3.3.09

Επίσκεψη στα αρχαία θέατρα του Νομού Κορινθίας πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών «ΔΙΑΖΩΜΑ», πρώην Υπουργός Πολιτισμού και πρώην Δήμαρχος Καλαμάτας κ. Σταύρος Μπένος, την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου, συνοδευόμενος από μέλη της Κίνησης, ανθρώπους του Νομού, μεταξύ των οποίων και ο πρώην Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Τάσος Χωρέμης, καθώς και τον Έφορο της ΛΖ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας κ. Κώστα Κίσσα. Συγκεκριμένα επισκέφτηκαν το Θέατρο της Αρχαίας Ισθμίας, το Ωδείο και Αρχαίο Θέατρο της Αρχαίας Κορίνθου και το Αρχαίο Θέατρο Σικυώνας, ενώ αργότερα δόθηκε Συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχείο Κορίνθου, στην οποία εκτός από τον κ. Μπένο και τον κ. Κίσσα παρευρέθηκε και ο Δήμαρχος Κορινθίων κ. Αλέξανδρος Πνευματικός.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ:

«ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
ΣΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ
ΕΠΙΠΕΔΟ
ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΛΙΓΑ»

Ο Δήμαρχος Κορινθίων κ. Αλέξανδρος Πνευματικός καλωσόρισε στην Κόρινθο τον κ. Μπένο, τον οποίο όπως είπε οι περισσότεροι δήμαρχοι έχουν καταξιωμένο στη συνείδησή τους με την ιδιότητα του Δημάρχου καθώς, όπως είπε «ήταν αυτός ο οραματιστής τη δεκαετία του ’80 για να αρχίσει η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων». Ο κ. Πνευματικός επεσήμανε πως μολονότι η προσπάθεια αυτή δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, ό, τι έχει αποκεντρωθεί μέχρι τώρα είναι αρμοδιότητες που έχουν ασκηθεί από την Τ.Α πολύ καλύτερα από το κεντρικό Κράτος που τις ασκούσε μέχρι κάποια στιγμή. Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε επίσης στο ΕΣΠΑ (Δ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης) που είναι σε εξέλιξη, το οποίο όπως είπε δεν έχει τομεακό πρόγραμμα για τον πολιτισμό, με αποτέλεσμα τα χρήματα για τον πολιτισμό να είναι πολύ λίγα σε περιφερειακό επίπεδο.

«ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ
ΤΡΟΠΟΥΣ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΞΟΥΜΕ
ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ
ΧΩΡΟΥΣ – ΩΣ Τ. Α
ΧΑΙΡΕΤΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΥ ΠΗΡΕ
ΤΟ “ΔΙΑΖΩΜΑ” ΚΑΙ ΘΑ
ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ
ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ»

Και συμπλήρωσε:
«Υπάρχει ένα κενό που θα πρέπει να βρούμε τρόπους να το καλύψουμε, ιδιαίτερα το κομμάτι που έχει να κάνει με την ανάδειξη και την προβολή των αρχαιολογικών χώρων. Εδώ σήμερα είμαστε για το κομμάτι που έχει να κάνει με τα αρχαία θέατρα, τα οποία υπάρχουν σ’ όλη την χώρα και υπάρχουν πέντε και στην Κορινθία. Πιστεύω ότι θα πρέπει να βρούμε τρόπους για να καταφέρουμε σιγά-σιγά αυτούς τους αρχαιολογικούς χώρους που είναι υψίστης σημασίας, με την καθοδήγηση και την επίβλεψη των εργασιών από τη φορολογική υπηρεσία, να καταφέρουμε να τους αναδείξουμε και να τους προβάλλουμε. Το ‘ΔΙΑΖΩΜΑ’ πήρε την πρωτοβουλία να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη κι εμείς σαν άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης χαιρετίζουμε αυτή την πρωτοβουλία. Εκφράζω την απόλυτη ικανοποίησή μου και την χαρά μου που ο κ. Μπένος βρίσκεται στην Κορινθία. Εμείς με τις δυνάμεις που έχουμε σαν Δήμος Κορινθίων αλλά και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι δήμοι – και ο Δήμος Λουτρακίου και ο Δήμος Σικυωνίων – θα βοηθήσουμε να ολοκληρωθεί αυτό το έργο. Βήμα-βήμα, με δυσκολίες αλλά όλα τα εγχειρήματα είναι δύσκολα. Οφείλουμε να δώσουμε τη μάχη για να πετύχουμε.»

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΚΙΣΣΑΣ:

«Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ
ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
ΘΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΚΑΘΕ
ΔΥΝΑΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ»

Και ο κ. Κίσσας από τη μεριά του χαιρέτισε την πρωτοβουλία που ξεκίνησε το ‘ΔΙΑΖΩΜΑ’, μια προσπάθεια όπως είπε, εξεύρεσης πόρων προκειμένου να αναδειχθούν τα αρχαία θέατρα της χώρας.
«Εύχομαι αυτή η προσπάθεια να προχωρήσει» είπε και διαβεβαίωσε ότι από πλευράς της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του Νομού Κορινθίας θα υπάρχει κάθε δυνατή βοήθεια.
«Εύχομαι όλοι να επιληφθούν τη σημασία του εγχειρήματος και να δουν το όλο εγχείρημα πολύ «ζεστά» και θετικά και να ανταποκριθούν. Εύχομαι πως και η Τ.Α θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση και βεβαίως οι πολίτες, οι οποίοι ζητούμε να είναι ενεργοί στη διάσωση, τη διατήρηση και την ανάδειξη αυτών των αρχαίων», δήλωσε ολοκληρώνοντας.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΣ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ
Ο κ. ΜΠΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

Ο κ. Μπένος ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Κορινθίων για τη φιλοξενία του καθώς και τον κ. Κίσσα, με τον οποίο όπως είπε ήταν συνεχώς μαζί και είχε την καλοσύνη να διαθέσει τη μέρα του για την περιήγηση στα συγκεκριμένα μνημεία. Ευχαρίστησε επίσης και τους δημοσιογράφους για την παρουσία τους.
«Σήμερα είμαι εδώ και συνοδεύομαι από δύο σημαντικά μέλη του ‘ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ’» δήλωσε, «τη σκηνοθέτιδα κα Λουκία Ρικάκη και τον κ. Χρήστο Λάζο, που κατάγεται από το Βέλο Κορινθίας, έναν σημαντικό διανοούμενο της χώρας με τον οποίο έχουμε μοιραστεί πολλά κοινά πράγματα για περίπου 25 χρόνια. Και είμαι πολύ χαρούμενος που έχω κι έναν καλό μου συνάδελφο τον Τάσο τον Χωρέμη που τον αγαπώ τόσο πολύ όχι για το ότι έχουμε μια κοινή πορεία στα ζητήματα της πολιτικής και της ιδεολογίας όσο γι’ αυτό που είναι ως άνθρωπος. Και είναι βεβαίως χαρά που είναι και ο Σύλλογος Φίλων Αρχαίου Θεάτρου Κορίνθου, με τον μαχητικό αλλά λίγο φωνακλά πρόεδρό του, που σιγά-σιγά όμως θα βρούμε τρόπους επικοινωνίας και συνεννόησης.»

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ & ΑΝΑΣΤΗΛΩΤΕΣ,
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ, ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΝΤΑΙ
ΣΤΟ “ΔΙΑΖΩΜΑ” ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ

Μιλώντας για το ‘ΔΙΑΖΩΜΑ’ ο κ. Μπένος εξήγησε:
«Το ‘ΔΙΑΖΩΜΑ’ είναι μια Κίνηση Πολιτών σε όλη τη χώρα. Το όνειρό μας είναι αυτούς τους υπέροχους χώρους – τα αρχαία θέατρα, ωδεία, εκκλησιαστήρια και στάδια – να βοηθήσουμε να αναδειχθούν και να ξαναζωντανέψουν, όπου είναι φυσικά αυτό εφικτό, γιατί δεν είναι σε όλα τα μνημεία εφικτό. Και προκειμένου να το πετύχουμε αυτό, έχουμε συνενώσει στο ‘ΔΙΑΖΩΜΑ’ τρεις πολύ μεγάλες οικογένειες, οι οποίες δυστυχώς δεν έχουν καθίσει να συζητήσουν συστηματικά για δεκαετίες ολόκληρες, γι’ αυτό υπάρχουν μικροπαρεξηγήσεις και γι’ αυτό το μήνυμά τους δεν περνάει όπως θα έπρεπε και όπως θα όφειλε στην Ελληνική κοινωνία.

«ΙΣΩΣ ΕΙΜΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
ΠΡΟΣΩΠΟ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑΕΙ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ
ΑΠ’ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΤΟΥΣ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΥΣ»

Είναι η κοινότητα προεχόντως των αρχαιολόγων και των αναστηλωτών – αυτό το σημαντικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας που πολύ εύκολα τους «στήνουμε στον τοίχο και τους λιθοβολούμε» αλλά εγώ ξέρω πολύ καλά από τα 30 χρόνια της δημόσιας ζωής μου τι έχουν προσφέρει στον τόπο και τους τιμούσα και τους τιμώ πάντα. Διεκδικώ μάλιστα ότι είμαι ίσως το δημόσιο πρόσωπο που τους αγαπάει όσο κανένας. Τους αγαπώ μεταξύ άλλων γιατί ίσως είναι και το μοναδικό αδιάφθορο κομμάτι της Ελληνικής κοινωνίας. Κε Κίσσα θέλω να τιμήσω τον κλάδο σας, το κάνω όπου πηγαίνω κι αυτή η αγάπη μου απορρέει από το ότι σας έχω γνωρίσει από κοντά κι έχω γνωρίσει το ιερό πάθος σας και την αφοσίωσή σας σε μια πολύ μεγάλη υπόθεση για την χώρα μας.»

«ΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ
ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΟΥΝ
ΣΤΟ ΖΩΝΤΑΝΕΜΑ ΤΩΝ
ΑΡΧΑΙΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ»

Επίσης είπε:
«Ύστερα είναι το κομμάτι των καλλιτεχνών που κι αυτοί καλούνται να δώσουν, με τις ιδέες τους και την ενέργειά τους, «σάρκα και οστά» στο ξαναζωντάνεμα αυτών των υπέροχων χώρων.

«ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ
ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ
ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ»

Και είναι βεβαίως και οι τοπικές κοινωνίες οι οποίες εκφράζονται μέσα από τους θεσμούς, τους Δημάρχους, τους Νομάρχες, καθώς και ενεργοί πολίτες στον κάθε τόπο, που θέλουμε σιγά-σιγά να τους συσπειρώσουμε σε ένα πολύ ωραίο, απλωμένο, ζωντανό κίνημα πολιτών για τη διάσωση αυτών των υπέροχων μνημείων.

«ΜΟΝΟ Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ
ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΙΝΑΙ
ΑΠΕΡΑΝΤΟΣ – ΤΟ
ΚΡΑΤΟΣ ΕΧΕΙ ΟΡΙΑ»

Εδώ βεβαίως ξεκινάει και απορρέει μια ερώτηση που θέλω να την κάνω εγώ στον εαυτό μου και μέσα από τις κάμερες και τη γραφή σας αυτή την ερώτηση να την απευθύνω στους πολίτες, που θα μου την έκαναν αν με συναντούσαν. Θα μου έλεγαν ‘Σταύρο Μπένο, καλά ένα ολόκληρο Υπουργείο, ένα ολόκληρο Κράτος για τόσα χρόνια δεν μπόρεσε αυτά τα μνημεία να τα διασώσει και θα τα κάνει μια Κίνηση Πολιτών; Με ποιο τρόπο; Η απάντηση λοιπόν είναι πάρα πολύ απλή και έρχεται από τη μεγάλη μου εμπειρία στη δημόσια ζωή. Και η ιδέα για το ‘ΔΙΑΖΩΜΑ’ γεννήθηκε – όσο κι αν φαίνεται παράδοξο – όταν ήμουν Υπουργός Πολιτισμού, γιατί εκεί γνώρισα τα πεπερασμένα όρια του Κράτους. Το μόνο πράγμα που είναι απέραντο είναι ο εθελοντισμός των πολιτών και η ψυχή τους.

«ΩΣ “ΔΙΑΖΩΜΑ”
ΔΕ ΘΕΛΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΕΝΑ
ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ»

Κι εγώ θυμάμαι που με είχε συγκλονίσει μια φράση του αείμνηστου Προέδρου της Αμερικής του Κένεντυ, όταν ήμουν ακόμα έφηβος, που είπε ‘μην κοιτάς τι κάνει το Κράτος σου για σένα αλλά κοιτά τι μπορείς να κάνεις εσύ για το Κράτος’. Εμείς λοιπόν ως ‘ΔΙΑΖΩΜΑ’ να ξέρετε δε θα απλώσουμε τα χέρια στο Κράτος. Δε θέλουμε ούτε ένα ευρώ από το Κράτος. Εμείς θα κινητοποιήσουμε την ελληνική κοινωνία, να τους δείξουμε πόσο σημαντικό πράγμα είναι αυτό. Ήδη σήμερα γνώρισα τη λαχτάρα και είδα πολλούς πολίτες απ’ την Κορινθία που τόσο πολύ θέλουν να ξαναζωντανέψουν αυτά τα μνημεία.»

«ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΙΑ
ΧΡΗΣΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
ΑΠ’ ΟΠΟΥ ΘΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΟΥΝΤΑΙ
ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ
ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΕΡΟΧΑ ΑΥΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ»

Δίνοντας περισσότερες πληροφορίες είπε:
«Πρόκειται λοιπόν, σε πρώτο επίπεδο με τη βοήθεια των στελεχών του Υπουργείου Πολιτισμού αλλά και πολλών πανεπιστημιακών που έχουν δουλέψει στα μνημεία και ξένων αρχαιολογικών σχολών, να κάνουμε την επιστημονική τους τεκμηρίωση. Να κάνουμε δηλαδή μια πολύ ωραία και χρηστική βάση δεδομένων όπου ο κάθε επισκέπτης – είτε είναι επιστήμονας είτε είναι απλός πολίτης – να μπορεί να αντλεί όλες τις πληροφορίες για τα υπέροχα αυτά μνημεία. Για τον σκοπό αυτό έχουμε συγκροτήσει πιλοτικά επιστημονικά δελτία για τρία θέατρα της χώρας, την Επίδαυρο, την Αρχαία Μεσσήνη και το Διονυσιακό θέατρο, βάσει των οποίων θα δουλέψουμε για όλα τα υπόλοιπα θέατρα. Κι άμα μπείτε στη ιστοσελίδα μας (www.diazoma.gr) θα δείτε πώς σιγά-σιγά προχωράει αυτό το επιστημονικό έργο. Αυτό όμως είναι το πρώτο βήμα, που βεβαίως κι αυτό είναι μια μεγάλη εθνική προσφορά για την χώρα – η συγκέντρωση και η συστηματοποίηση αυτών των πληροφοριών. Το άλλο το μεγαλύτερο βήμα είναι μια μεγάλη εκστρατεία που θα κάνουμε σε όλη την χώρα παντού – δε θα αφήσουμε τίποτα, στις οικονομικές δυνάμεις, μεγάλες και μικρές, αλλά και απλούς πολίτες, προκειμένου να συγκεντρώσουμε χρήματα για τα υπέροχα αυτά μνημεία. Όταν θα έχουμε τον φάκελο του κάθε μνημείου έτοιμο και «το πράσινο φως» απ’ τις εφορείες – ότι ξέρουμε δηλαδή ξεκάθαρα τι θέλει το κάθε μνημείο, ποια είναι τα βήματά του, ποιες είναι οι μελέτες και τα έργα που χρειάζεται – τότε θα συγκροτούμε τον χορηγικό του φάκελο, πάντα σε συνεργασία με τις κεντρικές υπηρεσίες, την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και μετά θα ανοίγουμε έναν ηλεκτρονικό κουμπαρά για το κάθε θέατρο. Κι από κει, με συνεχή υποκίνηση, με συνεχείς εκδηλώσεις, με σας εδώ μαζί, θα προσπαθούμε να πείσουμε και τις οικονομικές δυνάμεις, εθνικές τοπικές, απλούς πολίτες. Εμείς θα είμαστε γοητευμένοι αν οι απλοί πολίτες δώσουν 1 €, 2 €, 5 €, 10 € και σιγά-σιγά θα δείτε πώς μπορεί να συγκεντρώνεται ένα ποσό, για το οποίο μετά θα έρθουμε σε απόλυτη συνεννόηση με τις τοπικές Εφορείες για το πώς θα διατίθεται και ποιος θα είναι ο καλύτερος τρόπος για την απορρόφησή του.

«ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ
ΝΑ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΘΕΑΤΡΑ
ΣΕ ΧΡΗΣΗ – ΕΦΤΑ ΜΕ ΟΚΤΩ ΜΝΗΜΕΙΑ
ΘΑ ΖΩΝΤΑΝΕΨΟΥΝ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ
ΦΕΤΟΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 2.500 ΧΡΟΝΙΑ»

Και βεβαίως, το επόμενο στάδιο θα είναι όταν θα ετοιμάζονται σιγά-σιγά τα θέατρα να δίνονται σε χρήση. Ήδη από φέτος έχουμε καταγράψει περίπου 7 – 8 μνημεία που για πρώτη φορά θα ξαναζωντανέψουν ύστερα από 2.000 και 2.500 χρόνια. Φανταστείτε τι ωραίο πράγμα είναι σε βάθος χρόνου να ξαναζωντανεύουν αυτά τα μνημεία, να είναι αυτό το δίκτυο πια ζωντανό σε όλη τη χώρα. Και φανταστείτε πόσο αυτό το πράγμα, που θα μπει στην καθημερινότητά μας, θα αλλάξει τη ζωή μας αλλά και τα οικονομικά δεδομένα της χώρας.»

«ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΝΟΥΜΕ
ΑΝΑΣΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΕ
ΔΥΣΚΟΛΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ»

Ερωτηθείς για το κατά πόσο οξύμωρο είναι το να συγκεντρώνονται χρήματα για τους αρχαιολογικούς χώρους σε μια εποχή οικονομικής κρίσης και δυσπραγίας, ο κ. Μπένος απάντησε:

«Θυμάμαι τον καιρό που ανέλαβα Δήμαρχος, όπου είχαν τρεις μήνες απεργία οι οδοκαθαριστές γιατί δεν είχαν πληρωθεί. Ήταν βουνά τα σκουπίδια στην πόλη, ο Δήμος δεν είχε καθόλου χρήματα και είχε πολύ μεγάλα χρέη. Ήμουν σε απόγνωση και σκέφτηκα κάποια στιγμή να απευθυνθώ στους πολίτες. Την πρώτη 4ετία δεν είχα καθόλου επιχορήγηση από το Κράτος. Σας βεβαιώνω ότι δεν προλάβαινα να απορροφάω τις καταθέσεις στις τράπεζες από δωρεές, για να κάνω έργα στην πόλη μου. Ο καθένας θα δώσει ό, τι μπορεί να δώσει, ακόμα κι απ’ το υστέρημά του. Και να σκεφτείτε και κάτι άλλο, σε δύσκολους καιρούς πρέπει να δίνουμε ανάσα στον κόσμο. Να του δείχνουμε ότι δεν χάθηκαν όλα, ότι οι συλλογικές καλές προσπάθειες και τα θέματα της αλληλεγγύης είναι παρόντα. Ο κόσμος πέρα από τα οικονομικά προβλήματα, έχει και μια γενικότερη απογοήτευση από όλα αυτά που έχουν συμβεί στη δημόσια σφαίρα και τον έχουν πληγώσει. Εμείς λοιπόν πιστεύουμε ότι θα προσφέρουμε μια ανάσα στον κόσμο. Και δεν πρόκειται να ζητήσουμε ξέρετε απαιτητικά πράγματα. Είναι δύσκολο ας πούμε για τους πολίτες της Κορινθίας να βάλουν 10 € ή 5 € ή ακόμα κι 1 € για τα υπέροχα θέατρά τους; Και να το δείτε αυτό σε βάθος χρόνου, γιατί τα μνημεία σας είναι τεράστια κι αν εξαιρέσουμε το Ωδείο, το οποίο είναι σε μια κατάσταση που μπορούμε άμεσα να ξεκινήσουμε, το Θέατρο της Αρχαίας Κορίνθου ή το Θέατρο της Σικυώνας θέλουν ένα πολύ μεγάλο βάθος χρόνου, ακόμα και για το έργο το ερευνητικό, το μελετητικό. Αυτά τα μνημεία δηλαδή θέλουν τουλάχιστον μια δεκαετία για να ξαναζωντανέψουν.»

«ΕΜΕΙΣ ΘΕΛΟΥΜΕ
ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΝΕΟΥΣ
ΧΩΡΟΥΣ, ΘΕΛΟΥΜΕ
ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΟΥΜΕ ΚΑΙ
ΟΧΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΤΟΥΜΕ»

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των χορηγών, μέσω κονδυλίων, ο κ. Μπένος δήλωσε:
«Για την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουμε συνεννοηθεί με το Υπουργείο Πολιτισμού και με τους Δημάρχους ότι το ‘ΔΙΑΖΩΜΑ’ θα είναι συνοδοιπόρος τους. Δε θέλουμε να ανατρέψουμε τα μέχρι τώρα δεδομένα. Εμείς θέλουμε να ανοίξουμε νέους χώρους και νέες δυνατότητες. Θέλουμε να προσθέσουμε, δε θέλουμε να μοιραστούμε. Ξέρετε, υπάρχει μια κακή παράδοση στις μη κυβερνητικές οργανώσεις στην Ελλάδα, ότι απλώνουν συνέχεια το χέρι στο Κράτος. Δε θα το κάνουμε εμείς αυτό το πράγμα. Έχουμε δεσμευτεί από την πρώτη εμφάνισή μας που κάναμε πέρσι στο Μουσείο της Ακρόπολης ότι δε θα πάρουμε ούτε ένα ευρώ απ’ το Κράτος. Και έχουμε πει ότι τα λειτουργικά έξοδα του ‘ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ’ θα καλύπτονται από τα μέλη μας. Και ό, τι πηγαίνει για τα μνημεία, θα πηγαίνει αυτούσιο μέχρι τελευταίο ευρώ στα μνημεία και θα είναι σε πλήρη διαδικτυακή όραση όλη η εξέλιξη σ’ αυτό το λογαριασμό, δηλαδή έχουμε πάρει τόσα, τα έχουν δώσει αυτοί. Θα κρύβεται το όνομα μόνο όποτε μας το ζητάει αυτός που θέλει να μας δώσει τη σχετική χορηγία ή δωρεά. Αν θα μπείτε στην ιστοσελίδα μας, έχουμε έναν πλήρη χορηγικό φάκελο που με πολύ μεγάλη ανάλυση έχουμε φτάσει μέχρι το επίπεδο των χορηγικών συμβάσεων που θα υπάρχουν καθώς και των ευεργετημάτων που θα έχουν τόσο οι μεγάλοι χορηγοί όσο και οι μικροί δωρητές.»

«ΤΟ “ΔΙΑΖΩΜΑ” ΜΠΟΡΕΙ
ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΡΟΛΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΘΕΜΑ
ΤΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΕΠΙ ΠΛΗΡΩΜΗ
ΣΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ»

Σχετικά με το κατά πόσο θα έπρεπε οι πολίτες να πληρώνουν για να δουν όλα αυτά τα μνημεία, ο κ. Μπένος είπε:
«Εγώ θα προτιμούσα τα μνημεία να έχουν μια πιο κλιμακωτή οικονομική σχέση. Για παράδειγμα, θα ήθελα μια κατηγορία πολιτών να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στα μνημεία, αυτό όμως εν πολλοίς επιβάλλεται κι από την Ευρωπαϊκή Ένωση να ξέρετε, μια πολιτική ενιαία δηλαδή για τα Μουσεία. Εν πάση περιπτώσει, το ‘ΔΙΑΖΩΜΑ’ μπορεί να παίξει και σ’ αυτό σημαντικό ρόλο.»

«ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΙΝΟΝΤΑΙ
ΓΙΑ 1ΧΛΜ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥ
ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΝ ΣΕ ΤΡΙΑ ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΑΤΡΑ»

Ο κ. Μπένος εξήγησε επίσης ότι η ανάδειξη ενός θεάτρου εξαρτάται από δύο παράγοντες, το ερευνητικό κομμάτι σε συνδυασμό με το ανασκαφικό του έργο και μετά τις μελέτες αναστήλωσης και το πόσος χώρος χρειάζεται για να αναστηλωθεί το μνημείο, και τη ροή των χρηματοδοτήσεων.
«Αν θα είχαμε όλα τα χρήματα για παράδειγμα για τη Σικυώνα» είπε, «όπου μιλάμε για 3.000.000 έως 5.000.000 € με μια πρώτη προσέγγιση, τότε θα θέλαμε τουλάχιστον μια 5ετία με 7ετία. Όμως, για να κάνουμε και μια συγκριτική αξιολόγηση, για τα προτάγματα της χώρας μας, ξέρετε πόσο στοιχίζει το κάθε χιλιόμετρο αυτοκινητόδρομου; 15.000.000 €. Κατά μέσο όρο δηλαδή, αντιστοιχεί 1χλμ. αυτοκινητοδρόμου με 3 αρχαία θέατρα. Εγώ έχω πια συνειδητοποιήσει ότι τα πολιτικά προτάγματα σ’ αυτή τη χώρα δεν πρόκειται να αλλάξουν ριζικά. Τα πολιτιστικά κονδύλια του Δήμου Καλαμάτας στην εποχή μου ήταν μεγαλύτερα απ’ του Δήμου της Αθήνας. Και οι αρχαιολόγοι ήταν ο αγαπημένος μου κλάδος, γι’ αυτό σώσαμε και τα μνημεία μετά τον σεισμό και βραβεύτηκαν και οι αρχαιολόγοι και ο Δήμος Καλαμάτας. Οι αρχαιολόγοι, όταν καθίσεις και τους κουβεντιάσεις, θα δεις τι γλυκύτητα έχουν μέσα τους. Μας φαίνονται λίγο ότι είναι απόμακροι, μα οι άνθρωποι προσπαθούν να προστατέψουν και τον εαυτό τους, αφού όλοι τους «λιθοβολούμε». Συνεπώς, όταν θα έρθει η καλή ώρα – γιατί τον κάθε κουμπαρά θα τον ανοίγουμε εδώ μαζί – και θα μας πουν οι αρχαιολόγοι μας πού είμαστε, να έχουμε το χρονοδιάγραμμα, να έχουμε κάνει τον χορηγικό φάκελο, θα κάνουμε μια ειδική γιορτή στον κάθε τόπο, όπου θα ανοίγουμε πια το χρηματοδοτικό κεφάλαιο του κάθε θεάτρου».

«ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΑΤΡΑ
ΕΙΝΑΙ Η ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ
ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ»

Κλείνοντας, στο δίλημμα «πολιτική ή αρχαία θέατρα», ο κ. Μπένος επέλεξε τα αρχαία θέατρα, υπογραμμίζοντας πως αυτά είναι η πεμπτουσία της πολιτικής.
«Πολιτική δεν είναι να αγωνίζεσαι για τον δημόσιο χώρο;» είπε, «δεν είναι να αγωνίζεσαι για μεγάλα πράγματα; Όλα αυτά τα έχει το ‘ΔΙΑΖΩΜΑ’».

Δεν υπάρχουν σχόλια: