14.8.08

Παρόλο που οι τελευταίες πληροφορίες μας λένε πως το Φράγμα του Ασωπού εντάσσεται αυτούσιο στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007-2013 και πως το έργο έχει απεμπλακεί από το 3° Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και η υλοποίηση του εντάσσεται καθ’ ολοκληρία στο νέο Επιχειρησιακό Σχέδιο κάποιοι εκφράζουν την επιφυλακτικότητά τους.
Το φράγμα του Ασωπού αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο έργο που θα πραγματοποιήσει σε εθνικό επίπεδο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Τα νερά του ποταμού Ασωπού, αναμένεται να αξιοποιηθούν με στόχο την άρδευση καλλιεργούμενης έκτασης, 50.000 στρεμμάτων στην πεδινή Κορινθία, εξυπηρετώντας 4.000 περίπου αγροτικές οικογένειες. Με το έργο αυτό θα εξασφαλισθεί η τροφοδοσία με νερό άρδευσης, άριστης ποιότητας, που θα δώσει νέα δυναμική στην ανάπτυξη της γεωργίας. Πρόκειται για ένα φράγμα, ύψους 68 μέτρων, που θα κατασκευαστεί στα όρια των δήμων Συκιωνίων και Βέλου, ανάμεσα στα χωριά Στιμάγκα και Παραδείσι.
Σύμφωνα με στοιχεια που έχουν δοθεί κατά το παρελθόν , η χωρητικότητα του φραγματος , ανέρχεται σε 27,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Με τη συνεχή τροφοδοσία του φράγματος, έχει υπολογιστεί ότι θα παρέχονται για χρήση συνολικά 41 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερό, από τα οποία θα διατίθενται κυρίως για άρδευση αλλά και για εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.

Το φράγμα του Ασωπού είναι έργο ζωής για ολόκληρη την Κορινθία και ιδιαίτερα για την παραλιακή ζώνη, που τα προβλήματα ξηρασίας και λειψυδρίας είναι και έντονα και σημαντικά.
Τον περασμένο μήνα ο Υπουργός κ. Κοντός ενημέρωσε για την πορεία ένταξης των έργων του Νομού Κορινθίας που αφορούν το Υπουργείο του, ανακοινώνοντας την ένταξη σε συγκεκριμένες δράσεις της Δ’ προγραμματικής περιόδου έργων ύψους 100 εκατομμυρίων Ευρώ, ανάμεσα στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το Φράγμα του Ασωπού .
Για την πορεία του έργου μίλησε στην εφημερίδα μας ο Πρόεδρος ΕΑΣ Κιάτου κ. Κώστας Παπαβασιλείου, υπογραμμίζοντας την προσπάθεια που γίνεται από πλευράς Νομαρχίας και Ενώσεων για να υπάρξει γρήγορα συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Όπως τόνισε , το ραντεβού αναμένεται για τις επόμενες ημέρες και πρόσθεσε ότι πλέον ήρθε η ώρα αν δεν υπάρξει τάχιστη εξέλιξη στο έργο, ο αγροτικός κόσμος του νομού να απαντήσει με κινητοποιήσεις , ακόμα και με κλείσιμο του Ισθμού για ένα θέμα που πλέον τον «καίει».
Σαφής και κατηγορηματικός ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Κιάτου, έκανε λόγο για οικονομικό πόλεμο συμφερόντων.
Συγκεκριμένα μας είπε:

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ:
Πρόεδρος ΕΑΣ Κιάτου

«ΈΧΟΥΜΕ ΖΗΤΗΣΕΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΤΗΝ
ΟΠΟΙΑ ΣΥΝΔΕΟΥΜΕ
ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΖΗΜΙΑ ΠΟΥ
ΕΓΙΝΕ ΑΠΟ ΤΗΝ
ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ
ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΗΤΟ
ΦΡΑΓΜΑ ΤΟΥ ΑΣΩΠΟΥ»

«Έχουμε ζητήσει συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλέξανδρο Κοντό την οποία συνδέουμε και με την ζημιά που έγινε από την χαλαζόπτωση αλλά και με το περιβόητο φράγμα του Ασωπού.
Το χαλάζι ήρθε και συμπλήρωσε την ξηρασία που ταλαιπωρεί ολόκληρη την Κορινθία.
Αυτή τη στιγμή γίνεται ένας οικονομικός «πόλεμος» συμφερόντων, ανάμεσα στις εταιρείες οι οποίες θέλουν να αναλάβουν το έργο. Το «πακέτο είναι χοντρό» και πάμε από αναβολή σε αναβολή , από ενστάσεις σε ενστάσεις .
Εγώ πιστεύω ότι τον κόσμο που θα ωφεληθεί από το φράγμα το οποίο θα γίνει , δεν τον ενδιαφέρει αυτός ο «πόλεμος» . Τον ενδιαφέρει να γίνει το φράγμα του Ασωπού , με ότι καλό συνεπάγεται για την Κορινθία.

«ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΟΥ ΑΣΩΠΟΥ
ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΖΩΗΣ ΚΑΙ
ΘΑΝΑΤΟΥ, ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ»

Ερωτηθείς αν υπάρχει αισιοδοξία για την πορεία του έργου, τόνισε:

«Αισιοδοξία για το έργο υπάρχει . Εφόσον όμως εμείς βλέπουμε από την πλευρά μας ότι φτάσαμε εδώ, πρέπει να το απαιτήσουμε και να το επιβάλλουμε, ακόμα και με κινητοποιήσεις αν χρειαστεί.
Πέρα από τις συναντήσεις λοιπόν, αν χρειάζεται, θα προχωρήσουμε και σε κινητοποιήσεις. Να τους δώσουμε να καταλάβουν δηλαδή , ότι για μας το φράγμα του Ασωπού είναι θέμα ζωής και θανάτου, οπότε και πρέπει επιτέλους, αυτό το έργο να γίνει» .

«ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ
ΚΑΙ ΣΕ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΙΣΘΜΟΥ
ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ»

Και διευκρίνισε:

«Όταν λέω κινητοποιήσεις εννοώ να υπάρξουν συγκεντρώσεις των αγροτών είτε στο Υπουργείο , είτε στον Ισθμό και διάφορες εκδηλώσεις οι οποίες θα είναι στην κατεύθυνση να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί άμεσα το έργο του Ασωπού.
Θα προχωρήσουμε ακόμα και σε κλείσιμο του Ισθμού αν χρειαστεί , προκειμένου να ακουστεί η φωνή μας. Άλλωστε το κλείσιμο του Ισθμού αρχίζει τώρα τελευταία και μπαίνει έντονα στις σκέψεις μας».

«ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ
ΠΛΕΟΝ ΟΡΙΑ ΑΝΟΧΗΣ»

Όσον αφορά από τι εξαρτάται το κλείσιμο του Ισθμού και να υπάρχει πίστωση χρόνου στην συγκεκριμένη σκέψη , μας είπε:

«Νομίζω ότι έχουμε ήδη αργήσει. Βρισκόμαστε στο και πέντε. Δεν υπάρχουν πλέον όρια ανοχής. Περιμένουμε πρώτα την συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αλέξανδρο Κοντό, η οποία πρόκειται να γίνει πιστεύω μέσα στις επόμενες ημέρες.
Αν η συνάντηση που θα γίνει τις ημέρες αυτές στο Υπουργείο αποβεί άκαρπη , θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις. Δεν το λέω μόνο εγώ αυτό . Συζητείται και από τους δήμους και από τους φορείς των αγροτών , αλλά και όλο τον κόσμο.
Γιατί ο κόσμος πλέον απελπίστηκε και βαρέθηκε τα λόγια, όλη αυτή την απάθεια και βέβαια όλες τις εξαγγελίες για την υλοποίηση ή μη του έργου.
Την συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επιδιώκουν τόσο ο κ. Νομάρχης , όσο και οι Ενώσεις. Πιστεύω ότι σύντομα θα συναντηθούμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια: