30.12.08


Χιόνια, χαμηλές θερμοκρασίες, βροχές και κρύο συνέθεσαν φέτος την Χριστουγεννιάτικη εικόνα της ορεινής Κορινθίας, δίνοντας χαρά στους επισκέπτες που ήθελαν να ζήσουν αυτήν την εμπειρία. Ωστόσο οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν εδώ και μέρες σε όλη την χώρα και κυρίως τα χιόνια έκαναν το νομό μας να δοκιμαστεί αφού σε πολλά ορεινά χωριά, ιδίως στην Στυμφαλία., το χιόνι ήταν πολύ και δημιούργησε προβλήματα, το Σάββατο και την Κυριακή.
Οι εκδρομείς που επέλεξαν για προορισμό τους την κεντρική και την ορεινή Πελοπόννησο χρειάστηκε να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή και ήταν εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Πολικές θερμοκρασίες

Οι θερμοκρασίες που ήταν πολύ χαμηλές, ιδιαίτερα τις προηγούμενες ημέρες (το Σαββατοκύριακο) , δεν ξεπέρασαν στην Κορινθία τους έξι βαθμούς Κελσίου ενώ πολλές περιοχές είχαν θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν: Μάννα -2 oC , Καστανιά -3 oC , Σαραντάπηχο -3 oC, Φενεός 0oC , Στυμφαλία 1 oC , Δερβένι 6 oC ,Κόρινθος 5 oC , Χιλιομόδι 3 oC , Νεμέα 2 oC , , Κιάτο 6 oC , Ξυλόκαστρο 6 oC , Βραχάτι 5 oC , Περαχώρα 3 oC , Λουτράκι 5 oC , Σοφικό 2 oC.

ΠΟΛΥ ΧΙΟΝΙ ΣΤΗΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΑ

Στον δήμο της Στυμφαλίας που περιλαμβάνει πολλές όμορφες περιοχές, Καστανιάς, Λαύκας, Δροσοπηγής, Στυμφαλίας, Κυλλήνης, Καλλιάνων, Ψαρίου, Ασπρόκαμπου, Κεφαλαρίου και Καισαρίου, το χιόνι ήταν άφθονο το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε. Ευτυχώς όμως ο Δήμος ήταν σε ετοιμότητα και η κατάσταση αντιμετωπίστηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Έτσι το χιόνι σε μερικές περιπτώσεις δημιούργησε προβλήματα , τα οποία όμως γρήγορα ξεπεράστηκαν. Όπως μας ενημέρωσαν χθες το πρωί τόσο ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Λέγγας όσο και ο Αντιδήμαρχος Ευάγγελος Μπούρης η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί και τα κυριότερα προβλήματα εντοπίστηκαν στα Δ.Δ Κυλλήνη , Δροσοπηγή και η Καστανιά. Σκοπός της Δημοτικής Αρχής από την πρώτη στιγμή ήταν να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι , κάτι το οποίο τελικά πέτυχαν.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΕΓΓΑΣ:

«ΦΡΟΝΤΙΣΑΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ»

Ο Δήμαρχος μας είπε:

« Σήμερα είμαστε καλά, μετά από τις δύο μέρες που δώσαμε «μάχη» να κρατήσουμε τον οδικό άξονα ανοιχτό. Ανεβάζαμε πολλά μηχανήματα σε σημεία που το χιόνι έπεφτε συνεχώς και έφθασε και το ένα μέτρο, όπως στην Καστανιά . Ήταν δύσκολος ο εκχιονισμός , διότι δεν είχες που να ρίξεις τα χιόνια και περισσότερο εντός του οικισμού, που είναι και σπίτια και δεν μπορείς να το διώξεις το χιόνι , να το πετάξεις κάπου , να φύγει έξω από τον δρόμο . Εκεί είχε στενέψει ο δρόμος. Πραγματικά εκεί υπήρχαν τα πιο μεγάλα προβλήματα και το μποτιλιάρισμα .»

Επίσης ο κος Λέγγας είπε:

«Με την δική μας παρέμβαση και το προσωπικό που είχαμε , φροντίσαμε και για τους ταξιδιώτες και δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα. Επίσης να σημειωθεί πως δεν είχαμε κάποιο ατύχημα στην περιοχή μας , δεν είχαμε στην περιοχή κάποιο τρακάρισμα ή οτιδήποτε άλλο δηλαδή να χτυπήσει κάποιος από τα χιόνια , με το αυτοκίνητο, με τα χιόνια και τον πάγο.»

Όσον αφορά αν υπήρχαν αποκλεισμένα χωριά ήταν ξεκάθαρος:

«Αποκλεισμένα χωριά δεν υπήρχανε καμία μέρα , δεν είχαμε αποκλεισμό» ενώ πρόσθεσε πως με αλυσίδες μπορούσανε να πάνε τα οχήματα σε οποιοδήποτε τοπικό διαμέρισμα .
Ο κος Λέγγας τόνισε ακόμη την αναγκαιότητα να έχουν τα οχήματα αντιολισθητικές αλυσίδες και την σημασία του να παραμένουν οι δρόμοι ανοιχτοί σε τέτοιες δύσκολες περιπτώσεις λέγοντας πως : «Αυτή η φιλοσοφία υπήρχε δηλαδή να είναι ανοιχτός ο δρόμος ούτως ώστε όταν υπάρξει κάποιο ατύχημα , οτιδήποτε, να υπάρχει πρόσβαση και να ξέρει ότι μπορεί να πάει σε κάποιο νοσοκομείο ή και σε οποιοδήποτε άλλο συμβάν να μην υπάρξει πρόβλημα .Αλλά ευτυχώς δεν υπήρχε τέτοιο πρόβλημα , ήταν ανοιχτοί οι δρόμοι . Εξάλλου τρία διαμερίσματα είχαν το μεγάλο πρόβλημα η Κυλλήνη , Δροσοπηγή και η Καστανιά σε αυτά τα σημεία . Όλα τα άλλα δημοτικά διαμερίσματα είχαν λιγότερο χιόνι , δεν είχαν αυτά τα προβλήματα.»

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΟΥΡΗΣ:
«ΟΛΑ ΠΑΝΕ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΤΩΡΑ».

Όπως μας είπε και ο Αντιδήμαρχος κος Ευάγγελος Μπούρης χθες το πρωί η κατάσταση στην περιοχή είχε ομαλοποιηθεί, οι δρόμοι είναι καθαροί και η κυκλοφορία έχει αποκατασταθεί. Και αυτά χάρη στην έγκαιρη και οργανωμένη επέμβαση της Δημοτικής Αρχής που έριχνε συνέχεια αλάτι στον πάγο.
Ο κος Μπούρης μας είπε:

« Η κατάσταση σήμερα είναι ομαλή , οι δρόμοι είναι καθαροί , τους έχουμε καθαρίσει και η κυκλοφορία έχει αποκατασταθεί , δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ιδιαίτερο στην κυκλοφορία των οχημάτων .
Το κεντρικό δίκτυο είναι ανοιχτό, τα χωριά είναι «ανοιχτά» , δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα , γιατί ρίχνουμε συνέχεια αλάτι για τον πάγο, αν και δεν έχει πάγο σήμερα. Τις δυο προηγούμενες ημέρες υπήρχε αρκετό χιόνι , αλλά υπήρχαν και τα μηχανήματα που καθαρίζανε συνέχεια τον δρόμο και δεν αφήσανε να συσσωρευτεί χιόνι πολύ για να μπλοκάρουμε , να εγκλωβιστούμε και να μην μπορούμε να κάνουμε τίποτα . Επίσης το ρεύμα αποκαταστάθηκε , κάποιες λεπτομέρειες από τον ΟΤΕ , κάποια καλώδια που έχουνε κοπεί και θα αποκατασταθούν και αυτά σήμερα , κάποιες ατέλειες που είχαν , θα τις «μαζέψουνε» σήμερα και αυτοί , οπότε όλα πάνε μια χαρά τώρα.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: