1.12.08

Ο χρόνος που απομένει μέχρι το τέλος του έτους , οπότε λήγει και η προθεσμία που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση προς τους Δήμους ώστε να κλείσουν όλες οι παράνομες χωματερές και να αποκατασταθούν, (κάτι που για όσους Δήμους έχουν ακόμη παράνομες χωματερές, φαντάζει αδύνατο), τελειώνει και το πρόβλημα παραμένει και στην Κορινθία. Στην αντίθετη περίπτωση τα πρόστιμα που προβλέπονται θα είναι «τσουχτερά» και επιζήμια για τους δημότες.
Η λύση του δεματοποιητή είναι αυτή που συζητιέται περισσότερο τον τελευταίο καιρό αλλά το θέμα προς το παρόν έχει «παγώσει» , μετά και την αναβολή της έκτακτης συνεδρίασης του Δ.Σ Λουτρακίου – Περαχώρας την προηγούμενη Πέμπτη, όπου είχε τεθεί σαν μοναδικό θέμα συζήτησης.
Στα πλαίσια της εξεύρευσης λύσης σε αυτό το ζωτικό για όλη την Ελλάδα , θέμα, στις 8 και 9 Νοεμβρίου, στο Ναύπλιο διοργανώθηκε η Γιορτή Περιβάλλοντος «ΟΙΚΟΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ 2008» από την «Ηράκλεια Ένωση Αργολίδας Κορινθίας,». Εκεί συζητήθηκε το σοβαρό πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων από Συλλόγους, Οικολογικές Οργανώσεις, Κινήσεις Πολιτών.
Οι Οικολογικές Οργανώσεις, οι Σύλλογοι και οι Κινήσεις Πολιτών που συμμετείχαν στην γιορτή αυτή εξέδωσαν ψήφισμα στο οποίο αφού εκθέτουν την άποψή τους για την σημερινή κατάσταση, κάνουν τις δικές τους σημαντικές τοποθετήσεις ζητώντας να γίνει ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ.
ΔΙΑΛΟΓΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ – ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ –

ΛΙΠΑΣΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ / ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ.

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΦΟΡΕΙΣ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑ
ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ
ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Η «Κίνηση Πολιτών Δήμου Κορινθίων», η Δημοτική Παράταξη «Αρμονική Ανάπτυξη Ξυλοκάστρου», ο Οικολογικός Σύλλογος Προστασίας Κορινθιακού (ΟΙΚΟ. ΣΥΛ.ΚΟ), η «ΑΛΚΥΟΝΗ» Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου αλλά και η Ηράκλεια Ένωση Αργολίδας Κορινθίας, έδωσαν το παρόν στην γιορτή αυτή. Ο κάθε ένας από τους παραπάνω φορείς, έχει δώσει και δίνει τον δικό του αγώνα για την προστασία της ποιότητας ζωής των πολιτών αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος από ρυπογόνες και ζημιογόνες πρακτικές.
Οι φορείς που συνυπογράφουν το ψήφισμα καταλόγισαν ευθύνες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για την , όπως την χαρακτήρισαν, κοντόφθαλμη και αδιέξοδη λογική όλων σχεδόν των Δήμων για τα απορρίμματα , η οποία όπως είπαν, παραμένει και επικεντρώνεται στο σύνθημα «Έξω από την αυλή μας και ας πάνε όπου θέλουν».
Το ψήφισμα που εξέδωσαν έχει ως εξής:

«ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ
ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ, ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ,
ΤΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΗ
ΓΙΟΡΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
«ΟΙΚΟΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ 2008»
Ναύπλιο 8-9 Νοεμβρίου 2008
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ !
ΔΙΑΛΟΓΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ –
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ –
ΛΙΠΑΣΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ
/ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

Εμείς οι οικολογικές οργανώσεις, οι σύλλογοι και οι κινήσεις πολιτών που συγκεντρωθήκαμε στις 8-9 Νοεμβρίου, στο Ναύπλιο στη Γιορτή Περιβάλλοντος «ΟΙΚΟΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ 2008» που οργάνωσε η Ηράκλεια Ένωση Αργολίδας Κορινθίας, συζητήσαμε το σοβαρό πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και εκφράζουμε την ανησυχία για τα αδιέξοδα στα οποία μας οδηγούν οι λανθασμένες πολιτικές.
Φθάσαμε στο τέλος όλων των χρονικών ορίων που έχουν τεθεί, είτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε από τον σχεδιασμό της Περιφέρειας, είτε από το Γενικό Χωροταξικό Σχέδιο και όμως κανείς σχεδόν νομός της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας δεν έχει αποφασίσει καμιά πολιτική για την διαχείριση των σκουπιδιών.
Η κοντόφθαλμη και αδιέξοδη λογική όλων σχεδόν των Δήμων για τα απορρίμματα παραμένει «Έξω από την αυλή μας και ας πάνε όπου θέλουν».

Η εικόνα είναι απογοητευτική.

• Οι παράνομες χωματερές λειτουργούν ακόμη, μολύνοντας με διοξίνες, εδάφη, νερά και αέρα, προκαλώντας πυρκαγιές, παρά το ότι είναι χρόνια γνωστό πως, ως 31-12-2008 πρέπει, όχι μόνο να κλείσουν, αλλά και να αποκατασταθούν. Συνέπεια θα είναι η επιβολή προστίμων από την Ε.Ε. που θα ανέρχεται στο ποσό 34.000 ευρώ την ημέρα για κάθε χωματερή! Τα πρόστιμα θα επιβληθούν στους δήμους και θα επιβαρύνουν τους δημότες. Αυτό όμως δεν εμποδίζει τους δήμους σήμερα, να δαπανούν τεράστια ποσά για να μεταφέρουν τα απορρίμματά τους σε άγνωστες τοποθεσίες (450.000 ευρώ ο δήμος Ναυπλίου, 250.000 ο δήμος Μηδέας.)
Επίσης, είναι από κάθε πλευρά απαράδεκτο το σχέδιο του γραμματέα της Περιφέρειας, για μεταφορά των σκουπιδιών ολόκληρης της Αρκαδίας στην ΒΙ.ΠΕ. Τρίπολης και από εκεί, μετά από αποστράγγισή και δεματοποίηση, στον Αχλαδόκαμπο, όπου θα εναποτίθενται προς φύλαξη μέχρις ότου επιλεγεί λύση βιομηχανικής (;) επεξεργασίας. Δεν υπάρχουν επιστημονικά τεκμηριωμένες απαντήσεις, σε ερωτήματα όπως:
-Είναι εφικτή μία οικολογικά συμβατή επεξεργασία των στραγγισμάτων των σκουπιδιών από την εγκατάσταση του Βιολογικού Καθαρισμού της Τρίπολης;
-Πως εξασφαλίζεται ότι δεν θα μολύνονται τα υπόγεια νερά;
-Έχει εξασφαλιστεί η αποτελεσματική πυρασφάλεια;
-Γιατί δεν διευκρινίζεται ποια είναι αυτή η περίφημη βιομηχανική επεξεργασία;
Τα ίδια ερωτήματα τίθενται και για τις λύσεις που προωθούνται σε όλους τους νομούς.
• Η χωροθέτηση χώρων διαχείρισης των απορριμμάτων δεν προχωρά, οι δε σχετικές συζητήσεις των ΟΤΑ βρίσκονται σε αδιέξοδο, αναδεικνύοντας έτσι και την πολιτική παθογένεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που δεν προβλέπει τίποτα για το αύριο, απλώς νομίζει πως διαχειρίζεται το σήμερα.
• Η τύχη των μη οικιακών απορριμμάτων, όπως τα νοσοκομειακά-ιατρικά που είναι τοξικά και απαιτούν ειδική διαχείριση, η λυματολάσπη των βιολογικών καθαρισμών, είναι άγνωστη.
• Τελευταία παρατηρείται κινητικότητα από άτομα που κάνουν παρουσιάσεις σε Δημοτικά και Νομαρχιακά συμβούλια, υποσχόμενοι να μας απαλλάξουν από ένα κακό μπελά. Μιλούν για καύση, για πυρόλυση, για βιομηχανοποίηση. Αυτή η λύση είναι απαράδεκτη από άποψη οικονομική αφού παραμένει ακριβότερη από όλες τις μεθόδους διαχείρισης, είναι επιβλαβής για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον λόγω της εκπομπής καρκινογόνων διοξινών που επιβαρύνουν και την κλιματική αλλαγή και είναι αντικοινωνική γιατί απαξιώνει την αυτενέργεια του πολίτη να ανακυκλώνει τα απορρίμματά του.
•Eν κατακλείδι, κανείς δεν τολμά να παρουσιάσει την ωμή πραγματικότητα στους πολίτες φοβούμενος να επωμιστεί το περιβόητο «πολιτικό κόστος».

Οι προτάσεις μας

Απέναντι σε αυτή τη ζοφερή κατάσταση, εμείς προωθούμε τη διαμόρφωση μιας άλλης καταναλωτικής συνείδησης, νοοτροπίας και συμπεριφοράς στην τοπική κοινωνία για μείωση των σκουπιδιών, με την ενεργό συμμετοχή όλων των πολιτών. Μονόδρομος σε αυτή την περίπτωση είναι η Διαλογή και η Ανακύκλωση στην Πηγή. Προτείνουμε τα παρακάτω έργα, δράσεις και πολιτικές:
•Πρώτη προτεραιότητα είναι η Διαλογή στην Πηγή και η Ανακύκλωση σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει άμεσα, πριν από την διαδικασία εύρεσης χώρου ή χώρων ΧΥΤΥ. Είναι ύστατη ώρα να σχεδιαστούν Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί, γυαλί, πλαστικό, μέταλλο) σε κάθε νομό ή σε συνεργασία νομών. Για το σκοπό αυτό απαιτείται άμεσος σχεδιασμός, ενημέρωση των πολιτών, κοινωνική διαβούλευση, οργάνωση και υλικοτεχνική υποδομή. (κάδοι, χώροι διαλογής-μεταφόρτωσης, μηχανήματα μεταφοράς κ.λπ.). Χωρίς Διαλογή και Ανακύκλωση στην Πηγή οποιαδήποτε άλλη λύση είναι επιζήμια, δεν θα τύχει της απαραίτητης κοινωνικής αποδοχής και θα είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.
•Άμεση εφαρμογή της Οδηγίας 31/1999 (άρθρο 5 Διαχείριση του βιοαποδομήσιμου κλάσματος των απορριμμάτων) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της αντίστοιχης Εθνικής Νομοθεσίας για τη διαχείριση των ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ή ΒΙΟΑΠΟΔΟΜΗΣΙΜΩΝ απορριμμάτων. Το πρόβλημα «απορρίμματα» παραμένει άλυτο επειδή οι αρμόδιοι φορείς (Δήμοι, Νομαρχίες, Περιφέρειες) αγνοούν την αναγκαιότητα και την επιτακτικότητα της διαχείρισης των βιοαποδομήσιμων απορριμμάτων με τη μέθοδο της κομποστοποίησης και ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ στην παρωχημένη μέθοδο της συγκέντρωσης και ταφής σε ΧΑΔΑ των ΣΥΜΜΕΙΚΤΩΝ αστικών απορριμμάτων, ενώ σήμερα για να αποφύγουν τα πρόστιμα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αντικαθιστούν τους ΧΑΔΑ με δεματοποιητές και τη δημιουργία «νέου τύπου ΧΑΔΑ με πατέντα made in Greece» διαιωνίζοντας το πρόβλημα, νομίζοντας ότι οι ενεργοί πολίτες «τρώνε κουτόχορτο».
•Επιδότηση προγραμμάτων οικιακής κομποστοποίησης στις πόλεις. Αγορά κάδων οικιακής κομποστοποίησης και διάθεσή τους σε δημότες. Συστηματική και μακρόπνοη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δημοτών σε μη αστικούς δήμους, με στόχο τα οργανικά απορρίμματα (45-60% του συνολικού βάρους) να τα οδηγούν απευθείας στους κήπους και στα χωράφια και όχι στους κάδους!
•Πλήρης και ουσιαστική αποκατάσταση όλων των χώρων άναρχης ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων ΧΑΔΑ
•Θεωρούμε ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος κοινωνικού συμφέροντος να αναζητούνται «μαγικές» λύσεις μηχανικής διαλογής, βιολογικής ξήρανσης, καύσης ή θερμικής επεξεργασίας, ενεργειακής αξιοποίησης ή οποιαδήποτε άλλης μορφής «βιομηχανοποίησης» των απορριμμάτων με την κατασκευή και λειτουργία μεγάλων συγκεντρωτικών μονάδων, μάλιστα μέσα από αδιαφανείς μεθοδεύσεις και χωρίς την παραμικρή κοινωνική διαβούλευση.
•Θα αντιταχθούμε με κάθε νόμιμο μέσο στην υλοποίηση αποφάσεων που θα κινούνται σε αυτή κατεύθυνση και θα επιδιώξουμε να αποδοθούν όλες οι ευθύνες που ενδεχομένως απορρέουν, με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, από πράξεις ή παραλείψεις των αρμοδίων που θα επιφέρουν πρόστιμα από την Ε.Ε..
•Είναι επιτέλους ύστατη ώρα, ώστε αποκεντρωμένα, σε επίπεδο ΟΤΑ ή και νομών, να υλοποιηθούν έργα και δράσεις στην κατευθυντήρια γραμμή της Εναλλακτικής Διαχείρισης και της αρχής «Ο Ρυπαίνων Πληρώνει».

Η Εναλλακτική Διαχείριση Απορριμμάτων που πρεσβεύουμε εμείς περιλαμβάνει :
Πρόληψη, Μείωση Όγκου, Οικολογικές συσκευασίες, Επαναχρησιμοποίηση, Ενημέρωση, Ευαισθητοποίηση, Συμμετοχή των δημοτών, Διαλογή στην Πηγή, Ανακύκλωση, Λιπασματοποίηση – Κομποστοποίηση, Υγειονομική Ταφή των Υπολειμμάτων, τα οποία θα βαίνουν (όπως και ο βαθμός επικινδυνότητας τους) διαρκώς μειούμενα. Πρόκειται για επιλογή που μπορεί να ξεκινήσει αμέσως, συμφέρει οικονομικά, δεν βλάπτει την υγεία, εξοικονομεί φυσικούς πόρους και ενέργεια, αποτελεί την οικολογικά συμβατή και κοινωνικά αποδεκτή λύση του προβλήματος και ενεργοποιεί τον πολίτη.

Απαιτούμε, από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, από τους ΟΤΑ:
• Να ξεκινήσει την Εναλλακτική Διαχείριση των Απορριμμάτων !
• Να ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού.
• Να τοποθετήσει κάδους για την Ανακύκλωση υλικών συσκευασίας.
• Να ξεκινήσει δραστηριότητες Λιπασματοποίησης–Κομποστοποίησης για τα οργανικά απορρίμματα.
Ζητάμε:
•Ουσιαστικά μέτρα και δεσμευτικό διετές χρονοδιάγραμμα για την ένταξη όλων των δήμων της Πελοποννήσου στα "Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης" που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία. Ο στόχος "ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ" είναι ρεαλιστικός εφόσον οι Περιφέρειες Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας τον θέσουν ως προτεραιότητα και οι νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις στηρίξουν και συντονίσουν τις αναγκαίες δράσεις.
•Δηλώνουμε πως μόνο σε αυτή την περίπτωση θα υποστηρίξουμε ενεργά σχεδιασμούς και ενέργειες για την εξεύρεση, κατασκευή και λειτουργία Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ).
•Δηλώνουμε πως αρνούμαστε να πληρώσουμε τα πρόστιμα που οφείλονται στις λαθεμένες πολιτικές και στην ανεπάρκεια των αρχών.

Ναύπλιο 8-9 Νοεμβρίου 2008
http://diktio.wordpress.com/

•Κίνηση Πολιτών Δήμου Κορινθίων
•Δημοτική Παράταξη «Ναύπλιο η Άλλη Πρόταση»
•Δημοτική Κίνηση «Κοινωνική Πρωτοβουλία Τεγεατών»
•Δημοτική Παράταξη «Αρμονική Ανάπτυξη Ξυλοκάστρου»
•Οικολογική Κίνηση Καλαμάτας
•Ένωση Καταναλωτών Μεσσηνίας
•Ηράκλεια Ένωση Αργολίδας Κορινθίας
•Φίλοι του Μεσσηνιακού κόλπου
•Ένωση Πολιτών για την Οικολογία και το Περιβάλλον (Ηλεία)
•Οικολογική Κίνηση Πάτρας
•Οικολογικός Σύλλογος Προστασίας Κορινθιακού (ΟΙΚΟ. ΣΥΛ.ΚΟ)
•Περιβαλλοντική οργάνωση Σελιανίτικων Αχαΐας “Η ΑΥΡΑ”
•Πρωτοβουλία Πολιτών Μεσσηνίας για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Απορριμμάτων
• «ΑΛΚΥΟΝΗ» Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου»

Δεν υπάρχουν σχόλια: