήσεων καθυστερεί, ακριβώς εξαιτίας των προβλημάτων που υπάρχουν στην διεκπεραίωση μεταξύ υπηρεσιών της Περιφέρειας και έχω την αίσθηση , ότι αυτό πρέπει να λυθεί με πρωτοβουλία της Πολιτείας ώστε γεωτρήσεις που έχουν να κάνουν με την ύδρευση πρωτίστως αλλά και με την άρδευση, η γραφειοκρατία πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο».

«ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ ΝΑ ΔΙΑΤΕΘΕΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΑΥΤΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ
ΤΙΣ ΝΥΧΤΕΡΙΝΕΣ ΩΡΕΣ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ

ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΡΔΕΥΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ»

Όσον αφορά στην περιοχή του Μικρού Βάλτου που αντιμετωπίζει πρόβλημα άρδευσης , μάς είπε:

«Είναι μια περιοχή στον Μικρό Βάλτο που δεν υπάρχει νερό και το αίτημα των κατοίκων εκεί ήταν να αρδευτούν από γεώτρηση η οποία εξυπηρετεί άλλες περιοχές. Συγκεκριμένα οι άνθρωποι ζήτησαν να πάρουν νερό μια – δύο μέρες να γεμίσουν μια δεξαμενή και αποφασίστηκε να διατεθεί το νερό αυτό στην περιοχή τις νυχτερινές ώρες, ώστε να μην χάσουν και οι άλλοι την σειρά τους που αρδεύονται σε άλλες περιοχές.
Με αυτό τον τρόπο θα προσπαθήσουμε να εξυπηρετήσουμε και τους κατοίκους της συγκεκριμένης περιοχής που δεν έχει νερό και κινδυνεύει να χαθεί η καλλιέργεια του βερίκοκου. Γι’ αυτό και συζητήθηκε εκτάκτως το θέμα αυτό στο Δημοτικό Συμβούλιο διότι ο χρόνος πιέζει . Με την ανόρυξη των γεωτρήσεων και αφού βρεθεί νερό το πρόβλημα της περιοχής θα λυθεί οριστικά» .

«ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΟΥΜΕ ΩΣ ΠΟΛΙΤΕΣ,
ΟΤΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΤΗ ΦΥΣΗ»

Τέλος σε ότι αφορά στα δημοτικά διαμερίσματα που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα άρδευσης, τόνισε:

«Υπάρχουν τοπικά διαμερίσματα , όπως είναι ο Μικρός Βάλτος , το Παραδείσι και η Γονούσα , που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα .
Εκεί προσπαθούμε να δώσουμε διάφορες λύσεις με ανόρυξη γεωτρήσεων κλπ
Στο τελευταίο Δ.Σ. είχαμε ένα ακόμα θέμα για την καλλιέργεια μια πηγής στο Παραδείσι , ώστε να εξοικονομηθεί περισσότερο νερό ώστε να εξυπηρετηθούν οι κάτοικοι του δημοτικού διαμερίσματος. Η έλλειψη νερού είναι ένα μείζον θέμα και πρέπει όλοι μας να αντιληφθούμε ως πολίτες, ότι το νερό πια δεν είναι ελεύθερο στη φύση. Είναι πολύ ακριβό , είναι λίγο , γι’ αυτό και πρέπει να προσέχουμε πως το καταναλώνουμε τόσο στο σπίτι μας όσο και στην άρδευση.
Πρέπει όλοι μας να γίνουμε πιο υπεύθυνοι ώστε να μειωθεί ή κατανάλωση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: