15.5.09


Η αγωνία των παιδιών του νομού μας αλλά και των γονιών τους και των καθηγητών τους αυτές τις ημέρες είναι εμφανής , λόγω των πανελλαδικών εξετάσεων που ξεκινούν σήμερα. Ωστόσο είναι κοινά παραδεκτό πως με καλή προετοιμασία, προγραμματισμό, χωρίς άγχος και με νηφαλιότητα μπορεί κάποιος να πετύχει την πολυπόθητη εισαγωγή του σε κάποιο Ανώτερο ή Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα. Αλλά και αν δεν πετύχει, αυτό δεν σημαίνει το τέλος της προσπάθειας, το τέλος της αναζήτησης για κάτι καλύτερο. Υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα πράγματα, πολλές ασχολίες που μπορεί να κάνει ο σημερινός νέος και η σημερινή νέα.

ΠΑΝΟΣ ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ:

«ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ»

Το δικό του μήνυμα προς τους υποψήφιους μαθητές για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση απέστειλε ο Βουλευτής του νομού Πάνος Μπεγλίτης ο οποίος αναφέρει:

«Στα παιδιά που ονειρεύονται…

Στο λίγο χρόνο που απέμεινε από την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων στις 15 Μαΐου, μια δοκιμασία γνώσεων για δεκάδες χιλιάδες νέους μας, για την επιλογή τους στα πνευματικά και επιστημονικά ιδρύματα της χώρας – Ανώτατα και Ανώτερα - , σαν κοινοβουλευτικός άνδρας, σαν πατέρας αλλά και σαν άνθρωπος-πολίτης της χώρας μου, θα ήθελα να εκφράσω κι εγώ τις σκέψεις μου, συμμεριζόμενος την προσπάθειά τους.
Καλούνται τα παιδιά μας να συμμετάσχουν στις εξετάσεις αυτές μετά από πολύ αγώνα, κόπο, ξενύχτια και άγχος. Η αγωνία τους κορυφώνεται αυτές τις τελευταίες μέρες, τις τελευταίες ώρες και προπάντων την ίδια μέρα της εξέτασης του κάθε μαθήματος. Ακόμα και ο πιο άρτια προετοιμασμένος υποψήφιος νιώθει εκείνες τις στιγμές ότι όλα «κρέμονται από μια κλωστή».
Σίγουρα έχουν δίκιο οι νέοι μας, είναι μια ψυχοφθόρα διαδικασία και για τους ίδιους και για τις οικογένειές τους, τόσο η προετοιμασία όσο και η συμμετοχή. Η αξία και η επάρκεια του κάθε υποψηφίου δεν είναι δυνατόν να κρίνεται σε μια εξέταση τριών ωρών, όταν απ’ αυτήν εξαρτάται το μέλλον του, σκέψη που σίγουρα κρέμεται σαν «δαμόκλεια σπάθη» πάνω του για καιρό. Κι αυτή η σκέψη, πολλές φορές, ευθύνεται την ώρα των εξετάσεων για λάθη, αδυναμία ανάκλησης ή διαχείρισης των γνώσεων που με τόσο κόπο αποκτήθηκαν, απώλεια του ελέγχου και της ψυχραιμίας, black out, όπως λένε στη γλώσσα τους τα παιδιά. Κι αυτό με τη σειρά του έχει ψυχολογικά επακόλουθα, την απογοήτευση, την έλλειψη αυτοπεποίθησης και τη χαμηλή αυτοεκτίμηση.
Ας μη φτάσουμε όμως ως εκεί. Σίγουρα το σύστημα επιλογής για τα πανεπιστήμια και τεχνολογικά ιδρύματα δεν είναι το ενδεδειγμένο, δεν δοκιμάζει την πραγματική αξία και ποιότητα των μαθητών, με επισφαλή κριτήρια που δεν εγγυώνται ή δεν προεξοφλούν την αντικειμενική αξιολόγησή τους. Ας σκεφτεί όμως κι ο κάθε μαθητής μας, ότι τους προβληματισμούς του, κι όλη την ψυχική του διεργασία την έχουν κάνει κι άλλοι πολλοί, χιλιάδες, κι είναι σημαντικό να ξέρουμε πως το βάρος και το άγχος επιμερίζονται.
Και το σπουδαιότερο : επιτέλους, σε αυτές τις εξετάσεις δεν κρίνονται όλα ! Η δοκιμασία αυτή είναι ένα μικρό μόνο σκαλοπάτι, που θα μας προετοιμάσει να ανεβούμε τα υπόλοιπα και να μπούμε στον πραγματικό στίβο και τον αγώνα της ζωής, όπου τίποτα δεν είναι δεδομένο κι όπου θα χρειάζεται καθημερινά να επιβεβαιώνουμε την αξία, τα ταλέντα, τις ικανότητες και τα προσόντα μας. Εκεί είναι οι πραγματικές εξετάσεις.
Ας αφήσουν οι νέοι μας όμως τη στυφή γεύση της ζωής για αργότερα. Αυτό είναι «προνόμιο» των ενηλίκων. Τα παιδιά μας έχουν κάθε δικαίωμα σε αυτήν την ηλικία να ονειρεύονται. Και καλό είναι, πέρα από τα σχέδια των γονέων, τις απόψεις του κοινωνικού περίγυρου, τις στατιστικές, την έρευνα στην αγορά εργασίας για κορεσμένα και μη επαγγέλματα, ν’ ακολουθήσουν τ’ όνειρό τους, το άστρο τους που δε λαθεύει ποτέ, την πραγματική τους κλίση.
Μόνο τότε μπορούν, έστω μέσα από αντιξοότητες, σκαμπανεβάσματα, ή περιστασιακά εμπόδια, να βρουν την άκρη και την εσωτερική τους ολοκλήρωση. Και το πτυχίο, το όποιο πτυχίο, το όποιο κομμάτι γνώσης, επιστήμης, τέχνης, κατέκτησαν, θα είναι δικό τους, πραγματικά δικό τους κι όχι της οικογένειας, του κύκλου της, των φίλων ή οποιουδήποτε άλλου. Υπό την άποψη αυτή, είναι καλός ο αγώνας και η δοκιμασία.
Εμείς οι μεγάλοι, οι ενήλικοι, δεν καυχιόμαστε για τον κόσμο που αφήνουμε στα παιδιά μας. Αυτά με το δυναμισμό, τη δροσιά τους, την ψυχική και τη συναισθηματική τους περίσσεια, τα οράματά τους, μπορούν και κατά τη διάρκεια των σπουδών τους και μετά, σαν νέοι επιστήμονες, καλλιτέχνες, καλλιεργημένα άτομα, να δημιουργήσουν συνθήκες καλύτερες και για τους ίδιους και για τον Άνθρωπο. Για όλους.
Καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά !»

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΛΛΙΑΣ:

«ΕΥΧΟΜΑΙ ΑΠΟ
ΚΑΡΔΙΑΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΜΑΣ
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ
ΣΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ΣΤΙΒΟ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ»

Από την μεριά του ο Βουλευτής Κώστας Κόλλιας απηύθυνε το ακόλουθο μήνυμα προς τους υποψηφίους του νομού και τις οικογένειες τους:

«Με την ευκαιρία των Πανελληνίων εξετάσεων, θέλω να ευχηθώ σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες της Κορινθίας που θα δοκιμαστούν τις προσεχείς ημέρες καλή δύναμη και καλή επιτυχία.
Για τα παιδιά μας, η απόκτηση της γνώσης είναι ένας άθλος πολύ πιο περίπλοκος και μεγάλος απ' ότι για εμάς, τις προηγούμενες γενιές. Πέρα από την κλασσική παιδεία, κατακλύζονται από έναν όγκο πληροφοριών και ερεθισμάτων που πρέπει να μάθουν να αξιολογούν, ώστε να επιλέξουν και να απορροφήσουν ό,τι τους είναι πιο χρήσιμο και ενδιαφέρον.
Οι μαθητές μας είναι οι πιο σκληρά εργαζόμενοι πολίτες μας. Για χρόνια, οι ημέρες τους ξεκινούν στο σχολείο, συνεχίζονται με μελέτη και σκληρή δουλειά στο σπίτι και στο φροντιστήριο. Θυσιάζουν ελεύθερο χρόνο, φίλους και ενδιαφέροντα, μέχρι να φτάσουν στην κορύφωση της δοκιμασίας των Πανελληνίων. Αξίζει να πάρουμε μαθήματα από την υπομονή και την επιμονή που δείχνουν τα παιδιά μας, ώστε να κατακτήσουν αυτήν, την πρώτη από τις ευκαιρίες που ανοίγονται στην ενήλικη ζωή τους.
Η τριτοβάθμια εκπαίδευση μπορεί να τους οπλίσει με γνώσεις και δεξιότητες, να ακονίσει την κρίση τους, να τους ανοίξει νέους δρόμους στην σκέψη και τη ζωή. Μέχρι τώρα είχαν στο πλάι τους γονείς και καθηγητές, που με την καθοδήγηση, τη συμπαράσταση και την αγάπη τους, τους συνέδραμαν και τους έδωσαν κουράγιο για να φτάσουν μέχρι εδώ.
Ειδικά αυτές τις ημέρες οι μαθητές μας, πέρα από τις οικογένειες τους, έχουν κοντά τους όλους εμάς, όλη την Κορινθία και ότι, ανεξάρτητα από την έκβαση που θα έχει τούτη η δοκιμασία για τον καθένα, είμαστε όλοι υπερήφανοι για την προσπάθεια και τους κόπους τους. Και πρέπει να θυμούνται ότι οι Πανελλήνιες δεν είναι η τελευταία ευκαιρία. Στη ζωή τους θα ανοίξουν πολλοί δρόμοι. Εύχομαι καθένας να βρει τον δικό του, εκείνον που θα τον κάνει ευτυχισμένο.
Εύχομαι από καρδιάς σε όλους τους υποψηφίους μας Καλή Επιτυχία και Καλή Σταδιοδρομία σε ένα νέο στίβο γνώσης και εμπειρίας.»_

Δεν υπάρχουν σχόλια: