24.4.09

Εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο του Δημαρχείου Κορίνθου προχθές Τετάρτη 22 Απριλίου, με κεντρικό θέμα την παρουσίαση πρότασης για την Δημοτική Αγορά της Κορίνθου. Σε ό, τι αφορά τη συγκεκριμένη πρόταση, για το επιχειρησιακό πλάνο εργάστηκαν ο κ. Λάμπρος Κωστάρας και ο κ. Νίκος Ξεθάλης, ενώ για την αρχιτεκτονική πρόταση η κα Βασιλική Μπασιάκου και η κα Βούλα Σταματίου. Στην εκδήλωση επισημάνθηκε ότι πρόκειται για μια εθελοντική εργασία που δεν χρηματοδοτήθηκε από κανέναν φορέα.
Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Κορινθίων κ. Αλέξανδρος Πνευματικός, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Κορινθίων κ. Νίκος Σταυρέλης, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Ανδρέου και Ντιγκιρλάκης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Γιώτης, Κασσίμης, Λούμπας, Φλεβάρης, Κωνσταντογιάννης και Μελέτης, ο πρώην βουλευτής κ. Άγγελος Μανωλάκης, ο πολιτευτής κ. Στέλιος Μάρκελος, ο κ. Κώστας Βενετσάνος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κορίνθου κ. Λάσκας, καθώς και πολλοί έμποροι από τη Δημοτική Αγορά της Κορίνθου αλλά και αρχιτέκτονες της πόλης.
Από τη συζήτηση που ακολούθησε μετά την παρουσίαση δεν έλειψαν οι εντάσεις, με τους αρχιτέκτονες της Κορινθίας να αναφέρονται στη μη διεξαγωγή αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, τους εμπόρους της Δημοτικής Αγοράς να ανησυχούν για την τύχη των καταστημάτων τους αλλά και της Αγοράς γενικότερα, και τους εκπροσώπους του Δημοτικού Συμβουλίου να εμφανίζουν ποικίλες γνώμες σχετικά με την εν λόγω πρόταση αλλά και με το ποιο θα πρέπει να είναι το μέλλον της Δημοτικής Αγοράς της Κορίνθου.

ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΩΣΤΑΡΑΣ:

«ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ & ΤΟΥΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ ΜΙΑ ΧΕΙΡΟΠΙΑΣΤΗ, ΒΙΩΣΙΜΗ,
ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ»

Για τη δουλειά που έκανε η ομάδα των τεσσάρων που προαναφέρθησαν ενημέρωσε ο κ. Λάμπρος Κωστάρας, εστιάζοντας κυρίως στο κομμάτι του Επιχειρησιακού Σχεδίου, ενώ αναφέρθηκε και στα επιμέρους σημεία που περιλαμβάνει η πρόταση, την σημασία που έχει η Αγορά για την πόλη, τα μνημειακά στοιχεία που συνδέονται με αυτήν και άλλα. Αναλυτικά είπε:

«Σήμερα θέλουμε να δώσουμε ένα περίγραμμα της δουλειάς που έχουμε κάνει. Να ευχαριστήσω γιατί βρίσκονται εδώ άπαντες. Έχουμε καιρό να συζητήσουμε για τη Δημοτική Αγορά και να συζητήσουμε όλοι μαζί. Και δε σας κρύβω ότι αυτό ήταν το πρώτο στοίχημα το οποίο είχαμε ή ότι δουλέψαμε χωρίς να μιλήσουμε με κανέναν. Συγχωρέστε μας γι’ αυτό αλλά θέλαμε να λειτουργήσει ο μηχανικός, να λειτουργήσει ο τεχνοκράτης, να λειτουργήσει ο Κορίνθιος πολίτης και να μην έχουμε επιρροές ούτε καν από τους συγγενείς μας. Ούτε καν η σύζυγός μου γνώριζε πάνω σε τι εργάζομαι μαζί με την υπόλοιπη ομάδα.

«ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΙΝΑΙ
ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ
ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ
ΜΙΑ ΧΕΙΡΟΠΙΑΣΤΗ, ΒΙΩΣΙΜΗ,
ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ»

Θέλω να μιλήσω καταρχήν για το Επιχειρησιακό Σχέδιο το οποίο προτείνουμε για τη Δημοτική Αγορά (…) Θέλω να τονίσω ότι είναι μια εθελοντική εργασία. Μάλιστα, η μακέτα την οποία θέλουμε σήμερα να παραδώσουμε τόσο στον Δήμο όσο και στους καταστηματάρχες μπορεί να σας φανεί λίγο φτωχή. Αλλά είναι φτωχή όχι ως ιδέα. Σκοπός της εκδήλωσης είναι να παραδώσουμε στον Δήμο και τους καταστηματάρχες μια χειροπιαστή, βιώσιμη, ρεαλιστική πρόταση. Τι σημαίνει χειροπιαστή; Πολλοί άνθρωποι έχουν ακούσει κατά καιρούς διάφορες ιδέες για τη Δημοτική Αγορά. Βρέθηκαν κάποιοι συμπολίτες και μας είπαν «να είχαμε μια μακέτα, να είχαμε ένα σχέδιο, να δούμε μερικά πράγματα έτσι λίγο να τα καταλάβουμε. Εμείς δεν είμαστε αρχιτέκτονες, δεν είμαστε τεχνικοί». Δεν σας κρύβω λοιπόν ότι αυτή ήταν η πρώτη ιδέα περίπου που ακούσαμε στα τέλη του καλοκαιριού. Το δεύτερο είναι ότι με έναν από τους καταστηματάρχες βρεθήκαμε παραμονή του Αγίου Δημητρίου έξω από ένα ζαχαροπλαστείο και μου είπε «Λάμπρο ζητήσαμε τεχνική συνδρομή». Και του απάντησα «θα την έχετε». Βέβαια από τότε ξαναμιλήσαμε πριν από μερικές μέρες όταν του ανακοίνωσα ότι υπάρχει πια αποτέλεσμα.

«ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΝΔΡΑΜΟΥΜΕ
ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΤΑΧΥΝΘΕΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
ΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΜΙΑΣ
ΑΠΟΦΑΣΗΣ – Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ
ΑΓΟΡΑ ΑΦΟΡΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΟΛΗ»

Στόχος είναι να ενεργοποιήσουμε μια ζωντανή και ουσιαστική συζήτηση γύρω από ένα θέμα για το οποίο δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη. Συνεχίζει δηλαδή αυτή τη στιγμή το συγκεκριμένο κομμάτι της πόλης να παραμένει όπως το βιώνουμε τα τελευταία χρόνια. Θέλουμε να συνδράμουμε ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία λήψης και εκτέλεσης μιας απόφασης. Θεωρούμε ότι η Δημοτική Αγορά δεν αφορά μόνο 10-20 καταστηματάρχες. Αφορά όλη την πόλη. Άρα, πρέπει κάτι να κάνουμε γρήγορα. Θέλουμε να αποδείξουμε στην πόλη ότι η επιστήμη έχει λύσεις, και όχι μόνο η νομική επιστήμη. Άρα υπάρχουν τρόποι να συζητήσουμε, να βρούμε τεχνικές λύσεις πριν αρχίζουμε δικαστικούς αγώνες, πριν αρχίζει η πολιτική να αντικαθιστά τον επιστήμονα. Να δημιουργήσουμε αφορμές ώστε και άλλοι συμπολίτες, τεχνοκράτες και μη, να καταθέσουν δημόσια τη γνώμη τους. Είναι πολύ σημαντικό.

ΤΑ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΣΗΜΕΙΑ
ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Τι περιλαμβάνει η πρόταση: μια τεχνική συνδρομή όπως τη ζήτησαν οι καταστηματάρχες, πέραν όμως των χαρακτηριστικών του κτιρίου. Δε θα συζητήσουμε λοιπόν μόνο για το αν πρέπει να γκρεμιστεί το κτίριο, τι σχήμα θα’ χει, τι χρώμα.
Ένα Επιχειρησιακό Σχέδιο αξιοποίησης. Μην ξεχνάμε ότι αναφερόμαστε σ’ ένα τμήμα της ακίνητης περιουσίας του Δήμου, άρα αφορά όλους μας κι έχει υποχρέωση και ο Δήμος να αξιοποιήσει αυτό το κομμάτι. Μία αρχιτεκτονική πρόταση – και θέλουμε να παραδώσουμε σχέδια και μακέτα στον Δήμο. Και μιλώντας ως Δήμο διευκρινίζω ότι αναφερόμαστε στη Δημοτική Αρχή, τις παρατάξεις και τους καταστηματάρχες και θα τους παρακαλέσω θερμά να καθίσουν και να βρουν μια λύση μαζί μας.»

«Η ΑΓΟΡΑ ΑΦΟΡΑ ΣΥΝΟΛΙΚΑ
ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, ΑΠΟΤΕΛΕΙ
ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΜΕ ΣΟΒΑΡΕΣ
ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΟΡΩΝ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ»

Ο κος Κωστάρας συνέχισε λέγοντας:

«Γιατί η αγορά είναι σημαντική; Βρίσκεται στο εμπορικό κέντρο της πόλης. Θεωρούμε ότι αποτελεί κέντρο συνάντησης των Κορινθίων. Κι αν δεν το αποτελεί τόσο επειδή αυτή τη στιγμή ενδεχομένως το κτίριο είναι πεπαλαιωμένο και δεν δημιουργεί προϋποθέσεις τέτοιες, πρέπει να ενισχύσουμε αυτό τον ρόλο της. Είναι ένα εργαλείο παραγωγής εισοδήματος για την πόλη. Όχι μόνο για τον Δήμο που εισπράττει κάποια ενοίκια, βοηθάει στο να τονώνεται η εμπορική δραστηριότητα στο κέντρο. Δεν αφορά μόνο τους καταστηματάρχες που χρησιμοποιούν τον χώρο αλλά συνολικά το εμπορικό κέντρο. Αποτελεί ακίνητη περιουσία με σοβαρές προοπτικές παραγωγής πόρων για τον Δήμο, σε μια εποχή που είναι δύσκολο οι Δήμοι να βρουν πόρους. Γνωρίζουμε όλοι ότι οι Δήμοι «παλεύουν» με ανεπαρκείς πόρους να παράγουν έργο και διαρκώς η κεντρική Πολιτεία τους δίνει αρμοδιότητες αλλά νομίζω ότι όλοι έχουμε συμφωνήσει ότι οι αντίστοιχες παροχές δεν μπορούν να καλύψουν αυτές τις επιπλέον αρμοδιότητες. Πιστεύουμε ότι με διάφορους τρόπους υπάρχει η δυνατότητα ο ίδιος ο Δήμος να παράγει εισόδημα. Και θα προτείνουμε και τι να το κάνει αυτό το εισόδημα.

ΠΟΙΑ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Η Δημοτική Αγορά είναι συνδεδεμένη με σοβαρά μνημειακά στοιχεία της πόλης. Θεωρούμε ότι μνημειακό στοιχείο αποτελεί η χρήση του χώρου. Άρα, το ότι υπάρχει και ένα οικόπεδο 1.200 τ.μ. και χρησιμοποιείται ως Δημοτική Αγορά από μόνο του είναι μνημειακό στοιχείο. Το αιθριακό χαρακτηριστικό σε ένα ανοιχτό πανταχόθεν χώρο. Για όσους έχουν μπει μες στον χώρο ή έχουν ανέβει πάνω θα προσέξουν ότι αυτός ο χώρος είναι εκτεθειμένος στον ήλιο, στο φως, άρα το αιθριακό χαρακτηριστικό είναι πολύ σημαντικό. Οι ίδιοι οι καταστηματάρχες και η ιστορία των ανθρώπων. Τα καταστήματα να σημειώσω ότι χρησιμοποιούνται από πολίτες Κορίνθιους και όχι από απρόσωπες αλυσίδες φίρμες. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με αυτές τις αλυσίδες. Πρέπει να σας πω ότι ο κ. Ξεθάλης – ένα από τα μέλη της ομάδας – είναι μηχανικός Διοίκησης παραγωγής και διευθύνει μία πολύ σημαντική πολυεθνική εταιρεία, η οποία ασχολείται με σχεδίαση, ανάπτυξη και εκμετάλλευση εμπορικών κέντρων, και αγορών βεβαίως. Είναι ο άνθρωπος ο οποίος με βοήθησε να κατανοήσω κατά πόσο αυτός ο χώρος θα έχει ενδιαφέρον αν λειτουργήσει ως ένα σύγχρονο εμπορικό κέντρο. Βέβαια, ο άνθρωπος ήταν αρνητικός. Κι έχω τους επιστημονικούς λόγους, αν θέλετε, στα χέρια μου.

Μνημειακό στοιχείο είναι το οικογενειακό και Κορινθιακό επιχειρείν. Δεν θέλω να αναμοχλεύσω μνήμες και να θυμηθώ ακόμα και την εποχή που πριν 40 χρόνια, μικρό παιδί με το ποδήλατο πήγαινα στον Σκάζα κι έπαιρνα κρέας. Θα πω όμως ότι πολλές οικογένειες συντηρούν πολλές μικρές επιχειρήσεις κι αυτές οι επιχειρήσεις συνιστούν αυτό που ονομάζω «Κορινθιακό επιχειρείν» και δημιουργούν λόγο για να παραμείνουν Κορίνθιοι στην περιοχή.

«ΤΙΜΑΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ & ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ

ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΚΑΙ

ΝΕΕΣ ΜΝΗΜΕΣ ΚΑΙ ΝΕΑ ΙΣΤΟΡΙΑ»

Επιλέξαμε τη σημερινή μέρα γιατί το 1928, 22 Απριλίου έγινε ο καταστρεπτικός σεισμός που ισοπέδωσε την πόλη μας και γκρέμισε την παλιά αγορά του 1904. Η πρώτη υποχρέωση λοιπόν που νιώθουμε ως νέοι άνθρωποι και επιστήμονες είναι να τιμήσουμε την ιστορία. Γύρω από αυτό τον σεισμό έχουμε να θυμόμαστε Αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό, τις προσπάθειες που έκανε ο ίδιος και η ίδια η πόλη να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της. Αλλά θεωρούμε ότι τιμάμε την ιστορία και τις μνήμες της πόλης παράγοντας και νέες μνήμες και νέα ιστορία. Όχι απλώς συντηρώντας την παλιά. Μια σημαντική παρατήρηση είναι ότι σε έναν σεισμό κλαίμε για ανθρώπους και όχι για τοίχους. Ακούγεται ίσως σκληρό και τεχνοκρατικό αλλά θεωρώ ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι είναι μια πραγματικότητα.»

«ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ
ΣΥΝΤΟΜΑ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ
ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ»

Ο κος Κωστάρας αναφέρθηκε και σε μια ακόμη παράμετρο:

«Όταν η ομάδα για πρώτη φορά συζήτησε για το τι πρέπει να κάνουμε σ’ αυτόν τον χώρο, είπα μερικά πράγματα στις αρχιτεκτόνισσες. Ζητείται λέω μια βιώσιμη και παραγωγική επενδυτική παρέμβαση στο κέντρο της πόλης. Δυστυχώς, ανεξάρτητα από ποια είναι τα αισθητικά κριτήρια τα οποία έχει ο καθένας μας, σε πάρα πολλές περιπτώσεις δεν έχουμε την πολυτέλεια, επειδή υπάρχουν οικονομικοί σοβαροί λόγοι, να βρούμε έναν τρόπο να λειτουργήσουμε με βάση αισθητικά κριτήρια αλλά να βάζουμε όρους βιωσιμότητας, τι επιστρέφει αυτή η επένδυση, τι αφήνει στην πόλη και πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε και τι γίνεται μετά από κάποια χρόνια. Ο Δήμος έχει υποχρέωση να αξιοποιήσει την περιουσία του. Και πρέπει να συνδράμει στην τουριστική και εμπορική ανάπτυξη. Δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από την κεντρική Πολιτεία. Ζητείται τρόπος ταχείας παρέμβασης στον χώρο. Δεν έχουμε την πολυτέλεια όχι μόνο να αφήσουμε τους καταστηματάρχες εκτός αλλά φανταστείτε τα πόσα καταστήματα υπάρχουν τριγύρω. Άρα οποιαδήποτε παρέμβαση σ’ αυτόν τον χώρο, είτε είναι μια απλή ανάπτυξη είτε είναι κατεδάφιση είτε είναι οτιδήποτε, θα πρέπει να γίνει σύντομα γιατί θα δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα στην οικονομία της πόλης. Η παρέμβαση θα πρέπει να είναι χαμηλού κόστους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα κάνουμε διαπραγμάτευση με τους κανόνες της ηθικής και ασφάλειας. Να’ ναι χαμηλής όχλησης και πρέπει να’ ναι και υψηλής απόδοσης. Ζητείται τρόπος να διατηρηθούν τα μνημειακά χαρακτηριστικά, τα οποία ανέφερα προηγουμένως. Αποκλείσαμε τον χαρακτήρα του εμπορικού κέντρου και ζητάμε κι έναν τρόπο να παρέμβουμε στην ευρύτερη περιοχή. Μέχρι στιγμής, θεωρούμε ότι έγινε ένα λάθος, περιορίστηκε η συζήτηση γύρω από ένα κτίριο, γύρω από μία γωνία. Νομίζω όμως ότι αδικήσαμε την ευρύτερη αγορά. Αδικήσαμε και άλλους καταστηματάρχες και άλλες οικογένειες, οι οποίες αναπτύσσουν επιχειρείν όχι μόνο σ’ εκείνη την γωνία. Πρέπει να μας απασχολεί συνολικά τι κάνει το εμπορικό κέντρο.»

«ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ
ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΩΝ»

Κατόπιν ο κος Κωστάρας έδωσε και κάποιες τεχνικές διευκρινίσεις:

«Μερικές χρήσιμες τεχνικές διευκρινίσεις: ο αρχιτεκτονικός χαρακτήρας, η μορφή του κτιρίου, το μέλλον του κτιρίου δεν έχει καμία σχέση με το μέλλον των καταστηματαρχών που είναι μέσα. Δυστυχώς αυτό βρίσκεται στα χέρια της νομικής επιστήμης αυτή τη στιγμή. Ο όρος ανάπλασης δεν αποκλείει ή δεν απέκλεισε ποτέ το ενδεχόμενο κατεδάφισης. Το συγκεκριμένο κτίριο δεν έχει καμία σχέση με το κτίριο του 1904, το οποίο μετά από μία ιστορία 24 ετών γκρεμίστηκε στον σεισμό. Ανακατασκευή του κτιρίου του 1904 με βάση αυτά τα οποία αναφέρουν οι αρχιτέκτονες σημαίνει αυτονόητη κατεδάφιση. Δεν έχουμε πολλές τεχνικές πληροφορίες για εκείνο το κτίριο, το οποίο σαφώς είναι ιστορική αναφορά της πόλης. Οποιαδήποτε διαδικασία έστω και απλής ανάπλασης, σημαίνει προσωρινή παύση λειτουργίας των καταστημάτων και όχληση στον χώρο γύρω από τη Δημοτική Αγορά. Δεν υπάρχει η δυνατότητα δηλαδή να υπάρξουν εργασίες και ταυτόχρονα να λειτουργούν τα καταστήματα. Αυτό είναι κάτι το οποίο το λένε μηχανικοί. Ανακατασκευή του κτιρίου του 1904, πέρα από υποκειμενικά αισθητικά χαρακτηριστικά, δεν εξασφαλίζει αναπτυξιακή και αισθητική παρέμβαση απαραίτητα, συνολικά για την πόλη. Το κτίριο έζησε 24 χρόνια, συνεπώς η μνημειακή του αξία, του παλαιού κτιρίου, είναι ελάσσονος σημασίας».

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ;

Τι είναι όμως η Δημοτική αγορά;

«Τι σημαίνει Δημοτική Αγορά. Είναι το σημείο συνάντησης των Κορινθίων. Σημαίνει οικογενειακό επιχειρείν. Σ’ αυτό το σημείο θα’ μαι λίγο σκληρός. Θα συμφωνήσουμε φαντάζομαι ότι ο θεσμός της οικογένειας κρατάει «όρθια» αυτή την χώρα. Άρα, το οικογενειακό επιχειρείν είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Είναι ένας χώρος πολιτισμού, έχει ήλιο, έχει φως. Είναι 1.200 τ.μ., περιλαμβάνεται μέσα και ο χώρος της Φιλαρμονικής, είναι εργαλείο ανάπτυξης, είναι βιτρίνα της πόλης ή θα’ πρεπε να λειτουργεί ως βιτρίνα της πόλης. Είναι λόγος για να επισκεφθεί ο Κορίνθιος το κέντρο της πόλης. Και είναι και λόγος για επισκέπτη της πόλης να πάει στην Κόρινθο. Τι δεν είναι όμως ή τι δεν πρέπει να είναι η Δημοτική Αγορά. Ένα κακό κτίριο, ένα μείγμα οσμών, συμφέροντα, χώρος για αντιπαλότητα, δικαστικές διαμάχες κι όλα αυτά τα άσχημα, τα οποία δεν ξέρει κανείς τι τελικά προσφέρουν στην πόλη.

«Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ
ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ»

Δεν είναι μόνο τα 1.200 τ.μ. του γωνιακού κτιρίου. Ενδιαφέρει το σύνολο των κτιρίων και των καταστημάτων σε τουλάχιστον δύο τετράγωνα. Είχα δημοσιεύσει προσφάτως κάποιες φωτογραφίες από κτίρια. Βέβαια να σας πω ότι ένας πολίτης μας ανταποκρίθηκε κι έκανε μια επέμβαση, προς τιμήν του και διόρθωσε έτσι λίγο την πρόσοψη του κτιρίου και χάρηκα πολύ γι’ αυτό, αλλά νομίζω ότι αν περπατήσουμε, κάνουμε μια βόλτα μετά την εκδήλωση, θα δούμε ότι υπάρχει πολλή ασχήμια. Δεν είναι ο σωστός χώρος για τη Φιλαρμονική. Δεν είναι ο σωστός χώρος για πολιτιστική δράση, έτσι όπως είναι αυτή τη στιγμή, και δεν είναι σωστός χώρος για γραφεία του Δήμου, γιατί άκουσα ότι υπήρχαν κάποιες σκέψεις ενδεχομένως να αξιοποιηθούν κάποιοι χώροι για γραφεία.»

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ
ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΩΡΟ
ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Ερχόμενος στην ουσία της συνάντησης είπε:

«Ποιο είναι το Επιχειρησιακό Σχέδιο το οποίο προτείνουμε. Προτείνουμε κατασκευή καινούριου κτιρίου, με τεχνοτροπία τέτοια που θα επιτρέπει αισθητική, ταχεία κατασκευή, χαμηλό κόστος και βιοκλιματικά χαρακτηριστικά κι ένα πλήθος άλλων ηλεκτρομηχανολογικών παρεμβάσεων, για τις οποίες δε θα αναφερθώ σήμερα αλλά θα επανέλθω και θα δημοσιοποιήσω κάποια δουλειά η οποία έχει γίνει σε συνεργασία με δύο συνεργάτες, νέους μηχανικούς και φίλους οι οποίοι είναι υποψήφιοι Διδάκτορες στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Έχουμε κάνει για παράδειγμα μια ηλεκτρακουστική ανάλυση γιατί ο χώρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως χώρος εκδηλώσεων, ο προτεινόμενος χώρος, προτείνουμε μια σειρά από άλλες παρεμβάσεις οι οποίες είναι πολύ σημαντικές σ’ ένα μοντέρνο κτίριο.
Αποκλειστική χρήση Δημοτική Αγοράς, με χαρακτηριστικά τέτοια που θα συμβάλλουν στην τόνωση της αγοραστικής κίνησης όλου του κέντρου. Προτείνουμε την ανάπτυξη μιας νέας σχέσης με τους καταστηματάρχες. Οι καταστηματάρχες ζουν πολλά χρόνια εκεί. Θεωρώ ότι έχουν εμπειρία η οποία είναι χρήσιμη, πρέπει να αξιοποιηθεί γιατί έχουν ζήσει αυτό που λέγεται Δημοτική Αγορά. Να βρεθεί νομική λύση παραμονής τους με όρους που θα προσδιορίσει Ορκωτός Εκτιμητής (…) Οι καταστηματάρχες έχουν υποχρέωση από την άλλη μεριά όμως να συμμετέχουν στην αναπτυξιακή προσπάθεια διότι πρέπει να θυμηθούμε ότι κάνουν χρήση δημοτικής περιουσίας.

ΠΟΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Η απόσβεση της επένδυσης μπορεί να γίνει σε έξι (6) χρόνια, με βάση την ανάλυση που έχουν κάνει οι αρχιτέκτονες και οι ορκωτοί Εκτιμητές ή σε τρία (3) χρόνια, εφόσον η Αγορά χρηματοδοτείται με 50 %. Ο Δήμος μπορεί να λάβει δάνειο 15ετούς διάρκειας, κατά την άποψή μας, έτσι ώστε να διασφαλίσει την αποπληρωμή του δανείου – δεν χρειάζεται να αποπληρώσει σε έξι χρόνια – και ταυτόχρονα να προχωρήσει σε άλλες παραγωγικές επενδύσεις. Προτείνουμε τα έσοδα απ’ το κτίριο, τα οποία με βάση τις εκτιμήσεις των ειδικών τεχνοκρατών μπορούν να φτάσουν κοντά στις 400.000 έως και 500.000 € καθαρά κέρδη τον χρόνο, έχοντας υπολογίσει και το κόστος συντήρησης του κτιρίου, και να υπάρξει επεξεργασία ενός ολοκληρωμένου συγχρηματοδοτούμενου σχεδίου ανάπλασης προσόψεων και εξωραϊσμού των πέριξ κτιρίων, σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες, έτσι ώστε να ομορφύνει συνολικά το εμπορικό κέντρο. Προτείνουμε εξυγίανση των υποδομών ώστε να εκλείψουν προβλήματα οσμών, προβλήματα δικτύου. Προσφάτως να σας πω ότι ο ΟΤΕ βρήκε εκεί κάποια καλώδια τα οποία είχαν πρόβλημα. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα άρα πρέπει να γίνει μία εξυγίανση συνολικά. Προτείνουμε να μετακομίσει η Φιλαρμονική και ανακοινώνω ότι τον χειμώνα η ίδια ομάδα – και ενδεχομένως και κάποιοι άλλοι οι οποίοι συμμετέχουν, ελπίζω στον ίδιο χώρο – θα είναι σε θέση να καταθέσει μια επόμενη πρόταση για το πού θα στεγαστεί η Φιλαρμονική και κάποιες άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες του Δήμου. Η αξιοποίηση των εσόδων θα αφορά συγκεκριμένες επενδύσεις, επίσης παραγωγικές, βάσει κεντρικού πλάνου στο οποίο θα δεσμευτούν άπαντες, θα υπάρξει πολιτική απόφαση σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου, γιατί εφόσον πάρουμε αυτό το δάνειο για 15 χρόνια, θα έχουμε έναν οδικό χάρτη στον οποίο θα’ χουμε δεσμευτεί όλοι για το πού θα πάνε αυτά τα λεφτά. Κι έχουμε πρόταση για το πού μπορούν να πάνε αυτά τα λεφτά, να πάνε σε επενδύσεις οι οποίες παράγουν χρήματα για τον Δήμο.

«ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

ΑΠΟΣΚΟΠΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

ΤΗΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΠΡΕΠΕΙΑΣ

ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ»

Προβλέπουμε μερικές θέσεις πάρκινγκ, καταρχήν όχι για εμπορική εκμετάλλευση αλλά για να διευκολύνουμε τους καταστηματάρχες να πάρουν τα αυτοκίνητά τους απ’ τον δρόμο, κάτι που θα επιτρέψει αν θέλετε καλύτερη κυκλοφορία και για τους πελάτες τους και κάτι που ζήτησα απ’ τα κορίτσια ήταν να μπει μια πλατφόρμα ώστε να μπορούν και εύκολα να κάνουν τροφοδοσία κι αντί να’ χουν τα αυτοκίνητά τους έξω να τα έχουν ασφαλισμένα κάπου στο υπόγειο. Σ’ ένα υπόγειο το οποίο, από αναφορές έμπειρων αρχιτεκτόνων της πόλης, είναι εξόχως προβληματικό και δεν έχουμε και στοιχεία καταλληλότητας κτιρίου πρέπει να σας πω. Οι προοπτικές πρότασης είναι η αποκατάσταση της αισθητικής και της ευπρέπειας στο εμπορικό κέντρο της πόλης, επίλυση μιας εκκρεμότητας που τελικώς λειτουργεί εις βάρος όλης της πόλης. Ανάπτυξη με συμμετοχή των πολιτών. Θεωρώ ότι θα’ ναι ένα σημαντικό βήμα για τον Δήμο να κάνει επέμβαση, παρέμβαση τέτοιας εμβέλειας στην πόλη με συμμέτοχο τον ίδιο τον πολίτη. Ένα νέο κτίριο με αξιοποίηση ντόπιων επιστημόνων και ιδεών, έτσι ώστε να δημιουργηθούν νέα σημεία αναφοράς. Τόνωση της εμπορικής δραστηριότητας, όχι μόνο για τους καταστηματάρχες που θα είναι μέσα αλλά συνολικά για το κέντρο. Ένα ακόμη σημείο κοινωνικής και πολιτικής συνεύρεσης γιατί όπως θα δείτε, η αγορά που προτείνουμε δεν έχει μόνο καταστήματα, έχει κάποιο ουζερί, έχει κάποιο μπαρ, έχει χώρους εκδηλώσεων, έχει διάφορα πράγματα.»

«ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΙΝΑΙ
ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ
ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ»

Τελειώνοντας ο κος Κωστάρας είπε:

«Το όραμα είναι ένας Δήμος ο οποίος παράγει μνήμες και γράφει και νέα ιστορία. Έχουμε καθήκον να θυμόμαστε την ιστορία της πόλης αλλά πρέπει να παράγουμε και νέες μνήμες. Πρέπει να αφήσουμε και σφραγίδα. Και θεωρούμε ότι υπάρχουν επιστήμονες, νέοι άνθρωποι οι οποίοι μπορούν να παράγουν ιστορία. Ένας Δήμος ο οποίος παράγει εισόδημα για να στηρίξει αναπτυξιακές πρωτοβουλίες σε μια περίοδο που οι χρηματοδοτικές πηγές είναι δυσεύρετες. Νομίζω ότι η διεθνής οικονομική κατάσταση, ένα κομμάτι της οποίας διαπιστώνει κανείς και στην χώρα μας, δεν επιτρέπει μεγάλη αισιοδοξία για τα οικονομικά και των δήμων τα επόμενα χρόνια. Άρα, πρέπει να αξιοποιήσουμε όλους τους πόρους. Ένας Δήμος που συνεργάζεται με τους πολίτες και στηρίζει την οικογενειακή και μικρομεσαία ντόπια επιχειρηματικότητα. Ανήκω σ’ αυτούς που αναγκάστηκαν να φύγουν από την πόλη αλλά θα σας πω ότι δεν έχω ξοδέψει εκτός πόλης για να αγοράσω έστω ένα παντελόνι. Θεωρώ ότι υποχρέωση του Δήμου είναι να στηρίξει το οικογενειακό και μικρομεσαίο επιχειρείν. Δήμος που παράγει ιδέες πρωτογενώς και δεν έχει ανάγκη να αντιγράφει. Κατά καιρούς αυτό που κάνουμε εδώ στην Ελλάδα είναι να λέμε τι ωραία τα κάνουν στο Παρίσι, τι ωραία τα κάνουν στη Ρώμη…Κάποια στιγμή πρέπει να αρχίσουμε να παράγουμε δικές μας ιδέες. Υπάρχουν Έλληνες επιστήμονες, Έλληνες μηχανικοί και εν πάση περιπτώσει και πολιτικοί, οι οποίοι έχουν ιδέες και όλοι αυτοί μπορούν να καθίσουν μαζί και να παράγουν καινούριες ιδέες. Δε νομίζω ότι έχουμε λόγους να αντιγράφουμε. Θα έλεγα ότι για να αποκτήσουμε και τουριστική προβολή έχουμε λόγους να παράγουμε εμείς αναφορές και να αντιγράφουν οι άλλοι.»

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ:

«ΑΥΤΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ
ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΗΝ
ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΝΑ ΠΑΜΕ
ΣΕ ΝΕΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ»

Αναφερόμενος στην δημοτική αγορά της πόλης και στην πρόταση αυτή , ο Δήμαρχος Κορινθίων, κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου την Τρίτη, μια ημέρα πριν την παρουσίαση, τόνισε:
«Ο Δήμος θα είναι παρών σ’ αυτό τον διάλογο που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία κάποιων ενεργών πολιτών, ο οποίος καταδεικνύει για άλλη μια φορά την αναγκαιότητα να υπάρξει νέα δημοτική αγορά, καλύτερη, πιο όμορφη, πιο λειτουργική και πιο κερδοφόρα για τον Δήμο (…) Εμείς είμαστε ανοιχτοί να τις κουβεντιάσουμε όλες τις απόψεις. Και είδα και μερικά δημοψηφίσματα που έχουν γίνει ‘ιντερνετικά’, θέλουν και οι πολίτες μια νέα δημοτική αγορά (…) Η αρμόδια Διεύθυνση του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. είπε ότι η Δημοτική Αγορά δεν είναι ιστορικό μνημείο. Και μέχρι τώρα ό,τι δικαστήρια έχουν γίνει για να καθυστερήσει ο Δήμος στην υλοποίηση αυτού του έργου όλα έχουν χαθεί. Εμάς όμως μας ενδιαφέρει οι αποφάσεις που θα παρθούν να έχουν τη μεγίστη δυνατή συναίνεση.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: