2.9.08

Παρά τους συνεχείς ελέγχους που πραγματοποιεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς , τα κυκλώματα παράνομης διακίνησης αγροτικών προϊόντων από ξένες χώρες στην Ελλάδα δρουν ανεξέλεγκτα καθώς όπως υποστηρίζουν οι Πρόεδροι των ΕΑΣ Ξυλοκάστρου και Κιάτου στην εφημερίδα μας οι έλεγχοι είναι ελλιπείς. Οι παραγωγοί την Ελληνικών προϊόντων έρχονται κάθε χρόνο αντιμέτωποι με τους παράγοντες της αγοράς που δεν σέβονται κανόνες και νόμους , «βαπτίζοντας» Ελληνικά τα αμφιβόλου προελεύσεως προϊόντα που φτάνουν τελικά στο πιάτο των ανυποψίαστων Ελλήνων καταναλωτών.
Ο πρόσφατος εντοπισμός παράνομου κυκλώματος διακίνησης αγροτικών προϊόντων από τις υπηρεσίες των υπουργείων Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης έρχεται να εντείνει την ανησυχία των αγροτών και των παραγωγών.
Την ίδια ώρα οι ντόπιοι παραγωγοί βλέπουν τα προϊόντα τους να μένουν απούλητα καθώς έχουν να ανταγωνιστούν τις τιμές των προϊόντων που φτάνουν στην χώρα μας και πωλούνται ως Ελληνικά . Σαφείς και κατηγορηματικοί οι Πρόεδροι των ΕΑΣ Ξυλοκάστρου και Κιάτου κ.κ. Βασίλης Γκόλιας και Κώστας Παπαβασιλείου επισημαίνουν την αναγκαιότητα λήψης επιπρόσθετων μέτρων ώστε να τηρείται η νομιμότητα, να προστατεύεται ο καταναλωτής αλλά και να λειτουργεί εύρυθμα η αγορά.


ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΚΟΛΙΑΣ:
Πρόεδρος ΕΑΣ Ξυλοκάστρου

«ΠΟΛΛΑ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΈΡΧΟΝΤΑΙ
ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ «ΒΑΠΤΙΖΟΝΤΑΙ» ΕΛΛΗΝΙΚΑ»

«Η παράνομη διακίνηση αγροτικών προϊόντων στην Κορινθία και το «βάπτισμα» τους ως Ελληνικά , είναι ένα θέμα που αφορά στην διακίνηση των προϊόντων χωρίς να είναι ευθύνη των παραγωγών. Για παράδειγμα έρχονται σταφύλια Τούρκικα και βαπτίζονται Ελληνικά , έρχεται ξερή σταφίδα που επίσης την ονομάζουν Ελληνική και βέβαια είναι ένα θέμα αυτό που έχει γίνει διαμαρτυρία κατά το παρελθόν από τους παραγωγούς χωρίς δυστυχώς να ληφθούν μέτρα. Για το θέμα αυτό έχουν υπάρξει τα προηγούμενα χρόνια και καταγγελίες. Δεν ξέρω αν τίθεται το θέμα στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή στην περιοχή μας, αλλά κατά το παρελθόν έχουν υπάρξει έντονες διαμαρτυρίες διότι πολλά εισαγόμενα προϊόντα έρχονται στην χώρα μας και «βαπτίζονται» ελληνικά. Έχουμε συγκριμένες καταγγελίες και συγκεκριμένες μαρτυρίες για το πρόβλημα αυτό.

«ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕΙ
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΥΤΟ»

Οπωσδήποτε υπάρχει δυνατότητα να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό. Δεν μιλάμε για προϊόντα που μεταφέρονται από την Αχαΐα στην Κορινθία , κλπ και δεν μπορούμε να ελέγξουμε το δρόμο 24 ώρες το 24ωρο. Είναι προϊόντα που φτάνουν με το καράβι και ξεφορτώνονται σε κάποια λιμάνια. Δεν είναι δυνατόν να μην μπορούν να ελέγξουν αυτά τα καράβια .

«ΦΕΤΟΣ Η ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΠΑΤΑΤΑΣ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΓΩΓΟ ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ
ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΙΧΕ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΗ ΤΙΜΗ ΤΩΝ
3 ΛΕΠΤΩΝ ΑΝΑ ΚΙΛΟ»

Επιπλέον να σας υπενθυμίσω , ότι φέτος η τιμή της πατάτας στον παραγωγό σε κάποιες περιοχές είχε φτάσει στην εξευτελιστική τιμή των 3 λεπτών ανά κιλό. Αυτά τα χρήματα δόθηκαν και την περισσότερη πατάτα την άφησαν οι παραγωγοί μέσα στο χωράφι. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι δεν τίθεται μόνο θέμα αν για παράδειγμα η πατάτα που ενδεχομένως έχει εισαχθεί παράνομα είναι αμφιβόλου ποιότητας , αλλά αποτελεί ένα μείζον θέμα για τους παραγωγούς που είδαν να μένει η παραγωγή τους μέσα στα χωράφια».

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ:
Πρόεδρος ΕΑΣ Κιάτου

«Η ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΕΊΝΑΙ
ΚΑΘΑΡΑ ΘΕΜΑ ΕΛΕΓΚΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ»

«Όσον αφορά στις γνωστές παράνομες Ελληνοποιήσεις προϊόντων , είναι κάτι που γινόταν από χρόνια και συνεχίζεται να γίνεται. Το φαινόμενο αυτό αφορά όλη την Ελλάδα και βεβαίως και την Κορινθία. Κατά κύριο λόγο μιλάμε για εξαπάτηση του καταναλωτή. Τοι βασικότερο απ’ όλα είναι πως είναι και που συνεχίζει να γίνεται εις βάρος του καταναλωτή , παρά τις ορισμένες φιλότιμες θα λέγαμε, προσπάθειες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Κατά την άποψη μου είναι καθαρά πολιτικό το θέμα. Είναι θέμα ελεγκτικών μηχανισμών. Υπάρχει ΣΔΟΕ , ΕΦΕΤ, κλπ οι οποίοι αν θελήσουν μπορούν να σταματήσουν αυτό το φαινόμενο, την στιγμή που γεννιέται. . Έχουμε δει πολλές φορές πατάτες Βενεζουέλας ή Αιγύπτου , να φτάνουν στις λαϊκές αγορές και στα μανάβικα , να «βαπτίζονται» Ελληνικές και να πωλούνται στους καταναλωτές. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν όλα τα μέσα στα χεριά τους, μπορούν να παρέμβουνε και να δώσουν τέλος σε αυτή την κοροϊδία του Έλληνα καταναλωτή.

«ΟΙ ΕΙΣΟΔΟΙ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
ΕΙΝΑΙ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ
ΝΑ ΕΛΕΓΧΘΕΙ Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ»

Νομίζω ότι οι είσοδοι των προϊόντων είναι ορισμένοι. Είναι Πάτρα , Αθήνα , Θεσσαλονίκη…και κάποιοι ακόμα.Μπορούν λοιπόν να ελέγξουν την εισαγωγή που γίνεται. Για παράδειγμα, κάνει κάποιος εισαγωγή 500 κιλά πατάτας , πως μπορεί ο ίδιος να πουλάει 1 τόνο Ελληνικής πατάτας; Οι έλεγχοι που γίνονται πιστεύω ότι είναι ελλιπείς και για να το πω πιο εκλαϊκευμένα, είναι θέμα καθαρά «διάβρωσης» και «λαδώματος». Όλα παίζονται «κάτω από το τραπέζι».Άλλωστε δυστυχώς συνηθίσαμε στην Ελλάδα , όλες οι συναλλαγές να γίνονται «κάτω από το τραπέζι». Έχει γίνει πλέον τρόπος ζωής αυτό που δεν ξέρουμε πια που θα σταματήσει».

«ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΟΛΗ Η ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΜΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΒΑΣΗ»

Ερωτηθείς αν υπήρχαν κατά το παρελθόν συγκεκριμένες καταγγελίες για παράνομες Ελληνοποιήσεις προϊόντων, τόνισε:

«Πολλές φορές συζητιέται ευρέως και έχουν γίνει και καταγγελίες ότι πωλείται η Πολωνέζικη και η Γαλλική πατάτα για Ελληνική. Ή ακόμα και άλλα προϊόντα , όπως σταφύλια, βερίκοκα, κλπ. Να σημειώσουμε επίσης ότι όλο αυτό που γίνεται σε βάρος του καταναλωτή πλήττει την Ελληνική παραγωγή καθώς οι καταναλωτές προτιμούν τα ξένα προϊόντα πιστεύοντας ότι αγοράζουν ελληνικά προϊόντα. Αγοράζουν για παράδειγμα λεμόνια Χιλής πιστεύοντας ότι είναι Ελληνικά αφού ταμπέλα προέλευσής δεν υπάρχει.
Οπωσδήποτε οι τιμές των ελληνικών αγροτικών προϊόντων πλήττονται λοιπόν και από αυτό το φαινόμενο, χωρίς βέβαια η μείωση τους να εξαρτάται μόνο από αυτό. Πιστεύω ότι γενικά , όλη η διακίνηση των προϊόντων εισαγωγής αλλά και των δικών μας προϊόντων είναι σε λάθος βάση. Δεν μπόρεσαν ποτέ να βάλουν τα πράγματα σε μια σειρά. Δεν θέλω να είμαι «μάντης κακών» . Πιστεύω ότι και στο μέλλον δεν υπάρχει βούληση δηλαδή, εκτός από μεμονωμένες προσπάθειες , για να βάλουν μια σειρά σε αυτό το πράγμα το οποίο λέγεται εμπόριο , ώστε να πουλάει ο παραγωγός σωστά τα πραγματικά ελληνικά προϊόντα και να φτάνουν τα προϊόντα στον καταναλωτή σε προσιτές τιμές.Πιστεύω ωστόσο, χωρίς να θέλω να γίνω «μάντης κακών» , ότι δεν γίνεται τίποτα. Δεν υπάρχει βούληση και όταν δεν υπάρχει βούληση , όλα τα άλλα είναι περιττά.

«ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ».

Πρέπει οι έλεγχοι να είναι πραγματικοί και να υπάρχει σκληρή τιμωρία για αυτούς οι οποίοι παραβλέπουν και «γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τους» νόμους του Ελληνικού Κράτους. Απαραίτητη προϋπόθεση λοιπόν για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς είναι να υπάρχουν σωστοί έλεγχοι και σεβασμός στους κανόνες ».



ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΣ:
Αντιπρόσωπος ΕΑΣ Κιάτου στα σιτηρά και
στον Σύνδεσμο Ελλήνων Κτηνοτρόφων

«ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ
ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ»

Για το παραπάνω θέμα κατέθεσε την άποψη του στην εφημερίδα μας και ο Αντιπρόσωπος της ΕΑΣ Κιάτου στα σιτηρά και στον Σύνδεσμο Ελλήνων Κτηνοτρόφων κ. Κων/νος Κανέλλος, τονίζοντας τα εξής:
«Το φαινόμενο αφορά και στην Κορινθία. Πριν από χρόνια τα λιμάνια της χώρας ήταν όλα ανοικτά και μπορούσαν οι εισαγωγείς των αγροτικών προϊόντων να κάνουν παραλαβή , οπουδήποτε υπήρχε λιμάνι, με αποτέλεσμα με συνοδευτικά χαρτιά ενός καραβιού , περνούσαν άλλα δέκα. Η εισαγωγή δηλαδή ήταν ανεξέλεγκτη. Πριν από τρία – τέσσερα χρόνια όμως , η εισαγωγή των αγροτικών προϊόντων γίνεται από τα μεγάλα λιμάνια της χώρας.
Όπου δηλαδή υπάρχει ΣΔΟΕ και γίνονται έλεγχοι.
Πιστεύω λοιπόν ότι το πρόβλημα αυτό μπορεί να λυθεί. Πρέπει η ΣΔΟΕ και το επίσημο Κράτος να μπορέσει να σταματήσει την φοροδιαφυγή και καθετί που γίνεται ανεξέλεγκτα από τους εισαγωγείς , με αποτέλεσμα και τα προϊόντα που εισάγονται να μην πωλούνται στη συνέχεια ως ελληνικά.
Από κει θα ξεκινήσει η λύση του προβλήματος. Τώρα που έχει σταματήσει η εισαγωγή στα διάφορα λιμάνια , όπως στο Κιάτο , την Κόρινθο και κάνει όπου υπάρχουν τελωνεία με ΣΔΟΕ , μπορεί να σταματήσει το γνωστό «βάπτισμα» των εισαγόμενων προϊόντων σε Ελληνικά. Αναφέρομαι και στα κρέατα και στα λεμόνια, τις πατάτες κλπ. Πρέπει να γίνονται ουσιαστικοί έλεγχοι. Υπάρχει ο τρόπος να μην ξεφεύγει κανένας. Όταν για παράδειγμα η εισαγωγή του καραβιού είναι 1000 τόνους , δεν μπορεί ο εισαγωγέας να πουλήσει 400 τόνους από την εισαγωγή και την υπόλοιπη να την βαπτίσει Ελληνική. Είναι ανάγκη να υπάρξουν ουσιαστικοί έλεγχοι και αυτό πιστεύω και από την πλευρά μου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: