22.9.08

Νέες ελπίδες στην Κορινθία για την πορεία του φράγματος του Ασωπού δίνει η υπουργοποίηση του Αναστάση Παπαληγούρα στην θέση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας. Ο Δήμαρχος Βόχας κ. Γεώργιος Λιούντρης ερωτηθείς για το θέμα αυτό μίλησε στην εφημερίδα μας για την σπουδαιότητα του έργου και χαιρέτισε την υπουργοποίηση του Κορίνθιου Βουλευτή.
Επιπλέον αναφέρθηκε στην κρίση που αντιμετωπίζει η Βόχα λόγω της λειψυδρίας και τόνισε ότι ο δήμος είναι υποχρεωμένος να διαθέτει μεγάλα ποσά για την κάλυψη των αναγκών του δήμου σε νερό. Όσον αφορά στην διαδικασία εκτίμησης των ζημιών από τον ΈΛΓΑ δήλωσε πως βρίσκεται σε εξέλιξη και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα δοθούν άμεσα τα χρήματα των αποζημιώσεων., Συγκεκριμένα μας είπε:

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΟΥΝΤΡΗΣ
Δήμαρχος Βόχας

«Η ΥΠΟΥΡΓΟΠΟΙΗΣΗ
ΤΟΥ κ. ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ
ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ,
ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ ΧΑΡΑ ΜΕΓΑΛΗ»

«Η υπουργοποίηση του κ. Παπαληγούρα στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας , μας δίνει χαρά μεγάλη. Ο νομός μας απέκτησε πάλι υπουργό. Ο κ. Παπαληγούρας απέδειξε ότι είναι ένα στέλεχος που το υπολογίζει η Κυβέρνηση και αυτό δίνει την ευκαιρία και σε αυτόν και σε εμάς, μέσω της θέσεως του σαν Κορινθία να έχουμε τα οφέλη που είχαμε από την προηγούμενη θητεία του , σαν υπουργός».

«ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ
ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΥΧΗ
ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ»

Όσον αφορά στο Φράγμα του Ασωπού , τόνισε:

«Ακούγονται διάφορα για το έργο αυτό. Τα χρήματα υπάρχουν. Η διαδικασία έγινε αλλά επειδή υπάρχουν οι εργολάβοι και οι εταιρείες και βάσει του νόμου υπάρχουν ενστάσεις , υπάρχει μια κωλυσιεργία σε ότι αφορά στη ανάθεση , ελπίζουμε τώρα η νέα δημοπρασία που θα γίνει 21 Οκτωβρίου να έχει καλύτερη τύχη και να προχωρήσει το έργο».

«ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΜΑΣ ΑΝΗΣΥΧΕΙ
ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΤΟ ΕΡΓΟ
ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΠΑΛΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ »

Ο κ. Λιούντρης τόνισε ότι η καθυστέρηση του έργου , και η επαναδημοπράτησή του δικαιολογημένα προκαλεί κάποια ανησυχία στους κατοίκους των περιοχών που αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα λειψυδρίας , όπως είναι η Βόχα , αφού η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται να δώσει λύση στο μεγάλο πρόβλημα του νερού:

«Οπωσδήποτε μάς ανησυχεί το γεγονός ότι το έργο ξεκινάει πάλι από την αρχή , γιατί έχει περάσει τόσος καιρός και εμείς στενάζουμε από νερό.
Ειδικά οι περιοχές οι δικές μας από το Λέχαιο μέχρι το Κιάτο , που θα γίνει το φράγμα για αυτή την περιοχή, όσο καθυστερεί το φράγμα τόσο εμείς στενάζουμε.
Το φράγμα αν ξεκινήσει ,για να αποδώσει θέλει τουλάχιστον 5- 6 χρόνια , και ως εκ τούτου καταλαβαίνετε τι αγωνία υπάρχει για μας , για ένα έργο που δεν ξεκινάει ακόμα. Ελπίδα μας λοιπόν είναι το έργο να ξεκινήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

«Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ
Η ΚΑΠΟΙΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ»

Ο κ. Παπαληγούρας έχει αγωνιστεί για το φράγμα και δρομολογήθηκε το φράγμα . Η εξέλιξη της δημοπρασίας δεν είναι ευθύνη του Υπουργού ή κάποιας Κυβέρνησης. Είναι διαδικασία διαγωνισμού , που εκεί ο καθένας, από το νόμο έχει δικαίωμα να κάνει ένσταση και αυτές είναι χρονοβόρες διαδικασίες.
Φυσικά πιστεύω ότι αυτή τη φορά να είναι πιο ομαλά τα πράγματα και να ξεκινήσει το έργο. Ο Υπουργός είναι αισιόδοξος ότι το έργο θα ξεκινήσει».

«ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΜΟΝΙΜΩΣ ΝΕΡΟ»

Όσον αφορά στην υδροδότηση του δήμου και την κατάσταση που επικρατεί σήμερα , μάς είπε:

«Σε γενικές γραμμές στενάζουμε. Μπορεί να είμαστε σε καλύτερη κατάσταση από πλευράς επάρκειας συγκριτικά με το καλοκαίρι , δεδομένου ότι έφυγε ο πολύς κόσμος , όμως το πρόβλημα παραμένει. Συνεχίζουμε να αγοράζουμε νερό γιατί δεν έχουμε δικό μας. Όσον αφορά στον προϋπολογισμό τον δικό μας αλλά και του γειτονικού δήμου Άσσου – Λεχαίου που επίσης αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα τα περισσότερα λεφτά θα πάνε στα νερά. Και για αγορά νερού και για υποδομές , γεωτρήσεις και ότι άλλο μπορέσουμε να κάνουμε(δίκτυα , κλπ ) να έχουμε μια σταγόνα νερό για το επόμενο καλοκαίρι. Διότι δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε γιατί μην νομίζετε ότι θα γεμίσει ο υδροφόρος ορίζοντας ότι χειμώνα και να κάνει. Και βέβαια αν κάνει χειμώνα. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα.

«ΛΙΓΟΣΤΟ ΤΟ ΝΕΡΟ
ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ
ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ»

Ο δήμος Βόχας αγοράζει νερό από ιδιωτικές γεωτρήσεις , οι οποίες επίσης έχουν μικρή ποσότητα νερού. Ωστόσο , όπως μας είπε ο Δήμαρχος Βόχας επαρκεί για να μην διψάσει η περιοχή:

« Και οι ιδιωτικές γεωτρήσεις έχουν λίγες ποσότητες νερού, αλλά όταν έχουμε
3 -4 - 5 γεωτρήσεις , μαζεύουμε κάποια ποσότητα νερού και ο κόσμος περνάει με αυτά. Έχουμε κάποια προβλήματα στο Βοχαϊκό και στο Σουληνάρι και δεν βλέπω άμεση λύση. Στα δυο αυτά δημοτικά διαμερίσματα αγοράζουμε νερό από ιδιωτικές γεωτρήσεις, όμως και το επαρκεί για να έχουν νερό κάποιες ώρες.
Στο Βραχάτι , στο Ζευγολατιό και στα άλλα διαμερίσματα , έχουμε αυτή τη στιγμή 24 ώρες το 24ωρο νερό , επίσης αγοράζοντας νερό από ιδιωτικές γεωτρήσεις . Και ο δήμος βεβαίως διαθέτει πολλά χρήματα για την αγορά νερού και στενάζει».

«ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ
ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ
ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΜΕΧΡΙ ΤΑ
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΑΣ
ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΘΕΙ»

Όσον αφορά στην καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ ο κ. Λιούντρης μας είπε:

«Η μόνη ελπίδα των αγροτών πλέον είναι η αποζημίωση και πιστεύω ότι ο ΕΛΓΑ θα σκύψει στο πρόβλημα των αγροτών .
Οι εκτιμήσεις των γεωπόνων συνεχίζονται στην περιοχή και πιστεύω μέχρι τα Χριστούγεννα οι αγρότες μας να έχουν αποζημιωθεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια: