4.9.08

Η υπό ίδρυση εγκατάσταση αποθήκευσης και διακίνησης χημικών προϊόντων στην περιοχή Σουσάκι του δήμου Αγίων Θεοδώρων, συνεχίζει να προβληματίζει την Δημοτική Αρχή και τους κατοίκους του δήμου αλλά και τους πολίτες ολόκληρης της Κορινθίας που αντιδρούν στην συγκεκριμένη προσπάθεια η οποία όπως υποστηρίζουν θα υποβαθμίσει το περιβάλλον και θα βάλει φρένο στην ανάπτυξη του νομού.
Η προκαταρκτική περιβαλλοντική εκτίμηση για την συγκεκριμένη επένδυση ,έγινε στις αρχές του περασμένου Μάρτη. Η έλλειψη ουσιαστικής ενημέρωσης για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα , ήταν η αφορμή για τις πρώτες αντιδράσεις από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής.
Στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που ακολούθησε με πρωτοστάτες την Δημοτική Αρχή, τους τοπικούς φορείς και τους κατοίκους των Αγίων Θεοδώρων , εκφράστηκε ανοιχτά η αντίθεση όλων , στην εγκατάσταση στα διοικητικά όρια του Δήμου μονάδας διακίνησης χημικών ουσιών, σταθμών μεταφόρτωσης και αγωγών μεταφοράς από την συγκεκριμένη εταιρεία .
Στο πλευρό του δήμου Αγίων Θεοδώρων τάχθηκε από την πρώτη στιγμή ο δήμος Λουτρακίου -Περαχώρας . Στην χθεσινοβραδινή μάλιστα συνεδρίαση του, το Δημοτικό Συμβούλιο είχε ως πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη την έκφραση απόψεων επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εταιρείας SOUSSAKI LOGISTICS Α.Ε. που αφορά την υπό ίδρυση εγκατάσταση αποθήκευσης και διακίνησης χημικών προϊόντων στην περιοχή Σουσάκι του δήμου Αγίων Θεοδώρων.
Να σημειώσουμε ότι αλληλέγγυοι στο δήμο Αγίων Θεοδώρων τάχθηκαν από την πρώτη στιγμή και άλλοι Δήμαρχοι του νομού μας, υποστηρίζοντας ότι το θέμα δεν αφορά μόνο το δήμο Αγίων Θεοδώρων ,αλλά ολόκληρη την Κορινθία.

Το επόμενο διάστημα το Νομαρχιακό Συμβούλιο θα κληθεί να γνωμοδοτήσει για την συγκεκριμένη επένδυση , γνωρίζοντας ωστόσο την καθολική αντίδραση ολόκληρου του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίων Θεοδώρων, που πρόσφατα πήρε νέα αρνητική απόφαση αλλά και του συνόλου των κατοίκων του δήμου.
Όπως δήλωσε στην εφημερίδα μας ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Σοφίας τόσο ο ίδιος αλλά και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο θα είναι παρών στην συνεδρίαση ευελπιστώντας ότι το Ν.Σ. θα αφουγκραστεί την αγωνία των πολιτών και δεν θα συναινέσει με την απόφασή του, σε μια επένδυση που σαφώς θα υποβαθμίσει το ήδη κορεσμένο περιβάλλον της περιοχής.
Ο κ. Σοφίας επεσήμανε επίσης ότι μια τέτοια επένδυση θα αποτελέσει τον «Δούρειο Ίππο» στην γενικότερη προσπάθεια διακίνησης τοξικών και επικίνδυνων χημικών από λιμάνια της Κορινθίας .Συγκεκριμένα μάς είπε:

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΟΦΙΑΣ:

«Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΧΕΙ ΥΠΟΒΑΛΛΕΙ ΤΗΝ
ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ Η ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ
ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΑΠΟ
ΤΗΝ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ»

«Το θέμα αυτό ξεκίνησε μετά την προκαταρκτική περιβαλλοντική μελέτη. Τώρα η εταιρεία έχει υποβάλλει την οριστική μελέτη η οποία δεν διαφοροποιείται από την προκαταρκτική.
Εμείς σαν δήμος έχουμε γνωμοδοτήσει ήδη , γιατί υποχρεωτικά υπάρχουν κάποιες προθεσμίες και παρότι μας την έστειλαν μέσα στον Αύγουστο , συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο , παραμένοντας στην αρχική μας αρνητική θέση.

«ΣΤΕΙΛΑΜΕ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ- ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ
ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΕΝΩ ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ»

Πρέπει επίσης να σας πω ότι εμείς σαν δήμος , επειδή βρισκόμαστε κοντά και στο Λουτράκι , στείλαμε στον δήμο Λουτρακίου- Περαχώρας την οριστική μελέτη (η οποία κοινοποιείται μόνο στο δήμο Αγίων Θεοδώρων που είναι στα διοικητικά του όρια ) , προκειμένου να πάρει απόφαση και το Δ.Σ. Λουτρακίου- Περαχώρας , αλλά και να κρίνει αυτά που εμείς λέμε.
Επιπλέον αναμένουμε και την συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου».

ΠΟΥ ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ Η ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ
ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ

Όσον αφορά στην αρνητική στάση του δήμου Αγίων Θεοδώρων και που αυτή έγκειται , τόνισε:

«Πρώτον εστιάζουμε την αντίθεση μας ότι εκεί γίνεται αποθήκευση στιρενίου. Και μέσα στην μελέτη λέει ότι το στιρένιο , είναι καρκινογόνο στα ποντίκια , αλλά στους ανθρώπους δεν έχει αποδειχτεί. Αυτό λέει το Αμερικανικό Ινστιτούτο για τον καρκίνο.
Συγκεκριμένα στην 118 σελίδα , λέει ότι κατά το Αμερικανικό Ινστιτούτο για τον καρκίνο, το στιρένιο είναι καρκινογόνο για τα ποντίκια , αλλά στους ανθρώπους ερευνάται.
Χαριτολογώντας λοιπόν και εγώ σας λέω , μήπως ο δήμος Αγίων Θεοδώρων καλείται να κάνει το πειραματόζωο για να διαπιστωθεί αν είναι ή όχι καρκινογόνο;».

«ΤΟ ΣΤΙΡΕΝΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΣΤΗΝ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΩΝ ΤΟΞΙΚΩΝ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ
ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ
ΧΗΜΙΚΩΝ»

Και εξήγησε:

«Δεν είναι βέβαια στην κατηγορία των τοξικών αλλά είναι στην κατηγορία των επικινδύνων χημικών. Η μελέτη πάντως αναφέρει ότι το στιρένιο είναι επικίνδυνο. Αυτό είναι το ένα που εστιάζουμε την προσοχή μας.
Το δεύτερο και σημαντικότερο (και εκεί είναι ή ένστασή ή δικιά μας) είναι ότι ποιος και τι ελέγχει αυτό το πράγμα.
Και λέμε ότι σήμερα είναι το στιρένιο . Μεθαύριο ποιος ξέρει τι άλλο , χειρότερο από το στιρένιο θα ξεφορτωθεί και θα διακινηθεί εκεί.
Και αν τώρα σε πρώτη φάση εμφανίζεται το στιρένιο , τι άλλο μένει να διακινηθεί στον τόπο μας».

«ΣΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΟΤΙ ΘΑ
ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΞΙ ΕΚΦΟΡΤΩΣΕΙΣ ΕΤΗΣΙΩΣ»

Αναφερθείς δε σε άλλο σημείο της μελέτης , επεσήμανε:

«Επίσης στην μελέτη αναφέρεται ότι θα γίνονται έξι εκφορτώσεις ετησίως, με στιρένιο.
Είναι δυνατόν στην Ελλάδα κάποιος ιδιώτης να κρατήσει αυτόν τον αριθμό και ποιος εγγυάται στο δήμο και στους κατοίκους ότι θα γίνονται έξι και δεν θα γίνονται 806 εκφορτώσεις.
Και η μελέτη βέβαια καλά κάνει και στα λέει . Εννοώντας ότι προσπαθεί να εμφανίσει μικρές ποσότητες , έτσι ώστε και οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι κατά την μελέτη να εμφανίζονται λιγότεροι.
Αλλά αναρωτιόμαστε από την πλευρά μας αν είναι δυνατόν σε μια εγκατάσταση να γίνονται μόνο έξι εκφορτώσεις, ετησίως. Και τι γίνεται αν η αγορά ζητήσει παραπάνω, ποιος επιχειρηματίας θα αρνηθεί να διακινήσει παραπάνω ποσότητες;».

«ΑΝ Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑΣΕΙ,
ΤΟ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΕΚΑ ΦΟΡΕΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ»

Ερωτηθείς για τις επιπτώσεις που κατά την άποψή του θα έχει μια τέτοια επένδυση για την Κορινθία, είπε:

« Η μελέτη αναφέρει σε κάποιο σημείο και αυτό πιστεύω ότι είναι και το «κλειδί» της υπόθεσης , όσον αφορά στην διακίνηση χημικών , λέει ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν λιμάνια που να έχουν τέτοιες εγκαταστάσεις και τα υπάρχοντα λιμάνια δεν μπορούν να δεχτούν τέτοιου είδους εγκαταστάσεις.
Συγκεκριμένα στη σελίδα 50 αναφέρει : «τέτοιοι λιμένες με δεξαμενές δεν υπάρχουν στην Ελληνική Επικράτεια αλλά ούτε καν λιμένες που θα μπορούσε κάποιος να εγκαταστήσει δεξαμενές», εννοώντας διακίνηση χημικών με ότι αυτό συνεπάγεται . Ήτοι επικινδύνως σήμερα ποιος ξέρει τι άλλο ,μεθαύριο.
Αν λοιπόν αυτό προχωρήσει και περάσει , το μετέπειτα θα είναι δέκα φορές χειρότερο τόσο για τον Δήμο Αγίων Θεοδώρων αλλά και για την Κορινθία γενικότερα , με ότι αυτό συνεπάγεται .
Διότι είναι νομοτελειακά δεδομένο ότι κάποιος ο οποίος στην Ελληνική Επικράτεια θα έχει το μονοπώλιο (αν περάσει αυτή η απόφαση ) , μεθαύριο όλη η διακίνηση χημικών θα γίνεται από αυτό το λιμάνι, με ό,τι επιπτώσεις έχει , όχι μόνο για το δήμο μας αλλά για την Κορινθία γενικότερα.

«ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΤΑΝ
ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΚΑΤΙ, ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ «ΤΟ ΠΑΜΕ ΜΑΛΑΚΑ»

Είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα όταν ξεκινάμε κάτι, στην αρχή «το πάμε μαλακά».
Και εδώ όταν λέμε «μαλακά» εννοούμε το στιρένιο. Φανταστείτε μεθαύριο αν έχουν γίνει οι δεξαμενές και αν ήδη έχει λειτουργήσει , τι άλλο θα φέρουν.
Γι’ αυτό λέμε και στην απόφαση , ότι ουσιαστικά πρόκειται για τον «Δούρειο ίππο», έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για να γίνει η διακίνηση χημικών. Το λέει ξεκάθαρα η μελέτη. Δεν υπάρχουν άλλα στην Ελληνική Επικράτεια .
Είναι σαφές λοιπόν τι πρόκειται να γίνει , όχι μόνο για το δήμο Αγίων Θεοδώρων αλλά για ολόκληρη την Κορινθία.

«ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ
ΟΛΟΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ»

Νομίζω ότι η Κορινθία αξίζει καλύτερη μοίρα. Και βέβαια το θέμα δεν αφορά μόνο το δήμο Αγίων Θεοδώρων. Γι’ αυτό περιμένουμε και την απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου , διότι πιστεύουμε ότι θα πρέπει να αντιδράσει και ο νομός.
Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι το Νομαρχιακό Συμβούλιο μετά από την γνωστοποίηση του θέματος έχει πάρει απόφαση που γνωμοδοτεί αρνητικά στην προκαταρκτική περιβαλλοντική εκτίμηση και συμπαρατάσσεται με το δήμο Αγίων Θεοδώρων. Πιστεύουμε ότι και στην συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου θα τηρηθεί το ίδιο. Διότι είναι ένα ζήτημα που αφορά , όπως προείπα μόνο το δήμο Αγίων Θεοδώρων. Αφορά όλη την Κορινθία γενικότερα.
Αν θέλουν να κάνουν την Κορινθία αποθήκη χημικών, νομίζω ότι δεν είναι μόνο ο δήμος Αγίων Θεοδώρων που πρέπει να αντιδράσει , πρέπει να αντιδράσει και το Νομαρχιακό Συμβούλιο και όλος ο νομός γενικότερα».

«ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ
ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ»

Ερωτηθείς για το τι μέλλει γενέσθαι, αλλά και την περαιτέρω στάση του δήμου, τόνισε :

«Παρακολουθούμε το θέμα και θα κινηθούμε και νομικά. Από κει και πέρα αν χρειαστεί θα γίνουν και κάποιες κινητοποιήσεις. Πρωτίστως περιμένουμε να δούμε της εξέλιξη της διαδικασίας και τι θα ακολουθήσει .
Πάντως όποια κι αν είναι η κατάληξη του θέματος , ο δήμος έχει σοβαρούς λόγους να προσφύγει σε όλα τα ένδικα μέσα έτσι ώστε να σταματήσει αυτή την εγκατάσταση. Είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε μέχρι το τέλος».

«ΌΛΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ
ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ ΘΑ ΠΑΡΑΒΡΕΘΕΙ ΣΤΟ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ»

Ερωτηθείς δε αν ο δήμος Αγίων Θεοδώρων θα έχει παρουσία στο Ν.Σ. κατά την συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος, είπε:

« Όλο το Δημοτικό Συμβούλιο και ο δήμος Αγίων Θεοδώρων θα παραβρεθεί στο Νομαρχιακό Συμβούλιο. Διότι ζητάμε και απαιτούμε λύση σε ένα πρόβλημα που πραγματικά όλοι κατανοούν πόσο σοβαρό είναι.
Εν πάσει περιπτώσει αιρετοί είμαστε και προσπαθούμε να προστατεύσουμε το κόσμο και την περιοχή μας».

«ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΚΑΙ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ»

Τέλος πρόσθεσε ότι σε αυτή την προσπάθεια που αφορά στην τύχη του τόπου ευελπιστεί και στην στήριξη των βουλευτών:

«Επίσης περιμένω και από τους βουλευτές του νομού (στους οποίους έχω στείλει την κοινοποίηση της απόφασης για ενημέρωση) να εκφράσουν την συμπαράσταση τους στο δήμο των Αγίων Θεοδώρων».

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ωραιο το blog σας, το παρακολουθω.. χαιρετισμους απο Λεωνιδιο!