27.2.09



Μία γεώτρηση του Δήμου, ήταν το θέμα για το οποίο μίλησε την περισσότερη ώρα στις δύο συνεντεύξεις Τύπου που έδωσε ο Δήμαρχος Κορινθίων την Τρίτη και χθες το πρωϊ στο Δημοτικό Κατάστημα.
Ο κος Πνευματικός είπε για την συγκεκριμμένη γεώτρηση πως σύμφωνα με πρόσφατη δικαστική απόφαση θα πρέπει να σφραγιστεί.
Επίσης αναφέρθηκε στον Δημοτικό Σύμβουλο Κωνσταντίνο Γιώτη και σε κάποιες ενέργειες που αυτός έχει κάνει, ενώ επικαλέστηκε το άρθρο 211 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων στο οποίο, όπως είπε αναφέρεται πως «επιτρέπεται να απαλλοτριωθούν αναγκαστικά υπέρ των Δήμων και των Κοινοτήτων, για λόγους δημοσίου συμφέροντος και ωφέλειας, αστικά ή αγροτικά ακίνητα.»
Τέλος αναρωτήθηκε «αν θα πρέπει μια Δημοτική Αρχή, που θέλει να διαχειρίζεται τα κοινά προς το συμφέρον των πολιτών, να επικαλεστεί το άρθρο 211 και να κάνει αναγκαστική απαλλοτρίωση 9τ.μ. ή να έρθει σε συνεννόηση με τον ιδιώτη και να πληρώνει 12.000 ευρώ τουλάχιστον τον μήνα; Αυτό είναι ένα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί.» είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Κορινθίων στα ΜΜΕ.

Αλέξανδρος Πνευματικός:

«Κάποιοι λειτουργούν στην πόλη της Κορίνθου
με μέγιστη ανευθυνότητα και δεν κατανοούν
καθόλου τι πάει να πει συμφέρον των δημοτών
και τι πάει να πει συμφέρον ιδιωτικό.»

Μιλώντας για το θέμα της γεώτρησης, κατά την πρώτη συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, ο Δήμαρχος Κορινθίων, μεταξύ άλλων, δήλωσε:

«Δε συνηθίζω να κάνω αντιπαράθεση με τους επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων και πίστευα ότι ο κ. Γιώτης ουσιαστικά θα σιωπούσε ……
Ο Δήμος, η Νομαρχία, το Κράτος έχουν δικαίωμα να «χτυπούν» γεωτρήσεις παντού, ακόμα και μέσα στην αυλή του σπιτιού μας. Απαλλοτριώνουν μια μικρή έκταση, η οποία είναι πλέον κατά κυριότητα και το δημόσιο αγαθό που λέγεται νερό πηγαίνει στους πολίτες. Δυστυχώς, η διαδικασία της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης 9τ.μ. ευτελούς αξίας – τόση είναι η έκταση που καταλαμβάνουν οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις – δεν έγινε. Και κάποια στιγμή τον Νοέμβριο του 2006, πριν αναλάβω εγώ Δήμαρχος, μία σύμβαση η οποία είχε υπογραφεί, έλεγε ότι αυτή η γεώτρηση που την κατασκεύασε ο Δήμος με 100 % δικά του έξοδα πρέπει να κλείσει. ….
Αν ο κ. Γιώτης ήταν σήμερα Δήμαρχος και ήθελε να διαχειριστεί το θέμα της υδροδότησης στη Στυμφαλία τι θα έλεγε; Ότι το νερό ανήκει στους Στυμφάλιους και δεν πρέπει να το πάρει η Κόρινθος; Τόσο λοιπόν είναι το μίσος εναντίον του Δημάρχου και της σημερινής Δημοτικής Αρχής που τον οδηγεί στο να λέει ότι το νερό δεν είναι δημόσιο αγαθό και θέλει να διαχειριστεί και τις τύχες αυτού του Δήμου;
Απέναντι στην πρόταση που ήρθε εγγράφως στη Δημοτική Επιχείρηση κι έλεγε 12.000 € τον μήνα, εμείς προχωρήσαμε σε μια διαδικασία αναγκαστικής απαλλοτρίωσης που έπρεπε να είχε γίνει από την πρώτη μέρα. Ξέρετε πόσο κάνει σήμερα αυτή η έκταση των 9τ.μ.; Ούτε 500 €.
Κι αυτές τις μέρες θα υπάρξουν προβλήματα υδροδότησης στην πόλη της Κορίνθου. Σήμερα με πήρε η δικαστική επιμελήτρια και μου είπε ότι την Πέμπτη θα πρέπει να σφραγιστεί η γεώτρηση. Θα τη σφραγίσω τη γεώτρηση αφού πρέπει να γίνει.»

Και συμπληρώνοντας είπε:

«Κάποιοι λειτουργούν στην πόλη της Κορίνθου με μέγιστη ανευθυνότητα και δεν κατανοούν καθόλου τι πάει να πει συμφέρον των δημοτών και τι πάει να πει συμφέρον ιδιωτικό. Ο κ. Γιώτης πρέπει να σταματήσει να λέει ‘εγώ έχω πρώτα τους φίλους μου’. Η πόλη όμως κ. Γιώτη θέλει δήμαρχο που πρώτα θα έχει τους δημότες και μετά τους φίλους του.»

Κατά την δεύτερη συνέντευξη Τύπου χθες το πρωί ο κος Πνευματικός κάλεσε πάλι τα ΜΜΕ προκειμένου να δώσει, όπως είπε, απαντήσεις σχετικά με το θέμα που αφορά στη γεώτρηση . Είπε χαρακτηριστικά:

«ΤΟΣΟ Ο κ. ΓΙΩΤΗΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ
ΜΜΕ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΟΥΝ
ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ»

«Έμεινα έκπληκτος» είπε, «ότι και ο κ. Γιώτης αλλά και πολλά ΜΜΕ δεν μπαίνουν στην ουσία του θέματος, όπως αυτό αναλύθηκε από τη δική μου εισήγηση. Και η ουσία του θέματος είναι ότι σύμφωνα με το άρθρο 211 του κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων επιτρέπεται να απαλλοτριωθούν αναγκαστικά υπέρ των Δήμων και των Κοινοτήτων, για λόγους δημοσίου συμφέροντος και ωφέλειας, αστικά ή αγροτικά ακίνητα. Πρόκειται για συγκεκριμένο άρθρο, του οποίου έχουν κάνει χρήση μέχρι τώρα δεκάδες δήμοι στην Κορινθία και εκατοντάδες ή χιλιάδες κοινότητες στην χώρα. Αν είχε γίνει αυτό λοιπόν όταν έγινε η γεώτρηση πριν από 18 χρόνια, με ένα ευτελές αντίτιμο που δε θα ήταν πάνω από 300 με 500 ευρώ σε σημερινά λεφτά, θα είχε γίνει η απαλλοτρίωση από τότε. Απαντάω λοιπόν έμμεσα σε κάποιους που λένε ότι είμαι ανίκανος και ανεύθυνος.

«ΝΑ ΠΟΥΝ Ο κ. ΓΙΩΤΗΣ & ΟΛΟΙ
ΟΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ»

Οφείλει λοιπόν ο κ. Γιώτης αλλά και όλοι οι επικεφαλείς των παρατάξεων να απαντήσουν στο ερώτημα: θα πρέπει μια Δημοτική Αρχή, που θέλει να διαχειρίζεται τα κοινά προς το συμφέρον των πολιτών, να επικαλεστεί το άρθρο 211 και να κάνει αναγκαστική απαλλοτρίωση 9τ.μ. ή να έρθει σε συνεννόηση με τον ιδιώτη και να πληρώνει 12.000 ευρώ τουλάχιστον τον μήνα; Αυτό είναι ένα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί. Κι από τον κ. Γιώτη – αν ήταν Δήμαρχος τι θα έκανε ο ίδιος;…»

Στην συνέχεια ο δήμαρχος τόνισε πως ο Δήμος Κορινθίων εκτέλεσε νόμιμα αυτήν την γεώτρηση και έκανε λόγο για παραχώρηση του χώρου από ιδιώτη:

«Πίστευα, μέχρι που έγινε αυτό το έγγραφο από τον ιδιώτη, ότι η παραχώρηση συνεχίζεται χωρίς κανένα αντάλλαγμα.» είπε συμπληρωματικά.

«ΕΓΩ ΠΑΝΤΑ ΕΛΕΓΑ ΟΤΙ ΕΠΡΕΠΕ
ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ»

«Άλλωστε και σήμερα έχει λήξει η σύμβαση που έχει κάνει ο Δήμος, για την οποία έχω ασκήσει κριτική να ξέρετε. Εγώ διαφωνούσα και είχα εκφράσει αυτό που εκφράζω και σήμερα, ότι έπρεπε να γίνει απαλλοτρίωση αυτών των λίγων τετραγωνικών μέτρων. …Όταν λοιπόν μπήκε το θέμα αυτό, ο Δήμος προχώρησε σε διαδικασίες αναγκαστικής απαλλοτρίωσης γιατί αυτό υπαγορεύουν τα συμφέροντα του Δήμου και των δημοτών. Αυτή είναι η δική μου τοποθέτηση και θα περιμένω για την «ταμπακέρα».

«ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΚΟΙΤΟΥΝ
ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
ΑΛΛΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΙΔΙΩΤΩΝ»

Και συνέχισε λέγοντας:

«Δε θέλω να ακούω ότι κάποιοι αδικούνται. Κανείς δεν αδικείται. Η σχέση του Δήμου και με τον ιδιώτη ήταν αμοιβαία επωφελής. Και ο Δήμος από τότε που ξεκίνησε η υδροδότηση από τη συγκεκριμένη γεώτρηση μπορούσε να είχε κλείσει το θέμα. Είναι υποχρεωτική αυτή η αναγκαστική απαλλοτρίωση, όπως λέει ο κώδικας περί Δήμων και Κοινοτήτων και οι νόμοι του Κράτους. Και ο κ. Γιώτης, είναι και δικηγόρος, τα ξέρει αυτά. Θέλει όμως να ρίχνει «την μπάλα στις κερκίδες» και να κουβεντιάζουμε για άλλα θέματα. ….»

Δεν υπάρχουν σχόλια: