5.1.09

Η 31η Δεκεμβρίου πέρασε, ο καινούριος χρόνος ήρθε κι αυτό που απομένει τώρα να δούμε είναι ποιος πρόλαβε να… «σπρώξει τη σκόνη κάτω απ’ το χαλί και ποιος όχι.»
Όπως είναι γνωστό, σε αγώνα δρόμου είχαν επιδοθεί οι περισσότεροι – αν όχι όλοι – οι Δήμοι της χώρας προκειμένου να βρουν λύση σε ό, τι αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων τους και να αποφύγουν τα υπέρογκα πρόστιμα που θα επέβαλλε η Ευρωπαϊκή Ένωση για κάθε παράνομη χωματερή. (περίπου 30.000 ευρώ ημερησίως)

ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΘΕΣΗ
ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΑΤΖΕΝΤΑΣ
ΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Τα θέματα περιβάλλοντος βρίσκονται τα τελευταία χρόνια στην πρώτη θέση της ευρωπαϊκής ατζέντας κι όπως ήταν φυσικό, σε μια εποχή που ο «πολιτισμένος» κόσμος προσπαθεί να περισώσει ό, τι έχει απομείνει απ’ τον πλανήτη που ο ίδιος στιγμάτισε, οι…Ελληνικού τύπου «παραδοσιακές» χωματερές δεν έχουν καμία απολύτως θέση στη σύγχρονη πραγματικότητα.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

Όμως ποιοι «έκοψαν το νήμα» και ποιοι όχι; Σε ό, τι αφορά την Κορινθία συγκεκριμένα, οι Δήμαρχοι Βόχας, Ξυλοκάστρου, Στυμφαλίας, , Άσσου-Λεχαίου, , Φενεού , έκαναν δηλώσεις στην «Η.Κ» την τελευταία μέρα του 2008 και ενημέρωσαν σχετικά με το πού βρίσκονται ως Δήμοι τους ως προς το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Επίσης ενημερωθήκαμε και για το ισχύει στον Δήμο Σικυωνίων από τον Πρόεδρο του ΧΥΤΑ κο Νικολόπουλο.
Κάποιοι μίλησαν για ετοιμότητα αλλά συνάμα και για μια μεταβατική περίοδο στο θέμα αυτό ενώ κατέστησαν σαφές πως η λύση του δεματοποιητή είναι η μόνη αυτήν την στιγμή. Σε κάποιους δήμους υπάρχει μια διαφορετική κατάσταση αφού έχουν λύσει εν μέρει το πρόβλημα, αλλά πάντα ο τελικός σκοπός είναι η σωστότερη διαχείριση των απορριμμάτων και σε αυτό αποβλέπουν όλοι οι δημοτικοί άρχοντες.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΟΧΑΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΟΥΝΤΡΗΣ:

«ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΚΟΛΛΗΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ».

Ο Δήμαρχος Βόχας δήλωσε ότι ο Δήμος του είναι έτοιμος και περιμένει τον δεματοποιητή να μπει στη θέση του, ενώ μίλησε για μονόδρομο στην λύση του δεματοποιητή προκειμένου να μην «φάει» το προβλεπόμενο πρόστιμο ο δήμος.


«Περιμένουμε τον δεματοποιητή να μπει στη θέση του. Εμείς είμαστε έτοιμοι. Όταν μπει ο δεματοποιητής θα τα πηγαίνουμε στον χώρο που έχει επιλεγεί. Δεν έχουμε κάτι νεότερο. Εμείς έχουμε πάρει την απόφαση αλλά πιστεύω ότι θα υπάρξει αναγκαστικά και μια μεταβατική περίοδος προσαρμογής και υλοποίησης του προγράμματος αυτού. Δεν υπάρχει άλλη λύση πλην του δεματοποιητή. Αυτή τη στιγμή, είμαστε «κολλημένοι στον τοίχο». Ή κάνουμε αυτό ή τρώμε πρόστιμο.»

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΛΑΔΟΥΧΟΣ:

«ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ
Ο ΧΥΤΑ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ»

Ο Δήμαρχος Ξυλοκάστρου μας επιβεβαίωσε το γεγονός ότι ο Δήμος του μαζί με τους δήμους Ευρωστίνης κ’ Φενεού ανήκουν στην 3η διαχειριστική ενότητα του Νομού Κορινθίας και περιμένουν την λειτουργία του ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου για το θέμα αυτό που τον ρωτήσαμε. Μας είπε:

«Εμείς έχουμε δική μας διαχειριστική ενότητα. Η 3η διαχειριστική ενότητα του Νομού Κορινθίας περιλαμβάνει τον σύνδεσμο Ξυλοκάστρου, Ευρωστίνης κ’ Φενεού. Η Περιφέρεια έχει κάνει εδώ το έργο του ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου και περιμένουμε να ολοκληρωθεί τεχνικά και λειτουργικά και να λειτουργήσει.»

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΤΥΜΦΑΛΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΕΓΓΑΣ:

«ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΧΥΤΑ ΚΙΑΤΟΥ»

Πως ο Δήμος Στυμφαλίας έχει λύσει το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων δήλωσε ο Δήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Λέγγας, ο οποίος ενημέρωσε ότι τα απορρίμματα του Δήμου μεταφέρονται στον ΧΥΤΑ του Κιάτου, απ’ όπου και θα συγκεντρώνονται προκειμένου να μεταφέρονται στη συνέχεια στον δεματοποιητή στην περιοχή του Ισθμού, όταν αυτός γίνει.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΣΣΟΥ-ΛΕΧΑΙΟΥ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ:

«ΕΛΠΙΖΩ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΘΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΘΟΥΝ
ΟΛΑ ΕΚΕΙΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΘΕΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
ΚΑΙ ΘΑ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ
ΕΠΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ»

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Άσσου – Λεχαίου τόνισε την σημασία του να κλείσουν επιτέλους οι παράνομες χωματερές και να αρχίσει μια νέα εποχή στο ζήτημα που λέγεται απορρίμματα των Δήμων. Ο ίδιος για τον δήμο του είπε πως έχουν πάρει την απόφαση για το κλείσιμο του ΧΑΔΑ λέγοντας χαρακτηριστικά πως: «θα τα μεταφέρουμε σε χώρο που θα υποδείξει ο φορέας διαχείρισης.»
Συγκεκριμμένα μας είπε:

«Είναι η τελευταία μέρα του χρόνου, πιστεύουμε να’ ναι και το τέλος μιας εποχής που κράτησε δεκαετίες τώρα η ανεξέλεγκτη διάθεση των απορριμμάτων στους ΧΑΔΑ. Ελπίζω ότι μες στον Ιανουάριο θα δρομολογηθούν όλα εκείνα για τα οποία έχουν παρθεί αποφάσεις και θα σηματοδοτήσουν την αρχή μιας άλλης εποχής για τη διαχείριση των απορριμμάτων, με το θέμα του δεματοποιητή, με την ανακύκλωση και την ολική των απορριμμάτων γενικά.
Εμείς ως Δήμος έχουμε πάρει απόφαση για το κλείσιμο του ΧΑΔΑ και να τα μεταφέρουμε σε χώρο που θα υποδείξει ο φορέας διαχείρισης. Από κει και πέρα θα είμαστε σε επικοινωνία με τον Σύνδεσμο των Δήμων Ανατολικής Κορινθίας, καθώς και με την Περιφέρεια για να δούμε τι ακριβώς θα γίνει.»

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ ΥΠΑΡΧΕΙ
Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΧΥΤΑ ΣΤΗΝ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Για την κατάσταση που επικρατεί στον Δήμο Σικυωνίων μίλησε στην «Η.Κ.» ο Πρόεδρος του ΧΥΤΑ κ. Νικολόπουλος, ο οποίος δήλωσε πως δεδομένου ότι στον Δήμο υπάρχει ΧΥΤΑ και όχι ΧΑΔΑ, δεν ισχύει η προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου 2008 και άρα μπορεί να συνεχίσει η λειτουργία του ΧΥΤΑ ως έχει.

Ο ΧΥΤΑ του Δήμου Σικυωνίων αποτελεί τον μοναδικό ΧΥΤΑ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου που λειτουργεί, σύμφωνα με τον κ. Νικολόπουλο, ενώ ο κ. Νικολόπουλος ενημέρωσε ότι ο Δήμος βρίσκεται σε συνεργασία και με τον Περιφερειάρχη για το θέμα του δεματοποιητή.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΦΕΝΕΟΥ
ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ:

«ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΑΜΕ ΤΟΥΣ
6 ΧΑΔΑ ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΑΝ»

Για την διαδημοτική συνεργασία με τον δήμο Ξυλοκάστρου έκανε λόγο και ο Δήμαρχος Φενεού ο οποίος μας είπε:

«Εδώ κι ενάμισι χρόνο τα σκουπίδια τα πάμε στον ΧΥΤΑ του Ξυλοκάστρου. Κάναμε διαδημοτική συνεργασία με τον Δήμο Ξυλοκάστρου, ενταχθήκαμε στο Αναπτυξιακό πρόγραμμα, πήραμε € 205.000 και αποκαταστήσαμε τους 6 ΧΑΔΑ που υπήρχαν.»

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΟΦΙΑΣ:

«Ο ΔΕΜΑΤΟΠΟΙΗΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ
ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ
ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ»

Ο Δήμαρχος Αγίων Θεοδώρων , εκπροσωπώντας έναν από τους δήμους της Ανατολικής Κορινθίας και βρίσκονται πιο κοντά στην πιθανή θέση του δεματοποιητή εξέφρασε την άποψη πως ο δεματοποιητής είναι μια προσωρινή λύση και πως «θα πρέπει να επιταχύνουμε τις διαδικασίες να βρούμε μια ολοκληρωμένη λύση, να φτιαχτεί κάποιο εργοστάσιο διαχείρισης και ανακύκλωσης σε κεντρικό επίπεδο.»
Συγκεκριμμένα μας είπε:

«Θεωρητικώς από 01/01/09 πρέπει να πάψουν να υπάρχουν οι ΧΑΔΑ κι ελπίζουμε να τελειώσουμε με τη διαδικασία του δεματοποιητή – γιατί η εγκατάστασή του δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα – ώστε να κάνουμε τα απορρίμματα δέματα και να τα πηγαίνουμε εκεί για προσωρινή αποθήκευση και να μπορέσουμε να απαλλαγούμε και απ’ τους ΧΑΔΑ και απ’ τα πρόστιμα. Μέχρι σήμερα δεν έχω ολοκληρώσει τη διαδικασία αλλά ελπίζω σύντομα – μέσα στον επόμενο μήνα – να έχουμε τελειώσει. Εμείς σαν Δήμος είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε να τα πηγαίνουμε στον χώρο αυτό του βιολογικού καθαρισμού Κορίνθου-Λουτρακίου για να μπορέσουμε να τα κάνουμε δέματα.
Ο δεματοποιητής είναι μια προσωρινή λύση για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε ολοκληρωμένη διαχείριση. Δεν είναι θέμα ούτε λύσης ούτε επιλογής. Είναι ένας μονόδρομος που θα μας δώσει μια ανάσα χρόνου για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε ολοκληρωμένη διαχείριση. Ο δεματοποιητής είναι για 3 χρόνια. Άρα, θα πρέπει να επιταχύνουμε τις διαδικασίες να βρούμε μια ολοκληρωμένη λύση, να φτιαχτεί κάποιο εργοστάσιο διαχείρισης και ανακύκλωσης σε κεντρικό επίπεδο.»

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΕΜΕΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΛΑΤΖΗΣ:

«Ο ΔΕΜΑΤΟΠΟΙΗΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΜΙΑ
ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ»

Ο Δήμαρχος Νεμέας εξέφρασε την πεποίθηση πως η υπόσχεση του Περιφερειάρχη θα τηρηθεί όσον αφορά την έναρξη της διαδικασίας δεματοποίησης γιατί διαφορετικά όπως είπε: «θα βρεθούμε προ αδιεξόδου» ενώ μίλησε και για την σημασία της ανακύκλωσης και της συμμετοχής του κόσμου σε αυτήν:

«Εμείς σαν Δήμος έχουμε πάρει απόφαση και έχουμε κλείσει τον ΧΑΔΑ που είχαμε, με τη διαβεβαίωση του Περιφερειάρχη ότι μετά από τις 15 Ιανουαρίου αρχίζει η δεματοποίηση, θα μπει ο δεματοποιητής στον βιολογικό καθαρισμό της Κορίνθου, ούτως ώστε να απαλλαγούμε από αυτή την κακή μέχρι τώρα διαχείριση των απορριμμάτων.

Πιστεύω βέβαια ότι η υπόσχεση του Περιφερειάρχη θα τηρηθεί, γιατί διαφορετικά θα βρεθούμε προ αδιεξόδου. Είναι ένα σημαντικό βήμα για μια ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων.

«ΠΡΟΧΩΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ»

Επιπλέον εμείς στον Δήμο Νεμέας μαζί με τον Δήμο Βόχας και τον Δήμο Άσσου-Λεχαίου προχωρούμε και στην ανακύκλωση, με φορέα τον Δήμο της Βόχας – είναι μια διαδημοτική συνεργασία. Έχουμε προς το παρόν παραλάβει το αυτοκίνητο και εντός των ημερών θα παραλάβουμε και τους κάδους, θα αρχίσει η διαδικασία της ενημέρωσης και πιστεύω σε έναν με ενάμισι μήνα από τώρα να ξεκινήσουμε και τη διαδικασία της ανακύκλωσης, ούτως ώστε να μειώσουμε τον όγκο των απορριμμάτων. Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα και προσπαθούμε με όλες τις δυνατότητες που έχουμε να το λύσουμε.»

«ΤΑ ΟΙΚΙΑΚΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΠΡΕΠΕΙ
ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΚΑΔΟΥΣ»

Και πρόσθεσε:

«Εκείνο όμως που έχει σημασία είναι ότι πρέπει και οι πολίτες να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να εναποθέτουν τα σκουπίδια οπουδήποτε, πρέπει να τα πηγαίνουν όλα μέσα στους κάδους, ιδιαίτερα τα οικιακά απορρίμματα και από κει και μετά είναι δική μας η αποκομιδή και η διαχείριση. Εύχομαι τουλάχιστον φέτος από το 2009 να μην πετάνε οι πολίτες τα οικιακά και όποια άλλα απορρίμματα στους χείμαρρους, στα ποτάμια και οπουδήποτε αλλού. Όταν μιλάμε για ολοκληρωμένη διαχείριση, μιλάμε για μια διαχείριση η οποία θα έχει αποτελεσματικότητα για τα απορρίμματα που είναι στους κάδους. Εκείνο όμως που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι όλα τα απορρίμματα, τουλάχιστον τα οικιακά, πρέπει να πηγαίνουν στους κάδους.

Πιστεύουμε με την ενημέρωση που θα κάνουμε για την ανακύκλωση ο κόσμος να ενημερωθεί και για τα ανακυκλούμενα απορρίμματα αλλά και γενικότερα για όλα τα απορρίμματα ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε ένα καλύτερο περιβάλλον.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: