15.7.08

Αντιμέτωποι με την πύρινη λαίλαπα βρέθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο οι άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κορίνθου , σε τρεις διαφορετικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στα Εξαμίλια , στο Γαλατάκι και στο Καλέτζι. Με τον δείκτη επικινδυνότητας στο 3 εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή , η Π.Υ. Κορίνθου ήταν επί ποδός .
Συγκεκριμένα το Σάββατο το μεσημέρι ξέσπασε φωτιά σε δασική – αγροτική περιοχή στο δ.δ. Καλετζίου του δήμου Βόχας . Για στην κατάσβεση της πήραν μέρος μεταξύ άλλων 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.
Στις 4 το απόγευμα εκδηλώθηκε μια ακόμα φωτιά σε αγροτική περιοχή των Εξαμιλίων καίγοντας ξερά χόρτα και λάστιχα , ενώ 40-50 στρέμματα αγροτικής και δασικής έκτασης , ήταν ο απολογισμός της πυρκαγιάς στο Γαλατάκι.
Χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και οι τρεις φωτιές τέθηκαν γρήγορα υπό έλεγχο.
Οι κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες παραμένουν σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση πιθανών συμβάντων καθώς βρισκόμαστε ήδη στην καρδιά του καλοκαιριού.
Οι περιπολίες των πυροσβεστών εντείνονται, με στόχο την πρόληψη των πυρκαγιών.
Η προσοχή εστιάζεται στην φύλαξη των σημείων που γίνεται ρίψη σκουπιδιών αλλά και στα δάση της Κορινθίας.
Για τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο μίλησε στην εφημερίδα μας ο Υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κορίνθου κ. Ματθαιόπουλος , ο οποίος μάς είπε:

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΤΘΑΙΟΠΟΥΛΟΣ
Υποδιοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κορίνθου

«ΣΥΧΝΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ
ΟΙ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ
ΤΣΙΓΓΑΝΩΝ ΣΤΑ ΕΞΑΜΙΛΙΑ»

«Το Σάββατο 12 Ιουλίου εκδηλώθηκε πυρκαγιά στα Εξαμίλια , η οποία έκαψε δυο στρέμματα αγροτική έκταση με ξερά χόρτα καθώς υπήρχε και μια μεγάλη λακκούβα με λάστιχα αυτοκινήτου που επίσης κάηκαν. Η φωτιά ξεκίνησε περίπου στις 15.30 όπου υπήρχε δυνατός αέρας στην περιοχή. Τα αίτια της πυρκαγιάς διερευνώνται από το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κορίνθου.
Στα Εξαμίλια το φαινόμενο είναι καθημερινό. Πολύ συχνά έχουμε πυρκαγιές στην περιοχή των τσιγγάνων.
Στην κατάσβεση πήραν μέρος 4 πυροσβεστικά οχήματα και 8 άνδρες. Η φωτιά έσβησε δύο περίπου ώρες μετά αφότου έφτασε στην περιοχή ή Πυροσβεστική».

ΜΕ 10 ΜΟΛΙΣ ΛΕΠΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ
ΕΚΔΗΛΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΦΩΤΙΕΣ
ΣΕ ΓΑΛΑΤΑΚΙ ΚΑΙ ΚΑΛΕΤΖΙ

Δύο μεγαλύτερες φωτιές ξέσπασαν ωστόσο την επόμενη ημέρα , ήτοι την Κυριακή 13 Ιουλίου ,λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι, με μικρή μάλιστα διαφορά η μια από την άλλη:

«Την Κυριακή 13 Ιουλίου , εκδηλώθηκαν δύο ακόμα πυρκαγιές με 10 μόλις λεπτά διαφορά. Συγκεκριμένα στις 11.30 περίπου το πρωί εκδηλώθηκε φωτιά στο Γαλατάκι και στις 11.40 είχαμε την πυρκαγιά στο Καλέτζι.
Στο δ.δ. Γαλατακίου κάηκαν περίπου 40-50 στρέμματα αγροτικής και δασικής έκτασης και στο δ.δ. Καλετζίου κάηκαν 40 περίπου στρέμματα , είκοσι εκ των οποίων ήταν καλλιεργήσιμες εκτάσεις και 20 στρέμματα δασική έκταση.
Στην κατάσβεση πήραν μέρος 8 πυροσβεστικά οχήματα με δύο ομάδες πεζοπόρες, τμήματα 15 ατόμων και άλλα 15 που είχαν τα αυτοκίνητα, οπότε συνολικά πήραν μέρος 30 άτομα.
Στην κατάσβεση πήραν μέρος και άνδρες των όμορων υπηρεσιών Κιάτου , Άργους Ναυπλίου.
Επίσης στην κατάσβεση στο Καλέτζι πήραν μέρος δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο».

«ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ
ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΚΑΛΕΤΖΙΟΥ
ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΟΧΑΣ
ΕΙΝΑΙ Η ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ»

Ο Υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κορίνθου επεσήμανε ότι το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνει το έντονο πρόβλημα της λειψυδρίας που αντιμετωπίζει ο δήμος Βόχας καθώς νερό δεν υπάρχει. Ως εκ τούτου η Π.Υ. είναι αναγκασμένη είτε να πάρει νερό από τη θάλασσα , είτε από ιδιωτικές δεξαμενές :

«Το πρόβλημα που υπάρχει στην περιοχή του Καλετζίου και στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Βόχας είναι η λειψυδρία.
Ως εκ τούτου δεν υπήρχε αρκετή ποσότητα νερού ούτε από τα υδροστόμια , ούτε από κάποια άλλη πηγή, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνει το έργο της κατάσβεσης.
Σε αυτή την περίπτωση εκτός από τις ιδιωτικές δεξαμενές που έχουν οι αγρότες και είναι πάρα πολύ δύσκολο να μας δώσουν και αυτοί νερό (γιατί το πληρώνουν από ότι έχει ειπωθεί ) , με φορητές αντλίες από την υπηρεσία πήραμε νερό από κάποιες δεξαμενές των ιδιωτών κάποιες ποσότητες νερού και μετά από την ευρύτερη περιοχή , από το υδροστόμιο της Ευαγγελίστριας και πολλές φορές παίρνουμε και από την παραλία Βραχατίου από την θάλασσα».

«Η ΑΝΟΜΒΡΙΑ , Η ΞΗΡΑΣΙΑ ,
Η ΖΕΣΤΗ ΚΑΙ Ο ΑΕΡΑΣ
ΕΝΤΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ»

Τέλος ο κ. Ματθαιόπουλος τόνισε:

«Την προσπάθεια για την κατάσβεση της φωτιάς στο Γαλατάκι συνέδραμαν η ΕΜΑΚ από την Αθήνα , κι οι όμορες υπηρεσίες των Αθηνών και των Μεγάρων.

Είμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από όλους γιατί οπωσδήποτε η ανομβρία , η ξηρασία , η ζέστη και ο αέρας εντείνουν τα προβλήματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: