3.9.08

Πληθαίνουν οι συζητήσεις γύρω από το φράγμα του Ασωπού αφού αρκετοί είναι πλέον εκείνοι που φοβούνται ότι το έργο οδηγείται στις καλένδες. Η ανησυχία για την πορεία του φράγματος που αποτελει ίσως το μεγαλύτερο έργο που αναμένεται να πραγματοποιήσει σε εθνικό επίπεδο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είναι έκδηλη.
Σε μια περίοδο έντονης λειψυδρίας και ξηρασίας , το φράγμα του Ασωπού αποτελεί έργο ζωής για ολόκληρη την Κορινθία και ιδιαίτερα για την παραλιακή ζώνη, που αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα.
Το έργο αυτό , εφόσον υλοποιηθεί , αναμένεται να δώσει νέα δυναμική στην ανάπτυξη της γεωργίας , δεδομένου ότι τα νερά του Ασωπού, θα χρησιμοποιηθούν για την άρδευση καλλιεργούμενης έκτασης 50.000 στρεμμάτων στην πεδινή Κορινθία, εξυπηρετώντας 4.000 περίπου αγροτικές οικογένειες. Πρόκειται για ένα φράγμα, ύψους 68 μέτρων, που θα κατασκευαστεί στα όρια των δήμων Σικυωνίων και Βέλου, ανάμεσα στα χωριά Στιμάγκα και Παραδείσι.
H χωρητικότητα του φραγματος , ανέρχεται σε 27,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Με τη συνεχή τροφοδοσία του φράγματος, έχει υπολογιστεί ότι θα παρέχονται για χρήση συνολικά 41 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερό, από τα οποία θα διατίθενται κυρίως για άρδευση αλλά και για εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.
Για την πορεία του έργου μίλησε στην εφημερίδα μας ο Πρόεδρος ΕΑΣ Κιάτου κ. Κώστας Παπαβασιλείου, επισημαίνοντας την προσπάθεια που γίνεται από πλευράς ΕΑΣ για συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχει επιτευχθεί αυτό. Ο κ. Παπαβασιλείου διευκρίνισε ότι το ενδεχόμενο να κλείσουν τον Ισθμό παραμένει ανοιχτό , προκειμένου να ακουστεί το πρόβλημα της Κορινθίας ανά το πανελλήνιο και τόνισε ότι ο αγροτικός κόσμος του νομού είναι έτοιμος να απαντήσει με δυναμικές κινητοποιήσεις , για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα . Διευκρίνισε ωστόσο ότι όταν μιλάνε για κλείσιμο του Ισθμού, δεν εννοούν για 10 και 20 ημέρες αλλά για τόσο όσο χρειάζεται για φτάσει η φωνή τους στα αυτιά των υπευθύνων και να μην χαθεί το έργο.
Συγκεκριμένα μας είπε:

«ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΙΣΘΜΟ ΤΟΣΗ ΩΡΑ, ΟΣΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ
ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΞΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΑΣΩΠΟΥ»

«Η συζήτηση για το φράγμα του Ασωπού συνεχίζεται και μάλιστα έχει μακρύνει πολύ. Και θέλω με την ευκαιρία να κάνω και μια διευκρίνιση. Είχα πει ότι αν χρειαστεί θα κλείσουμε και τον Ισθμό. Βγήκε λοιπόν ο Βουλευτής της Αντιπολίτευσης κ. Μπεγλίτης και είπε ότι διαφωνεί. Θέλω λοιπόν να διευκρινίσω σχετικά με αυτό, ότι όταν λέω να κλείσουμε τον Ισθμό δεν εννοώ να τον κλείσουμε ούτε για πέντε ημέρες, ούτε για δέκα .
Εννοώ να κλείσουμε τον Ισθμό τόση ώρα ώστε να αναδείξουμε το πρόβλημα. Τίποτα περισσότερο. Ότι ακούγεται πέραν από αυτό είναι παρερμηνείες.
Οι απόψεις του κ. Μπεγλίτη ο οποίος σε δηλώσεις του στην τηλεόραση είπε ότι διαφωνεί με το κλείσιμο του Ισθμού είναι σεβαστές , αλλά και εμείς από την πλευρά μας διαφωνούμε».

«ΜΕ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΙΣΘΜΟΥ ΤΟ
ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΓΝΩΣΤΟ ΑΝΑ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ»

Και τόνισε:

«Επαναλαμβάνω ότι αν πράγματι με αυτό τον τρόπο μπορούμε να αναδείξουμε το πρόβλημα μας, μπορούμε να κλείσουμε τον Ισθμό και μια και δύο ώρες αν χρειαστεί. Δεν νομίζω ότι θα πάθει τίποτα ο κόσμος αν κλείσει για λίγο ο Ισθμός , την στιγμή που μια τέτοια ενέργεια θα δώσει την ευκαιρία σε μας τους Κορίνθιους που έχουμε το πρόβλημα , να το αναδείξουμε.
Μέσω μια τέτοιας κίνησης το πρόβλημα αυτό θα γίνει γνωστό ανά το πανελλήνιο.
Τίποτα άλλο από κει και πέρα . Όλα τα άλλα είναι παρερμηνείες . Εγώ δεν μίλησα για κλείσιμο του Ισθμού ούτε για 10 ημέρες , ούτε για είκοσι».

«ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΟΥ ΑΣΩΠΟΥ ΑΠΟ ΟΤΙ
ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΚΑΛΕΝΔΕΣ»

Ερωτηθείς για την πορεία του έργου είπε:

«Το φράγμα του Ασωπού από ότι φαίνεται παραπέμπεται από καλένδες σε καλένδες.
Εμείς ζητάμε βέβαια εναγωνίως την συνάντηση με τον Υπουργό , η οποία παρά τις προσπάθειες μας δεν έχει γίνει ακόμα εφικτό να γίνει.
Αν δεν ενεργοποιηθούμε σύντομα, πολύ φοβάμαι ότι ο Ασωπός μάλλον θα μείνει όνειρο. Το έργο παραπέμπεται στις καλένδες, ο χρόνος περνάει , μιλάμε τώρα πάλι για επαναδημοπράτηση και πολύ φοβάμαι μήπως μεθαύριο το πάρει κάποιος το έργο και βρεθεί κάποιος άλλος να κάνει ένσταση και συνεχιστεί αυτό το σήριαλ , το οποίο πλέον , κατά την άποψη όλων των Κορινθίων είναι εμπαιγμός.»

«ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ
ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
ΟΣΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ»

Τέλος αναφερθείς στο ενδεχόμενο δυναμικών κινητοποιήσεων μας είπε:
«Είναι γεγονός ότι για πρώτη φορά μας απασχολεί το ενδεχόμενο να κλείσουμε τον Ισθμό και αυτό θα το δούμε. Προσπαθούμε δηλαδή να το οργανώσουμε όσο γίνεται καλύτερα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: