8.1.09

Σε ερωτήσεις που αφορούν την επικαιρότητα αλλά και το μέλλον, την Κορινθία αλλά και την Ελλάδα , απάντησε η Νομαρχιακή Σύμβουλος Κορινθίας Κατερίνα Φαρμάκη – Γκέκη στην «Η.Κ», σε μια σύντομη αλλά ουσιαστική συνέντευξη.
Η κα Φαρμάκη γνωρίζει όσο λίγες γυναίκες που ασχολούνται με την Αυτοδιοίκηση στο νομό μας, τόσο καλά τα πράγματα της Κορινθίας και τις ανάγκες της.
Τονίζει με έμφαση πως η σημερινή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην χώρα είναι απαράδεκτη και πως πρέπει να αλλάξει για το καλό των πολιτών και της πατρίδας μας.
Σχολιάζει την πρόταση του Κορίνθιου Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας , Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής για το λιμάνι της Κορίνθου και την κατάθεση του προϋπολογισμού για το 2009. Παράλληλα εκφράζει την ανησυχία της για το μέλλον των Κορίνθιων αγροτών αλλά και της Ελληνικής οικονομίας.
Σχολιάζοντας τα δραματικά γεγονότα των αρχών του περασμένου Δεκεμβρίου στην Αθήνα κάνει λόγο για «εν ψυχρώ δολοφονία του δεκαπεντάχρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου που αποκάλυψε τη βαθύτατη κρίση που υπάρχει στη χώρα μας».
Πρώρα από όλα όμως μας απαντά στο «φλέγον» ερώτημα αν θα γίνουν, όπως ακούγεται, εκλογές τον Απρίλιο.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Δημ: Ξεκινώ τις ερωτήσεις μου με ένα θέμα πανελλαδικό αλλά πολύ επίκαιρο: θα γίνουν τελικά εκλογές τον προσεχή Απρίλιο, όπως υποστηρίζουν πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ; Γιατί κάποιοι συνάδελφοί σας από τον ίδιο χώρο με εσάς αρχίζουν να κάνουν «ανοίγματα» στην τοπική κοινωνία από τώρα. Τι γνώμη έχετε για αυτό;

Απ: «Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα για τον χρόνο των εκλογών, μιας και αυτό είναι στο χέρι αυτής της κυβέρνησης.
Εκείνο για το οποίο όμως συνηγορούν πολλά στοιχεία είναι ότι, δυστυχώς για τη χώρα, έχουμε φτάσει στο απροχώρητο. Όλοι οι τομείς έχουν «κτυπήσει κόκκινο».
Η καθημερινότητα έχει γίνει μίζερη και απογοητευτική, η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων συνεχώς μειώνεται, η Υγεία και η Παιδεία υποβαθμίζονται, η αξιοπιστία των θεσμών υποχωρεί. Δεν γίνεται καμία συζήτηση για τα κρίσιμα ζητήματα που ζητούν λύσεις, αντίθετα η ζωή μας κυριαρχείται από τα σκάνδαλα και την κακοδιαχείριση του δημοσίου πλούτου. Τα αδιέξοδα είναι φανερά, σαν αποτελέσματα μιας διακυβέρνησης που πραγματικά πιστεύω ότι ο πολιτικός της χρόνος πρέπει να τελειώσει. Δεν έχει την εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού και όσο παραμένει «γαντζωμένη» στην εξουσία «σέρνει» τη χώρα σε περιπέτειες.
Η χώρα χρειάζεται μια αξιόπιστη κυβέρνηση που θα προασπίσει την εικόνα της χώρας και τις δυνατότητες του Ελληνικού λαού, που θα αλλάξει την πορεία της για μια πιο ανθρώπινη κοινωνία και ένα κράτος δικαίου.
Από την άλλη όλοι εμείς, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, έχουμε υποχρέωση να βρισκόμαστε και να συνομιλούμε -καθημερινά θα έλεγα- με την τοπική κοινωνία για να επισημαίνουμε τις διαφορές μας από τη Ν.Δ. ,να αφουγκραζόμαστε τα προβλήματα ,και να αναλύουμε αλλά και να εμπλουτίζουμε το προγραμματικό μας πλαίσιο, του ΠΑΣΟΚ .

ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ

Δημ: Λιμάνι της Κορίνθου: πώς κρίνετε την πρόταση Παπαληγούρα για δημιουργία Α.Ε με ποσοστό 45% στον Δήμο Κορινθίων και 55% στην κεντρική κυβέρνηση;
Πιστεύετε ότι έτσι θα αναπτυχθεί ισόρροπα ο εμπορικός και τουριστικός χαρακτήρας του λιμανιού;

Απ: «Το λιμάνι της Κορίνθου αυτή τη στιγμή λειτουργεί ακριβώς μέσα στην «καρδιά» της πόλης. Ελέγχει έναν αρκετά μεγάλο χώρο που συνορεύει με τον πολεοδομικό ιστό της πόλης και κατά γενική ομολογία , δημιουργεί τεράστια προβλήματα και γιατί η περιοχή δεν μπορεί να αναπλαστεί και να «ανοίξει» το θαλάσσιο μέτωπο ,αλλά και γιατί οι νταλίκες που καθημερινά διασχίζουν την πόλη δημιουργούν τεράστιο κυκλοφοριακό πρόβλημα, επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα και υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των Κορινθίων.

«Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ κ. ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ
ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΒΑΖΕΙ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΗΝ Τ.Α»

Υπάρχει νόμος του ΠΑΣΟΚ, που έχει ήδη εφαρμοστεί σε άλλα λιμενικά ταμεία, που ενσωματώνει τα λιμάνια στους δήμους και καθιστά υπεύθυνη την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την ανάπτυξή τους.
Η πρόταση του κ. Παπαληγούρα για δημιουργία Α.Ε. με ποσοστό 45 % στον δήμο Κορινθίων και 55% στο κράτος, είναι μια πρόταση που ουσιαστικά βάζει στην άκρη την Τοπική Αυτοδιοίκηση και αφήνει το κράτος να αποφασίζει για το λιμάνι . Είναι πολύ εύκολο να καταλάβει κάποιος ότι το 45% αφενός δεν αποφασίζει –απλώς διατυπώνει άποψη– και αφετέρου μπορεί με μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου το 45% να γίνει 5%.
Εξάλλου ο κ. Σουφλιάς έχει σχεδιάσει για εμάς χωρίς εμάς και έχει αποφασίσει με το Γενικό Χωροταξικό του σχέδιο ,να γίνει το λιμάνι της Κορίνθου ένα λιμάνι πολύ εμπορικό και βιομηχανικό, και ολίγον επιβατικό.
Όμως το λιμάνι της Κορίνθου μόνο ως τουριστικό και επιβατικό μπορεί να δώσει ζωή στην πόλη της Κορίνθου και να την βοηθήσει να αναπτυχθεί ισόρροπα. Ας βρούμε ένα άλλο μέρος για να φτιάξουμε ένα λιμάνι εμπορικό και βιομηχανικό που θα δημιουργήσει, αν θέλετε, και πολλές θέσεις εργασίας για την ευρύτερη περιοχή μας και που, σε τελευταία ανάλυση, έπρεπε να είχαμε κάνει ήδη.

«ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΝΑΠΟΘΕΤΟΥΝ
ΤΙΣ ΕΛΠΙΔΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΕΛΓΑ»

•Και για το θέμα των αγροτών ρωτήσαμε την κα Φαρμάκη, αν πιστεύει ότι οι αγρότες του νομού μας θα αποζημιωθούν με δίκαιο τρόπο από τον ΕΛΓΑ ή υπάρχουν περιπτώσεις αδικιών και μας απάντησε τα εξής:

Απ: «Η κατάσταση στον αγροτικό τομέα είναι οδυνηρή. Οι αγρότες έχουν να αντιμετωπίσουν εκτός από την εις βάρος τους κερδοσκοπία από την ανεξέλεγκτη αύξηση του κόστους παραγωγής, εκτός από την απουσία στήριξης των τιμών των προϊόντων τους και τις καιρικές συνθήκες που με την αλλαγή του κλίματος έχουν αποβεί καταστροφικές για το εισόδημά τους. Επομένως εναποθέτουν τις ελπίδες τους στον ΕΛΓΑ για σωστές και αντικειμενικές εκτιμήσεις, ώστε να περιορίσουν τη ζημία τους.
Είναι γνωστό ότι υπάρχουν πολλές καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις των αγροτών και ακόμα περισσότερες ενστάσεις, που μέχρι να κριθούν θα καθυστερήσουν ακόμη περισσότερο την καταβολή των αποζημιώσεων σε πολλές περιοχές.»

Αναφερόμενη στο τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είπε:

«Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση δια του ΕΛΓΑ οφείλει να προωθεί άμεσα τις διαδικασίες για την αντικειμενική αποτίμηση κάθε ζημιάς και παράλληλα οφείλει να λαμβάνει μέτρα ουσιαστικής στήριξης του αγροτικού εισοδήματος με μείωση του κόστους παραγωγής ,αύξηση της τιμής των αγροτικών προϊόντων στο χωράφι , ώστε να «κλείσει η ψαλίδα» μεταξύ της τιμής που παίρνει ο παραγωγός και αυτής που πληρώνει ο καταναλωτής και ενθάρρυνσης των νέων αγροτών με αναπτυξιακά προγράμματα».

«ΣΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΑΠΟΤΥΠΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΛΑΘΕΜΕΝΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΤΑ
ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ»

•Δημ: Για μείωση του ελλείμματος και σωστή διαχείριση κάνουν λόγο, μεταξύ άλλων, στην κυβέρνηση μιλώντας για τον προϋπολογισμό του 2009. Πιστεύετε ότι η εικόνα αυτή ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα; Θα μπορέσουν να επιτευχθούν οι δύο αυτοί στόχοι από την κυβερνητική πολιτική; Τι μπορούν να περιμένουν τα μεσαία εισοδήματα της Κορινθίας;

Απ: «Στον προϋπολογισμό που ψήφισε η κυβέρνηση αποτυπώνονται οι λαθεμένες επιλογές και τα αδιέξοδα της πολιτικής της. Παρέλαβε μια οικονομία η οποία με τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών είχε καταφέρει «να σταθεί στα πόδια της» μετά από πολλές δεκαετίες, έτοιμη για νέους αναπτυξιακούς στόχους και κατάφερε να την υποβιβάσει και πάλι στη δεύτερη κατηγορία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εφάρμοσε μια καταστροφική οικονομική πολιτική που οδήγησε σε ανακατανομή του πλούτου υπέρ των λίγων και υπονόμευση των αναπτυξιακών προοπτικών μας. Η σωστή διαχείριση δε, για την παρούσα κυβέρνηση, είναι η καταχρέωση της Ελλάδας χωρίς μάλιστα άσκηση καμιάς στοιχειώδους κοινωνικής πολιτικής. Αντίθετα μειώνονται συνεχώς οι πόροι στην Υγεία, την Παιδεία , την Πρόνοια, τις δημόσιες επενδύσεις και εξοντώνονται φορολογικά τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, την ώρα που χαρίζουν δισ ευρώ σε φόρους στους μεγαλομετόχους επιχειρήσεων και στους κατέχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Πουθενά δεν φαίνονται τα αποτελέσματα των υποσχέσεων των κ.κ. Καραμανλή – Αλογοσκούφη περί νοικοκυρέματος της οικονομίας και εξοικονόμησης 10 δισ ευρώ τον χρόνο από την καταπολέμηση της σπατάλης στο Δημόσιο.
Αντίθετα το δημόσιο χρέος αυξάνεται, το έλλειμμα του προϋπολογισμού ξεπερνά το 3% του ΑΕΠ, η ανάπτυξη επιβραδύνεται, η ακρίβεια καλά κρατεί και η πολυδιαφημισμένη δημοσιονομική διαχείριση αποδείχθηκε αναξιόπιστη και αναποτελεσματική.

«ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ
ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ»

Από όλη την Ελλάδα έρχονται εξαιρετικά ανησυχητικά μηνύματα για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας. Μηνύματα για τεράστια μείωση τζίρου στην αγορά, μηνύματα για μεγάλη αύξηση των απολύσεων σε συγκεκριμένους κλάδους. Είναι φανερό ότι η κατάσταση της οικονομίας δεν είναι καλή. Ίσως είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο όπου οι πρωτοβουλίες, η δραστηριότητα και οι προτάσεις για την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών, προέρχεται αποκλειστικά από την αντιπολίτευση και συγκεκριμένα από το ΠΑΣΟΚ.»

«ΣΗΜΕΡΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΛΕΙΨΗ
ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΟΡΓΗ
ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ»

Ρωτήσαμε την κα Φαρμάκη να σχολιάσει και τα πρόσφατα δραματικά γεγονότα στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου στην Αθήνα με τον θάνατο του 15χρονου Αλέξη με τους βανδαλισμούς και τις καταστροφές σε καταστήματα και όχι μόνο. Συγκεκριμμένα την ρωτήσαμε:

• Δημ: Που αποδίδετε την ανεξέλεγκτη, για μερικές ημέρες, κατάσταση που επικρατούσε στην Αθήνα, από τους κουκουλοφόρους , μετά τον θάνατο του 15χρονου Αλέξη με τους βανδαλισμούς και τις καταστροφές σε καταστήματα και περιουσίες, ιδιωτικές και δημόσιες; Πώς κρίνετε την στάση του δημάρχου Κορινθίων Αλέξανδρου Πνευματικού να προσπαθήσει να αποτρέψει πιθανή επίθεση κουκουλοφόρων σε μαγαζιά της Κορίνθου τις ημέρες εκείνες που είχε σαν συνέπεια τον τραυματισμό του από μερικούς εξ ‘αυτών; Ήταν μια κίνηση αυτοπροβολής του, όπως υποστήριξαν κάποιοι;

Απ: «Η εν ψυχρώ δολοφονία του δεκαπεντάχρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου αποκάλυψε τη βαθύτατη κρίση που υπάρχει στη χώρα μας. Ένα παιδί 15 χρόνων πριν προλάβει να ενηλικιωθεί, πέφτει νεκρό από το περίστροφο ενός οργάνου της τάξης που κατά τα άλλα είχε δώσει όρκο ότι θα προστατεύει τους πολίτες. Συγχρόνως η χώρα παραδίνεται στο έλεος των κουκουλοφόρων, με μία κυβέρνηση να παρακολουθεί από μακριά την καταστροφή των καταστημάτων, το πλιάτσικο και τον άνευ προηγουμένου εξευτελισμό της χώρας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Για τα όσα συνέβησαν μετά τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου πιστεύω ότι αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση η οποία αν υιοθετούσε πιο αποφασιστική στάση, εάν οι υπουργοί αναλάμβαναν τις ευθύνες τους και παραιτούνταν –όχι μόνο στη συγκεκριμένη περίπτωση για τον θάνατο του παιδιού– αλλά και για πολλά άλλα θέματα που άπτονται της διαφθοράς και της διαχείρισης του δημόσιου χρήματος, πιστεύω ότι ο κόσμος θα έδειχνε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη. Σήμερα υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης και οργή στους νέους. Η πρώτη γενιά της Ελλάδος του 21ου αιώνα βγήκε στους δρόμους αυθόρμητα και γνήσια για να διαμαρτυρηθεί για τον άδικο θάνατο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και καλά έκανε, όμως, δεν έχει καμία σχέση με το σύστημα των συγκεκριμένων ανθρώπων της βίας και της φωτιάς που όλοι οφείλουμε να καταδικάσουμε και να απομονώσουμε.

«ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΚ ΤΟΥ ΠΟΝΗΡΟΥ
ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΦΩΝΕΣ ΠΟΥ ΜΙΛΟΥΝ
ΓΙΑ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΟΥ
ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ»

Στην Κόρινθο αποφύγαμε τις καταστροφές στα καταστήματα χάρις στην απόφαση των ίδιων των καταστηματαρχών να προστατεύσουν τις περιουσίες τους. Ο δήμαρχος Κορινθίων κ. Αλέξανδρος Πνευματικός και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι, προσπάθησαν να αποτρέψουν τις επιθέσεις των κουκουλοφόρων στα μαγαζιά και τα αποτελέσματα τούς δικαίωσαν. Θεωρώ ότι είναι εκ του πονηρού οι όποιες φωνές που μιλούν για κινήσεις εντυπωσιασμού του δημάρχου.

«ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΕΣ»

•Δημ: Πιστεύετε ότι η οικονομική κρίση που έχει επηρεάσει και την Κορινθία θα ενταθεί το προσεχές διάστημα και θα εκδηλωθούν και άλλες μαζικές απολύσεις από μεγάλες επιχειρήσεις του νομού; Θεωρείτε ότι το 2009 θα είναι μια δύσκολη από οικονομικής άποψης χρονιά;

Απ: «Η οικονομική κρίση που ήδη βιώνουν οι Έλληνες πολίτες δεν είναι κάτι το συγκυριακό, είναι κάτι πάρα πολύ βαθύ που μπορεί να κρατήσει και δύο και τρία και περισσότερα χρόνια. Οι προβλέψεις για την Ελληνική οικονομία, όπως αυτή περιγράφεται από πολλούς οικονομικούς αναλυτές, είναι απαισιόδοξες… Είναι ενδεικτικό ότι η Ελλάδα σήμερα δανείζεται χρήματα από τη διεθνή αγορά με πολύ υψηλά επιτόκια διότι, απλούστατα, κανείς δεν είναι βέβαιος ότι τα δανεικά που θα δώσει στην Ελλάδα θα τα πάρει πίσω.

Η απελπισία, η έλλειψη εμπιστοσύνης και η αγωνία για το αύριο εκφράζονται από όλους τους φορείς , οι οποίοι ζητούν ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών ,στήριξη της μικρής και μεσαίας επιχείρησης με ευνοϊκούς όρους δανειοδότησης ,μείωση της σπατάλης στον δημόσιο τομέα ,απάλειψη της γραφειοκρατίας για προσέλκυση επενδύσεων με λίγα λόγια καθαρό και συγκεκριμένο πρόγραμμα, ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να ανακάμψει και να εγγυηθεί κοινωνική συνοχή και κοινωνική δικαιοσύνη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: