20.6.08


Σαν μανιτάρια» ξεπηδούν οι πυρκαγιές και αυτό το καλοκαίρι στην Κορινθία κάνοντας την Πυροσβεστική Υπηρεσία να αναρωτιέται αν μετά τις συνεχείς ενημερώσεις μέσω των ΜΜΕ, των σημειωμάτων στους λογαριασμού νερού, κλπ οι πυρκαγιές που εκδηλώνονται οφείλονται σε αμέλεια ή σε κακόβουλες ενέργειες.
Οι πυροσβέστες είναι καθημερινά επί ποδός , σε μια αδιάκοπη προσπάθεια να προλάβουν τις πυρκαγιές εν τη γενέση τους πριν προλάβουν να επεκταθούν καταστρέφοντας καλλιεργήσιμες αλλά και δασικές εκτάσεις.
Το φετινό καλοκαίρι περιγράφεται με μελανά χρώματα αφού το πρόβλημα της ανομβρίας εντείνει τους κινδύνους.
Η απειλή των πυρκαγιών είναι ορατή , εξαιτίας της απροσεξίας των οδηγών που πετούν τα αποτσίγαρα αδιαφορώντας για τις συνέπειες των πράξεων τους , αλλά και της αμέλειας κάποιων αγροτών που συνεχίζουν να βάζουν φωτιά για να κάψουν ξερά χορτάρια, κλπ
Για τις πρόσφατες πυρκαγιές μίλησε στην εφημερίδα μας «Η.Κ.» ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κορίνθου κ. Δημοσθένης Καβέτσος, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι τουλάχιστον πίσω από τις πυρκαγιές δεν υπάρχει «ανθρώπινο χέρι».
Ο κ. Καβέτσος επεσήμανε την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλουν οι πυροσβέστες εποχικοί και μόνιμοι, για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και τόνισε ότι είναι χρέος όλων των πολιτών να είναι πιο προσεκτικοί και να συνδράμουν το έργο της Π.Υ ενημερώνοντας έγκαιρα για τις πυρκαγιές που πέφτουν στην αντίληψη τους.
Συγκεκριμένα ο κ. Καβέτσος μας είπε:

«ΟΙ ΦΩΤΙΕΣ ΞΕΠΗΔΟΥΝ
ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΥΘΕΝΑ»

«Είχαμε αρκετές πυρκαγιές σε μια μέρα, την περασμένη Τρίτη. Συγκεκριμένα εκδηλώθηκαν 4 πυρκαγιές , δύο στις Κεχριές σε πεύκα και σε οικοπεδικούς χώρους , στον οικισμό Άρη, κοντά στην ΞΥΛΕΚΟ σε οικοπεδικό χώρο, όλες μαζί σχεδόν με διαφορά μισής ώρας.
Μας κινεί κάποιες υποψίες αν πρόκειται για κακόβουλες ενέργειες ή αν οι φωτιές ήταν εντελώς συμπωματικές».

«ΑΡΚΕΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ
Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΡΑ ΒΡΥΣΗ»

Και τόνισε:

«Προχτές είχαμε μια φωτιά στην Κυρά Βρύση , η οποία ήταν αρκετά επικίνδυνη. Κινήθηκε ανάμεσα σε εργοστάσια και σε δεξαμενές υγραερίου , σε κατοικίες , έκαψε ελιές , σπαρτά κλπ
Έγινε μεγάλη κινητοποίηση . Στην κατάσβεση πήραν μέρος 10 πυροσβεστικά οχήματα από την Π.Υ. Κορίνθου και από όμορες υπηρεσίες, ένα ελικόπτερο , ένα αεροπλάνο.
Γενικώς έχουμε φωτιές από το πουθενά, που δεν δικαιολογούνται. Θέλω να πιστεύω ότι είναι αμέλεια και όχι κακόβουλη ενέργεια. Άλλωστε αυτό θα φανεί γιατί είναι φωτιές που δεν δικαιολογούνται».

Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΥΓΡΑΣΙΑΣ
ΚΑΘΙΣΤΑ ΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑ «ΣΠΙΡΤΟ»

Επιπροσθέτως επεσήμανε:

«Ο κόσμος γενικά, παρά τις συστάσεις από τις τηλεοράσεις, από τις εφημερίδες , από σημειώματα που έχουμε στείλει στους δήμους , τους λογαριασμούς του νερού που έχουν μπει οδηγίες προφύλαξης , κλπ είναι ακόμα λίγο χαλαρός. Βλέπει ακόμα επιπόλαια το θέμα.
Για παράδειγμα χτες το 199 Αθηνών με ειδοποίησε ότι είχαμε 15% σχετική υγρασία . Δηλαδή η Κορινθία ήταν ένα «σπίρτο». Στην περιοχή μπορούσε, με το παραμικρό, να ανάψει φωτιά.
ΑΝ δεν καταβάλλουμε μια προσπάθεια όλοι μαζί θα έχουμε αποτελέσματα του περσινού καλοκαιριού.
Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι οι καιροί έχουν αλλάξει. Οι συνθήκες έχουν αλλάξει και το «δεν βαριέσαι – δεν πειράζει δυο χορταράκια θα κάψω ή θα βάλω την ηλεκτροκόληση στο κτήμα κλπ» πρέπει να σταματήσουν».

«ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ
ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ»

Ερωτηθείς αν είναι τυχαίο ότι οι φωτιές εκδηλώνονται όταν πνέουν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή , μας είπε:

«Δεν ξέρω αν είναι τυχαίο. Μπορεί και να είναι . Δεν θέλω να πω κάτι περισσότερο γιατί ακόμα βρισκόμαστε στο στάδιο της προανάκρισης. Όμως χρειάζεται προσοχή.
Είχαμε πέντε φωτιές στην ίδια ημέρα. Ενώ αν προσθέσουμε και μια μικρή που εκδηλώθηκε στο Λέχαιο, ο αριθμός των πυρκαγιών ανεβαίνει στις έξι.
Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από τους πολίτες . Διότι ο κόσμος δεν παίρνει αμέσως τηλέφωνο. Περιμένουν οι περισσότεροι να ειδοποιήσει κάποιος άλλος.

«ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΟΙ ΦΩΤΙΕΣ
ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΠΟ ΑΜΕΛΕΙΑ»

Ερωτηθείς για την φωτιά που εκδηλώθηκε προ τριημέρου στα Εξαμίλια , πρόσθεσε:

«Κάηκαν ξερά χόρτα και κάποιες μπάλες άχυρο που βρίσκονταν κοντά στο δρόμο. Πιθανώς πέρασε κάποιο αυτοκίνητο ή τρακτέρ και πέταξαν αποτσίγαρο . Διότι δεν υπήρχε άλλος λόγος να έχουν βάλει φωτιά (κλαριά , κλπ). Πιστεύω ότι οι φωτιές είναι δυστυχώς από αμέλεια».

«Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ
ΥΠΕΡΒΑΛΛΕΙ ΤΟ ΚΑΛΩΣ
ΕΝΝΟΟΥΜΕΝΟ ΚΑΘΗΚΟΝ»

Η Πυροσβεστική υπηρεσία, όπως μας είπε ο κ. Καβέτσος καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την κατάσβεση των πυρκαγιών. Η προσπάθεια κρίνεται ικανοποιητική και από τον κόσμο:

«Ικανοποίηση γενικώς , από τον κόσμο υπάρχει. Βέβαια μπορούν να βρεθούν και κάποιοι που να πουν το οτιδήποτε. Όμως εκείνο που θέλω να πω, είναι ότι η υπηρεσία δυστυχώς κάθε ημέρα υπερβάλλει το καλώς εννοούμενο καθήκον.
Και εννοώ το εξής : όταν έχουμε 5 άτομα βάρδια από την Κινέττα μέχρι το Κοκκώνι και από την Μαυρολίμνη μέχρι το κόμβο , αυτοί οι άνθρωποι δεν σχολάνε ποτέ.
Όλοι οι άνθρωποι που δουλεύουν κάπου παίρνουν άδεια και ρεπό , οι συνάδελφοι οι δικοί μου δεν παίρνουν ούτε ρεπό , ούτε άδεια ….. Ούτε παίρνουν υπερωρίες , όπως πιστεύουν πολλοί.
Οπότε είναι άνθρωποι που μένουν στην υπηρεσία και 40 και 50 και 60 ώρες , παρότι δεν έχουμε μπει ακόμα στον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Κι όλα αυτά για να προσφέρουν ό,τι καλύτερο μπορούν».

«ΜΟΝΙΜΟΙ ΚΑΙ ΕΠΟΧΙΚΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ
ΚΑΝΟΥΝ Ο,ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ»

Ο κ. Καβέτσος εξήρε τις προσπάθειες τόσο των μονίμων πυροσβεστών όσο και των εποχικών, καθιστώντας σαφές ότι όλοι είναι συνάδελφοι:

«Μόνιμοι και εποχικοί πυροσβέστες κάνουν ό,τι μπορούν. Δεν θέλω να βγάλω τους εποχικούς απέξω. Εγώ τους θεωρώ συναδέλφους και τους εκτιμώ όπως και τους μόνιμους. Στηρίζομαι επάνω τους , πάρα πολλοί από αυτούς είναι εξαιρετικοί. Κρίμα που δεν είναι μόνιμοι , αλλά χρειαζόμαστε και την βοήθεια του κόσμου.
Δεν γίνεται διαφορετικά . Έχουν αλλάξει πάρα πολύ οι εποχές».

«ΜΕΙΖΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΝΕΡΟΥ»

Και υπογράμμισε:

«Καταρχήν δεν έχουμε νερό. Πάμε για ανεφοδιασμό και ψάχνουμε να βρούμε νερό στα υδροστόμια.
Υπάρχουν ήδη χωριά που εδώ και δύο μήνες έχουν μισή ώρα νερό στο ένα τμήμα του χωριού και μισή ώρα το άλλο μισό. Πως θα πάρουμε λοιπόν νερό εμείς;
Προχτές αναγκαστήκαμε και τραβήξαμε νερό από θάλασσα. Χρειάζεται προσπάθεια από όλους . Έχουν αλλάξει οι καιροί, τι άλλο να πω;
Απαιτείται προσοχή για να μην θρηνήσουμε καταστροφές σαν τις περσινές».

«ΤΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟ
ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΕΧΟΥΝ ΔΩΣΕΙ ΟΔΗΓΙΕΣ»

Ερωτηθείς αν υπάρχει κίνδυνος για τους λουόμενους που κολυμπούν βαθιά ,κατά την διάρκεια του ανεφοδιασμού των πυροσβεστικών αεροπλάνων από την θάλασσα, τόνισε:

«Κίνδυνος υπάρχει πάντοτε. Ειδικά από ψαροντουφεκάδες. Ωστόσο τα ελικόπτερα δεν βγαίνουν τόσο έξω. Καλό είναι βέβαια και οι λουόμενοι να προσέχουν. Οι πιλότοι είναι ενημερωμένοι για το θέμα αυτό . Το Πυροσβεστικό Σώμα έχει δώσει οδηγίες , καθώς και το Λιμεναρχείο, ( το γνωρίζω γιατί ήμουν αξιωματικός επιχειρήσεων το περσινό καλοκαίρι στο 199 Αθηνών). Τα ελικόπτερα φαίνεται ότι είναι τόσο έξω , όμως στην πραγματικότητα είναι βαθιά. Ειδικά τα αεροπλάνα πηγαίνουν πολύ βαθιά, αφενός για λόγους ασφαλείας των αεροσκαφών αλλά και των λουομένων. Οπότε καλό είναι να μην ανησυχεί ο κόσμος. Αλλά οπωσδήποτε όταν βλέπει ότι γίνεται μια τέτοια επιχείρηση να μην πλησιάζει με τις βάρκες και τα φουσκωτά.

ΦΩΤΙΑ ΧΘΕΣ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ
ΑΝΔΡΕΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΑΘΙΚΙΩΝ

Κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής μας επικοινωνίας με τον κ. Καβέτσο χτες το πρωί , η υπηρεσία ενημερώθηκε για μια ακόμα φωτιά μεταξύ Αθικίων και Ρητού στην περιοχή του Αγίου Ανδρέα. Αμέσως τρία πυροσβεστικά οχήματα έφυγαν για το σημείο προκειμένου να εξακριβώσουν τι ακριβώς συμβαίνει.

«Η ΦΩΤΙΑ ΣΤΟΝ ΆΓΙΟ
ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΗΤΑΝ ΑΡΚΕΤΑ
ΕΠΙΠΟΝΗ»

Ερωτηθείς για την πυρκαγιά στον Άγιο Βασίλειο ο Διοικητής της Π.Υ. Κορίνθου , μας είπε:

«Η φωτιά στον Άγιο Βασίλειο ήταν αρκετά επίπονη. Τα πυροσβεστικά οχήματα παρέμειναν εκεί για τρεις ημέρες. Η φωτιά ξεκίνησε από το κάμπο και ανέβηκε προς το βουνό.
Είχαμε κινητοποίηση γρήγορα ευτυχώς και από κατοίκους που μας βοήθησαν. Σημαντική ήταν και η βοήθεια του δήμου και του Δημάρχου κ. Χασικίδη και τον ευχαριστούμε γι’ αυτό. Πραγματικά από πλευράς δήμου υπήρχε ετοιμότητα και εγρήγορση. Ο δήμος Τενέας είναι τυπικός και στις χωματερές του και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Ο απολογισμός της φωτιάς είναι περίπου 25 στρέμματα , υπολείμματα καλλιεργειών και πουρνάρια στην πλευρά του βουνού.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: