13.10.08


Τους πρωτοετείς φοιτητές του Τμήματος Κοινωνικής & Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου υποδέχτηκαν ο Πρόεδρος και οι Καθηγητές του Τμήματος, την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου, σε μια εκδήλωση κατά την οποία ο Πρόεδρος κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου ενημέρωσε τους νέους φοιτητές μεταξύ άλλων για τη σχολή και τις προοπτικές που αυτή τους προσφέρει. Αφού τους υποδέχτηκε και τους ευχήθηκε καλή πρόοδο και μια καλή σχολική χρονιά, μίλησε για τις δύο συνιστώσες που αποτελούν το τμήμα, την κοινωνική και την πολιτική, επισημαίνοντας πως και οι δύο είναι κομμάτια αυτού που λέγεται «δημόσια πολιτική», δηλαδή της πολιτικής που ασκούν οι δημόσιοι φορείς. Ανέφερε ακόμη ότι στα πλαίσια αυτά συνδυάζονται οι όποιες διαθεματικές ενότητες υπάρχουν μεταξύ της κοινωνικής και της εκπαιδευτικής πολιτικής.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ:

«ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΜΑΣ «ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝΤΑΙ»
ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ
ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ»

«Μπορούμε να συλλάβουμε, να αντιληφθούμε την εκπαιδευτική πολιτική ως κομμάτι της κοινωνικής πολιτικής, όπως μπορούμε να αντιληφθούμε την κοινωνική διάσταση της εκπαιδευτικής πολιτικής που είναι πάρα πολύ σημαντική» είπε, ο πρόεδρος του Τμήματος στην ομιλία του υπογραμμίζοντας ότι στο τμήμα Κοινωνικής & Εκπαιδευτικής πολιτικής «καλλιεργούνται» και αντικείμενα που έχουν φυσιογνωμία καινοτομίας.
Και συνέχισε λέγοντας: «Μέσα στην Κοινωνική πολιτική έχουμε εντάξει στο πρόγραμμα σπουδών σας μαθήματα τα οποία βρίσκονται στην πρωτοπορία αυτή τη στιγμή της αξιοποίησης της κοινωνικής γνώσης – θέματα που άπτονται της μετανάστευσης, της προστασίας του παιδιού, κλπ. Και στην Εκπαιδευτική πολιτική βρισκόμαστε σε πάρα πολλά σημεία στην πρωτοπορία της επιστημονικής γνώσης, σε τμήματα τα οποία έχουν αυτή τη στιγμή χαρακτήρα καινοτομίας, πρωτοπορίας και ποιότητας.».
Ξεκαθάρισε ακόμη ότι παρόλο που το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου – ένα Πανεπιστήμιο-δίκτυο όπως το χαρακτήρισε – βρίσκεται σε πέντε διαφορετικές πόλεις, υπάρχει διασύνδεση και καλή σχέση μεταξύ των σχολών, που δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης κοινών προγραμμάτων και μεταπτυχιακών. «Ανήκετε σε μια σχολή που έχει ιδιαίτερη φυσιογνωμία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«ΟΙ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΠΟΡΤΕΣ» ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΤΡΟΠΟΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ
ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ» ΕΞΗΓΗΣΕ ΣΤΗΝ «Η.Κ»
Ο Θ. ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ

Σε δηλώσεις που έκανε στην «Η.Κ.» και στην Μαρίνα Τριχάκη, ο κ. Παπαθεοδώρου εξήγησε ποιος είναι ο σκοπός της εκδήλωσης «Ανοιχτές Πόρτες» που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο, λέγοντας πως αποτελεί ένα γενικό κάλεσμα προς την τοπική κοινωνία και τους φορείς, με στόχο τη συνεργασία τους με το Πανεπιστήμιο. Συγκεκριμένα, μας είπε:
«Η εκδήλωση «Ανοιχτές Πόρτες» που διοργανώνει το τμήμα Κοινωνικής & Εκπαιδευτικής Πολιτικής είναι ένας νέος τρόπος επικοινωνίας του Πανεπιστημίου με την τοπική κοινωνία. Επιδιώκουμε τη διασύνδεση του Πανεπιστημίου με τους φορείς της τοπικής κοινωνίας, τη διαμόρφωση συνθηκών συνεργασίας πάνω σε έναν άξονα προγραμματικών συμφωνιών, σε θέματα του Πανεπιστημίου που θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα πεδίο ενδιαφέροντος και για τους τοπικούς φορείς.

«ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ
ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΠΟΥ ΘΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ»

Αυτό που προτείνουμε σήμερα είναι μια συμμετοχή όλων σε προγράμματα τα οποία ενδιαφέρουν το Πανεπιστήμιο, και αυτό το οποίο θα θέλαμε είναι μέσα από αυτή τη συνεργασία να έχουμε τη διάχυση της επιστημονικής γνώσης, και να έχουμε αποτελέσματα τα οποία θα ενδιαφέρουν και την τοπική κοινωνία. Να μεταφέρουμε δηλαδή την τεχνογνωσία που υπάρχει στο τμήμα προς την τοπική κοινωνία και να δώσουμε την ευκαιρία στην τοπική κοινωνία να γνωρίσει καλύτερα τα επιστημονικά κεκτημένα του τμήματος».
Και εξήγησε:
«Στην ουσία λοιπόν, οι «Ανοιχτές Πόρτες» δεν είναι τίποτα άλλο παρά η διάδοση των επιστημονικών κεκτημένων, η διασύνδεση του Πανεπιστημίου με τους τοπικούς φορείς και η απαρχή ενός διαλόγου για τις προοπτικές ανάπτυξης τόσο του Πανεπιστημίου όσο και του κοινωνικού συνόλου. Θέλουμε να έρθουν οι φορείς, να γνωρίσουν αυτά τα οποία κάνουμε, να γνωρίσουν τις επιστημονικές κατακτήσεις του τμήματος, όπως παραδείγματος χάριν ότι αυτή τη στιγμή στο τμήμα λειτουργούν μεταπτυχιακά, ερευνητικά προγράμματα, και προτείνουμε σε αυτή την πλατφόρμα, τη συμμετοχή των παραγωγικών δυνάμεων της κοινωνίας, έτσι ώστε τα αποτελέσματα να είναι επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου. Μέχρι τώρα η συνεργασία μας είναι άριστη, απλώς επειδή βρισκόμαστε σε μια νέα περίοδο του τμήματος επιλέξαμε αυτόν τον τρόπο προκειμένου να καταστεί σαφές το τι γίνεται εδώ, ποια είναι η ιδιαίτερη φυσιογνωμία του τμήματος, οι καινοτόμες δράσεις, τα ερευνητικά προγράμματα που έχουμε αναλάβει και οι διεθνείς διασυνδέσεις. Αξιοποιώντας αυτό το κεφάλαιο, θέλουμε να γίνει η επιστημονική γνώση ένα νέο κοινωνικό κεφάλαιο στο οποίο θα συμμετέχουμε όλοι – και η πόλη και το Πανεπιστήμιο.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: