8.9.08

Στην Δημοτική Συγκοινωνία στρέφει την προσοχή του αυτή την περίοδο ο δήμος Αγίων Θεοδώρων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα αυτό που θα συμβάλλει σημαντικά στην εξυπηρέτηση των πολιτών . Συγκεκριμένα ο δήμος είχε υποβάλλει σχετική πρόταση στο υπουργείο , όπου και επιχορηγήθηκε με το ποσό των 105.000 ευρώ για δημοτική συγκοινωνία . Η δημοτική συγκοινωνία θα δημιουργηθεί σε συνεργασία με το ΚΤΕΛ. Ερωτηθείς για το θέμα αυτό ο Δήμαρχος Αγίων Θεοδώρων κ. Γιώργος Σοφίας , μας είπε:
«Ο δήμος είχε υποβάλλει μια πρόταση στο υπουργείο και επιχορηγήθηκε με 105.000 ευρώ για δημοτική συγκοινωνία (το μισό του ποσού). Σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να δούμε κάποια δρομολόγια ,στην αρχή σε μικρή κλίμακα, έτσι ώστε σε συνεργασία με το ΚΤΕΛ (γιατί αυτό προβλέπει και ο νόμος ), να αρχίσει να λειτουργεί Δημοτική συγκοινωνία στους Αγίους Θεοδώρους . Είναι ένα ζήτημα για το οποίο έχουμε κάνει κάποια μελέτη. Υπάρχει μια οικονομοτεχνική μελέτη η οποία λέει τι στοιχίζει το κόστος ανά χιλιόμετρο ,κλπ .Θα κάνουμε την αποδοχή της χρηματοδότησης που έχει έρθει από το υπουργείο και σε συνεργασία με το ΚΤΕΛ , με υπουργική σύμβαση που θα υπογραφεί θα ξεκινήσει κάποιο δρομολόγιο που σε πρώτη φάση θα έχει την εξυπηρέτηση της πόλης με τον προαστιακό και κάποια περιφερειακά δρομολόγια. Από κει και πέρα με την πάροδο του χρόνου πιστεύω θα δυναμώσει η Δημοτική Συγκοινωνία».

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ
ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ

Αποχαιρετώντας το καλοκαίρι και κατ’ επέκταση τους χιλιάδες επισκέπτες και παραθεριστές που βρέθηκαν φέτος στην περιοχή , κατά την διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου , ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Σοφίας μας μίλησε για την πορεία των έργων που καθυστέρησαν λίγο , προκειμένου να μην δημιουργηθούν προβλήματα όχλησης μέσα στην τουριστική περίοδο.
Ένα από αυτά, όπως μας είπε , είναι το έργο που Βιολογικού καθαρισμού , για το οποίο σήμερα ο δήμαρχος κ. Γιώργος Σοφίας έχει συνάντηση με τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας , οι οποίες θα επισκεφτούν το δήμο , προκειμένου να εξετάσουν τα συμπληρωματικά έργα που χρειάζεται να γίνουν. Συγκεκριμένα , τόνισε:
«Την Δευτέρα έχω συνάντηση με τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας , οι οποίες θα έρθουν στο δήμο μας για να δούμε το συμπληρωματικό έργο που υπάρχει σε σχέση με τα δίκτυα. Ένα συμπληρωματικό έργο το οποίο παρότι είχε δημοπρατηθεί μέσα στο καλοκαίρι δεν θα μπορούσαν να γίνουν κάποιες συμπληρωματικές εργασίες, οι οποίες θα ξεκινήσουν μέσα στο Σεπτέμβριο . Αφορά και κάποιο κομμάτι που δεν είχε μπει στην αρχική εργολαβία».

ΣΤΗΝ ΛΥΣΗ ΤΗΣ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗΣ ΣΤΡΕΦΕΙ
ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΗΣ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

Ακολούθως αναφέρθηκε και στο πρόβλημα του νερού , επισημαίνοντας για μια ακόμα φορά την λύση της αφαλάτωσης και τις ενέργειες που κάνει ο δήμος στην κατεύθυνση αυτή:
«Εμείς σαν δήμος έχουμε ξεκινήσει και σύντομα πιστεύω (προς το τέλος του χρόνου ) θα βγάλουμε δημοπρασία για μονάδες αφαλάτωσης 1.000 κυβικών. Έχουμε φτιάξει τεχνικές προδιαγραφές και έχουμε συνεργαστεί και με άλλους δήμους (περισσότερο με δήμους της νησιωτικής χώρας όπως την Μήλο , την Χίο που έχουν εγκαταστήσει μονάδες αφαλάτωσης)». έχει κάποιο λειτουργικό κόστος, αρκετά υψηλό.

«Η ΛΥΣΗ ΤΗΣ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗΣ ΕΧΕΙ ΑΡΚΕΤΑ
ΥΨΗΛΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ»

Όσον αφορά στις διακοπές νερού που χρειάστηκε να προχωρήσει ο δήμος κατά τους καλοκαιρινούς μήνες για να ανταπεξέλθει στις υδρευτικές ανάγκες του δήμου, τόνισε:
«Φέτος το καλοκαίρι είχαμε διακοπές νερού, ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα, όμως συγκριτικά με άλλους δήμους , νομίζω ότι τα πήγαμε καλά. Είναι γνωστό ότι το πρόβλημα της λειψυδρίας δεν είναι πλέον προ των πυλών. Έχει ξεπεράσει τις πύλες. Είναι γνωστό σε όλους ότι το πρόβλημα του νερού δεν αφορά μόνο το δήμο Αγίων Θεοδώρων αλλά ολόκληρη της Κορινθία. Εμείς κατευθυνόμαστε στην μονάδα αφαλάτωσης για να καλύψουμε κάποιες ποσότητες και βεβαίως πρέπει να σημειώσω ότι αυτό έχει κάποιο λειτουργικό κόστος, αρκετά υψηλό, αλλά κατά την άποψή μου δεν υπάρχει άλλη λύση.

«ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΝΑ ΔΕΙ
ΣΟΒΑΡΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ»

Από κει και πέρα όμως θα πρέπει η Πολιτεία να δει σοβαρά αυτό το πρόβλημα και όλα αυτά τα σχέδια που λέει να τα προσχωρήσει. Διότι το πρόβλημα του νερού ξεφεύγει από τα όρια του δήμου. Απασχολεί γενικότερα την χώρα μας. Εμείς σαν δήμος και επειδή το ΕΣΠΑ δεν έχει «ανοίξει», πληρώνουμε το έργο από δικούς μας πόρους. Είναι 600.000 ευρώ οι μονάδες αφαλάτωσης τις οποίες θα πληρώσουμε από ιδίους πόρους , ώστε του χρόνου να καλύψουμε κάποιες ποσότητες. Πιστεύω ότι είναι κεντρικό ζήτημα αν θα ενωθεί η ΕΥΔΑΠ με την Κορινθία. Και βεβαίως ο δήμος δεν μπορεί να καλύψει εθνικές ανάγκες. Αυτό το σχέδιο διαχείρισης αφορά όλη τη χώρα. Η Πολιτεία κάποια στιγμή , πρέπει να δει γενικότερα το πρόβλημα του νερού και όχι μόνο όσον αφορά στην Αθήνα. Δηλαδή εφόσον είναι καλυμμένη η Αθήνα από νερό , όλοι οι υπόλοιποι δήμοι δεν μας «αγγίζουν».

«Η ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΗ»

Όταν είχε πριν αρκετά χρόνια πρόβλημα η Αθήνα είχε κινητοποιηθεί όλη η Πολιτεία. Όμως τώρα που η Κορινθία δεν έχει νερό , καθώς και άλλοι νομοί, κανένας δεν «κουνιέται». Αυτό πρέπει να μας απασχολήσει. Δεν έχουμε δει κάποια Κυβερνητική εξαγγελία, μέχρι στιγμής τουλάχιστον , για μακροπρόθεσμη λύση του προβλήματος της Κορινθίας. Δεν έχει γίνει τίποτα , ούτε από την Περιφέρεια , ούτε από την Κεντρική Εξουσία. Θεωρώ ότι είμαστε σαν Κορινθία και σαν περιφέρεια λίγο παραγκωνισμένοι, ακόμα και σε θέματα νερού. Δεν μπορεί για παράδειγμα η Βόχα που αντιμετωπίζει πρόβλημα να το λύσει μόνη της. Ο Δήμος Αγίων Θεοδώρων το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να προσθέσει άλλα 1.000 κυβικά στο δίκτυο με ένα σημαντικό κόστος. Κάτι ανάλογο μπορεί αν κάνει και κάποιος άλλος δήμος. Η λύση του προβλήματος όμως πρέπει να είναι συνολική. Υπάρχει Περιφερειάρχης , υπάρχει Υπουργείο , το οποίο δεν είναι μόνο να μας ταλαιπωρεί με Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για μια γεώτρηση , κλπ Είναι για να δίνει λύση και σε κάποια προβλήματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: