9.9.08


Η γιορτή κρασιού Νεμέας κέρδισε και φέτος το ενδιαφέρον του κόσμου ολόκληρης της Κορινθίας που επισκέφτηκε την περιοχή και τα οινοποιεία της , το τριήμερο 5-6-7 Σεπτεμβρίου.
Το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός κατάφερε μέσα από τις καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις , που πλαισίωσαν την μεγάλη γιορτή οίνου και πολιτισμού να προσελκύσει την προσοχή των επισκεπτών.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής με την εσπερίδα στην αίθουσα του Δημαρχείου της Νεμέας με θέμα : « Ο οινικός πλούτος της Νεμέας στη βάση της ανάπτυξης της Πελοποννήσου. Στρατηγική και πολιτικές για την παγκόσμια αναγνώρισή της», στην οποία μίλησε ο Δήμαρχος Νεμέας κ. Κων/νος Καλατζής.
Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στον οινικό πλούτο της Νεμέας και στην δυνατότητα ανάπτυξης της Νεμέας στη βάση της ανάπτυξης της Πελοποννήσου.
Αναφέρθηκε στο μοναδικό προϊόν της περιοχής που είναι από την αρχαιότητα, το κρασί, μίλησε για την προστασία του υδροφόρου ορίζοντα και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν αλλά και την διαχείριση των απορριμμάτων. Σε δηλώσεις του στην «Η.Κ» ο Δήμαρχος Νεμέας μας είπε:

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΛΑΤΖΗΣ:
Δήμαρχος Νεμέας

«ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΑΜΕ ΤΟΥΣ ΧΑΔΑ»

«Καταρχάς αναφέρθηκα στον οινικό πλούτο της περιοχής μας και μίλησα για την προστασία του υδροφόρου ορίζοντα και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν αλλά και την διαχείριση των απορριμμάτων, στερεών και υγρών , οικιακών και μη.
Για τα οικιακά στερεά είπα , ότι εμείς σαν πρώτος δήμος της Περιφέρειας αποκαταστήσαμε τους ΧΑΔΑ, και έχουμε έναν ΧΑΔΑ που ευελπιστούμε σύμφωνα με τον Περιφερειακό σχεδιασμό και αυτός να τελειώσει την 31/12 , ούτως ώστε να μην έχουμε πρόβλημα και με αυτόν.
Για τα υγρά οικιακά απόβλητα , (βοθρολύμματα, κλπ) , προχωράμε σε ένα σχεδιασμό βιολογικού καθαρισμού και αποχέτευσης , καθώς και για τα απόβλητα των εργοστασίων , οινοποιείων, ελαιοτριβείων, κλπ.»

«ΒΑΣΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ
ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ»

Και τόνισε:

«Μέχρι όμως να γίνει αυτό , θα πρέπει όλοι να είναι πιο προσεκτικοί και να εφαρμόζουν την κείμενη νομοθεσία κατά περίπτωση , σύμφωνα με τις αδειοδοτήσεις που έχουν, ούτως ώστε να έχουμε ένα περιβάλλον καθαρό , διότι το βασικό στοιχείο της ανάπτυξης είναι να διατηρήσουμε το περιβάλλον».
Και περιβάλλον χωρίς νερό, για να καλλιεργηθούν και τα κτήματα αλλά και να πιούμε , δεν νομίζω ότι υπάρχει».

«ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΕΤΟΙΟ, ΠΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΚΥΣΤΙΚΟ
ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΟ»

Επιπροσθέτως μας είπε:

«Από κει και μετά είπα, ότι σε μια ανάπτυξη πρέπει να έχουμε και μια ελκυστική πόλη. Γι’ αυτό σημείωσα στην ομιλία μου ,ότι έχουν ξεκινήσει πάρα πολλά έργα για το σκοπό αυτό , όπως τα έργα που γίνονται μέσα στην πόλη (φωτισμοί, πεζοδρόμια , αναπλάσεις χώρων , ύδρευση, κλπ ) αλλά και στα τοπικά διαμερίσματα.
Στόχος μας είναι δηλαδή να δημιουργήσουμε περιβάλλον τέτοιο , που να είναι ελκυστικό αλλά και καθαρό , για την ποιότητα των πολιτών που ζουν εδώ.
Διότι η επισκεψιμότητα μας ενδιαφέρει πάρα πολύ διότι θα δημιουργήσει κατ’ αυτόν τον τρόπο και νέες επενδύσεις (που δεν θα αφορούν στο κρασί) , παροχής υπηρεσιών κλπ αλλά και άλλων ειδών επενδύσεις με την αποπεράτωση του άξονα Κόμβος Νεμέας και Νεμέα – Κιάτο , καθώς και με την κατασκευή του φράγματος την οποία στηρίζουμε και ευελπιστούμε η εξέλιξη να είναι θετική. Πιστεύουμε το έργο να γίνει και να τελειώσει γιατί είναι σημαντικό και για την πεδινή Κορινθία αλλά και για εμάς, που θα έχουμε έναν εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.
Και προτείνω και μικρά ανασχετικά φράγματα , ούτως ώστε να εμπλουτίζεται ο υδροφόρος ορίζοντας».

«Ο ΔΗΜΟΣ ΝΕΜΕΑΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΜΕ ΤΗΝ
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΕ ΕΝΑ ΔΙΚΤΥΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ
ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΩΝ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ
ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ»

Ο κ. Καλατζής , όπως είπε, εστίασε μεταξύ άλλων την ομιλία του στο ΤΕΙ Οινολογίας αλλά και στην προσπάθεια του πανεπιστημίου Πελοποννήσου που προσπαθεί για την ανάδειξη των πολιτισμικών θεμάτων σε κάποιους δήμους της Πελοποννήσου. Για τα θέματα αυτά μας είπε:

«Επιπλέον έχουμε μπει , με την πρωτοβουλία του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου που εδρεύει στην Τρίπολη , σε ένα δίκτυο το οποίο προσπαθεί για την ανάδειξη των πολιτισμικών θεμάτων σε κάποιους δήμους της Πελοποννήσου.
Είναι δέκα περίπου δήμοι μεταξύ των οποίων , ο δήμος Νεμέας , το Λεωνίδιο, ο δήμος Μυστρά, κλπ Και ευελπιστούμε και αυτό να προχωρήσει.
Δεν μπορώ να φανταστώ την Νεμέα χωρίς να έχει έρθει στο μέλλον εδώ τμήμα οινολογίας του ΤΕΙ της Αθήνας ή όποιου άλλου , διότι είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό για τον πιο οργανωμένο αμπελώνα που υπάρχει σε μια ποικιλία και επιπλέον αυτά μας δίνουν την δυνατότητα να πιστεύουμε ότι και στην νέα διοικητική μεταρρύθμιση , ο δήμος Νεμέας έστω και μόνος του, θα πρέπει να παραμείνει ως έδρα δήμου και για την ιστορικότητα του, αλλά και για τον τρόπο που έχει δημιουργήσει αυτή τη στιγμή για την αναπτυξιακή του πορεία».

«ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΔΕΝ ΕΞΕΤΑΖΟΥΜΕ
ΩΣ ΔΗΜΟΙ Η ΩΣ ΤΕΔΚ ΤΗΝ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗ
ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ»

Ερωτηθείς για την πρόταση τού Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αφορά στη συνένωση του δήμου Νεμέας με την Τενέα , μας είπε:

"Υπάρχουν απαντήσεις σε αυτή την ημέρα που κάναμε την έκτακτη συνεδρίαση στην ΤΕΔΚ . Δεν θα επανέλθω σε αυτά. Εμείς αυτή την στιγμή δεν εξετάζουμε ως δήμοι ή ως ΤΕΔΚ την χωροταξική εφαρμογή της μεταρρύθμισης , αλλά εξετάζουμε άλλα θέματα, που αφορούν στην ποιότητα του πολίτη , πώς θα λειτουργήσει αυτή η μεταρρύθμιση, αν θα είναι συνολική μεταρρύθμιση και όλα αυτά.
Αυτό δεν το έχουμε συζητήσει , θα το δούμε στην ΤΕΔΚ . Θα μιλήσουν βεβαίως τα τοπικά συμβούλια , καθώς και οι τοπικές κοινωνίες πάρα πολύ σύντομα.
Είναι θέμα συζήτησης ακόμα και νομίζω ότι όλα θα τελειώσουν στό Τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΚΕ , αρχές Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη».

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΕΜΕΑΣ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ

Ο κ. Καλατζής τόνισε ότι η Γιορτή Κρασιού Νεμέας συγκέντρωσε και φέτος το ενδιαφέρον πλήθους κόσμου που επισκέφτηκε την περιοχή , γεγονός για το οποίο εξέφρασε την ικανοποίηση του :

« Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την φετινή προσέλευση του κόσμου. Το Σάββατο το βράδυ είχαμε πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο δήμος, ενώ μεγάλη ήταν η επισκεψιμότητα και στα οινοποιεία. Η γιορτή Κρασιού Νεμέας πήγε πάρα πολύ καλά».

Δεν υπάρχουν σχόλια: