3.12.08

Η απόγνωση στην οποία έχουν περιέλθει οι αγρότες του νομού μας μετά τις δύσκολες καλλιεργητικές περιόδους κυρίως λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και τις λειψυδρίας, φαίνεται πως έφθασε στα αυτιά των αρμοδίων μετά βέβαια και από τις οχλήσεις των Κορίνθιων Βουλευτών. Έτσι ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απαντώντας στον Πάνο Μπεγλίτη, αναφέρει «ενθαρρυντικά» στοιχεία που αν και δεν είναι η λύση στο πρόβλημα, θα είναι, αν εφαρμοστούν μια ανακούφιση για τους αγρότες. Μιλά για διαπιστωμένη μειωμένη παραγωγή των φυλλοβόλων δένδρων και κάνει γνωστό πως αποφασίστηκε η παρακολούθηση της πορείας εξέλιξης των καλλιεργειών από τα αρμόδια Υποκαταστήματα Ε.Λ.Γ.Α και σε περίπτωση που παρατηρηθεί μείωση παραγωγής σε επίπεδο Νομού μεγαλύτερη από το 30% και αυτό επιβεβαιωθεί και από την αρμόδια προς τούτο Περιφερειακή Επιτροπή, καθώς και από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, οι εν λόγω ζημιές θα ενταχθούν στο πρόγραμμα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων της περιόδου «Απρίλιος – Δεκέμβριος 2008» που θα υποβληθεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) στο τέλος του χρόνου.
Όπως ανέφερε ο Υπουργός και σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σε δελτίο Τύπου ο Βουλευτής Πάνος Μπεγλίτης, ο οποίος έλαβε την απάντηση: «Μετά από αιτήματα διαφόρων φορέων για μειωμένη παραγωγή ορισμένων ειδών και ποικιλιών φυλλοβόλων δένδρων, διενεργήθηκαν επισημάνσεις από τους αρμόδιους γεωτεχνικούς υπαλλήλους του ΕΛ.Γ.Α., από τις οποίες διαπιστώθηκε ότι σε διάφορες περιοχές της χώρας η παραγωγή των φυλλοβόλων δέντρων κατά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο ήταν μειωμένη. Προκειμένου να διερευνηθεί το φαινόμενο αυτό της ακαρπίας ο ΕΛ.Γ.Α. με την αριθμ. 010580/23.05.2008 Απόφαση του Προέδρου του, συγκρότησε Επιστημονική Επιτροπή από ειδικούς επιστήμονες, μη υπαλλήλους μάλιστα του ΕΛ.Γ.Α., η οποία διερεύνησε τα πιθανά αίτια εκδήλωσής του.
Σύμφωνα με το Πρακτικό της Επιτροπής η μειωμένη παραγωγή των φυλλοβόλων δένδρων οφείλεται σε πληθώρα παραγόντων και ενδεικτικά στο συνδυασμό των υψηλών θερμοκρασιών και της έλλειψης νερού κατά την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο, καθώς επίσης στους παγετούς Φεβρουαρίου 2008, τις βροχοπτώσεις Μαρτίου –Απριλίου 2008 κ.λ.π..
Σε συνέχεια των παραπάνω, αποφασίστηκε η παρακολούθηση της πορείας εξέλιξης των καλλιεργειών από τα αρμόδια Υποκαταστήματα Ε.Λ.Γ.Α και σε περίπτωση που παρατηρηθεί μείωση παραγωγής σε επίπεδο Νομού μεγαλύτερη από το 30% και αυτό επιβεβαιωθεί και από την αρμόδια προς τούτο Περιφερειακή Επιτροπή, καθώς και από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, οι εν λόγω ζημιές θα ενταχθούν στο πρόγραμμα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων της περιόδου «Απρίλιος – Δεκέμβριος 2008» που θα υποβληθεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) στο τέλος του χρόνου.
Σημειώνεται ότι, οι ζημιές που σημειώθηκαν στις καλλιέργειες εσπεριδοειδών, από δυσμενείς καιρικές συνθήκες κατά τη χρονική περίοδο Ιανουάριος 2008-Μάρτιος 2008, έχουν ήδη ενταχθεί σε σχετικό πρόγραμμα κρατικών ενισχύσεων που έχει σταλεί προς έγκριση στην ΕΕ γιατί αφορούσαν ζημιές συγκεκριμένης χρονικής περιόδου, από καθορισμένο αίτιο (παγετός στο φυτικό κεφάλαιο), όπου δε η μείωση της παραγωγής από το προαναφερόμενο αίτιο διαπιστώνεται μεγαλύτερη του 30% θα καταβληθεί η ανάλογη ενίσχυση.
Η ένταξη των αναφερόμενων στο έγγραφό σας ζημιών ως κατ΄ εξαίρεση ασφαλιστική κάλυψη δεν αποτελεί αρμοδιότητα του ΕΛ.Γ.Α., υλοποιείται δε από τον ΕΛ.Γ.Α. μόνο σε περίπτωση έκδοσης Κοινής Απόφασης των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΠΕΓΛΙΤΗ:

«Στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τενέας του Νομού Κορινθίας, η παραγωγή αχλαδιών και βερύκοκων υπέστη μεγάλη καταστροφή, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, κατά τη χειμερινή περίοδο, αλλά και του σοβαρού προβλήματος λειψυδρίας και άρδευσης κατά τη θερινή περίοδο. Αυτή η κατάσταση είχε ως αποτέλεσμα την ακαρπία των καλλιεργειών και το μηδενικό, ουσιαστικά, εισόδημα για τους αγρότες.
Οι αδιαμφισβήτητες και μεγάλες ζημιές που προκλήθησαν δεν έχουν αξιολογηθεί από τον αρμόδιο φορέα του ΕΛΓΑ, ο οποίος περιορίσθηκε στην εκτίμηση των ζημιών στα εσπεριδοειδή. Οι καλλιεργητές βερύκοκων και αχλαδιών, πέρα από την καταστροφή της παραγωγής, δεν θα λάβουν ούτε και αποζημίωση.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός :
-Γιατί ο ΕΛΓΑ δεν προχώρησε στην αξιολόγηση των ζημιών και στις καλλιέργειες βερύκοκων και αχλαδιών ;
-Σε ποια απόφαση στηρίζεται αυτή η επιλεκτική μεταχείριση αξιολόγησης των ζημιών μόνο για τα εσπεριδοειδή ;
-Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει προς την πλευρά του ΕΛΓΑ, για την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος των αγροτών ;»

Δεν υπάρχουν σχόλια: