1.7.08


Η παραλιακή Κορινθία για δεύτερη συνεχή χρονιά βρίσκεται αντιμέτωπη με την ανομβρία. Την ίδια ώρα που οι ορεινοί δήμοι προβληματίζονται., αφού βλέπουν τα αποθέματα νερού να έχουν μειωθεί επικίνδυνα, οι παραλιακοί δήμοι στενάζουν . Ο υδροφόρος ορίζοντας εμφανίζεται αδύναμος να καλύψει τις υδρευτικές ανάγκες των παραλιακών δήμων του νομού μας και δη των τουριστικών. Η αγωνία είναι έκδηλη και στο δήμο Αγίων Θεοδώρων που βλέπει ως την μοναδική λύση , την αφαλάτωση. Μια λύση που μπορεί να έχει υψηλό κόστος , φαντάζει όμως αναγκαία, αφού οι λιγοστές βροχοπτώσεις δεν είναι αρκετές για να αλλάξουν το σκηνικό ανομβρίας που υπάρχει στο νομό μας. Η ανάγκη για οικονομία του νερού είναι επιβεβλημένη.
Η επισκεψιμότητα στο δήμο , όπως επισημαίνει ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Σοφίας στην εφημερίδα μας , είναι ήδη αυξημένη . Ως εκ τούτου τα προβλήματα τα Σαββατοκύριακα δεν λείπουν ενώ τα πράγματα είναι καλύτερα τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας όπου έστω και με δυσκολία ο δήμος καταφέρνει προς το παρόν να τα βγάζει πέρα. . Εκείνο που είναι βέβαιο είναι πως φέτος μιλάμε για ρεκόρ ανομβρίας των τελευταίων χρόνων.
Συγκεκριμένα ο κ. Σοφίας μάς είπε:

«ΕΧΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ
ΕΝΑ ΔΥΣΚΟΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ»

«Δυστυχώς αντιμετωπίζουμε προβλήματα και φέτος . Έχουμε κάποιες γεωτρήσεις , αλλά και κάποιες δεξαμενές επιπρόσθετα για την διαχείριση ενώ έχουμε πάρει και απόφαση για δάνειο από το Παρακαταθηκών και δανείων έτσι ώστε να προχωρήσουμε σε αφαλάτωση.
Είναι εμφανές ότι έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο καλοκαίρι. Ήδη ακούμε ότι στην Βόχα και στο Δήμο Άσσου – Λεχαίου υπάρχουν σοβαρά προβλήματα . Ουσιαστικά λοιπόν είναι μονόδρομος να πάμε σε κάποια τέτοια λύση και θα πρέπει να το δούμε αυτό και σαν νομός συνολικά. Για μένα η μοναδική λύση που βλέπω εδώ στο δήμο (δεδομένου ότι έχουμε τρυπήσει όλα τα βουνά και δεν έχουμε βρει τίποτα), είναι να πάμε σε μια διαδικασία η οποία κοστίζει ακριβά αλλά νομίζω ότι είναι μονόδρομος
Και εκεί είναι ένα ζήτημα που και σαν νομός πρέπει να μπει στο ΕΣΠΑ , έτσι ώστε να χρηματοδοτηθεί».

«Η ΑΦΑΛΑΤΩΣΗ ΔΕΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ
ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ
ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΗ ΛΥΣΗ»

Και τόνισε:

«Εμείς σαν δήμος ξεκινάμε από ιδίους πόρους με 600.000 ευρώ. Είναι οπωσδήποτε μεγάλο το κόστος. Δεν συμφέρει με τίποτα αλλά δεν υπάρχει άλλη λύση.
Τα αποθέματα τελειώνουν. Και αυτό είναι ένα ζήτημα εθνικής στρατηγικής .
Ο δήμος από μόνος του δεν μπορεί να δώσει λύση, όμως υποχρεωτικά αφού δεν υπάρχει εθνική στρατηγική ή περιφερειακή στρατηγική σε αυτό το θέμα προσπαθούμε να κάνουμε από μόνοι μας ότι μπορούμε».

«ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ
ΕΝΤΟΝΟΤΕΡΟ ΤΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΑ»


Όσον αφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο δήμος , εξαιτίας και της αυξημένης επισκεψιμότητας , πρόσθεσε:

«Το πρόβλημα στο δήμο μας είναι εντονότερο τα Σαββατοκύριακα όπου έχουμε αύξηση της επισκεψιμότητας , τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας τα καταφέρνουμε.
Σε πρώτη φάση η αφαλάτωση έχει ένα ευρώ το κυβικό, λειτουργικά. Και από κει και πέρα φανταστείτε που φτάνει το κόστος, με απώλειες , διαρροές , προσωπικό, κλπ, αλλά δεν έχουμε καμία άλλη λύση. Περιβαλλοντικά φαίνεται ότι έχουμε εξαντλήσει όλα τα αποθέματα. Άρα η μοναδική λύση και περιβαλλοντικά φιλική είναι η αφαλάτωση, η οποία έχει ένα μεγάλο κόστος.
Και επειδή το ΕΣΠΑ θα «ανοίξει» το 2009, το πρώτο μηχάνημα θα το πάρουμε από ιδίους πόρους , με δάνειο. Από κει και πέρα το σημαντικό είναι να μπει στο ΕΣΠΑ κάποιο κονδύλι σημαντικό έτσι ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες. Διότι του χρόνου θα είναι χειρότερα τα πράγματα, από ξέρα. Ενδεικτικό ότι πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο είναι , ότι αρχίζουν να λιώνουν οι πάγοι στο Βόρειο Πόλο».

«Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΥΝΟΛΙΚΑ»

Επιπλέον ο κ. Σοφίας είπε:
«Υπολογίζανε ότι η Κορινθία θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα το 2012. Πλέον διαπιστώνουμε ότι αυτό θα συμβεί πολύ πιο μπροστά.
Η Κεντρική Διοίκηση και η Περιφέρεια πρέπει να δουν το πρόβλημα συνολικά.
Ο δήμος από μόνος του μπορεί να κάνει μόνο κάποιες διορθωτικές κινήσεις.
Αν δεν γίνει κάτι συνολικά για την Κορινθία δεν μπορούν οι δήμοι να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Ήδη κάποιοι παραλιακοί δήμοι αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα . Δεν έχουν νερό.

«ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΕΙΝΑΙ
ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΟΤΙ ΘΑ «ΓΟΝΑΤΙΣΟΥΜΕ»

Αυτή τη χρονιά πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε να τα βγάλουμε πέρα. Όμως το θέμα είναι ότι υπεραντλούμε, ουσιαστικά από παλιά αποθέματα. Κάποια στιγμή θα «γονατίσουμε» ,είναι δεδομένο.
Προς το παρόν έχουμε κάποιες διακοπές νερού μόνο τα Σαββατοκύριακα , που έχουμε πολύ κόσμο. Τις υπόλοιπες ημέρες τα καταφέρνουμε.
Ήδη όμως έχουμε κάνει και γεωτρήσεις όπως έχουν κάνει και άλλοι δήμοι και δεν βρήκαμε στάλα νερού. Χρειάζεται λοιπόν μια ουσιαστική αντιμετώπιση από την Πολιτεία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: