15.9.08

Την δική του αποτίμηση για τις «Μεγάλες Ημέρες της Νεμέας» και την φετινή Γιορτή κρασιού έκανε στην «Η.Κ» ένας εκ των ανθρώπων που γνωρίζει καλά τα του οίνου. Ο Πρόεδρος της Ένωσης Οινοποιών & Αμπελουργών Νεμέας κ. Λαφαζάνης μας μίλησε για την σημαντική αυτή, για την Νεμέα εκδήλωση της Ένωσης, μια εκδήλωση η οποία όπως είπε είναι ιδιαίτερα σημαντική, τονίζοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή και ακόμα καλύτερη οργάνωση στο μέλλον.
Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Λαφαζάνης, για τη διοργάνωση των “Μεγάλων Ημερών” η Ένωση είχε τη συμπαράσταση διαφόρων φορέων, μεταξύ των οποίων και του Δήμου της Νεμέας.
«Φέτος ήταν η τέταρτη διοργάνωση – η τρίτη ακυρώθηκε – και έγινε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια από την Ένωσή μας, καθώς τα πράγματα δεν είναι και τόσο εύκολα σε αυτή την περιοχή, ιδιαίτερα όταν θέλεις να προκαλέσεις κάποιες τομές ή αλλαγές σε ό,τι συμβαίνει εδώ τόσα χρόνια. Θέλουμε το κρασί μας να ακουστεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, στο οινόφιλο κοινό που είναι πάρα πολύ απαιτητικό και πλέον μπορεί να δοκιμάζει και να συγκρίνει ανάμεσα σε εκατοντάδες κρασιά», ανέφερε.

«ΟΣΟΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ
ΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ,
ΑΠΟΚΟΜΙΣΑΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ»

Όσον αφορά την εσπερίδα που πραγματοποιήθηκε την πρώτη ημέρα της «Γιορτής κρασιού» την Παρασκευή στις 17.30 στην αίθουσα του Δημαρχείου Νεμέας με θέμα "Ο οινικός πλούτος της Νεμέας στη βάση της ανάπτυξης της Πελοποννήσου. Στρατηγική και πολιτικές για την παγκόσμια αναγνώρισή της.", ο κ. Λαφαζάνης ανέφερε πως ειπώθηκαν «καταπληκτικά πράγματα», αλλά «δυστυχώς δεν την παρακολούθησαν πολλοί», είπε «αλλά όσοι την παρακολούθησαν αποκόμισαν πάρα πολύ σημαντικές πληροφορίες. Αφορούσε στο μέλλον των αμπελουργών, οι οποίοι θα πρέπει να δουν με ποιον τρόπο θα μπορέσουν να σταθούν τα επόμενα χρόνια. Ειπώθηκαν πράγματα πολύ σημαντικά για την τεχνολογία της οινοποίησης, αλλά και για το τι πρέπει να κάνουν οι αμπελουργοί στα αμπέλια τους, ενώ ειπώθηκαν και κάποια σημαντικά πράγματα σχετικά με το μάρκετινγκ του κρασιού».
Την επόμενη μέρα έγινε η γευσιγνωσία, παρουσιάστηκαν όλα τα κρασιά της Νεμέας «έτσι όπως δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ», σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη και μπόρεσε ο καθένας να βγάλει τα συμπεράσματά του.

ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ
ΑΜΠΕΛΟΤΟΠΙΑ ΤΗΣ ΝΕΜΕΑΣ

ΜΕΓΑΛΗ Η ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ
ΤΩΝ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΩΝ

Επίσης, ο κ. Λαφαζάνης είπε πως βγήκαν πολύτιμα επιστημονικά συμπεράσματα για τα διάφορα αμπελοτόπια της Νεμέας. Βραβεύτηκαν μάλιστα και κάποια κρασιά, ενώ όπως υπογράμμισε, ήταν πάρα πολύ μεγάλη η επισκεψιμότητα των οινοποιείων, κάτι που ο ίδιος θεωρεί ότι θα πρέπει να ευχαρίστησε όλους τους οινοποιούς, καθώς ο κόσμος που πέρασε ήταν «πολύς και ιδιαίτερα ενδιαφέρων» - δημοσιογράφοι, οινόφιλοι, αγοραστές.

«ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΗΣ
ΝΕΜΕΑΣ ΕΞΕΛΙΣΣΟΝΤΑΙ
ΣΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΓΕΓΟΝΟΣ»

«Οι μεγάλες μέρες της Νεμέας εξελίσσονται σε ένα πολύ μεγάλο γεγονός, το οποίο τα επόμενα χρόνια θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο για την οικονομία της περιοχής, για το Αγιοργείτικο και για την εξέλιξη των αμπελουργικών θεμάτων της περιοχής μας», τόνισε ο κ. Λαφαζάνης.
«Και χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια σε επίπεδο οργάνωσης καθώς και πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή. Χρειάζεται ομοψυχία, και αυτοί που λένε ότι συμμετέχουν και ενδιαφέρονται για αυτόν τον θεσμό, θα πρέπει να συμμετέχουν πραγματικά».

«ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΕ Η ΥΨΗΛΗ
ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΣΙΩΝ
ΤΗΣ ΝΕΜΕΑΣ»

Όσον αφορά την ποιότητα των κρασιών της Νεμέας , η οποία φυσικά είναι δεδομένη, δήλωσε φυσικά ικανοποιημένος και είπε ότι τα κρασιά της Νεμέας έκαναν πολύ καλή εντύπωση. Όπως είπε «επιβεβαιώθηκε η υψηλή τους ποιότητα, που κατάφερε να ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς».
Να θυμίσουμε πως στα πλαίσια των εκδηλώσεων βραβεύτηκαν κι ο αρχαιολόγος κ. Στέφανος Μίλερ καθώς και ο δημοσιογράφος οίνου και εκδότης κ. Ντίνος Στεργίδης, δύο προσωπικότητες που όπως επεσήμανε ο κ. Λαφαζάνης, «έχουν συμβάλλει πολύ στην ανάδειξη και προβολή της περιοχής».

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝ.Ο.Α.Ν

Η Ένωση Οινοποιών & Αμπελουργών Νεμέας ιδρύθηκε το 2004, έχει 32 οινοποιεία-μέλη, με ενεργό μέλος και τον Συνεταιρισμό της Νεμέας, ενώ μεταξύ των μελών του Δ.Σ. είναι και ο Δήμαρχος Νεμέας. Σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη, η Ένωση έχει ως βασικό στόχο την προώθηση και προβολή του κρασιού της περιοχής, καθώς και την ενίσχυση των οινοποιείων και των αμπελουργών. «Οι “Μεγάλες Μέρες” της Νεμέας αποτελούν έναν από τους τρόπους με τους οποίους η Ένωση προσπαθεί να πετύχει αυτούς τους στόχους», δήλωσε και συμπλήρωσε:
«Η Ένωση ενδιαφέρεται σαφώς για την εξέλιξη της ποιότητας του Αγιωργίτικου κρασιού, καθώς και για την προστασία του από την κατάχρηση που γίνεται σε σχέση με το όνομα Αγιωργίτικο και το όνομα Νεμέα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: