26.6.08

Δηλώσεις σαν κι αυτές , των δημάρχων Βόχας κ. Γιώργου Λιούντρη και Άσσου Λεχαίου κ. Χαράλαμπου Καμπούρη ότι πριν καλά – καλά τελειώσει ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού γίνεται «πόλεμος» για το νερό , αποδεικνύουν στην πράξη τα αποτελέσματα της έντονης λειψυδρίας των προηγούμενων μηνών κατά την διάρκεια του χειμώνα. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δύο γειτονικοί δήμου είναι τεράστιο. Οι αγρότες ανησυχούν για την παραγωγή τους, ενώ κάποιοι άλλοι την εγκαταλείπουν ήδη, αφού είναι σχεδόν βέβαιο πως δεν θα καταφέρουν να έχουν νερό για να ποτίσουν ώστε η παραγωγή να βγει πέρα. Τα περιοριστικά μέτρα για την εξοικονόμηση του νερού που ήδη έχουν λάβει οι Δημοτικές Αρχές δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα αφού ούτως ή άλλως νερό δεν υπάρχει. Οι διακοπές στην ύδρευσή αποτελούν πλέον συχνό φαινόμενο.
Τα νερά του υδροφόρου ορίζοντα έχουν μειωθεί αισθητά και οι δήμοι Βόχας και Άσσου – Λεχαίου αναζητούν απεγνωσμένα λύσεις ώστε να μην βρεθούν εν μέσω τουριστικής περιόδου χωρίς νερό. Ο επόμενος μήνας φαντάζει ακόμα δυσκολότερος, όπως επισημαίνουν στην εφημερίδα μας, αφού η τουριστική κίνηση αναμένεται να σημειώσει σημαντική αύξηση.
Οι δημότες από την πλευρά τους , όπως επισημαίνουν οι κ.κ. Λιούντρης και Καμπούρης δείχνουν κατανόηση. Το πλύσιμο των αυτοκινήτων και το πότισμα των κήπων και του γκαζόν αποτελεί ανάμνηση του παρελθόντος.
Το ζητούμενο είναι πλέον να μην διψάσουν.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΟΥΝΤΡΗΣ:

«ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟ»

Σαφής και κατηγορηματικός ο Δήμαρχος Βόχας μάς είπε:

«Το πρόβλημα είναι τεράστιο. Γίνεται «πόλεμος» για το νερό. Έχω ζητήσει παράκαμψη της γραφειοκρατίας, για την διάνοιξη τριών – τεσσάρων γεωτρήσεων μήπως βρω νερό, αλλά δεν μου έχει απαντήσει ούτε το Υπουργείο , ούτε η Περιφέρεια ακόμα.
Περιμένουμε απάντηση και εμείς στο δήμο Βόχας και ο γειτονικός δήμος Άσσου- Λεχαίου , καθώς και οι δυο δήμοι βρισκόμαστε σε απόγνωση , αφού από ανατολικά προς δυτικά ξεκινάει το πρόβλημα και έχει πιάσει και το δήμο Άσσου – Λεχαίου και το δήμο Βόχας , που αντιμετωπίζουμε τεράστιο πρόβλημα»

«ΗΔΗ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ
ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΔΙΝΟΥΜΕ
ΝΕΡΟ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ»

Και τόνισε:

«Δεν ξέρω τον άλλο μήνα τι νερό θα έχουμε να δώσουμε στους δημότες.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δημοτικά διαμερίσματα που δίνουμε νερό μόνο για λίγες ώρες.
Ο κόσμος καταλαβαίνει το πρόβλημα , δέχεται έστω και λίγες ώρες νερό στο σπίτι του, βάζει δεξαμενές και πιεστικά και από την πλευρά μας κάνουμε ότι μπορούμε με το νερό που έχουμε.
Ελπίζω φέτος να καταφέρουμε να τα βγάλουμε πέρα. Ο ερχόμενος μήνας είναι κρίσιμος δεδομένου ότι ποτίζονται και τα κτήματα. Από τον επόμενο μήνα Αύγουστο – Σεπτέμβριο θα είμαστε πιο χαλαρά γιατί οι αρδευτικές γεωτρήσεις θα σταματήσουν».

«ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ,

ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΕΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΠΕΡΑ»

Και σημείωσε:

«Γίνεται πραγματικά χαμός. Οι αγρότες εγκαταλείπουν κάποιες καλλιέργειες , αφού δεν έχουν νερό για να τα βγάλουν πέρα. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα. Γιατί η περιοχή μας είναι κατεξοχήν αγροτική, το 90% του νερού πάει στην άρδευση και το 10% πάει στην ύδρευση.
Το βασικό πρόβλημα λοιπόν είναι στην άρδευση που κατ’ επέκταση αντανακλά στην ύδρευση , δεδομένου ότι αφού μειώνεται η άρδευση , δεν έχουμε και ύδρευση».

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΜΠΟΙΥΡΗΣ:

«Ο ΥΔΡΟΦΟΡΟΣ ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΕΧΕΙ
ΕΞΑΝΤΛΗΘΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ

ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΕ ΔΥΟ ΣΟΒΑΡΟΥΣ
ΛΟΓΟΥΣ»

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι δηλώσεις του κ. Καμπούρη ο οποίος μας είπε:

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουμε εμείς και ο δήμος Βόχας. Γίνεται «πόλεμος» για το νερό, που σημαίνει ότι νερό δεν υπάρχει . Ο υδροφόρος ορίζοντας έχει εξαντληθεί τελείως και αυτό οφείλεται σε δύο σοβαρούς λόγους. Πρώτον ότι επί δυόμιση χρόνια δεν έχουμε έντονες βροχοπτώσεις (ο υδροφόρος ορίζοντας δεν εμπλουτίζεται με βροχοπτώσεις των 10’ και των 20’) και δεύτερον ότι όλη αυτή η περιοχή προχωρά για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ανάρδευτη και από τα νερά του Ασωπού που διαχειρίζεται ο ΑΟΣΑΚ».

«ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ

ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ

ΣΤΕΡΕΨΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΕΝΩ ΑΥΤΕΣ

ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΠΑΡΕΧΟΥΝ

ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ»

Και τόνισε:

«Τα παραπάνω λοιπόν έχουν σαν αποτέλεσμα ο υδροφόρος ορίζοντάς να έχει εξαντληθεί σε αυτά τα χρόνια. Ό,τι αποθέματα υπήρχαν τελείωσαν. Οι περισσότερες δημοτικές και ιδιωτικές γεωτρήσεις έχουν στερέψει τελείως ενώ αυτές που υπάρχουν ακόμα παρέχουν ελάχιστη ποσότητα. Δίνουν σε ποσότητα , το 1/20 του νερού που έδιναν πέρυσι.
Καταβάλλουμε πραγματικά μεγάλες προσπάθειες . Έχουμε κάνει κάποιες δοκιμαστικές γεωτρήσεις, όμως δεν βρέθηκε νερό και αυτή τη στιγμή όλα τα τοπικά διαμερίσματα του δήμου μας εξυπηρετούνται από τις δημοτικές γεωτρήσεις και από τις ιδιωτικές γεωτρήσεις που αγοράζουμε νερό. Όμως η ποσότητα και εκεί δεν είναι επαρκής. Γι’ αυτό προς το παρόν έχουμε ξεκινήσει να δίνουμε νερό κατά διαστήματα, την μισή ημέρα στο ένα τμήμα του κάθε δημοτικού διαμερίσματος και την άλλη μισή μέρα στο υπόλοιπο. Και από δω και πέρα βλέποντας και κάνοντας».

«ΕΧΟΥΝ ΑΡΧΙΣΕΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΑΣ
ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ
ΚΑΠΟΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ
ΣΟΒΑΡΟ»

Ερωτηθείς δε, αν η έλλειψη νερού έχει προκαλέσει ήδη γκρίνια , είπε:

«Η γκρίνια είναι μέσα στα πλαίσια του προβλήματος της λειψυδρίας. Αυτό που έχει παρατηρηθεί όμως , είναι ότι έχουν αρχίσει οι αγρότες μας να εγκαταλείπουν κάποιες καλλιέργειες και αυτό είναι πολύ σοβαρό. Διότι όταν κάποιος είναι αγρότης και λόγω της λειψυδρίας αναγκάζεται να εγκαταλείψει την περιουσία του , πως θα ζήσει την οικογένεια του; Θα υπάρξουν προβλήματα επιβίωσης.
Διότι άλλοι τα έχουν εγκαταλείψει ήδη και άλλοι δεν ξέρουν αν θα καταφέρουν να φτάσουν στη συγκομιδή. Οπωσδήποτε λοιπόν όλα αυτά δημιουργούν γκρίνια.»

«Ο ΟΓΚΟΣ ΤΟΥ ΥΠΑΡΧΟΝΤΟΣ
ΥΔΑΤΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ
ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΜΕΡΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ»

Τέλος πρόσθεσε:

«Άλλοι θέλουν το νερό για το σπίτι και άλλοι για να ποτίσουν τα κτήματα, διότι συγχρόνως είμαστε μια περιοχή και αγροτική και αστική.
Πλέον δε η κίνηση στην περιοχή μας αυξάνεται κατακόρυφα και από τους παραθεριστές, αλλά νερό δεν υπάρχει. Και από ότι βλέπω ο όγκος του υπάρχοντος υδάτινου δυναμικού μειώνεται μέρα με την ημέρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: