6.10.08

Η Greenpeace, η “Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον” και η “Πρωτοβουλία για τη Σωτηρία του Κορινθιακού” ένωσαν τη φωνή τους με όλους εκείνους που διαφωνούν με τη χρήση λιθάνθρακα, καθώς όπως επισημαίνεται στα στοιχεία που παρουσίασε η Greenpeace, ο λιθάνθρακας κρύβει τεράστιους κινδύνους για το περιβάλλον, την υγεία, την οικονομία και την κοινωνία.

«Είναι βέβαιο ότι σε περίπτωση που τελικά κατασκευαστούν λιθανθρακικές μονάδες, η Ελλάδα θα χάσει οριστικά κάθε δυνατότητα μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ενώ η λειτουργία μιας τέτοιας μονάδας δεν είναι πλέον οικονομικά ανταγωνιστική», αναφέρει χαρακτηριστικά η Greenpeace.

Σε Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν εκπρόσωποι των παραπάνω περιβαλλοντικών οργανώσεων την Πέμπτη 2 Οκτωβρίου στο λιμάνι της Κορίνθου, παραβρέθηκαν επίσης η υπεύθυνη προγράμματος του ΠΑΣΟΚ κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο Πρόεδρος του Συνασπισμού κ. Αλέξης Τσίπρας, οι οποίοι εξέφρασαν με τη σειρά τους την αντίθεσή τους στην χρήση λιθάνθρακα.

«Οι νέες μονάδες εγκαθίστανται χωρίς σχεδιασμό και με μοναδικό κριτήριο την κερδοφορία,» υπογραμμίζει η “Σύμπραξη Βοιωτών για το Περιβάλλον”, «το φυσικό αέριο αντί να διανέμεται απ’ ευθείας ως πρωτογενές καύσιμο, σπαταλιέται χωρίς μέτρο στην ηλεκτροπαραγωγή και υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην εφαρμογή πολιτικών, την υιοθέτηση και αξιοποίηση τεχνολογιών για την εξοικονόμηση ενέργειας καυσίμων».

Τόνισαν ακόμη πως αν υλοποιηθούν όσα σχεδιάζονται, τότε οι εκπομπές αερίων, ρύπων και θερμότητας θα είναι ασύλληπτες και θα επηρεάσουν όχι μόνο τους τόπους εγκατάστασης, αλλά και το λεκανοπέδιο της Αττικής άμεσα, καθώς και ότι οι κλειστές θάλασσες του Ευβοϊκού και του Κορινθιακού θα υποστούν ανεπανόρθωτη καταστροφή.

«ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ.»

«ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΛΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΒΑΣΙΖΟΝΤΑΙ
ΣΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
& ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΥΚΤΑ»

«Αντιστεκόμαστε στην περιβαλλοντική υποβάθμιση της θάλασσάς μας και της ζωής μας γενικότερα,» επεσήμανε ο κ. Ζάρρος, εκπρόσωπος της “Πρωτοβουλίας για τη Σωτηρία του Κορινθιακού”, «ενώνουμε την ενέργειά μας με άλλες συλλογικότητες που βρέχονται από τον Κορινθιακό και μετέχουμε στο πανελλαδικό δίκτυο “Πολίτες κατά του Λιθάνθρακα”. Αποτελούμε ένα επιτυχημένο πολιτικό πείραμα και χαρακτηριστική περίπτωση οργάνωσης πολιτών και δράσης «από τα κάτω», χωρίς κηδεμονίες, αγκυλώσεις και στεγανά. Δε μένουμε μόνο στις στείρες αντιδράσεις, αλλά αντιπαραθέτουμε μια άλλη ενεργειακή αντίληψη, ένα διαφορετικό ενεργειακό σχέδιο. Έχουμε καταρρίψει με μελέτες και επιστημονικές αναλύσεις όλα τα σενάρια που μας πλασάρουν για την εισαγωγή του λιθάνθρακα στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας και την υπερσυγκέντρωση εργοστασίων φυσικού αερίου σε όλη την χώρα, και ειδικά στη Βοιωτία. Προτείνουμε λύσεις που βασίζονται στη λογική της εξοικονόμησης ενέργειας και της απεξάρτησης από τα ορυκτά. Δεν δεχόμαστε το δεδομένο ότι πρέπει να σχεδιάσουμε το ενεργειακό μας μέλλον με βάση το υπερκαταναλωτικό μοντέλο της εποχής. Δεν δεχόμαστε τον ρόλο του απαθούς πολίτη-πελάτη-καταναλωτή. Αντιδρούμε, αντιστεκόμαστε και αντιπροτείνουμε (...)»

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:

«ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ
ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ»

Η κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου από την άλλη έκανε λόγο για μια περίοδο οικονομικής και κοινωνικής κρίσης στην χώρα, που εκδηλώνεται όπως είπε και με την καταστροφή του περιβάλλοντος και αποτελεί αποτέλεσμα συγκεκριμένων κυβερνητικών επιλογών.

«Ζούμε μια περίοδο όπου βλέπουμε και μια ευρύτερη διεθνή κρίση,» είπε «η οποία έχει επίσης μια μεγάλη ενεργειακή πτυχή και σηματοδοτεί το κλείσιμο ενός κύκλου μιας άναρχης λειτουργίας της αγοράς, ενός άναρχου φιλελευθερισμού, χωρίς ρύθμιση και κανόνες. Είναι μια ώρα ευθύνης για τις πολιτικές δυνάμεις και τα κοινωνικά κινήματα, να μπορέσουμε επιτέλους να πούμε ότι δεν είναι μονόδρομος αυτές οι πολιτικές αλλά υπάρχει δυνατότητα για μια άλλη ανάπτυξη και μια άλλη οικονομική πολιτική που θα έχει γερά κοινωνικά θεμέλια και δε θα στηρίζεται στο φτηνό εργασιακό κόστος.
Σε ό, τι αφορά τη χρήση του λιθάνθρακα, η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι ξεκάθαρη. Είπαμε εξ’ αρχής ότι αυτή είναι μια λανθασμένη επιλογή, αφού επιβαρύνει ένα ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον, ενώ τίθεται και θέμα οικονομικής βιωσιμότητας μιας τέτοιας επιλογής. Λέμε ότι μπορεί να υπάρχει μια άλλη αναπτυξιακή πολιτική, μια «πράσινη» αντίληψη για την οικονομία και την ανάπτυξη. Συγκεκριμένα, χρειάζεται να υπάρχει μια πολύ μεγάλη επένδυση στην ενεργειακή εξοικονόμηση, ξεκινώντας από τον ίδιο τον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Χρειάζεται να κερδίσουμε έδαφος όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μια χώρα σαν την Ελλάδα, ευλογημένη στον ήλιο, στον άνεμο, μπορεί να επενδύσει πολύ περισσότερο. Και πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει και μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία σ’ αυτή την κατεύθυνση. Μια συνεργασία και της κεντρικής διοίκησης, και της αυτοδιοίκησης, και των κοινωνικών επαγγελματικών φορέων.
Είμαστε εδώ γιατί συμπαραστεκόμαστε σε αυτή την προσπάθεια. Πιστεύουμε ότι είναι εφικτή μια άλλη πολιτική για την ανάπτυξη, για την κοινωνία και το περιβάλλον, με εκδηλώσεις σαν κι αυτήν, με τη δύναμη των πολιτών και πάνω απ’ όλα με την ανατροπή της σημερινής κυβερνητικής πολιτικής, ώστε να προβάλει επιτέλους ξανά στη χώρα μας ένας άλλος προοδευτικός δρόμος για μια προοδευτική διακυβέρνηση που θα έχει ως προτεραιότητα την κοινωνία, τους πολίτες, το περιβάλλον και την ευημερία.»

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ:

«Ο ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ & Η ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ
ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ
Ο ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ “ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΕΝΕΚΕΣ” ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ»

Από την μεριά του ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε:

«Στην Κόρινθο βρίσκεται ένα πλοίο που συμβολίζει τη δυναμική και ενεργητική δράση ακτιβιστών, απέναντι σε μια πολιτική που είναι εγκληματική στο περιβάλλον. Παλιότερα τέτοιες δράσεις γίνονταν μόνο στο εξωτερικό, ενώ τα τελευταία χρόνια πυκνώνουν στην χώρα μας οι δράσεις όλων όσοι θέλουν να υπερασπιστούν την ποιότητα της ζωής τους και το δικαίωμα των τοπικών κοινωνιών να ζουν σε ένα περιβάλλον φιλικό προς τους ίδιους και τα παιδιά τους. Οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να περνάνε από τη θέση του θεατή που δέχεται με απάθεια όσα του σερβίρουν, στη θέση του ενεργού πολίτη. Και μπορούν να έχουν νίκες και αποτελέσματα.
Έχουμε μπροστά μας συμφωνίες που έχουν να κάνουν με την απελευθέρωση της ενέργειας, και μια πολιτική η οποία εδώ και πάρα πολλά χρόνια υλοποιείται στην χώρα μας, συμφωνίες με επιχειρηματίες που επιμένουν να δημιουργηθούν νέες μονάδες λιθάνθρακα, με ιδιαίτερο σημείο αναφοράς την ευρύτερη περιοχή της Βοιωτίας.
Ο Κορινθιακός Κόλπος και η ευρύτερη περιοχή της Βοιωτίας πρόκειται να γίνουν το επόμενο διάστημα ο ενεργειακός «σκουπιδοτενεκές» της χώρας. Και θα έλεγε κανείς ότι η χώρα μας προορίζεται να γίνει ο ενεργειακός «σκουπιδοτενεκές» της Ευρώπης, κυρίως σε μια περίοδο που στην επικαιρότητα κυριαρχούν οι εξελίξεις αυτής της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Εγώ θα έλεγα, κυριαρχούν εξελίξεις που σηματοδοτούν το πέρασμα σε μια νέα εποχή. Έχουμε την χρεοκοπία ενός οικονομικού μοντέλου, το οποίο είχε παρουσιαστεί ως μονόδρομος στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και το οποίο βασίζεται στην αλόγιστη οικονομική μεγέθυνση και ανάπτυξη με μοναδικό σκοπό το κέρδος. Αυτό το οικονομικό μοντέλο σήμερα χρεοκοπεί. Και ακριβώς επειδή περνάμε σε μια νέα ιστορική φάση, είναι ιδιαίτερα επιτακτικό σήμερα να μιλήσουμε για την ανάγκη ανάδειξης ενός νέου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης, όπου η μεγέθυνση θα στηρίζεται στις κοινωνικές ανάγκες και την αρχή της αειφορίας.
Στη χώρα μας, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια αναγνωρίζεται η ανάγκη αλλαγής στρατηγικής, και ιδίως στον τομέα της ενέργειας, έχουμε τη δυστυχία να έχουμε μια κυβέρνηση, και κυρίως έναν υπουργό, ο οποίος βρίσκεται προσανατολισμένος στις αντιλήψεις περί ανάπτυξης που επικρατούσαν διεθνώς στη δεκαετία του ’50. Και δυστυχώς αυτή η στάση έχει φέρει την χώρα σε πολύ δύσκολη θέση διεθνώς, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη συμφωνία του Κιότο και διασύρεται διεθνώς. Αυτή η πολιτική δε συνάδει με όλα όσα προωθούνται σήμερα επισήμως στην Ευρώπη από την Ευρωπαϊκή Ένωση κι απ’ τις κυβερνήσεις.
Στη Γερμανία εγκρίθηκαν μέτρα για το σταδιακό κλείσιμο της βιομηχανίας άνθρακα με τη διακοπή των κρατικών επιδοτήσεων, ώστε τα ανθρακωρυχεία της χώρας να έχουν κλείσει μέχρι το 2018. Η Βρετανία δεσμεύτηκε να κλείσει όλους τους ανθρακικούς σταθμούς ως το 2016, ενώ στο πρόσφατο παρελθόν κατάφερε να μειώσει την εξάρτηση από τον άνθρακα κατά το 1/3 σε μια μόνο δεκαετία. Η Σουηδία έθεσε ως στόχο την απαγκίστρωση από τα ορυκτά καύσιμα ως το 2020. Η Ιρλανδία είναι η πρώτη χώρα που ανακοίνωσε την απόλυτη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα ως το 2030, ενώ η Δανία σκοπεύει να καλύψει το 50 % των αναγκών της σε ηλεκτρισμό από αιολική ενέργεια ως το 2030.

«Χρειαζόμαστε άμεσα ένα συνεκτικό, συνολικό και μακροχρόνιο σχέδιο απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, στο πλαίσιο ενός γενικότερου σχεδίου οικολογικής ανασυγκρότησης της χώρας.»

Την ίδια λοιπόν στιγμή που στην Ευρώπη γίνονται σημαντικά βήματα, η χώρα μας είναι ουραγός στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Υπάρχει μια τρομερή αντίφαση σε σχέση με όλα όσα εξαγγέλλουν κυβερνήσεις και όλα όσα πράττουν οι ίδιες κυβερνήσεις που τα εξαγγέλλουν. Μια πάρα πολύ σημαντική αντίφαση έχει να κάνει με το σχέδιο που έχει εξαγγείλει το Υπουργείο Ανάπτυξης και όλα όσα στην πραγματικότητα υλοποιούνται. Έχουμε φτάσει στο σημείο όπου κάποιος πρέπει να «κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου» γιατί δεν είναι μόνο το κόστος στο
περιβάλλον, την ποιότητα ζωής και τον άνθρωπο, αλλά είμαστε μπροστά σε ένα κόστος που θα έχει και οικονομικές διαστάσεις. Όπως πολύ σωστά ειπώθηκε και από τους διοργανωτές της σημερινής εκδήλωσης, κάθε μονάδα λιθάνθρακα που θα ιδρύεται από δω και στο εξής θα κοστίζει επιπλέον € 360.000.000, κόστος που θα μετακυλιστεί στους φορολογούμενους πολίτες.
Χρειαζόμαστε άμεσα ένα συνεκτικό, συνολικό και μακροχρόνιο σχέδιο απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, στο πλαίσιο ενός γενικότερου σχεδίου οικολογικής ανασυγκρότησης της χώρας. Πρέπει να ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες τόσο σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο όσο και μέσα από τη συνεχή πίεση των ενεργών πολιτών, των κινημάτων που αναλαμβάνουν δράσεις σε όλη την χώρα, ώστε να μετατραπεί το περιβαλλοντικό πρόβλημα της χώρας σε μείζον θέμα που θα κυριαρχεί στην πολιτική ατζέντα για να ακυρωθούν οι αδειοδοτήσεις για παραγωγή και χρήση λιθάνθρακα. Πρέπει να σχεδιαστεί η προοδευτική μείωση του λιγνίτη και στην χώρα μας. Είναι ανάγκη έστω και σήμερα να υπάρξει μια μαζική ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και κίνητρα, να υπάρξουν επιλογές με σοβαρή μελέτη και σεβασμό στο περιβάλλον. Πρέπει να σταματήσει κάθε σκέψη για την πυρηνική ενέργεια, καθώς δεν αποτελεί εναλλακτική μορφή ενέργειας, αλλά είναι μια εξέλιξη που μας ανησυχεί ιδιαίτερα, καθώς είναι πολύ επικίνδυνη, όχι μόνο εξαιτίας των επιπτώσεων που μπορεί να έχουν τα πυρηνικά απόβλητα των εργοστασίων αλλά και εξαιτίας του ότι δεν έχουμε ακόμα ξεφύγει τον κίνδυνο της διάδοσης των πυρηνικών όπλων. Πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο ώστε να αρθούν οι αδικαιολόγητοι περιορισμοί στην ανάπτυξη της αιολικής και ηλιακής ενέργειας, και κυρίως να αναλάβουν πρωτοβουλίες οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, αφού οι αποκεντρωμένες ενεργειακές πολιτικές δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας σε τοπικό επίπεδο. Πιστεύουμε ότι το ενεργειακό ζήτημα της χώρας μας είναι θεμελιώδες, περισσότερο από ποτέ, που πρέπει και θα απασχολήσει την Ελληνική κοινωνία στο απώτερο μέλλον, με στόχο να υπάρξει ένα σχέδιο ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον. Αυτό το σχέδιο ωστόσο δεν μπορεί κανείς να μας το χαρίσει. Και η ιστορία έχει αποδείξει ότι οτιδήποτε έχει να κάνει με το συλλογικό συμφέρον κερδήθηκε μέσα από αγώνες.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: