12.9.08

Για τον Καποδίστρια 2 και την διοικητική μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μίλησε την εφημερίδα μας ο Νομαρχιακός Σύμβουλος κ. Θάνος Γεώργας, επισημαίνοντας ότι το μείζον θέμα δεν είναι οι συνενώσεις , αλλά τα κριτήρια με τα οποία θα γίνουν αυτές , ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος.
Σαφής και κατηγορηματικός τόνισε ότι πρέπει πρωτίστως η Κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει αν προτίθεται να δώσει πόρους , αρμοδιότητες και υποστηρικτικούς μηχανισμούς και σημείωσε ότι κατά την προσωπική του εκτίμηση δεν θα προχωρήσει η Κυβέρνηση το 2010 στον Καποδίστρια 2 , αφού ως είπε αναμένεται να υπάρχουν πολλές αντιδράσεις από τους δήμους , από την ΚΕΔΚΕ και τις ΤΕΔΚ όλων των νομών.
Επιπλέον αναφέρθηκε στην απόφαση των Δημάρχων του νομού μας να βάλουν χθες λουκέτο στους δήμους , ως ένδειξη διαμαρτυρίας στις ενέργειες κατάργησης της αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο Νομαρχιακός Συμβούλους χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου «ψευδεπίγραφο» και τόνισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δέχεται ένα βαρύ πλήγμα από το άρθρο 8 έως το 13.
Συγκριμένα ο κ. Γεώργας μας είπε:

«ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙ
ΚΑΝΕΙΣ ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ
ΜΙΑ ΣΥΝΕΝΩΣΗ»

«Το μείζον θέμα σε αυτή την περίπτωση δεν είναι αυτή καθ’ αυτή η συνένωση. Αυτό είναι το δεύτερο και το τρίτο. Το πρώτο είναι να ξέρει κανείς πως θα γίνει μια συνένωση. Δηλαδή να ξέρεις το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα γίνει αυτή η συνένωση, να ξέρεις τις αρμοδιότητες που θα πάρει η Α’θμια Αυτοδιοίκηση , να ξέρεις τους πόρους που θα πάρει η Αυτοδιοίκηση , να ξέρεις τους υποστηρικτικούς μηχανισμούς. Όταν δεν ξέρεις αυτά τα παραπάνω θεσμικά πως θα συζητήσεις για να χαράξεις νέα όρια των δήμων ; Πιστεύω λοιπόν ότι οι συνενώσεις των δήμων είναι το δεύτερο και το τρίτο . Τι στόχο έχει να συνενωθούν τρεις – τέσσερις δήμοι ; Και τι να διαχειριστούν, την μιζέρια τους; Αυτό είναι το ερώτημα».

«ΠΩΣ ΝΑ ΜΠΕΙΣ ΣΕ ΜΙΑ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΧΑΡΑΞΗ ΝΕΩΝ
ΟΡΙΩΝ , ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΑΛΛΑ
ΠΙΟ ΒΑΣΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ»

Και τόνισε;:

«Προτίθεται η Κυβέρνηση να δώσει πόρους , να δώσει αρμοδιότητες, να δώσει υποστηρικτικούς μηχανισμούς; Νομίζω ότι αυτό είναι το πρώτο και όλα τα άλλα ακολουθούν μετά.
Πώς να μπεις σε μια συζήτηση για χάραξη νέων ορίων , όταν δεν ξέρεις άλλα πιο βασικά πράγματα.
Καταρχήν εγώ να συμφωνήσω με τις συνενώσεις των δήμων , γιατί θέλουμε να έχουμε δήμους μεγάλους και ισχυρούς . Αυτό είναι γεγονός . Αλλά με κάποιες προϋποθέσεις. Και το θέμα δεν είναι αυτό, είναι αν το Κεντρικό Κράτος, μπορεί να είχε την βούληση να κάνει μια διοικητική μεταρρύθμιση από την αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και μετά την Πρωτοβάθμια. Να είναι ενιαία η διοικητική μεταρρύθμιση. Είχε σκοπό να το κάνει ή όχι;
Αυτά είναι τα ζητήματα τα οποία εμένα με απασχολούν και νομίζω αυτή είναι η ουσία του προβλήματος».

«ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΑ
Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ Ι.Τ.Α. ΓΙΑ ΤΗΝ
ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
ΒΕΛΟΥ ΚΑΙ ΒΟΧΑΣ»

Όσον αφορά στις συνενώσεις στην Κορινθία και αν πιστεύει ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη συγκεκριμένα κριτήρια , για να προχωρήσουν οι δήμοι στον Καποδίστρια 2, μας είπε:

«Οπωσδήποτε πρέπει να ληφθούν υπόψη κάποια κριτήρια , οικονομικά , χωροταξικά, γεωγραφικά, ιστορικά ,κλπ , πάντα με την προϋπόθεση που είπαμε νωρίτερα . Και όσον αφορά στην πρόταση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ήτοι ο δήμος Σικυωνίων να πάει με το δήμο Βέλου και το δήμο Βόχας, δεν είναι απορριπτέα η πρόταση . Έχει κάποια λογική . Και εγώ θα έλεγα ότι θα μπορούσε να προστεθεί και ο δήμος της Στυμφαλίας και να γίνει ένας ενιαίος δήμος.
Χωροταξικά νομίζω και οικονομικά και τεχνικά μπορεί να δέσει αυτή η ενότητα. Αυτή είναι η άποψή μου. Αλλά επαναλαμβάνω το μείζον δεν είναι αυτό .
Το μείζον είναι να μπορέσει η Πολιτεία να ξεκαθαρίσει , αν προτίθεται να δώσει πόρους , αρμοδιότητες και υποστηρικτικούς μηχανισμούς και μετά θα πρέπει να γίνει η συζήτηση για τις συνενώσεις».

«ΕΚΤΙΜΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ
ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΤΟ 2010 ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ
ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2 , ΔΙΟΤΙ ΘΑ
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ , ΑΠΟ
ΤΗΝ ΚΕΔΚΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΕΔΚ
ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ»

Και πρόσθεσε:

«Η εκτίμηση μου είναι ότι δεν θα προχωρήσει η Κυβέρνηση το 2010 να κάνει τον Καποδίστρια 2 , διότι θα υπάρχουν πολλές αντιδράσεις από τους δήμους , από την ΚΕΔΚΕ και τις ΤΕΔΚ όλων των νομών.
Γιατί επαναλαμβάνω όταν δεν λυθούν οικονομικά και θεσμικά προβλήματα δεν θα συμφωνήσει κανείς.
Και από ότι έχει δηλώσει και ο Υπουργός Εσωτερικών , θέλει την σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνία, των αιρετών, κλπ
Εκτίμησή μου λοιπόν είναι ότι δεν θα μπορέσει να προχωρήσει η Κυβέρνηση στον Καποδίστρια 2 για τους λόγους που προανέφερα».

«Ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ 1 ΗΤΑΝ ΜΙΑ
ΒΑΘΙΑ ΤΟΜΗ ΣΤΗΝ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΣΩΣΤΑ ΕΓΙΝΕ»

Ερωτηθείς αν με την εμπειρία που υπάρχει μέχρι σήμερα, ο ίδιος διαπιστώνει περισσότερα θετικά ή αρνητικά στοιχεία στον πρώτο Καποδίστρια μας είπε:

«Ο Καποδίστριας 1 ήταν μια βαθιά τομή στην Αυτοδιοίκηση και σωστά έγινε. Και από τότε φάνηκε και η πρόθεση της Νέας Δημοκρατίας , η οποία δεν ήθελε τις συνενώσεις και τώρα ( όπως θα σας πω και στη συνέχεια για ένα σχέδιο νόμου) εμπαίζει το θεσμό.
Γιατί όταν έγινε πρώτος Καποδίστριας , να θυμίσουμε ότι η Νέα Δημοκρατία αποχώρισε από την Βουλή , δεν ψήφισε τον πρώτο Καποδίστρια , καταγγέλλοντας την τότε Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ότι πάει να διαλύσει τη χώρα.
Τώρα λοιπόν έρχεται να στηρίξει το θεσμό (και αυτό που παρατηρείται είναι μια πρόοδος ) , αλλά παράλληλα τον εμπαίζει».

«Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΕΛΕΙ ΤΗΝ
ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΔΕΣΜΙΑ ΤΩΝ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ»

Και εξήγησε:

«Εμπαίζει τον θεσμό φέρνοντας για ψήφιση ένα νομοσχέδιο το οποίο μιλάει για διαφάνεια του κρατικού προϋπολογισμού, έλεγχο των δημοσίων δαπανών κλπ
Αυτό το σχέδιο νόμου είναι ψευδεπίγραφο, γιατί από το άρθρο 8 έως 13 η Τοπική Αυτοδιοίκηση δέχεται ένα βαρύ πλήγμα.
Η Κυβέρνηση μέσω μιας συνιστώμενης διυπουργικής Επιτροπής φορέων, προσπαθεί να καταργήσει την διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια του θεσμού. Να επαναφέρει δηλαδή τον έλεγχο σκοπιμότητας των αποφάσεων. Να ελέγχονται όλες οι αποφάσεις από την Κυβέρνηση.
Αυτό σημαίνει ότι η Κυβέρνηση θέλει την Τοπική Αυτοδιοίκηση δέσμια των Κυβερνητικών επιλογών.
Αυτό δε , είναι πέρα για πέρα αντισυνταγματικό, γιατί το Σύνταγμα όπως είναι γνωστό προβλέπει και θέλει την Τοπική αυτοδιοίκηση να έχει μια αυτοτέλεια και οικονομική και διοικητική.
Και πάνω σε αυτό θα ήθελα να πω ότι ο Πρόεδρος της ΕΝΑΕ κ. Δράκος , ο οποίος είναι φίλα προσκείμενος στην Κυβέρνηση , με έγγραφο τού στους Υπουργούς Οικονομίας και Εσωτερικών ζητάει να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, διότι οι διατάξεις του από το άρθρο 8 έως 13 , δεν συνάδουν , όπως λέει το έγγραφο με τις διατάξεις του Συντάγματος περί διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης . Γι’ αυτό και ζητάει να αποσυρθεί. Όταν λοιπόν ο Πρόεδρος της ΕΝΑΕ που είναι φίλα προσκείμενος στο κόμμα που κυβερνάει αυτή τη στιγμή τη χώρα , αντιδρά και ζητάει να το αποσύρουνε, καταλαβαίνετε το μέγεθος του εγκλήματος που πάει να κάνει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

«Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ
ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ ΤΗΝ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑ
ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ»

Δηλαδή με τα άρθρα 8 έως 13 μπορεί κάποια στιγμή να σταματήσει την επιχορήγησης στους ΟΤΑ , όπως επίσης μπορεί να διακόψει και τους πόρους από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους, ήτοι τους ΚΑΠ.
Επιχειρεί δηλαδή η Κυβέρνηση να καταργήσει την διοικητική αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης , ώστε οι αυτοδιοικητικές μονάδες να ελέγχονται σαν να είναι ελεγχόμενα φέουδα , της δημόσιας διοίκησης».

«ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΑΥΤΟ «ΔΕΝΕΙ»
ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ
ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ
ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ
ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ
ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ»

Ερωτηθείς για τα προβλήματα που θα δημιουργήσει αυτό στα θέματα της καθημερινότητας, τόνισε:

«Στην ουσία αυτό «δένει» τα χέρια των δημάρχων και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των πολιτών . Όταν ένα Δ.Σ. κάνει έναν προϋπολογισμό και πρέπει να πηγαίνει να ελέγχεται η σκοπιμότητα του, αυτό καταλαβαίνετε είναι «ωμή» παρέμβαση στην αυτοτέλεια των δήμων.
Πιστεύω ότι θα πρέπει να το αποσύρει άμεσα η Κυβέρνηση εάν θέλει να σεβαστεί το θεσμό της Αυτοδιοίκησης. Είναι αντισυνταγματική η κατάργηση της αυτοτέλειας της τοπικής αυτοδιοίκησης που επιχειρείται με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου , το οποίο είναι ψευδεπίγραφο και όλα αυτά φαίνονται από τα άρθρα 8 έως

Δεν υπάρχουν σχόλια: